pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας – Πώς τιμήθηκε σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία (photos)

Κοινός τόπος όλων των εκπροσώπων του Κράτους ήταν ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους σε γη και θάλασσα

19/09/2021 - 5:03μμ
Στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου)

Στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τη σκέψη και την καρδιά σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις αλησμόνητες πατρίδες, πραγματοποιήθηκαν σήμερα εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το χορό των τιμητικών εκδηλώσεων άνοιξε η Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν κι άλλες στις έδρες νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  πάντα παρουσία των τοπικών Αρχών και αντιπροσωπειών προσφυγικών σωματείων.

Στη Θεσσαλονίκη τελέστηκε, το πρωί, επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης.

(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου)

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων του ποντιακού και προσφυγικού και μικρασιατικού ελληνισμού, κ.ά..

(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου)

«Η μαύρη επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής – μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές του Ελληνισμού, οδηγεί τη σκέψη μας στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί, στην Ερυθραία, στο Αδραμύττιο, στο Δικελί, στην Πέργαμο, στη Φώκαια… Ζωντανεύει μνήμες από σφαγές, λεηλασίες, εμπρησμούς… Τονώνει όμως ταυτόχρονα τη βούληση μας να κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, με τόλμη και εθνική αυτοπεποίθηση για να υπερασπισθούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας», δήλωσε μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ο Σταύρος Καλαφάτης (φωτ.: Υπ. Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης)

«Στα εθνικά μας θέματα έχουμε χαράξει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αυτή είναι απόφαση, αυτή είναι η πολιτική μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε σε καταγεγραμμένες διηγήσεις θυμάτων για τις πράξεις βίας, τις σφαγές και τα δεινά που υπέστησαν τότε οι χριστιανικοί λαοί της Ανατολής.

«Οι Τούρκοι αρνούνται και σήμερα τις σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Και όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τ’ αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Τους διαψεύδει όμως ο Τζορτζ Χόρτον. Ο Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη που έσωσε χιλιάδες ψυχές δίνοντας τους αμερικάνικα ονόματα και φυγαδεύοντας τους» ανέφερε στην ομιλία της η αντιπεριφερειάρχης της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου)

Η Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε και σε άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές στα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της τουρκικής «επιθετικότητας», που όπως είπε, συνεχίζεται, όπως και η στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει τα ιστορικά δεδομένα, «διαστρεβλώνοντας μόνιμα την αλήθεια» . Μίλησε όμως και για τις ευθύνες του Ελληνισμού διαχρονικά, για τα λάθη και για τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την Ιστορία, λέγοντας: «Όσες φορές μείναμε μόνοι χωρίς συνέργειες και συμμαχίες, βγήκαμε λαβωμένοι και λειψοί. Όταν όμως δομήσαμε έγκαιρα δυνατές συμμαχίες, γίναμε υπολογίσιμη δύναμη».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε με δηλώσεις του, στις διώξεις που υπέστη τα χρόνια εκείνα ο Ελληνισμός της Ανατολής.

(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου)

«Γύρω στο 1922, περίπου 1.700.000 Έλληνες υπήρχαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, 730.000 στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη, 350.000 στον Πόντο και 70.000 στα Άδανα. Όλος αυτός ήταν ο ακμαίος πληθυσμός αυτών των περιοχών, που στις μαύρες εκείνες μέρες του ΄22, ουσιαστικά, είτε σφαγιάστηκε, είτε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις μητέρες πατρίδες», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μικρασιατικά λάβαρα προσφυγικών συλλόγων εντός του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας (φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου)

«Από τη μία πλευρά, ο ερχομός τους εδώ βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Από την άλλη, δεν παύουμε ούτε μία ημέρα να θυμόμαστε, να τιμούμε όλους αυτούς οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες, σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν κι άφησαν πίσω κενό ένα κομμάτι που ήταν τόσο σημαντικό στην πορεία των χιλιάδων ετών του Ελληνισμού. Τιμούμε και σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά συγχρόνως δεν ξεχνούμε», πρόσθεσε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η φάτνη και το δέντρο της ελληνικής κοινότητας στο Μεγάλο Ρεύμα (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης αντέχει: Η νέα γενιά γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Μεγάλο Ρεύμα

8/12/2025 - 11:23πμ
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Αρτάκη (φωτ.: αρχείο Κώστα Υψηλάντη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αρτάκη: Στη σκιά του Αγίου Νικολάου, εκεί όπου η πίστη έχτισε την ταυτότητα μιας πόλης

6/12/2025 - 10:18πμ
H Μερόπη Βερβέρη υπό την... τηλεοπτική κάμερα (φωτ.: Facebook / Meropi Ververi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τους προσφυγικούς αργαλειούς της Μικρασίας στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη – Η υφαντική τέχνη επιστρέφει δυναμικά

5/12/2025 - 10:55πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ελ. Μ.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο «Ιωνικό Κέντρο» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

4/12/2025 - 9:45μμ
Χορός γύρω από το καζάνι, στον Συνοικισμό της Θήβας. Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / George Angelopoulos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θήβα: Μια γειτονιά «ζωντάνεψε» για τη Βαρβάρα – Μικρασιατικό συναίσθημα

4/12/2025 - 3:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον Άγιο Ανδρέα, στο Ατσαλένιο Ηρακλείου (φωτ.: neakriti.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λουκουμάδες μνήμης: Πώς το Ατσαλένιο κράτησε ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο του Αγίου Ανδρέα

2/12/2025 - 7:06μμ
Χασάπικο από την «Ακαδημία» του Δημήτρη Πετρόπουλου μπροστά από την Αγια-Σοφιά (πηγή: Mega)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλληνες χόρεψαν χασάπικο μπροστά στην Αγια-Σοφιά – «Πρόκληση» λένε οι Τούρκοι

2/12/2025 - 4:44μμ
(Φωτ.: olympiacos.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανδρέας Μουράτης: Ο «Μιζούρι» των γηπέδων με τις μικρασιάτικες ρίζες – Ένας αληθινός ήρωας, άλλων εποχών

30/11/2025 - 12:07μμ
Ο καπνέμπορος Βασίλης Παπαβασιλείου (πηγή: Αρχείο Μαίρης Παπαλάμπρου / agrinionews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βασίλης Παπαβασιλείου: Ο ανθρωπιστής καπνέμπορος που αγκάλιασε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/11/2025 - 4:11μμ
Πλήθος κόσμου και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας παραβρέθηκαν στην ημερίδα της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών (φωτ.: Γρ. Τύπου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ: Με μια ημερίδα με βαρύ επιστημονικό αποτύπωμα η επίσημη έναρξη λειτουργίας της

26/11/2025 - 7:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες», στην Αγλαντζιά. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Lina Feneridou Lfe)

«Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες»: Η αυτοβιογραφία μιας Πόντιας από το Σοχούμι

4 λεπτά πριν
Σέλφι με αξιωματικό του συριακού στρατού κατά τη διάρκεια έκθεσης στη Δαμασκό, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Mohammed al Rifai)

Ένας χρόνος χωρίς τον Άσαντ: Η Συρία γιορτάζει την επέτειο με ελπίδα, σε εύθραυστη μετάβαση

29 λεπτά πριν
Αγρότες πάνω σε αστυνομικό μπλόκο, πριν από το γραφείο του Κώστα Τσιάρα στην Καρδίτσα (φωτ.: karditsalive.net)

«Κανείς δεν θα μας φιμώσει»: Αγρότες στην Καρδίτσα, έξω από το γραφείο του Τσιάρα

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής: Χάλκινο μετάλλιο στην Ντόχα η Κατζουράκη

1 ώρα πριν
Συντρίμμια και προσωπικά αντικείμενα μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου (φωτ.: EUROKINISSI / Μανώλης Θράβαλος)

Φρίκη στη Σάμο: Τούρκος διακινητής πέταξε 38 ανθρώπους στη θάλασσα – Νεκρό ένα αγόρι

2 ώρες πριν
Η φάτνη και το δέντρο της ελληνικής κοινότητας στο Μεγάλο Ρεύμα (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)

Η ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης αντέχει: Η νέα γενιά γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Μεγάλο Ρεύμα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign