pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την εξέγερση εναντίον των Βουλγάρων στη Δράμα

Η ΕΔΙΑ τιμά τον αγώνα του 1941

27/09/2021 - 1:37μμ
(Φωτ.: Lawandorder.gr)

(Φωτ.: Lawandorder.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων ηρωικής εξέγερσης ενάντια στους Βούλγαρους κατακτητές, υλοποιήθηκε στη Δράμα, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων.

«Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη φετινή εκδήλωση στην αντίσταση των κατοίκων της περιοχής απέναντι στην κατοχή και το φιλοναζιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Παράλληλα, τιμάμε την μνήμη των Δραμινών ανταρτών και όσων έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας κατά της επέκτασης βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία και Θράκη, στις 10 Ιουλίου 1943, με αποκορύφωμα την αιματηρή μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιουλίου 1943», τόνισε στον πρόλογο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος, παρουσίασε ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης της 28ης Σεπτεμβρίου 1941.

«Μια χούφτα πατριώτες ξεσηκώνουν το λαό της Δράμας σε εξέγερση, κατά της φριχτής βουλγαρικής κατοχής. Για ένα 24ωρο περίπου, οι επαναστάτες καταλύουν την εξουσία των κατοχικών δυνάμεων, καταλαμβάνουν αστυνομικούς σταθμούς και κρατικά κτίρια, διώχνουν τους κατακτητές από πολλά χωριά της Δράμας», επισήμανε ο συγγραφέας.

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος συμπλήρωσε ότι οι Βούλγαροι κατακτητές κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια εκβουλγαρισμού της περιοχής, από τον Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο, ενώ απαγόρευσαν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας και δολοφόνησαν δασκάλους και ιερωμένους.

Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες, με τους Βούλγαρους να διαπράττουν βιασμούς, ξυλοδαρμούς και λεηλασίες. Επιβλήθηκε βαριά φορολογία στους Έλληνες και πάνω από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, η οποία λειτουργούσε υπό το καθεστώς βουλγαρικής επαρχίας.

Λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό της εξέγερσης

Τα οργανωτικά λάθη και οι παραλείψεις στο σχεδιασμό της εξέγερσης οδήγησαν σε τραγικές συνέπειες για τους πληθυσμούς της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής. Ο Σπύρος Κουζινόπουλος, με τη βοήθεια του ιστορικού αρχείου, περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι κάτοικοι της περιοχής, με την εκδικητικότητα των κατακτητών να σπέρνει τον πόνο και την απόγνωση στους Δραμινούς.

Οι αγριότητες, τα αντίποινα και το λουτρό αίματος δεν γκρεμίζουν το σημαντικό αυτό σημαδιακό γεγονός από το βάθρο που του αξίζει στην Ιστορία, στις καρδιές όλων μας και πρωτίστως στη συνείδηση των Δραμινών», τόνισε.

Οι φρικαλεότητες που ασκούσαν οι Βούλγαροι κατακτητές, δυνάμωσαν το κίνημα αντίστασης στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του γραμματέα του ΚΚΕ Δράμας, Παντελή Χαμαλίδη, που προχώρησε στη συγκέντρωση και απόκρυψη οπλισμού αμέσως μετά την κατάρρευση των οχυρών.

Οι οδηγίες του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ ζητούσαν διεξαγωγή επιθέσεων κατά Βουλγαρικών εγκαταστάσεων, την ανατίναξη σιδηροδρομικής γέφυρας στη Δράμα, την ανατίναξη του λιμανιού της Καβάλας και την πρόκληση δολιοφθορών σε Σέρρες, Ξάνθη και Έβρο.

Ο Παντελής Χαμαλίδης ερμήνευσε την οδηγία διαφορετικά και για άγνωστους λόγους εκπόνησε μόνος του ένα πλάνο ολοκληρωτικής εξέγερσης, διατάζοντας τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος να το υλοποιήσουν. Ένα πλάνο, καταρτισμένο σε δύο μόλις εβδομάδες και με τους αγωνιστές να βρίσκονται κρυμμένοι στην παρανομία, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Η ταχύτητα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού χάρισε στους επαναστάτες μερικές μικρές επιτυχίες. Τα αντίποινα του κατακτητή ήρθαν με την εκτέλεση τριών χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή της Δράμας, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Η μανία των Βουλγάρων αντικατοπτρίζεται στα σκληρά βασανιστήρια, τα χωριά που πυρπολούνται και το απίστευτο κυνηγητό εναντίον κάθε τι ελληνικού.

«Επρόκειτο για μία πρόωρη μεν, πλην όμως γνήσια ηρωική λαϊκή εξέγερση», δήλωσε ο Σπύρος Κουζινόπουλος.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο καθηγητής ιστορικός Νίκος Γεωργιάδης και ο πρ. σχολικός σύμβουλος Δημήτρης Πασχαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΚΙΣΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Βεβήλωσαν το εβραϊκό νεκροταφείο του Βόλου την ημέρα πένθους και μνήμης του Ολοκαυτώματος

16/04/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις Μαΐου: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

16/04/2026 - 8:36πμ
Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη – Έως 8 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

16/04/2026 - 8:08πμ
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Άγρια επίθεση και απαγωγή άνδρα – Του άρπαξαν 7.000 ευρώ και τον εγκατέλειψαν στο νοσοκομείο

15/04/2026 - 11:21μμ
Αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Serena στο Ισλαμαμπάντ, όπου φιλοξενήθηκαν συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)
ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ-Ιράν: Διαψεύσεις για εκεχειρία και προτάσεις αποκλιμάκωσης στο τραπέζι

15/04/2026 - 10:01μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απάτη 227.000 ευρώ με εικονικά τιμολόγια – Στο μικροσκόπιο 289 παραγωγοί

15/04/2026 - 6:52μμ
Η Μυρτώ από το Αργοστόλι γιορτάζοντας τα 18α γενέθλιά της
ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Από ανακοπή ο θάνατος της 19χρονης – Διώξεις στους τρεις κατηγορούμενους

15/04/2026 - 6:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγρια επίθεση σε 19χρονο στη Θεσσαλονίκη – Απόπειρα ληστείας μετά από εκβιασμό

15/04/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Λέσβος – Οι κτηνοτρόφοι μπλοκάρουν το λιμάνι και πιέζουν για λύσεις

15/04/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακή προστασία για τα παιδιά: Αυτοί είναι οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα social media

15/04/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα η αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ – Τι πρέπει να ελέγξετε άμεσα

9 λεπτά πριν
Αυγομαχίες 2026 στο Θρυλόριο Ροδόπης, 14 Απριλίου (φωτ.: Facebook / Maron news)

Θρυλόριο Ροδόπης: Οι αυγομαχίες κρατούν ζωντανό το ποντιακό έθιμο

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Το πρώτο 24ωρο συμπληρώνει στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης, μετά τη ρήξη ανευρύσματος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΙΣΕ)

Βεβήλωσαν το εβραϊκό νεκροταφείο του Βόλου την ημέρα πένθους και μνήμης του Ολοκαυτώματος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Συντάξεις Μαΐου: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

2 ώρες πριν
Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη – Έως 8 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign