pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της στη Βουλή των Ελλήνων

Δείτε την επιστολή και την απάντηση του Παναγιώτη Ιασωνίδη

11/10/2021 - 2:19μμ
O Παναγιώτης Στεφανίδης ομιλητής σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (φωτ.: Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)

O Παναγιώτης Στεφανίδης ομιλητής σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (φωτ.: Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας για τον αποκλεισμό της από πρόσφατη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων με προεδρεύοντα τον βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι στο μέλλον επιθυμούν να είναι παρών όλοι πραγματικοί εκπρόσωποι του Απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού.

Η επιστολή

Αγαπητέ κύριε Σάββα Αναστασιάδη, Πρόεδρε της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Την 28η Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) για τις δραστηριότητές τους».

Θα θέλαμε πρώτα να συστηθούμε και να σας ενημερώσουμε ποιους αντιπροσωπεύουμε.

Είμαστε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας με πρόεδρο τον Παναγιώτη Στεφανίδη, αντιπρόεδρο την Έστα Πασχαλίδου, γραμματέα τον Μακρίδη Νικόλαο και ταμία την Μαρία Νικολαΐδη Άντονυ.

Αντιπροσωπεύουμε τα παρακάτω σωματεία που είναι και ενεργά μέλη της Ομοσπονδίας μας:

  • Ποντιακή Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Ένωση Μελβούρνης «Ακρίτες του Πόντου» με έδρα την Μελβούρνη, Πολιτεία Βικτώριας
  • Ποντιακό Ίδρυμα Αυστραλίας «Παναγία Σουμελά» με έδρα την Μελβούρνη, Πολιτεία Βικτώριας
  • Ποντιακή Κοινότητα Σίδνεϋ «Παναγία Σουμελά» με έδρα το Συδνευ, της Πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας
  • Ποντιακή αδελφότητα «Ο Ποντοξενιτέας» με έδρα το Σίδνεϋ, της της Πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας
  • Ποντιακό Σωματείο Καμπέρας, με έδρα την Καμπέρα, της Πολιτείας Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας
  • Ποντιακή Κοινότητα Γούλογκονγκ «Διογένης» με έδρα το Γούλογκονγκ της Πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας
  • Ποντιακή αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας, με έδρα την Αδελαΐδα, στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας.

Στην έναρξη της συνεδρίασης αναφέρατε ποιοι είναι παρόντες και ποιους αντιπροσωπεύουν. Αναφέρατε λοιπόν, τον Γεώργιο Αμαραντίδη ως πρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ, τον Γιώργο Παρχαρίδη επίτιμο Πρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ, τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη Α ́αντιπρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ, τον Γεν. Γραμματέα κ. Μωυσίδη, τον Παναγιώτη Ιασωνίδη ως πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, πράγμα που δεν ευσταθεί, δεν αντιπροσωπεύει την Ομοσπονδία μας και δεν είναι μέλος σε κανένα από τα σωματεία τα οποία αντιπροσωπεύουμε. Σας αναφέραμε παραπάνω τα άτομα τα οποία αντιπροσωπεύουν την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και θα θέλαμε να το έχετε υπόψιν σας.

Επίσης αναφέρατε τον κ. Μπουρσανίδη πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μπαγκνάγκ Γερμανίας, τον κύριο Ασλανίδη από την Κύπρο και την Τσανακτσίδου Βασιλική από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην προσφώνηση σας επίσης, αναφέρατε επακριβώς τα παρακάτω:

«Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων είναι ένα συλλογικό όργανο ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο και έχει σαν στόχο την ανάδειξη, προώθηση των θεμάτων των Ποντίων Ελλήνων και όχι μόνο, των Ελλήνων της Διασποράς, δηλαδή την διάσωση, τη διάδοση της παράδοσης, του πολιτισμού, των ηθών, των εθίμων, της ιστορίας, της μουσικής, του χορού, του τραγουδιού, της διαλέκτου της Ποντιακής και βεβαίως, όλοι αυτοί οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες και σύσσωμος, νομίζω, ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει ως κορωνίδα ζητήματος για προώθηση την ένταξη της Γενοκτονίας στην διπλωματική ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης, κάτι που έχουμε συζητήσει εδώ στην Επιτροπή μας και την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».

Από την προσφώνηση σας κατά την έναρξη της συνεδρίασης δεν ακούσαμε να αναφέρετε Ομοσπονδίες του Εξωτερικού. Δεν ακούσαμε την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, δεν ακούσαμε την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν μας αντιπροσώπευε ο κ. Παναγιώτης Ιασωνίδης, δεν ακούσαμε την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, ούτε και αντιπροσώπους Ελληνικών Σωματείων από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Αναρωτιόμαστε λοιπόν ευλόγως με ποιο τρόπο αντιπροσωπευόμαστε, σε μία συνεδρίαση, από ένα παγκόσμιο όργανο στο οποίο δεν συμμετέχουμε ούτε εμείς αλλά ούτε και οι προαναφερόμενοι οργανισμοί (Ομοσπονδίες του εξωτερικού) και πως είναι δυνατόν να θεωρείτε επαρκή, εσείς ως Πρόεδρος αυτής της συνεδρίασης αλλά και της επιτροπής, την αντιπροσώπευση της Ομογένειας από τους παρόντες.

Πως μπορεί η ΔΙΣΥΠΕ να γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι Έλληνες της Διασποράς, αφού κανείς από τους παραπάνω, Πρόεδρος, αντιπρόεδρος κλπ, δεν ζει στο εξωτερικό. Η επιτροπή θα έπρεπε να αναρωτηθεί για την απουσία των Ομοσπονδιών του εξωτερικού και να ζητήσει να μάθει το λόγο απουσίας των και γιατί δεν αντιπροσωπεύονται από αυτήν.

Εμείς οι Έλληνες της διασποράς γνωρίζουμε τον αγώνα που δίνουμε για να διασώσουμε τα αναφερόμενα στην ομιλία σας, παράδοση του πολιτισμού, ήθη και έθιμα, ιστορία, μουσική, χορό, τραγούδι, την Ποντιακή διάλεκτο αλλά και την ελληνικότητά μας γενικά.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η επιτροπή μελλοντικά, εάν πραγματικά θέλει να έχει πλήρη αντίληψη των πραγματικών προβλημάτων της διασποράς και ειδικότερα της διασποράς του Ποντιακού Ελληνισμού παγκοσμίως, οφείλει να ενημερώνετε από τους αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών του Εξωτερικού και όχι από ανενεργά και ελλιπή όργανα όπως η ΔΙΣΥΠΕ.

Αγαπητέ Πρόεδρε είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον η επιτροπή, της οποίας ηγείστε και προεδρεύετε, θα είναι πιο ενημερωμένη και θα ζητήσει την συμμετοχή των πραγματικών αντιπροσώπων της διασποράς, ώστε να μπορέσει να ακούσει από πρώτο χέρι τα επί ετών προβλήματα των Ελλήνων της διασποράς. Μόνο έτσι θα πετύχετε και εσείς, αλλά και μείς, τον κυρίως σκοπό «την προώθηση και ένταξη της Γενοκτονίας στην διπλωματική ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης», αλλά και την επίλυση πολλών ακόμα προβλημάτων, που ταλανίζουν επί χρόνια, την διασπορά του Ποντιακού ελληνισμού.

Στην επιστολή έδωσε απάντηση ο Παναγιώτης Ιασωνίδης αναφέροντας τα εξής:

Σχετικά με την από 10η Οκτωβρίου, 2021, και Αριθμό Πρωτοκόλλου 2021.127, διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, όπου γίνεται ψευδής αναφορά στο πρόσωπό μου, απαντώ ως εξής:

Στην τηλεδιάσκεψη που κάλεσε ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, ο εντιμότατος Βουλευτής κ. Σάββας Αναστασιάδης, την Τρίτη, 28η Σεπτεμβρίου, 2021, με την συμμετοχή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (Δι.Συ.Π.Ε.), στην οποία είμαι Αναπληρωτής Γραμματέας, δηλώνω πως, αν και καλέστηκα (ως Αναπληρωτής Γραμματέας της Δι.Συ.Π.Ε.), δεν συμμετείχα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Οπότε, καλά θα κάνουν οι υπογράφοντες της επιστολής της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ), Στεφανίδης Παναγιώτης και Μακρίδης Νικόλαο (οι οποίοι παρουσιάζονται ως πρόεδρος και γραμματέας της ΟΠΣΑ, αντίστοιχα), πρώτα να διασταυρώνουν τις εικασίες ή φαντασιώσεις τους και μετά να προβαίνουν σε διαμαρτυρίες. Τέτοιες γελοίες συμπεριφορές μόνο φανερώνουν τις παθητικές τους εμμονές και ιδεοληψίες. Λέει μια Ποντιακή μας ρήση: «που κι τερεί όντες κάθεται, θαυμάεται όντες σκούται». Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: getarchive.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Σχολικές μνήμες από το Φροντιστήριο, διά χειρός Δημήτρη Ψαθά

11/09/2025 - 9:09πμ
Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

10/09/2025 - 11:45μμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

89η ΔΕΘ: Ποντιακοί ρυθμοί και γεύσεις πατρίδας στο περίπτερο 5, σε εκδήλωση της ΠΟΠΣ

10/09/2025 - 8:19μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς στην Ιαπωνία αγάπησαν τους ποντιακούς χορούς και τη λύρα

10/09/2025 - 6:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Η αποκάλυψη της Πέγκυ Ζήνα στο ανανεωμένο ΟΠΑΠ Game Time για το «Δεν θα πας πουθενά»

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: . EPA/Fabio Frustaci)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Πρεμιέρα τα ξημερώματα με βάδην – Όλο το πρόγραμμα

44 λεπτά πριν
O Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 5ου Economist Thessaloniki Metropolitan Summit (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Αναρτήσεις μίσους από τον 52χρονο που συνελήφθη για απειλές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη

1 ώρα πριν
Το αυτοκίνητο της 70χρονης τυλιγμένο στις φλόγες (πηγή: thebest.gr)

Ολυμπία Οδός: Για 1 χλμ οδηγούσε ανάποδα η 70χρονη πριν από το δυστύχημα – Δύο νεκροί

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA / Γιάννης Κολεσίδης)

Η Τουρκία χτύπησε την πόρτα της ΕΕ για το SAFE – Θα εισακουστούν οι ανησυχίες Ελλάδας και Κύπρου;

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign