pontosnews.gr
Κυριακή, 19/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελληνικός λευκός χρυσός: Ποιο είναι το μέλλον του βαμβακιού στην πατρίδα μας

Πέντε πιλοτικοί αγροί σε Λάρισα, Καρδίτσα, Λαμία, Τρίκαλα Ημαθία και Κομοτηνή

2/10/2021 - 8:56μμ
(Φωτ.: pixabay.com)

(Φωτ.: pixabay.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών και την αύξηση της προσόδου των αγροτών που ασχολούνται με την καλλιέργεια του βαμβακιού, γνωστού και ως «ελληνικός λευκός χρυσός», η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με την ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τρέχουν ένα 5ετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τη ΔΟΒ και από ιδιώτες.

«Δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου το Δημόσιο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν.

«Το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί αφού εξαρτάται από το βάθος χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο φιλοδοξούμε να είναι δεκαετές και τις συνολικές περιοχές και εκτάσεις που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση το νούμερο θα είναι επταψήφιο», τόνισε.

Το πρόγραμμα

Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και θα εκτελεστεί σε δυο φάσεις. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μοχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, φορέας ο οποίος αποτελεί και το συντονιστή του έργου «η πρώτη φάση ξεκίνησε τον Απρίλιο 2021 και λήγει τον Απρίλιο του 2022. Αφορά την εκτέλεση των απαιτούμενων προκαταρτικών εργασιών για την πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου όπως η επιλογή και ψηφιοποίηση των κατάλληλων αγροτεμαχιών, εγκατάσταση μετρολογικών σταθμών, ανάλυση εδάφους, προκαταρτικός σχεδιασμός ζωνών διαχείρισης λιπαντικής πρακτικής με χρήση δορυφορικών εικόνων κ.ά.».

Οι πέντε πρώτοι πιλοτικοί αγροί, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων ο καθένας, που θα φιλοξενήσουν δράσεις έχουν ήδη επιλεγεί και βρίσκονται στις περιοχές της Λάρισας, στην Καρδίτσα, στη Λαμία, στα Τρίκαλα Ημαθίας και στην Κομοτηνή.

Η δεύτερη φάση του έργου θα έχει διάρκεια πέντε έτη, διάστημα κατά το οποίο θα επιλεγούν άλλοι πέντε πιλοτικοί αγροί των 200 στρεμμάτων έκαστος σε πέντε περιοχές που καλλιεργείται το βαμβάκι σε μεγάλη έκταση, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αγροτεμαχίων στα δέκα, όπου και θα γίνει μόνο εφαρμογή γεωργίας ακριβείας.

«Σκοπό του έργου» σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Νταράουσε είναι «η αξιολόγηση και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στη διαχείριση της καλλιέργειας, με στόχο τη μείωση εισροών, κυρίως της χρήσης του νερού άρδευσης και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την προσαρμογή του συστήματος παραγωγής στις νέες απαιτήσεις της Νέα ΚΑΠ, δηλαδή την μετάβαση σε πιο αειφόρα συστήματα παραγωγής βαμβακιού».

Η δεύτερη φάση του προγράμματος

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του επόμενου έτους, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι βασικές δράσεις της διαχείρισης της καλλιέργειας όπως η άρδευση, η λίπανση, η φυτοπροστασία και μια βασική ενότητα αφορά την εκπαίδευση των παραγώγων στις δράσεις αυτές.

«Οι δράσεις του έργου θα εφαρμοστούν σε δέκα πιλοτικούς αγρούς σε πέντε περιφέρειες της χώρας. Στα πρώτα πέντε αγροτεμάχια της 1η φάσης (Λάρισα, Καρδίτσα, Λαμία, Τρίκαλα Ημαθία και Κομοτηνή) θα εφαρμόζονται δυο μεθοδολογίες για την άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία» σημειώνει ο Μοχάμεντ Νταράουσε και συνεχίζει: «Στα υπόλοιπα πέντε αγροτεμάχια της δεύτερης φάσης του έργου που θα επιλεχθούν το 2022 θα εφαρμόζεται μόνο η Γεωργία Ακριβείας».

Κάθε αγροτεμάχιο των 100 στρεμμάτων που θα επιλεγεί, θα χωριστεί σε δυο τεμάχια των 50 στρεμμάτων. Στο ένα τεμάχιο, η διαχείριση της καλλιέργειας θα γίνει αποκλειστικά από τον παραγωγό, σύμφωνα με την εμπειρία που ακολουθεί μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο τεμάχιο, η διαχείριση της καλλιέργειας θα γίνει με τις προτεινόμενες μεθοδολογίες του έργου, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης για τα οφέλη για τον παραγωγό και την ποιότητα.

Οι κύριες δράσεις

Συνολικά πέντε δράσεις θα γίνουν προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη μελλοντική καλλιέργεια του «λευκού χρυσού» στη χώρα μας.

Αρχικά η άρδευση, η εκτίμηση της οποίας θα γίνει με δυο μεθοδολογίες. Η μία αφορά τη χρήση της γεωργίας ακριβείας και η άλλη την υπολογισμένη άρδευση που εφαρμόζεται χρόνια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. 

Δύο είναι οι μεθοδολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της ανάγκης σε λίπανση. Συγκεκριμένα η μια αφορά στη χρήση της γεωργίας ακριβείας και βασίζεται στη διαμόρφωση διαχειριστικών ζωνών σε κάθε αγρό, οι οποίες διαχωρίζονται με επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ευκρίνειας (10 μ) από προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους. Κάθε ζώνη αναμένεται να έχει μέγεθος περί τα 10-15 στρέμματα. Με βάση τη μέθοδο της ζωνοποίησης θα γίνει ανάπτυξη οδηγίας λίπανσης που θα ενσωματωθεί σε μια πλατφόρμα. Η δεύτερη θα γίνει με την κλασική μεθοδολογία της υπολογισμένης λίπανσης.

Η εκπαίδευση των παραγωγών

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος 200-300 παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, για να αποτελέσουν και έναν «πυρήνα» για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας στους υπόλοιπους παραγωγούς σε κάθε περιοχή.

Σε ένα τμήμα του αγρού οι αγρότες βαμβακοκαλλιεργητές θα διαχειρίζονται την καλλιέργεια σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία, ενώ συγχρόνως στο άλλο τμήμα του ίδιου πολιτικού αγρού ο παραγωγός θα πρέπει να παρακολουθεί τις δράσεις που εφαρμόζει η επιστημονική ομάδα, έτσι ώστε να έχει το μέτρο σύγκρισης μεταξύ αυτού που κάνει μέχρι σήμερα και αυτού που προτείνεται από το έργο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θ. Παπακώστας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Μεθυσμένος επιτέθηκε με φαλτσέτα σε φούρνο και λίγο αργότερα παρέσυρε μοτοσικλετιστή με το αυτοκίνητό του

18/07/2026 - 11:34μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Σορό γυναίκας σε προχωρημένη σήψη περιείχε η βαλίτσα

18/07/2026 - 6:12μμ
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Υπ. Προστασίας του Πολίτη / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεσσηνία: Συλλήψεις για κατ’ εξακολούθηση εμπρησμούς από πρόθεση – Πρώην κοινοτάρχης και πυροσβέστης οι δύο από τους τρεις

18/07/2026 - 5:12μμ
Το κτίσμα στο οποίο βρέθηκε η βαλίτσα με τα ανθρώπινα μέλη (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ – Εντοπίστηκε βαλίτσα με ανθρώπινα μέλη

18/07/2026 - 3:38μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Βρεφονηπιακοί σταθμοί & ΚΔΑΠ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων – Η καινοτομία που αφορά πολύτεκνες οικογένειες

18/07/2026 - 1:12μμ
Εικόνα από την οδό Ερμού στην Αθήνα 
(φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θερινές εκπτώσεις: Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιουλίου

18/07/2026 - 10:11πμ
Η σημαία του Πυροσβεστικού Σώματος και στο βάθος ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: «Εξαιρετικά επικίνδυνες» οι επόμενες ημέρες – Συναγερμός για πυρκαγιές

18/07/2026 - 8:31πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες στα ορεινά πριν από τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού

18/07/2026 - 8:06πμ
Μονοπάτι για βάθρες στη Σαμοθράκη, το πανέμορφο νησί μας στο Θρακικό Πέλαγος (φωτ.: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Ρόντος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίσιο τέλος για τον 23χρονο πεζοπόρο στη Σαμοθράκη

17/07/2026 - 11:00μμ
Στιγμιότυπο από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας (φωτ. αρχείου: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αττικής λόγω της εξόδου των εκδρομέων

17/07/2026 - 8:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: nationalopera.gr)

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κολωνός: Μεθυσμένος επιτέθηκε με φαλτσέτα σε φούρνο και λίγο αργότερα παρέσυρε μοτοσικλετιστή με το αυτοκίνητό του

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)

Ραντεβού στη Λευκόπετρα για τον μεγάλο ετήσιο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram / greekorthodoxeastvan)

Καναδάς: Ελληνίδα 104 ετών εξακολουθεί να φτιάχνει λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βανκούβερ

4 ώρες πριν
Έκτακτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026.  (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Παππάς – Ανακοινώθηκε η νέα Πολιτική Γραμματεία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Έτοιμη να κατακτήσει το Athens Open η Σάκκαρη

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign