pontosnews.gr
Κυριακή, 24/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Τούρκοι μετατρέπουν την Πομπηιούπολη του Πόντου σε αρχαιολογικό χώρο

Ανασκαφές 15 ετών φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα για την πόλη της Παφλαγονίας

24/09/2021 - 6:52μμ
Η αρχαία Πομπηιούπολη

Η αρχαία Πομπηιούπολη

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αρχαία Πομπηιούπολη, στην περιοχή της Κασταμονής του Πόντου, προετοιμάζεται ώστε να γίνει και επίσημα αρχαιολογικός χώρος και ανοιχτή στους επισκέπτες, καθώς οι ανασκαφές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης και της περιοχής.

Η Πομπηιούπολη, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολίας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Παφλαγονίας.

Οι ανασκαφές διεξάγονται με μια ομάδα 30 αρχαιολόγων από την Τουρκία, την Ιταλία και την Πολωνία, με επικεφαλής τον Ταγιάρ Γκιουρντάλ, διευθυντή του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου «Μπουλέντ Ετσεβίτ».

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2006 και συνεχίστηκαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Μουσείου της Κασταμονής και του Δήμου Τάσκιοπρου (Taşköprü), ενώ έχει υποβληθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης της Βόρειας Ανατολίας (KUZKA) αίτημα για να μετατραπεί η πόλη σε αρχαιολογικό χώρο.

Με την υποστήριξη του KUZKA, η ομάδα προτείνει τη διατήρηση και προστασία των ορίων της αρχαίας πόλης, την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, τη δημιουργία ενός τομέα υποδοχής και ενημέρωσης  επισκεπτών και μια αποθήκη/εργαστήριο για τα ευρήματα των ανασκαφών.

(Φωτ.: Anadolu Agency)

Η Πομπηιούπολη ήταν μία από τις επτά πόλεις που ίδρυσε ο Ρωμαίος στρατηγός Πομπήιος ο Μέγας κατά μήκος των ποταμών Ίρις, Άλυς και του Αμνία το 64 π.Χ. όταν κατέκτησε το Βασίλειο του Πόντου και κατά συνέπεια ενσωμάτωσε την περιοχή στη νέα ρωμαϊκή επαρχία Βιθυνίας-Πόντου.

Κατά τη διάρκεια της ακμής της, κατά τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., η πόλη είχε γίνει η πρωτεύουσα της αρχαίας ρωμαϊκής επαρχίας Παφλαγονίας. Ορισμένες επιγραφές πάνω σε  πέτρες και νομίσματα φέρουν τον τίτλο «Μητρόπολη Παφλαγονίας».

«Παρατηρήσαμε ότι υπήρξαν ελάχιστες  προσπάθειες για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Πομπηιουπόλεως. Σκοπεύουμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Φυσικά, το πιο σημαντικό έργο που κάνουμε για να το καλύψουμε είναι οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης», δήλωσε ο Gürdal στο πρακτορείο Anadolu.

Ιδιαιτέρως ακριβό εγχείρημα

«Η αποκατάσταση και η συντήρηση είναι δύο τομείς που χρειάζονται μεγάλο προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε  οικονομική υποστήριξη. Έχουμε ένα οργανωμένο πλάνο, το οποίο για να υλοποιηθεί χρειάζεται η στήριξη του οργανισμού ανάπτυξης και του δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο», δήλωσε ο Ταγιάρ Γκιουρντάλ.

Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει αρκετές αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη την Τουρκία.

«Το κράτος μας δεν μπορεί να βοηθάει στα πάντα», είπε και πρόσθεσε: «Οι τοπικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να βοηθήσουν με τις ανασκαφές. Εάν έχουμε τη στήριξή τους, μπορούμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα ότι η αρχαία Πομπηιούπόλη θα μετατραπεί σε έναν, προσβάσιμο στο κοινό, αρχαιολογικό χώρο»

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Μνημείο του Ακρίτα του Πόντου στη Καβάλα, Κυριακή 24 Μαΐου (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καβάλα: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – «Δεν θα λησμονηθούν ποτέ»

24/05/2026 - 8:26μμ
Κατάθεση στεφάνου από τον Κώστα Πελετίδη και τον Θόδωρο Τουλγαρίδη, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Πατρέων)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάτρα: Εκδήλωση μνήμης για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Παρών ο Κώστας Πελετίδης

24/05/2026 - 7:18μμ
Παρουσίαση των ποντιακών φορεσιών στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (φωτ.: stonisi.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθητές στη Μυτιλήνη γνώρισαν την ιστορία και την παράδοση των Ποντίων – Συγκινητική εκδήλωση μνήμης στο 15ο Δημοτικό Σχολείο

24/05/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Γραφείο Μ. Χαρακόπουλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ο ποντιακός ελληνισμός διατηρεί άσβεστη τη μνήμη της Γενοκτονίας

24/05/2026 - 2:36μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Κώστας Τασούλας: «Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα»

24/05/2026 - 2:07μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Μνήμης περάσματα» στη Νέα Ιωνία Βόλου – Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

24/05/2026 - 12:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Βύρωνα)
ΠΟΝΤΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης στον Βύρωνα για τα θύματα της Γενοκτονίας – Συγκίνηση και μήνυμα ιστορικής δικαίωσης στην Πλατεία Πόντου Καρέα

24/05/2026 - 10:49πμ
(Φωτ.: ;Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας στη λαμπρή λιτανεία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

23/05/2026 - 10:36μμ
Πλοίο στα ανοιχτά της Τραπεζούντας (φωτ.: .levantineheritage.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Σεϊτανίδου: Σφάξανε γυναίκες, εξόρισαν άνδρες, κατέστρεψαν κορίτσια, και τι δεν έκαναν

23/05/2026 - 9:40μμ
Στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Κυριακή 17 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Αιγάλεω)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Αιγάλεω τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

23/05/2026 - 9:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυξημένα αστυνομικά μέτρα στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του EuroLeague Final Four Athens 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroLeague Final Four 2026: Εννέα συλλήψεις έξω από το ΟΑΚΑ πριν από τον τελικό

11 λεπτά πριν
Το Μνημείο του Ακρίτα του Πόντου στη Καβάλα, Κυριακή 24 Μαΐου (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

Καβάλα: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – «Δεν θα λησμονηθούν ποτέ»

16 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά πολίτες κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης Congressional Picnic στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)

ΗΠΑ και Ιράν παζαρεύουν συμφωνία για πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ – «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας», λέει ο Τραμπ

39 λεπτά πριν
Μέλη εφορευτικής επιτροπής ανοίγουν κάλπη σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christoforou)

Εκλογές στην Κύπρο: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κρατούν δυνάμεις, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ σύμφωνα με τα exit polls

1 ώρα πριν
Κατάθεση στεφάνου από τον Κώστα Πελετίδη και τον Θόδωρο Τουλγαρίδη, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Πατρέων)

Πάτρα: Εκδήλωση μνήμης για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Παρών ο Κώστας Πελετίδης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Rolex dela Pena)

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον ένας νεκρός από κατάρρευση κτηρίου – Πάνω από 20 οι αγνοούμενοι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign