pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυτός ο κόσμος ο ίδιος και απαράλλακτος

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

23/09/2021 - 10:10πμ
(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds / POOL)

(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds / POOL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο βιβλίο Αμερικανοτουρκικές σχέσεις: Θεωρία Συμμαχιών και Γεωπολιτική Συνεκτίμηση είχε εγκαίρως επισημανθεί ότι οι ΗΠΑ κατά τα τελευταία έτη έχουν μετακυλήσει το επιχειρησιακό βάρος τους στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, ενώ τούτο καταδεικνύεται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο μέσω της πρόσφατης συμφωνίας των αγγλοσαξονικών δυνάμεων (AUKUS).

Όπως είχε τονιστεί, με αναφορά σε δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα:

«Η ανάδυση της Κίνας έχει στρέψει το αμερικανικό ενδιαφέρον στον Ειρηνικό και στην Ανατολική Ασία με αποτέλεσμα να προκύπτει η ανάγκη αποδέσμευσης συντελεστών ισχύος από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ώστε να σταλούν στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη. Αυτό κατέστη ευκρινές κατά την ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα.

»Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Λεόν Πανέτα δήλωνε χαρακτηριστικά ότι η αναλογία 50-50 όσον αφορά τις ναυτικές δυνάμεις στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό μεταλλάσσεται σταδιακά με τελικό στόχο την αναλογία 40-60. Παράλληλα, το έγγραφο περί “στρατηγικού οδικού χάρτη” του υπουργείου Άμυνας τον Ιανουάριο του 2012 αναφερόταν σε “αμερικανικά συμφέροντα σε επίπεδο οικονομίας και ασφάλειας”, τα οποία είναι “αδιαμφισβήτητα ταυτισμένα με τις εξελίξεις σε μία περιοχή εκτεινόμενη από το Δυτικό Ειρηνικό και την Ανατολική Ασία έως την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και τη Νότια Ασία”».

Κατά συνέπεια, η πορεία ήταν τρόπον τινά προβλέψιμη, ενώ την είχε περιγράψει και ο Τζον Τζ. Μερσχάιμερ ήδη από το 2001, εντός του βιβλίου του Η Τραγωδία της Πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων.

Αργά ή γρήγορα θα ζούσαμε και πάλι ένα νέο πλανητικό ανταγωνισμό, καθώς η ισχυροποίηση της Κίνας θα έθετε τις ΗΠΑ προ νέων προκλήσεων και διλημμάτων ασφαλείας, ενώ η «συνταγή» είναι η κλασική της κυκλωτικής ανασχετικής στρατηγικής με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφυξίας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΕΣΣΔ.

Και με τον Ατλαντικό, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή τι θα συμβεί; Όπως έχει πολλάκις υπογραμμιστεί, οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από τον ατλαντικό χώρο και γι’ αυτό διατηρούν και το ΝΑΤΟ, αλλά μετακυλούν το επιχειρησιακό βάρος τους στον Ινδοειρηνικό στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εξισορρόπησης της Κίνας.

Το αδιάληπτο ενδιαφέρον τους για την Ευρώπη έγκειται στο γεγονός ότι δεν επιθυμούν την υπερίσχυση κανενός ηγεμονικού δρώντα είτε στη Δυτική Ευρώπη είτε στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Αντ’ αυτού προτιμούν έναν ισχυρό συμπαίκτη στην περιοχή από την οποία αποσύρονται επιχειρησιακά, αλλά όχι ισχυρό σε βαθμό που θα καταστεί πλέον ανεξέλεγκτος και στρατηγικά ανεξάρτητος. Γι’ αυτό το λόγο, επί παραδείγματι, δυσκολεύονται να τιμωρήσουν με τρόπο αποφασιστικό την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή αντιδρούν στη στρατηγική αυτονόμησή της μέσω των συνεργατικών πολιτικών της με τη Ρωσία (βλ. S-400, πυρηνικό πρόγραμμα, διπλωματία των αγωγών).

Η εν λόγω γεωστρατηγική επιλογή δεν είναι πρωτόγνωρη. Η εύρεση κομβικών κρατών τα οποία θα δύναντο να διαδραματίσουν ρόλο περιφερειακών τοποτηρητών είναι διαχρονικό διακύβευμα για τις ΗΠΑ, ασχέτως αν πλέον γίνεται επιτακτικό ελέω της σινικής ανόδου.

Το «δόγμα Νίξον» συνιστούσε μια τέτοια περίπτωση, όταν ο εν λόγω Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως προτεραιότητα τη μετακύλιση των βαρών της πλανητικής παρουσίας των ΗΠΑ σε σημαντικούς συμμάχους τους. Αφορμή υπήρξε τότε η τραγική εμπειρία της Ουάσινγκτον από τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Σήμερα δεν μιλάμε πια για κάποιο «ψυχολογικό τραύμα», αλλά για στρατηγική αναγκαιότητα, γεγονός που δείχνει ότι οι «μικροί εταίροι» του αγγλοσαξονικού συστήματος ασφαλείας, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να αναζητήσουν διεξόδους προς διεύρυνση της αυτοβοήθειάς τους.

Η Τουρκία προτάσσει εαυτόν ως δρων, ο οποίος θέλει και μπορεί να εξυπηρετήσει τους γεωστρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ, αλλά συγκρούεται παράλληλα μαζί τους κατά τη σκιαγράφηση των όρων αυτής της νέας εταιρικής σχέσης.

Προς τούτο, η χώρα μας οφείλει να αναζητήσει στηρίγματα που θα αυξήσουν το κόστος προς το προκείμενο αγγλοσαξονικό σύστημα ασφαλείας, σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντά της χάριν του προσεταιρισμού της Τουρκίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

29/03/2026 - 4:13μμ
Τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by/3.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα επιτεθεί ή αναζητά διέξοδο ο Τραμπ;

28/03/2026 - 9:54πμ
Η ανάσταση του Λαζάρου, τοιχογραφία από τη μονή San Baudelio de Berlanga της Ισπανίας, σήμερα στο Μουσείο Cloisters της Νέας Υόρκης (πηγή: Sharon Mollerus / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Α’)

24/03/2026 - 9:32πμ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί Σαουδικής Αραβίας

22/03/2026 - 3:53μμ
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

21/03/2026 - 10:13πμ
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ανασκαφικός χώρος στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κοτύωρα (φωτ.: Anadolu)

Νέες ανασκαφές σε μοναστήρι στον Πόντο – Στόχος άγνωστα ευρήματα και μωσαϊκά

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Βοΐου Νεάπολης Κοζάνης)

Μια συναυλία ελπίδας για τον 25χρονο Πόντιο Δημήτρη Περτσινίδη – Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου στηρίζει τη μάχη του για ζωή

53 λεπτά πριν

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία για δύο εν ενεργεία βουλευτές – Στο επίκεντρο αίτημα άρσης ασυλίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Εξι μετάλλια για την ελληνική πάλη στο Ταλίν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει μεγάλο ποντιακό γλέντι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign