pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Τούρκοι μετατρέπουν την Πομπηιούπολη του Πόντου σε αρχαιολογικό χώρο

Ανασκαφές 15 ετών φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα για την πόλη της Παφλαγονίας

24/09/2021 - 6:52μμ
Η αρχαία Πομπηιούπολη

Η αρχαία Πομπηιούπολη

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η αρχαία Πομπηιούπολη, στην περιοχή της Κασταμονής του Πόντου, προετοιμάζεται ώστε να γίνει και επίσημα αρχαιολογικός χώρος και ανοιχτή στους επισκέπτες, καθώς οι ανασκαφές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης και της περιοχής.

Η Πομπηιούπολη, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολίας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Παφλαγονίας.

Οι ανασκαφές διεξάγονται με μια ομάδα 30 αρχαιολόγων από την Τουρκία, την Ιταλία και την Πολωνία, με επικεφαλής τον Ταγιάρ Γκιουρντάλ, διευθυντή του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου «Μπουλέντ Ετσεβίτ».

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2006 και συνεχίστηκαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Μουσείου της Κασταμονής και του Δήμου Τάσκιοπρου (Taşköprü), ενώ έχει υποβληθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης της Βόρειας Ανατολίας (KUZKA) αίτημα για να μετατραπεί η πόλη σε αρχαιολογικό χώρο.

Με την υποστήριξη του KUZKA, η ομάδα προτείνει τη διατήρηση και προστασία των ορίων της αρχαίας πόλης, την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, τη δημιουργία ενός τομέα υποδοχής και ενημέρωσης  επισκεπτών και μια αποθήκη/εργαστήριο για τα ευρήματα των ανασκαφών.

(Φωτ.: Anadolu Agency)

Η Πομπηιούπολη ήταν μία από τις επτά πόλεις που ίδρυσε ο Ρωμαίος στρατηγός Πομπήιος ο Μέγας κατά μήκος των ποταμών Ίρις, Άλυς και του Αμνία το 64 π.Χ. όταν κατέκτησε το Βασίλειο του Πόντου και κατά συνέπεια ενσωμάτωσε την περιοχή στη νέα ρωμαϊκή επαρχία Βιθυνίας-Πόντου.

Κατά τη διάρκεια της ακμής της, κατά τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., η πόλη είχε γίνει η πρωτεύουσα της αρχαίας ρωμαϊκής επαρχίας Παφλαγονίας. Ορισμένες επιγραφές πάνω σε  πέτρες και νομίσματα φέρουν τον τίτλο «Μητρόπολη Παφλαγονίας».

«Παρατηρήσαμε ότι υπήρξαν ελάχιστες  προσπάθειες για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Πομπηιουπόλεως. Σκοπεύουμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Φυσικά, το πιο σημαντικό έργο που κάνουμε για να το καλύψουμε είναι οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης», δήλωσε ο Gürdal στο πρακτορείο Anadolu.

Ιδιαιτέρως ακριβό εγχείρημα

«Η αποκατάσταση και η συντήρηση είναι δύο τομείς που χρειάζονται μεγάλο προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε  οικονομική υποστήριξη. Έχουμε ένα οργανωμένο πλάνο, το οποίο για να υλοποιηθεί χρειάζεται η στήριξη του οργανισμού ανάπτυξης και του δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο», δήλωσε ο Ταγιάρ Γκιουρντάλ.

Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει αρκετές αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη την Τουρκία.

«Το κράτος μας δεν μπορεί να βοηθάει στα πάντα», είπε και πρόσθεσε: «Οι τοπικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να βοηθήσουν με τις ανασκαφές. Εάν έχουμε τη στήριξή τους, μπορούμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα ότι η αρχαία Πομπηιούπόλη θα μετατραπεί σε έναν, προσβάσιμο στο κοινό, αρχαιολογικό χώρο»

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

9/08/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι το ποντιακό πνεύμα συνάντησε τον προσκοπισμό

9/08/2026 - 7:16μμ
Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)
ΠΟΝΤΟΣ

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

9/08/2026 - 3:12μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
Φρεσκοσυλλεγμένα φουντούκια στην Κερασούντα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στις σοκολάτες όλου του κόσμου: Άρχισε η συγκομιδή των φουντουκιών

9/08/2026 - 10:34πμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

16 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Φωτιά στον Κουβαρά: Εκκενώνεται ο Άγιος Στυλιανός – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

45 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου Κ20: Απίθανη Ιακωβάκη – Χάλκινο μετάλλιο με πανελλήνιο ρεκόρ

2 ώρες πριν
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ψωμάς)

Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής – Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και μήνυμα του 112 για ετοιμότητα

2 ώρες πριν
Εικόνα από την παραλία της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο (φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος / EUROKINISSI)

Καιρός: Αίθριος με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign