pontosnews.gr
Τετάρτη, 25/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκάνδαλο στην Παγκόσμια Τράπεζα με την Κίνα στο επίκεντρο – Πώς εμπλέκεται η διευθύντρια του ΔΝΤ

Βρέθηκαν παρατυπίες επίσης για το Αζερμπαϊτζάν

16/09/2021 - 10:04μμ
(Φωτ.: pexels.com)

(Φωτ.: pexels.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σάλος έχει προκληθεί στην διεθνή οικονομική κοινότητα μετά την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις «Doing Business» στις οποίες έκανε ανάλυση του επενδυτικού κλίματος κάθε χώρας.

Αιτία μια έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκαν παρατυπίες και «αδικαιολόγητες πιέσεις» από κορυφαία στελέχη της, συμπεριλαμβανομένης της πρώην διευθύνουσας συμβούλου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ώστε η Κίνα να λάβει καλύτερη θέση στην κατάταξη, το 2017.

Στην ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού από τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε εγείρονται «ζητήματα δεοντολογίας» όσον αφορά τη συμπεριφορά πρώην και νυν στελεχών της. Έρευνα για το θέμα έγινε και από τη νομική εταιρεία WilmerHale η οποία, στη δική της έκθεση, αναφέρει ότι ασκήθηκαν «άμεσες και έμμεσες πιέσεις» από υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο του τότε προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας του Αμερικανού Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προκειμένου να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης «Doing Business» για να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάταξη της Κίνας. Και πιθανότατα αυτό έγινε υπό τις οδηγίες του.

Ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2019, Τζιμ Γιόνγκ Κιμ (φωτ.: EPA)

Σύμφωνα με την αναφορά της WilmerHale, η Γκεοργκίεβα, η νυν γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος άσκησαν πιέσεις στους υπαλλήλους ώστε «να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας, σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.

Αφού έγιναν οι αλλαγές στη μεθοδολογία, η Κίνα βρέθηκε στην 78η θέση στην κατάταξη της έκθεσης “Doing Business 2018”, δηλαδή κέρδισε επτά θέσεις σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο της έκθεσης.

Οι εκθέσεις «Doing Business» αποτιμούσαν το επενδυτικό περιβάλλον κάθε χώρας, για παράδειγμα πόσο εύκολο είναι να ιδρυθούν νεοφυείς επιχειρήσεις ή πόσο ικανοποιητικές είναι οι υποδομές.

«Διαφωνώ θεμελιωδώς με τα συμπεράσματα και τις ερμηνείες της έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον ρόλο μου στην έκθεση Doing Business του 2018» ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε μια ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσει το ζήτημα.

Η WilmerHale διαπίστωσε παρατυπίες και στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστεί η κατάταξη της Σαουδικής Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν στην έκθεση «Doing Business 2020» (δημοσιοποιήθηκε το 2019), αλλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι υψηλόβαθμοι ή μη υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν εμπλακεί σε αυτές τις αλλαγές.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Φ. Γιοβάνογλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεδρίαση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Στα τέλη Μαρτίου η απόφαση για νέα αύξηση – Οι κυβερνητικοί στόχοι για οικονομία και εργασία

24/02/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση

22/02/2026 - 10:23πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Συγκροτείται Ειδική Ομάδα Εργασίας για την ταχύτερη απονομή των εφάπαξ στο Δημόσιο

21/02/2026 - 11:59πμ
Άποψη του κτηρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Η νέα εποχή ελέγχων για εικονικές εταιρείες και «αυτοφωράκηδες» – Ειδικό λογισμικό και δείκτης Jaccard

21/02/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Παραβάσεις ύψους 1,86 εκατ. ευρώ αποκάλυψε ο έλεγχος της ΕΑΔ – Ο ρόλος πρώην προϊστάμενου προσώπου

17/02/2026 - 7:07μμ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά, πότε πληρώνουμε την πρώτη δόση

17/02/2026 - 2:14μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Chevron και HELLENiQ ENERGY (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HELLENiQ ENERGY – Chevron: Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε 47.000 τ.χλμ. – «Έργο ορόσημο για την Ελλάδα»

16/02/2026 - 3:35μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές έως τις 20 Φεβρουαρίου – Πάνω από 98.000 οι δικαιούχοι

14/02/2026 - 8:19μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Προθεσμίες και τι πρέπει να ελέγξετε για να αποφύγετε πρόστιμα

14/02/2026 - 10:57πμ
Το κτήριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

14/02/2026 - 8:43πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Αποχαιρέτισε την Ευρώπη ο Ολυμπιακός

6 ώρες πριν
Κάτοικοι της Νέας Υόρκης συμμετέχουν σε έναν μαζικό χιονοπόλεμο σε πάρκο της Νέας Υόρκης. Από την πρωτοφανή πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 50 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ (φωτ.: EPA/Olga Fedorova)

Νέα Υόρκη: Έρευνα για τους δράστες «επίθεσης» με χιονόμπαλες εναντίον αστυνομικών

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νεκταρία Μπαλωματίνη)

PontionLeague 2025-2026: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα ποντιακών σωματείων Θεσσαλονίκης

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης Και Δικαιοσύνης και ελληνισμού της Διασποράς (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Επιστολική ψήφος: Θετικές οι αντιδράσεις των αποδήμων, τι προτείνουν – «Το ζητούσαμε χρόνια και γίνεται πράξη»

7 ώρες πριν
Ο συλληφθείς μάνατζερ μέσα στο περιπολικό (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κηφισιά: Αναβλήθηκε το αυτόφωρο του 72χρονου μάνατζερ – «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

8 ώρες πριν
Αριστερά ο Θόδωρος Κανονίδης και δεξιά το πρόγραμμα της παράστασης του 1963 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Θόδωρος Κανονίδης: Από το Σοχούμ στο ΡΕΞ του 1963 και το ΚΘΒΕ του 2002

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign