pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δικάζεται ξανά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!

Στο Ηρώδειο

6/10/2021 - 12:27μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από τη δικαστική αίθουσα στη σκηνή του Ηρωδείου θα βρεθούν, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 30 δικηγόροι όπου, γυρνώντας το χρόνο πίσω, θα αναπαραστήσουν τη δίκη του Θόδωρου Κολοκοτρώνη έτσι όπως την απέδωσαν θεατρικά ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου.

Έπειτα από πέντε μήνες εντατικών προβών υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σταύρου Καραγιάννη, οι πρωταγωνιστές μίας από τις πιο σημαντικές δίκες στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, νομικοί της εποχής, θα αναβιώσουν στα πρόσωπα επίγονων συναδέλφων τους, όπως ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικονομίας Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κρατά τον ρόλο του Παναγή-Μαρίνου Βαλσαμάκη συνήγορου υπεράσπισης του Κολοκοτρώνη.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος εξάρει τον ηρωισμό του συναδέλφου του: «Ο Παναγής-Μαρίνος Βαλσαμάκης ήταν ένας από τους επιφανείς συνηγόρους της εποχής. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Χριστόφορος Κλωνάρης, ο συνήγορος του Δημήτρη Πλαπούτα, στη δίκη αυτή δεν επέδειξαν μόνο δικανική ικανότητα αλλά και πολύ μεγάλο θάρρος. Όπως βεβαίως και οι δυο δικαστές, Πολυζωίδης και Τετσέρτης, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδικαστική απόφαση», αναφέρει.

Η ιδέα της παράστασης ανήκει στην Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και την Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Themis, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

«Με αυτήν την παράσταση θελήσαμε να τιμήσουμε τους δύο ήρωες της Επανάστασης, αλλά και τους συντελεστές αυτής της δίκης που έδειξαν αυτά τα προσόντα χαρακτήρα», προσθέτει ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

Ο ίδιος ομολογεί πως δεν ήταν καθόλου εύκολη η μεταφορά από τη δικαστική αίθουσα στη σκηνή. «Εμείς έχουμε μεν μία παιδεία ακροατηρίου λόγω της δουλειάς μας που μας βοηθάει. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο θεατρικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και πρέπει μέσα σε αυτόν τον χρόνο να αναδειχθεί όλη η ένταση και το δικαστικό δράμα. Κι αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία» σημειώνει. Αναγνωρίζει, πάντως, πως μία δίκη έχει πολλά θεατρικά στοιχεία, από τη διάταξη των εδράνων έως τον προκαθορισμένο τρόπο με τον οποίο κυλάει η διαδικασία.

Ο Γιώργος Πυρομάλης κρατά τον ρόλο του προέδρου του δικαστηρίου Αναστάσιου Πολυζωίδη, ο Δημήτρης Γκαβέλας εκείνον του Γεώργιου Τερτσέτη, ο Τάσος Τριανταφύλλου του Φωκά Φραγκούλη, ο Βασίλης Χειρδάρης του Ανδρέα Βούλγαρη. Άλλοι συνάδελφοί τους υποδύονται τους μάρτυρες της δίκης, ενώ ένας γυναικείος χορός έχει τον ρόλο του αφηγητή.

Πόσο απλό, όμως, ήταν να συντονιστεί αυτός ο θίασος; «Αρχικά μπήκα πολύ επιφυλακτικά σε αυτό το εγχείρημα. Αλλά επειδή είναι κάτι πολύ κοντά στη δουλειά τους έγινε πολύ ενδιαφέρον», λέει ο σκηνοθέτης Σταύρος Κακαγιάννης. «Ο στόχος δεν ήταν βέβαια να κάνουμε μία πιστή αναπαράσταση, αλλά να κρατήσουμε τη θεατρικότητα. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία, περάσαμε πάρα πολύ όμορφα αυτούς τους πέντε μήνες. Σε πολλές πρόβες με έπαιρνε το συναίσθημα και όλη η ατμόσφαιρα που δημιουργούνταν», συμπληρώνει.

Την παράσταση «ντύνουν» οι μουσικές του Δημήτρη Παπαδημητρίου με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και τη Βερόνικα Δαβάκη.

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ.Π.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον αργαλειό της παράδοσης: Η τέχνη που συνεχίζεται στη Δράμα

24/08/2026 - 3:48μμ
Το ταλέντο τούς οδήγησε σ' ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνόπουλα κατακτούν το Berklee με υποτροφίες στην παραδοσιακή μουσική

22/08/2026 - 2:35μμ
(Φωτ.: instagram / madonna)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντόνα: «Ένιωσα την παρουσία του Θεού» στην Πάτμο

22/08/2026 - 8:35πμ
Μέρος της αφίσας (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Ελεύθερη είσοδος και ξεναγήσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι

21/08/2026 - 12:02πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντόνα: Η επίσκεψη στα Μετέωρα και η ιδιωτική συνάντηση με τον ηγούμενο της Μονής Βαρλαάμ

16/08/2026 - 7:57μμ
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες κατασκευαστές κλασικής κιθάρας, κατασκευάζει μία κιθάρα στο εργαστήριό του στην Κοζάνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Στραβού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Βασιλειάδης: Ο Κοζανίτης οργανοποιός που ταξιδεύει τις κιθάρες του στην Ευρώπη

16/08/2026 - 1:14μμ
(Πηγή: ebu.ch)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στο Μπουργκάς θα διεξαχθεί η Eurovision τον Μάιο του 2027

13/08/2026 - 1:45μμ
Ο κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στην ανατολική νεκρόπολη της Ασπένδου και, δεξιά, λεπτομέρεια από τα κτερίσματα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Τάφος 2.400 ετών ίσως ανήκε σε παλαιστή – Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό αθλητισμό

12/08/2026 - 11:51μμ
Με μουσική και τραγούδια η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Καλογερόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» με το τραγούδι του «Καραϊσκάκης» και παρατεταμένο χειροκρότημα

12/08/2026 - 3:48μμ
Εικόνα από την κηδεία του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

12/08/2026 - 1:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παύλος Τσακιρίδης σε εορταστικό τραπέζι, 24 Αυγούστου 2015 (φωτ.: Δημήτρης Δάπης)

Έφυγε από τη ζωή ο Πόντιος εκπαιδευτικός Παύλος Τσακιρίδης – Έκανε τη μνήμη έργο ζωής

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας)

Στον αργαλειό της παράδοσης: Η τέχνη που συνεχίζεται στη Δράμα

46 λεπτά πριν
Στο βάθος καπνός από τη φωτιά στο Βέρμιο. Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Stela Beliou)

Φωτιά στο Βέρμιο, ανατολικά της Παναγίας Σουμελά – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

1 ώρα πριν
Μέλη της αυτοδιοικητικής αποστολής στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιγνάτιος Καϊτεζίδης)

Από τη Σουμελά στον Βαζελώνα: Νέα πίεση για να σωθούν τα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Στο 424 κρατούμενος ο αστυνομικός που καταγγέλθηκε για βιασμό – Ελέγχεται το κινητό του

2 ώρες πριν
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Δημόσιο χρέος, Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία στην ατζέντα Μητσοτάκη πριν από τη ΔΕΘ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV