pontosnews.gr
Τρίτη, 12/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Ο Χρυσός Διόνυσος στην ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής μοιράστηκαν δύο ταινίες

19/09/2021 - 9:12πμ
Ο Μανώλης Μαυρής παραλαμβάνει τον Χρυσό Διόνυσο στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Μανώλης Μαυρής παραλαμβάνει τον Χρυσό Διόνυσο στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

H ταινία Brutalia, εργάσιμες μέρες (Brutalia, days of labour) του Μανώλη Μαυρή, μια αλληγορία για την ανθρώπινη φύση και τις σχέσεις εξουσίας που ακροβατεί ανάμεσα στο θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στην τελετή λήξης του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (18/9) στο Δημοτικό Ωδείο.

Ο Μανώλης Μαυρής αφιέρωσε το βραβείο στην σύντροφο του, την ηθοποιό Κατερίνα Ζησούδη (πρωταγωνίστρια σε δύο ταινίες που επίσης διαγωνίζονταν στο φετινό φεστιβάλ) και το 4 μηνών μωρό τους που ήταν εκεί.

Η ταινία απέσπασε ακόμα τέσσερις διακρίσεις (Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, αλλά και το βραβείο της Fipresci).

Το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού (αποτελούμενη από τους: Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Στέλλα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Ιωσηφέλη, Μενέλαο Καραμαγγιώλη, Χριστίνα Μπίθα) μοιράστηκαν δύο ταινίες: το Horsepower του Σπύρου Σκάνδαλου για την «τολμηρή αισθητική του ματιά, που την εκφράζει με μια γραφή συνυφασμένη απόλυτα με το θέμα του», και το Βανκούβερ της Άρτεμης Αναστασιάδη, για την «τόσο βαθιά ελλειπτική έκφραση του πόνου που φέρνει ο χωρισμός».

Ο Νίκος Τσεμπερόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του Soul Food με θέμα την ιδιαίτερη σχέση ενός έφηβου με μια μεγαλύτερη γυναίκα που υφίσταται bullying, ενώ συνολικά οκτώ διακρίσεις, ανάμεσά τους το Βραβείο Κοινού, το Βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Onassis Film Development Grant, εξασφάλισε το ευρηματικό animation Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας μοιράστηκαν ο Βασίλης Κουτσογιάννης για το Βανκούβερ της Άρτεμις Αναστασιάδου και ο Απόλλωνας Σαρρής για το Soul Food, ενώ τη διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μαίρη Μηνά για την ταινία Α Summer Place της Αλεξάνδρας Mατθαίου.

Τιμητική διάκριση ερμηνείας έλαβε επίσης ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας του Γιώργου Τελτζίδη «Souls all unaccompanied», Jouvany Guirguis, τον οποίο ο σκηνοθέτης ανακάλυψε σε δομή. Ο Γ. Τελτζίδης αφιέρωσε το βραβείο σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Βραβείο σεναρίου δόθηκε στην Βαγγελιώ Σουμέλη για την ταινία Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα. Βραβείο ντοκιμαντέρ έλαβε η ταινία Every Sunday σε σκηνοθεσία Καίτης Παπαδήμα.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία Son Of Sodom (Ο Γιος των Σοδόμων) του Theo Montoya από την Κολομβία.

Την τελετή λήξης άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τις κριτικές επιτροπές, τους σκηνοθέτες αλλά και τη νεολαία της Δράμας που αγκάλιασε τη διοργάνωση.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος συνεχάρη τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την φετινή άρτια οργάνωση. «Το φετινό φεστιβάλ είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε διοργανώσει και είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Η πόλη μας απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλες προσδοκίες» ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η Διευθύντρια Πολιτισμού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ανακοίνωσε την έμπρακτη στήριξη του θεσμού, με τη θέσπιση τριών νέων χρηματικών βραβείων. «Μέσα από το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας, ανακαλύψαμε νέες φωνές που αξίζει να ακουστούν», υπογράμμισε. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε, οι Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό να λάβουν το Onassis Film Development Grant. Φέτος ο Μανώλης Μαυρής και ο Άρης Καπλανίδης θα λάβουν 10.000 ευρώ ο καθένας, για να αναπτύξουν το σενάριο μεγάλου μήκους τους. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ δημιουργούμε ένα βραβείο συμπερίληψης και αποδοχής: το Queer Drama Award του Onassis Culture. Το βραβείο απονέμεται στο A summer place, μία από τις ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Διαγωνιστικού με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε πως «η χώρα έχει ανάγκη ένα προπτυχιακό τμήμα κινηματογράφου. Ήδη δημιουργήθηκε μια ακαδημαϊκή ομάδα που γνωρίζει καλά τον κινηματογράφο. Στήσαμε το πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει κατατεθεί στο υπουργείο και βρίσκεται σε φάση έγκρισης. Του χρόνου ίσως δούμε τους πρώτους φοιτητές», προσέθεσε. «Είναι μια οφειλόμενη πράξη προς τον αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο…»

Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη υπογράμμισε πως «οι τέσσερις και πλέον δεκαετίες που μετρά το Φεστιβάλ δεν είναι διόλου αμελητέο διάστημα, κι αυτό λέει πολλά όχι μόνο για τη διάρκεια του θεσμού αλλά και για την πόλη που τον στήριξε διαχρονικά. Το Φεστιβάλ όμως διατηρεί αμείωτη την νεανική του ορμή -γεγονός που φάνηκε και από την φετινή διοργάνωση. Το ΥΠΠΟΑ στηρίζει διαχρονικά το Φεστιβάλ αναγνωρίζοντας την σημαντική καλλιτεχνική και κοινωνική του επίδραση και με τις επιχορηγήσεις του προς αυτό συμβάλλει στην πολιτιστική αποκέντρωση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας».

«Χαίρομαι διπλά φέτος», είπε ο Πάνος Κουάνης, ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ. «Στο Φεστιβάλ πνέει ένας πολύ δυνατός άνεμος ανανέωσης: στις υποδομές του, στο branding, και το σημαντικότερο στο πρόγραμμά του. Φέτος ξεκινάμε μια πολυεπίπεδη συνεργασία που ακουμπά όλους τους άξονες που μας ενδιαφέρουν: παραγωγή, κατάρτιση, ψηφιοποίηση».

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας συνεχάρη όλους όσους «βοήθησαν για να υπάρχει αυτό το Φεστιβάλ διαχρονικά. Τουλάχιστον τρεις γενιές ξεκίνησαν από εδώ και στη συνέχεια εδραιώθηκαν στον χώρο. Το ΕΚΚ υπήρξε ανέκαθεν αρωγός του». Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, δήλωσε «περήφανος που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την 44η διοργάνωση», και ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές, εργαζόμενους και εθελοντές του DISFF.

Αναλυτικά τα βραβεία: https://www.dramafilmfestival.gr/.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν. Μπ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχαίος τεχνίτης, με εξαιρετική δεξιοτεχνία, κατόρθωσε να σκαλίσει πάνω σε μία πολύ μικρή επιφάνεια (διαστάσεων μόλις 1,65 x 2,07 εκ.) ρεαλιστικές λεπτομέρειες των πτυχώσεων του ενδύματος και των κοσμημάτων της μορφής (φωτ.: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Έκθεμα του μήνα ένα χρυσό δαχτυλίδι με σκηνή θηλασμού

11/08/2025 - 12:44μμ
Η Σοφία Σεϊρλή στη διάρκεια παλιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή

11/08/2025 - 12:26πμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η καρδιά της μουσικής χτύπησε δυνατά στο Release Athens Festival – Το opaponline.gr μετέτρεψε το φεστιβάλ σε μια μοναδική εμπειρία

31/07/2025 - 6:18μμ
Οι «Ομπρέλες» που βρίσκονται έξω από το  MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου θα αρχίσουν ξανά να… χορεύουν

31/07/2025 - 12:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μυστικά της Ρωσικής Εκκλησίας, στο κέντρο της Αθήνας: Φωτογραφική ξενάγηση στις κατακόμβες

30/07/2025 - 10:41μμ
Θραύσμα μαρμάρινης σίμης από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης των Αθηνών (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αθήνα επέστρεψε θραύσμα από την Ακρόπολη – Το είχε οικογένεια στη Χιλή

25/07/2025 - 1:19μμ
(Φωτ.: facebook/Acropolis Museum - Μουσείο Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με φόντο τον Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

23/07/2025 - 11:56μμ
Άποψη του Βουλευτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Βουλευτήριο στο Ιερό της Δωδώνης επιστρέφει στη… ζωή

22/07/2025 - 1:43μμ
Η μονοκατοικία επί της οδού Στρωμνίτσης 17 στο Κιλκίς, το πατρικό του Χρήστου Ζιώγα (φωτ.: Δήμος Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού χάρη σε έναν μεγάλο ευεργέτη

20/07/2025 - 1:26μμ
Η ιστορία του Εύξεινου Πόντου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Άρχισαν οι εγγραφές
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα «Ιάσων»: Εξωστρέφεια και πολιτιστική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στα θρανία του ΑΠΘ

18/07/2025 - 11:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: x.com/kajakallas?ref_src=twsrc%5Etfw)

Κάγια Κάλας: Η ΕΕ καταδικάζει τη δολοφονία των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα στη Γάζα

1 ώρα πριν
Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Καστελλόριζου σε επίσημη εκδήλωση, τη δεκαετία του '60 (φωτ.: Σύλλογος Γυναικών Καστελλόριζου)

Μελβούρνη: Εκδήλωση αφιερωμένη στον ιστορικό και πρωτοπόρο Σύλλογο Γυναικών Καστελλόριζου

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα Τύπου, στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/WILL OLIVER / POOL)

ΗΠΑ: Αναστολή για ακόμα 90 μέρες η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου)

Έρχονται δύο δυνατές ποντιακές βραδιές στον Βατόλακκο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έσβησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη Βόλβη

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign