pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Συμφωνία με τη Γαλλία και ο καφές στο Κολωνάκι

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

9/10/2021 - 9:06πμ
(Φωτ. αρχείου:  ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ελληνική Βουλή επικύρωσε την Πέμπτη την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και, τώρα, απομένει και στη γαλλική εθνοσυνέλευση να πράξει το ίδιο για να αρχίσει να ισχύει. 

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή η παρουσία της Αριστεράς υπήρξε αρνητική. Προσέξτε την ακόλουθη παράγραφο από τη δευτερολογία Τσίπρα: «Η Συμφωνία με την Γαλλία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν προσθέτει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, ΜΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΕΝΤΙΜΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (σ.σ.: τα κεφαλαία δικά μου), μας εμπλέκει σε επιχειρήσεις μακριά από το ελληνικό έδαφος, και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψηφίζει».

Τα είπε, πράγματι, όλα σε μια παράγραφο γι’ αυτό, αξίζει να σχολιάσουμε τη συμφωνία αναλύοντας την παράγραφο αυτή του κ. Τσίπρα:

1. Το κρίσιμο και καθοριστικό σημείο είναι η αναφορά του σε «έντιμη λύση» με την Τουρκία!!! Έντιμη λύση πού; Στις μονομερείς της διεκδικήσεις; Τι σημαίνει «έντιμος» για τον κ. Τσίπρα; Πάρτε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να συνεχίσουμε τις παραδόσεις της «Αριστεράς» στην Ελλάδα;

  • 1922 υπονόμευση της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
  • 1949 Αυτόνομη Μακεδονία, ως μεταβατική φάση παραχώρησής της στη Βουλγαρία
  • Σήμερα άρνηση εξοπλισμού της χώρας στο όνομα μιας «έντιμης» λύσης με την Τουρκία.

Η φιλοσοφία της θέσης Τσίπρα είναι: «να μην εξοπλίσουμε τη χώρα για να μην ενοχληθεί η Τουρκία και δεν προσέλθει σε μια “έντιμη” λύση, σε θέματα που διεκδικεί». Τραγική στη σύλληψή της η θέση αυτή.

Η συμφωνία παρέχει γαλλική αμυντική συνδρομή στην ελληνική επικράτεια αλλά, κυρίως, αυξάνει την αποτροπή. Η Τουρκία θα το σκεφθεί περισσότερο αν ήθελε να προβεί σε κάποια στρατιωτική ενέργεια κατά της Ελλάδας, γι’ αυτό και η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι ευκαιρία να αποτελέσει σκέψη της κυβέρνησης.

Την επικράτεια της χώρας δεν θα την υπερασπίσει κανείς πλην ημών. Και είναι ιταμό να αναζητείται προστάτης. Βοήθεια θα παράσχουν οι «άλλοι». Αν δεν είμαστε ικανοί να προασπίσουμε την ύπαρξή μας ας μην περιμένουμε να το κάνουν ξένοι.

Η συμφωνία αναλύθηκε δεόντως σε όλα της τα σημεία. Στο ότι πλοία και αεροπλάνα εκτός αιγιαλίτιδας ζώνης και εναερίου χώρου θεωρούνται ελληνική επικράτεια, άρα περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της συμφωνίας, αλλά και στον περιορισμό της, πράγματι, στο έδαφος, την αιγιαλίτιδα ζώνη και τον εναέριο χώρο. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Η συνδρομή θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα της στιγμής. Η συμφωνία, όπως κάθε συμφωνία, μπορεί να ερμηνευθεί αναλόγως του τι θέλουν να πράξουν οι χώρες την δεδομένη στιγμή. Είναι σημαντική, δεν είναι πανάκεια.

2. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε και το θέμα των εξοπλισμών πέραν της συμφωνίας. Και αυτά που αγοράζει η χώρα είναι σημαντικά. Ο συνδυασμός 3+1 φρεγατών, 3+1 κορβετών και 24 Ραφάλ, αναβαθμίζουν την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας. Το αν θα την καταστήσουν και ναυτική δύναμη της περιοχής εξαρτάται από άλλους παράγοντες και, δη, τους Αμερικανούς. Με τι όπλα θα είναι εξοπλισμένες οι φρεγάτες; Όπλα μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς;

Ήδη, πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στην Γαλλία να μην παράσχει στην Ελλάδα τους πυραύλους Scalp Naval με βεληνεκές 1500 χιλιομέτρων. Έτσι, περιορίζουν τον αρχικό ενθουσιασμό.

Το αν μια χώρα θα μπορέσει να υποστηρίξει την ύπαρξή της δεν εξαρτάται μόνο από αυτήν. Αλλά και από το τι οπλισμό είναι διατεθειμένοι να της παράσχουν αυτοί που τον διαθέτουν. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει σήμερα αμυντική βιομηχανία. Η εξάρτησή της από ισχυρές δυνάμεις είναι απόλυτη.

Η αγορά των πλοίων και των αεροπλάνων θα μπορούσε να είναι η απαρχή της δημιουργίας μιας υποδομής αμυντικής βιομηχανίας και ανάπτυξης σχετικής τεχνογνωσίας. Από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στη συμφωνία. Και εδώ έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας.

3. Και ερχόμαστε σε μια τρίτη αλλά, επίσης, σημαντική πρόβλεψη της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας ζητά από τη Γαλλία να υπερασπίσει την Ελλάδα πέραν της επικράτειάς της (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα) αλλά ταυτόχρονα αρνείται ελληνική συνδρομή, έστω και σε επίπεδο απόκτησης εμπειρίας από ειδικές δυνάμεις του στρατού, σε περιοχές που ενδιαφέρουν τη Γαλλία. Όπως το Σάχελ.

Με άλλα λόγια η λογική του είναι ελάτε να πολεμήσετε για μας και εμείς να απολαμβάνουμε το καφεδάκι στο Κολωνάκι αναλύοντας τι ήθελαν να πουν ο Μαρξ και ο Ένγκελς όταν κατέκριναν την Ελληνική Επανάσταση και τάχθηκαν υπέρ των Τούρκων. Μήπως δεν καταλάβαμε καλά;

Κακά τα ψέματα ο ελληνικός στρατός (Στρατός ξηράς) δεν έχει εμπειρία από πολεμικά μέτωπα. Και ένας στρατός χωρίς τέτοια εμπειρία υπολείπεται σε δυνατότητες. Η συμφωνία με τη Γαλλία παρέχει τη δυνατότητα σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων να αποκτήσουν εμπειρία στο πεδίο. Η εμπειρία αυτή, όμως, που θα μπορούσε να είναι εθελοντική, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση και εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατός δεν είναι για παρελάσεις και δημόσιες σχέσεις.

Προώρισται για σκληρότερη εργασία και η εμπειρία για την εργασία αυτή δεν παρέχεται ούτε στους διαδρόμους του υπουργείου Άμυνας ούτε στα εκπαιδευτικά κέντρα των μονάδων της Πελοποννήσου, ούτε στο λεκανοπέδιο Αττικής. Παρέχεται στα πεδία των μαχών.

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα στελεχιακό δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις που θα είναι έμπειρο σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Και αυτό πρέπει να καταλογισθεί στα θετικά της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
Οι γερουσιαστές
Richard Blumenthal (αρ.) και Lindsey Graham, τον Μάιο του 2025 στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου: EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό;

30/01/2026 - 3:58μμ
Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Ξάνθη: Αναβάλλεται η σημερινή παρουσίαση λαογραφικών χορών με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων

20 λεπτά πριν
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

58 λεπτά πριν
Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

2 ώρες πριν
Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας – Red code και μηνύματα 112 σε πολλές περιοχές της χώρας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: mcf.gr)

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign