pontosnews.gr
Τρίτη, 21/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο απολογισμός της Μέρκελ: Δυσκολότερη στιγμή μου όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους Έλληνες

Σε λίγες εβδομάδες αποχωρεί από την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια

9/09/2021 - 9:45πμ
Η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τη Νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA / Friedemann Vogel / Pool)

Η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τη Νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA / Friedemann Vogel / Pool)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έναν απολογισμό της 16ετούς θητείας της στην Καγκελαρία έκανε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης με τη Νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι στο Ντίσελντορφ. Με μια ασυνήθιστα εξομολογητική διάθεση, λίγες εβδομάδες προτού παραδώσει τα ηνία της Γερμανίας, μίλησε για τις πιο δύσκολες, τις πιο ευχάριστες και τις πιο άβολες στιγμές.

Ως τη δυσκολότερη στιγμή της θητείας της ανέφερε την ευρωκρίση, όταν ζήτησε «τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».

Αντιθέτως, ως πιο ευχάριστες στιγμές θεωρεί αυτές που επετεύχθη συμβιβασμός, όπως στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού ή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, όμως, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν φορές που ένιωσε άβολα, όπως όταν έχασε τη μητέρα της ενώ βρισκόταν στη δημοσιότητα. «Κάποιες φορές με κοιτούν επίμονα και θέλω να πω: “Βλέπεις κάτι;” Το βρίσκω πολύ δύσκολο αυτό. Πρέπει κανείς να φτιάχνει το χώρο του και να τον προστατεύει. Σε αυτόν τον χώρο δεν επιτρέπω να μπει κανείς που δεν έχει δουλειά εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Η δημοσιογράφος που συντόνισε τη συζήτηση ρώτησε να μάθει τι την καθόρισε. Η απερχόμενη καγκελάριος –διορθώνοντας και παλαιότερη δήλωση για το φεμινισμό– απάντησε το γεγονός ότι σπούδασε φυσική με το 80% των συμφοιτητών της να είναι άνδρες.

«Έμαθα να παλεύω για τη θέση μου σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον» ανέφερε, και πρόσθεσε ότι τη βοήθησε πολύ και το ότι μεγάλωσε από μικρή με άτομα με διανοητική αναπηρία και έτσι δεν είχε ποτέ φοβία απέναντί τους.

Το 2017, όταν είχε ερωτηθεί αν είναι φεμινίστρια, είχε με αμηχανία απαντήσει ότι δεν θέλει «ταμπέλες». Αυτή τη φορά, στην ίδια ερώτηση, δήλωσε ότι υπό την έννοια ότι φεμινισμός είναι άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό στην κοινωνία, τότε είναι όντως φεμινίστρια.

Η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε πάντως ότι με την προσφυγική της πολιτική δίχασε τη γερμανική κοινωνία. «Δεν το βλέπω έτσι», δήλωσε και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι με την περίφημη φράση της «Θα το καταφέρουμε» απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους πρόσφυγες προκειμένου να έρθουν στη Γερμανία.

«Το 2015 οι πρόσφυγες βρίσκονταν στην πόρτα μας και το να λέγαμε: “Προσοχή, πίσω στη Μεσόγειο”, δεν αποτελούσε για μένα λύση», απάντησε. Στη συνέχεια είπε ευθέως ότι αφήνει την Καγκελαρία με ήσυχη τη συνείδησή της.

Και τι σχεδιάζει για το μέλλον; Από το 1990 η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην πολιτική και δεν είχε ποτέ μια «κανονική» ημέρα εργασίας. Έπαψε λοιπόν, σύντομα, όπως είπε, να σκέφτεται τι άλλο θα την ενδιέφερε έξω από την πολιτική. «Αυτό θέλω τώρα να αναπληρώσω. Θέλω να γράψω; Θέλω να μιλήσω; Θέλω να πάω για πεζοπορία; Θέλω να είμαι στο σπίτι; Θέλω να γυρίσω τον κόσμο; Δεν θα κάνω τίποτα για την ώρα και θα περιμένω τι θα έρθει. Και αυτό το βρίσκω συναρπαστικό», ομολόγησε.

Σύμφωνα πάντως με σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα της Berliner Zeitung, έπειτα από 31 χρόνια στην Μπούντεσταγκ και 16 χρόνια στην Καγκελαρία θα λάβει μηναία σύνταξη ύψους 15.000 ευρώ, ενώ δικαιούται γραφείο με τέσσερις υπαλλήλους και έναν οδηγό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Πινάρ Σελέκ (φωτ.: Χ/Pinar Selek/Patxi Beltzaiz)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναβλήθηκε για έκτη φορά η δίκη της ειδικής στα κουρδικά φεμινιστικά κινήματα Πινάρ Σελέκ

21/10/2025 - 4:02μμ
Ο Νικολά Σαρκοζί στο αυτοκίνητο της αστυνομίας που τον οδήγησε στη φυλακή (φωτ.: EPA/Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Ν. Σαρκοζί μόλις πέρασε την πόρτα της φυλακής

21/10/2025 - 12:46μμ
O Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις έχει φτάσει στην Αλάσκα, τον περασμένο Αύγουστο (φωτ. αρχείου: EPA / Gavriil Grigorov/ Sputnik / Kremlin POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδονται οι προσδοκίες Τραμπ για συνάντηση με τον Πούτιν – Αναβλήθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας

21/10/2025 - 11:39πμ
Εκτεταμένες εργασίες σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντ. Τραμπ κατεδαφίζει τμήμα του Λευκού Οίκου για να φτιάξει αίθουσα χορού

21/10/2025 - 10:28πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νίκη Τραμπ – Εφετείο αποφάνθηκε ότι μπορεί να αναπτύξει Εθνοφρουρά στο Πόρτλαντ

21/10/2025 - 8:38πμ
Πυροσβέστες, διασώστες και το κατεστραμμένο βαγόνι του εμβληματικού  τελεφερίκ Γκλόρια της Λισαβόνας (φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)
ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: «Εκτός προδιαγραφών» το καλώδιο που συνέδεε τα βαγόνια του τελεφερίκ Γκλόρια

20/10/2025 - 10:57μμ
Ο Νικολά Σαρκοζί βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, 25 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε η ώρα της φυλακής για τον Νικολά Σαρκοζί, τον άλλοτε πρόεδρο της Γαλλίας

20/10/2025 - 4:10μμ
Σωλήνες που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου (φωτ.: EPA / Dumitru Doru)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ αποφάσισε: Τέλος το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τη Ρωσία έως το 2028

20/10/2025 - 2:55μμ
Ουκρανοί στρατιώτες απλώνουν δίχτυα προστασίας από τις επιθέσεις με drone σε πόλη της πρώτης γραμμής στο Ντονέτσκ (φωτ.: Press service of the 24 Mechanized brigade)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν απαιτεί το Ντονέτσκ για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η σημασία του

20/10/2025 - 12:22μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στην εκεχειρία ο Τραμπ, παρά το νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα

20/10/2025 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναγέννηση» Αγίου Νεκταρίου)

Ποντιακό και λαϊκό γλέντι στον ετήσιο χορό της «Αναγέννησης» Αγίου Νεκταρίου

2 λεπτά πριν
Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Παρέμβαση της ΕΕ ζητά ο Κ. Αρβανίτης για την απαγόρευση εισόδου του Ν. Ασλανίδη στην Τουρκία

29 λεπτά πριν
Η Πινάρ Σελέκ (φωτ.: Χ/Pinar Selek/Patxi Beltzaiz)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για έκτη φορά η δίκη της ειδικής στα κουρδικά φεμινιστικά κινήματα Πινάρ Σελέκ

58 λεπτά πριν
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ θα διαθέτει πλέον έδρα Κυπριακών Σπουδών (φωτ.: facebook/Νομική Σχολή ΑΠΘ-Faculty of Law AUTH)

Εγκαινιάζεται η έδρα Κυπριακών Σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

1 ώρα πριν
Σέρρες: Με τιμή και συγκίνηση η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα

Σέρρες: Με τιμή και συγκίνηση η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα

2 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από το μνημείο που κλάπηκε από το Πέραμα το 2012 (πηγή: Δήμος Περάματος)

Πέραμα: Μετά από 13 χρόνια, ο Πόντιος αντάρτης «επιστρέφει» στην Πλατεία Πόντου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign