pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλτσχάιμερ: Πρωτοπόρα εφαρμογή Ελλήνων προβλέπει την εμφάνιση της νόσου μέσω κινητών και τάμπλετ

Θα χρησιμοποιηθεί και για την πρόγνωση της νόσου Πάρκινσον

11/09/2021 - 11:55πμ
(Φωτ.: pixabay.com/kalhh)

(Φωτ.: pixabay.com/kalhh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ανεκτίμητο δώρο πρόκειται να δοθεί σε όλους τους Έλληνες από επιστήμονες-ερευνητές της Αμερικής και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για μία πρωτοπόρα εφαρμογή πρόβλεψης της νόσου Αλτσχάιμερ, η χρήση της οποίας θα γίνεται με μεγάλη ευκολία μέσω κινητών συσκευών, τηλεφώνων και τάμπλετ, ενώ αποτελεί μετεξέλιξη της πλατφόρμας ALTOIDA.

Προσφάτως η καινοτόμα παγκοσμίως τεχνολογία των έξυπνων ψηφιακών βιοδεικτών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, απέσπασε την ανώτερη διάκριση με τον χαρακτηρισμό «τεχνολογία αιχμής» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα υλοποίησης και παρακολούθησης ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφραστικής έρευνας για την διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και των σχετικών διαταραχών στην Ελλάδα και συντονίζεται από μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Αgainst Alzheimer’s Disease). Η εφαρμογή στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας νοητικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της νοητικής υγείας σε άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. Μέσω της συνεργασίας θα προσαρμοσθούν στις ελληνικές παραμέτρους και θα εξελιχθούν διαγνωστικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και «ενεργών» ψηφιακών βιοδεικτών, οι οποίες έχουν ήδη δοκιμαστεί και εγκριθεί από το FDA στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Μία δεύτερη σημαντική ανακοίνωση είναι ότι η πλατφόρμα θα αναπροσαρμοστεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τους Έλληνες επιστήμονες για την πρόγνωση της νόσου Πάρκινσον.

Η «τεχνολογία αιχμής θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, με αφορμή την ευκαιρία της επίσημης έναρξης του Digital Innovation HUB: Health Hub στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Μέσω της συνεργασίας με το επιστημονικό δίκτυο του Health Hub, το οποίο αποτελείται ήδη από 25 εταίρους, θα προσαρμοστούν στις ελληνικές παραμέτρους και θα εξελιχθούν διαγνωστικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και «ενεργών» ψηφιακών βιοδεικτών, οι οποίες έχουν ήδη βραβευθεί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο δρ Ιωάννης Ταρνανάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

«Η νέα πλατφόρμα για Πάρκινσον θα μπορούσε να επιτρέψει την προγνωστική διάγνωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών σε επίπεδο πληθυσμού, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση στα πρώτα στάδια για να καθυστερήσει την έναρξη και να βελτιώσει τα κλινικά αποτελέσματα. Η πλατφόρμα έχει παραμετροποιηθεί με τη χρήση δεδομένων των τελευταίων 20 ετών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την παραμονή του στην Κέρκυρα, ο δρ Ιωάννης Ταρνανάς, επιστημονικός υπεύθυνος της Altoida.

«H ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας ανέπτυξε καινοτόμες υπολογιστικές τεχνικές Βιοπληροφορικής και Μηχανικής Μάθησης σε ψηφιακά κλινικά δεδομένα, με σκοπό τον προσδιορισμό βιοδεικτών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μοντέλων και αντίστοιχων εφαρμογών, που θα συσχετιστούν με βελτιωτικές ενέργειες πριν την εκτενή βλάβη των ντοπαμινεργικών νευρώνων στον ευπαθή πληθυσμό», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλάμος.

Ο Παναγιώτης Βλάμος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

«Πρώιμα αποτελέσματα δοκιμών στη βάση δεδομένων BiHΕLab Brain Registry Prodromal PD At Risk Cohort (DNS2_PD) διαπίστωσαν ότι η νέα πλατφόρμα έχει προγνωστική ακρίβεια σε προκλινικό στάδιο της Πάρκινσον 93%, ενώ προσφέρει επίσης περίπου 91% ευαισθησία και 82% ακρίβεια στην πρόβλεψη της εξέλιξής της. Αυτό την καθιστά περίπου 2,6 φορές πιο ευαίσθητη από τα παραδοσιακά τεστ νευρολογικής εκτίμησης και επιπλέον είναι πολύ πιο εύχρηστη λόγω της δεκάλεπτης διάρκειάς της» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Ι. Ταρνανάς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Α. Ταπάσκου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιωάννα Καρδαρά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση για την ελληνική Τεχνητή Νοημοσύνη: Στα 100 κορυφαία έργα της UNESCO τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες

5/04/2026 - 10:19πμ
Φωτογραφία της Γης που τράβηξε ο διοικητής της αποστολής Artemis II Ριντ Γουάιζμαν, από το παράθυρο της κάψουλας Orion στις 2 Απριλίου 2026, μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς προς τη Σελήνη (φωτ.: NASA / EPA / Reid Wiseman)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί – Οι πρώτες εικόνες από το Artemis II καθηλώνουν τους αστροναύτες

4/04/2026 - 3:51μμ
Άνδρας κοιτάζει το κινητό του (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οθόνες, social media και AI: Πόσο χρόνο περνάμε online και τι κόστος έχει για σώμα, νου και σχέσεις

4/04/2026 - 11:22πμ
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

30/03/2026 - 8:15μμ
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

29/03/2026 - 2:28μμ
Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

23/03/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: Pixabay / Marghe)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εαρινή Ισημερία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ναυτικοί και επιστήμονες θα επαληθεύσουν πειραματικά τη σφαιρικότητα της Γης

16/03/2026 - 1:06μμ
Από τη δημοσίευση στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics» (πηγή: NAOJ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Ήλιος ίσως «μετανάστευσε» στον Γαλαξία – Νέα μελέτη αλλάζει όσα γνωρίζαμε για την προέλευσή του

13/03/2026 - 7:49μμ
Φωτογραφία από την καλλιέργεια ρεβιθιού (πηγή: University of Texas / Institute for Geophysics)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρεβίθια στη Σελήνη; Το πείραμα που μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα για τους αστροναύτες

6/03/2026 - 5:28μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/kyraxys-41857870/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Γεγονός το πρώτο εθνικό πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων για τα ανθρωποειδή ρομπότ

6/03/2026 - 12:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Μητσοτάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισηγούμαι ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή μετά το 2027

23 λεπτά πριν
Η πολυκατοικία στο Μαρούσι όπου διαμένει η 27χρονη με τον σύζυγό της (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Μαρούσι: Θρίλερ με 27χρονη που έπεσε δύο φορές από μπαλκόνι – Στο μικροσκόπιο ο σύζυγος

46 λεπτά πριν
Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό». 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Στο τραπέζι εκεχειρία 45 ημερών εν μέσω κλιμάκωσης – Στα 110 δολάρια το πετρέλαιο

1 ώρα πριν
Ιστορική φωτογραφία από αφίσα εκδηλώσεων της Θρακικής Εστίας Δράμας

«Ή θα φύγετε ή θα περάσετε από το σπαθί»: Μαρτυρία για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα της 6ης Απριλίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Μάξιμος Σενετάκης)

Μάξιμος Σενετάκης: Για κανέναν λόγο και σε κανέναν δεν θα επιτρέψω να καταστώ θύμα πολιτικής ανθρωποφαγίας

2 ώρες πριν
Αστυνομικά μέτρα στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ της Λάρισας όπου συνεδριάζει το 
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπόθεση των Τεμπών. Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη Τεμπών: Συνεχίζονται οι νομιμοποιήσεις στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ – Ποιοι περνούν σήμερα στην αίθουσα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign