pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τάσος Νούσιας: Με επέλεξαν ως αφηγητή για τη «Δέηση Πόντου» οι 353.000 αθώες ψυχές

O γνωστός ηθοποιός μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη, τονίζοντας έχει ακούσει συγκλονιστικές ιστορίες για τη Γενοκτονία από Πόντιους φίλους του

20/09/2021 - 9:45πμ
Ο Τάσος Νούσιας στη «Δέηση Πόντου» που ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Σταυρούπολη (φωτ.: Παύλος Μακρίδης)

Ο Τάσος Νούσιας στη «Δέηση Πόντου» που ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Σταυρούπολη (φωτ.: Παύλος Μακρίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Δεν με διάλεξε μόνο ο Γιώργος Γεωργιάδης ως αφηγητή στη Δέηση Πόντου, αλλά μαζί του και οι 353.000 ψυχές των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού». Με λόγο γεμάτο συναίσθημα, ο γνωστός ηθοποιός Τάσος Νούσιας δίνει στο pontosnews.gr το στίγμα της παρουσίας του στο δρώμενο που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 8:30 το βράδυ, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Ένα δρώμενο το οποίο ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος έγραψε τα κείμενα και είχε την ιδέα αλλά και την ευθύνη για τη διοργάνωσή του, ονομάζει ως «δοξαστική μουσική τοιχογραφία των παθών του Πόντου».

Ηπειρώτης στην καταγωγή, ο Τάσος Νούσιας σημειώνει ότι έχει ακούσει συγκλονιστικές ιστορίες από Πόντιους φίλους του για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Χαίρεται, όπως λέει, που βλέπει να μεταφέρουν οι Πόντιοι αυτές τις μνήμες από γενιά σε γενιά  και να τις κουβαλάνε μέσα στις ψυχές τους.

«Βλέπω με χαρά ότι οι Πόντιοι δεν χάνουν το χορό τους, τα τραγούδια τους, τη γλώσσα τους, την παράδοσή τους, ακόμα και την κουζίνα τους. Κρατάνε ζωντανά όλα αυτά που αποτελούν, όλα αυτά που σημαίνουν ποντιακός ελληνισμός», τονίζει.

Ο Τάσος Νούσιας στο φινάλε της «Δέησης Πόντου» που ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Σταυρούπολη (φωτ.: Παύλος Μακρίδης)

«Με συνεπήραν τα εξαιρετικά κείμενα»

Μαζί με μια πλειάδα επίσης πολύ γνωστών καλλιτεχνών, ποντιακής και μη καταγωγής, θα μοιραστεί τη σκηνή του μουσικοποιητικού δρώμενου Δέηση Πόντου ο Τάσος Νούσιας – ανάμεσά τους οι τραγουδιστές Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλέξης Παρχαρίδης και Χρήστος Χαλκιάς, οι ηθοποιοί Βερόνικα Αργέντζη και Τάκης Βαμβακίδης, ο συνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος και οι λυράρηδες Γιώργος Ατματσίδης και Χρήστος Καλιοντζίδης.

Γεωργιάδης και Νούσιας στη «Δέηση Πόντου» που ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Σταυρούπολη (φωτ.: Παύλος Μακρίδης)

«Ως αφηγητής συμμετέχω στο δρώμενο που έχει να κάνει και με τη Γενοκτονία των Ποντίων, την πολύ δύσκολη εκείνη περίοδο για ολόκληρο τον ελληνισμό. Με συνεπήραν τα εξαιρετικά κείμενα του Γιώργου Γεωργιάδη. Έχουμε ξανασυνεργαστεί και μέσα από αυτά τα κείμενα βρεθήκαμε. Εγώ ως πνευματικός φορέας βάζω τη φωνή μου και εκφράζω αυτόν τον υπέροχο λόγο.

»Τα κείμενα με συγκίνησαν, διότι είναι ποιητικά και ταυτόχρονα ουσιαστικά. Είναι πολύ καλογραμμένα, έχουν πολλήδύναμη και χαρακτηρίζονται από έντονη δραματουργία. Δεύτερη φορά ανεβάζουμε τη Δέηση του Πόντου», σημειώνει ο Τάσος Νούσιας.

Ο εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης

Το δεύτερο μέρος του δρώμενου είναι αφιερωμένο σε έναν από τους  εθνομάρτυρες του Πόντου, στον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας Εποχή της Τραπεζούντας Νίκο Καπετανίδη. Πριν από 100 ακριβώς χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή στην αγχόνη των κεμαλιστών έπειτα από την παρωδία των δικαστηρίων της Αμάσειας.

Πλήρωσε με τη ζωή του το θάρρος του να δημοσιοποιεί στην εφημερίδα του τις σφαγές των αμάχων του Πόντου από τους Τούρκους.

«Ήταν ένα όνειρο του Γιώργου να αποδοθεί τιμή σε αυτόν τον καταπληκτικό Έλληνα, τον μάρτυρα Νίκο Καπετανίδη. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει την εκδήλωση. Την προηγούμενη φορά που το παρουσιάσαμε, η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων», λέει.

Στο ρόλο του Ίωνα Δραγούμη

Την πιθανότητα να συνεχίσει και τον φετινό χειμώνα η θεατρική παράσταση Ιστορία χωρίς όνομα, στην οποία πρωταγωνιστεί αναφέρει στο pontosnews.gr ο Τάσος Νούσιας. Πρόκειται για τον θυελλώδη και ατελέσφορο έρωτα μεταξύ της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, τον οποίο ενσαρκώνει.

«Συνεχίζουμε τις παραστάσεις και ακόμα παίζουμε σε εξωτερικούς χώρους. Είναι νωρίς να πούμε ακόμα κάτι για το χειμώνα, αφού πρέπει να δούμε σε ποια αίθουσα θα είμαστε», σημειώνει.

Ανατροπές και εκπλήξεις στο Σασμό

Ως μία ιστορία με «φοβερή δραματουργία» χαρακτηρίζει ο Τάσος Νούσιας την καθημερινή σειρά Σασμός που προβάλλει ο Alpha  και στην οποία επίσης πρωταγωνιστεί.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι τηλεθεατές θα πρέπει να περιμένουν νέες… πυροδοτήσεις στη συνέχεια της σειράς, πολλές ανατροπές και εκπλήξεις.

«Πρόκειται για μία ιστορία βασισμένη στο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη. Έχει φοβερή δραματουργία και έγινε πολύ καλή μεταφορά στην τηλεόραση. Δεν είναι μόνο η βεντέτα, η οποία αποτελεί το δύσκολο κομμάτι του έργου και που δυστυχώς σε κάποια μέρη την κρατάνε ακόμα. Είναι το “άρωμα” της Κρήτης, η πολύ πλούσια παράδοσή της.

»Στη σειρά σιγά-σιγά θα περάσουμε στη συμφιλίωση, στο σασμό, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε καινούργιες πυροδοτήσεις, ανατροπές, πολύ δύναμη και σειρά εκπλήξεων», καταλήγει ο Τάσος Νούσιας.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χορευτιάνον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

16/07/2026 - 10:50μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το θύμισμαν, το γαμήλιο ποντιακό έθιμο (πηγή: TikTok / xristinabairaktaridou)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θύμισμαν: Το ποντιακό έθιμο με το χορό των επτά ζευγαριών που είδαμε σε γάμο

16/07/2026 - 7:39μμ
(Φωτ.: Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεύσεις που ταξιδεύουν στον χρόνο: Η ποντιακή κουζίνα συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία

16/07/2026 - 1:47μμ
Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Απελπισία: Μια μάνα –από τους χιλιάδες εκτοπισμένους των Τούρκων– ανάμεσα στα νεκρά σώματα των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους», δημοσιεύθηκε μαζί με το άρθρο του Μόργκενταου (πάνω αριστερά) στο The Red Cross Magazine τον Μάρτιο του 1918
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Μόργκενταου αποδομεί τα επιχειρήματα των Οθωμανών – Η ισχυρή φωνή που αποκάλυψε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

16/07/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: youtube/Pliroforiodotis Imathias)
ΠΟΝΤΟΣ

Τριπόταμος: Το γλέντι που ένωσε γενιές με μουσική, παράδοση και ποντιακούς ήχους

16/07/2026 - 12:02μμ
(Φωτ.: Instagram/syllogos_pontiwn_metamorfosis)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό πήρε τη θέση του στην πλατεία της Μεταμόρφωσης

16/07/2026 - 9:48πμ
Η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου σε νεαρή ηλικία (πηγή: pontianlyrics.gr)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σίγησε μια αυθεντική φωνή του Πόντου: Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου σε ηλικία 101 ετών

15/07/2026 - 11:40μμ
Από τα 27α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Τα 28α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα μεταλαμπαδεύουν τη φλόγα στις επόμενες γενιές

15/07/2026 - 6:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα κορίτσια του συγκροτήματος «Πατρίδα» στο Πανρωσικό Φεστιβάλ Λαογραφικών Συγκροτημάτων «Κουμπάνσκι Καζατσόκ» (πηγή: rusgreek.ru)

Στη Νότια Ρωσία, η Ελλάδα χορεύει ακόμη – Και βραβεύεται γι’ αυτό

17 λεπτά πριν

Μάρω Κοντού: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη λατρεμένη κυρία Κοκοβίκου

45 λεπτά πριν
Πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair πραγματοποιεί ρίψεις νερού στο Πικέρμι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσάρας)

Φωτιές: Σε «κόκκινο συναγερμό» πέντε περιοχές σήμερα – 35 μέτωπα μέσα σε μία ημέρα

1 ώρα πριν
Γυναίκα φορά καπέλο για να προφυλαχθεί από την έντονη ζέστη και τον ήλιο που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Καιρός σήμερα: 38άρια στα δυτικά και μελτέμι έως 7 μποφόρ – Πού θα βρέξει

2 ώρες πριν
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσέρχονται για την προσευχή για το Έιντ αλ-Άντχα δίπλα στα ερείπια του τεμένους Αλ Χούντα, στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EΡΑ / Haitham Imad)

Γάζα: Από τη μεγάλη ανοικοδόμηση σε έναν καταυλισμό – Συρρικνώθηκε το σχέδιο Τραμπ

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign