pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί

Οι Ταλιμπάν είπαν ότι δεν θα είναι όπως 20 χρόνια πριν, αλλά τα γεγονότα τους διαψεύδουν

1/09/2021 - 8:02μμ
(Φωτ.: Pexels)

(Φωτ.: Pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η νέα φουρνιά των Ταλιμπάν, που ήρθε 20 χρόνια μετά την πρώτη να ξαναδιοικήσει το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι θα είναι πιο επιεικείς με τις γυναίκες και ότι δεν θα έχουν την σκληρή αντιμετώπιση που είχαν τότε.

Τις δηλώσεις αυτές, ανέφερε ότι πιστεύει και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είχε πει ότι πιστεύει πως δεν θα είναι, όπως 20 χρόνια πριν, με τις γυναίκες.

Δύο εβδομάδες μετά την κατάκτηση της εξουσίας στην Καμπούλ, όμως, τα γεγονότα φαίνεται ότι διαψεύδουν αυτή την αφήγηση.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι στην Καμπούλ, πριν την 15η Αυγούστου ήταν 700. Σήμερα έχουν μείνει λιγότερες από 100, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Η διεθνής οργάνωση στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «επεισόδια» σε βάρος δημοσιογράφων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και τις ρητές διαταγές τους ότι πρέπει «να γίνεται σεβαστός ο ισλαμικός νόμος», για να εξηγήσει την «εξαφάνιση» των γυναικών από τα μέσα ενημέρωσης.

«Στην Καμπούλ, οι διευθυντές των ιδιωτικών ΜΜΕ παρατήρησαν αμέσως ότι οι γυναίκες ρεπόρτερ παρενοχλούνταν», σημειώνει η οργάνωση. Φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ναχίντ Μπασαρντόστ, εργαζόμενης στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Pajhwok, η οποία «ξυλοκοπήθηκε από τους Ταλιμπάν» ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 25 Αυγούστου.

Άλλες εμποδίστηκαν να πάνε για ρεπορτάζ από τους Ταλιμπάν που φρουρούσαν τα γραφεία των μέσων ενημέρωσης όπου εργάζονταν.

Μολονότι 48 ώρες μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ οι εργαζόμενες σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τόλμησαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, «αυτή η πλάνη δεν κράτησε για πολύ».

Το πριν

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το 2020 η RSF σε συνεργασία με το Κέντρο Αφγανών Γυναικών Δημοσιογράφων (CPAWJ), στην Καμπούλ υπήρχαν 108 μέσα ενημέρωσης που απασχολούσαν 1.080 γυναίκες, εκ των οποίων οι 700 ήταν δημοσιογράφοι.

«Από τις 510 γυναίκες που εργάζονταν στα 8 μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και ομίλους, μόνο 76 (εκ των οποίων οι 39 είναι δημοσιογράφοι) ασκούν το επάγγελμά τους σήμερα. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες δημοσιογράφοι σχεδόν εξαφανίστηκαν από την πρωτεύουσα», αναφέρουν.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπου σχεδόν όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη λειτουργία τους καθώς προήλαυναν οι Ταλιμπάν και οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν να εργάζονται. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι εκείνες που συνεχίζουν, από το σπίτι τους, να δουλεύουν όπως μπορούν.

Σύμφωνα με την Unesco, το 2020 στο Αφγανιστάν εργάζονταν 1.139 γυναίκες δημοσιογράφοι. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021, σχεδόν μία στις πέντε εγκατέλειψε το επάγγελμα «λόγω βιαιοπραγιών και συνεχών απειλών».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (κέντρο), ο προεδρικός σύμβουλος Εμανουέλ Μπον (αριστερά), ο υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκύρ, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Πιέρ-Αντρέ Ιμπέρ (δεύτερος από δεξιά) και η σύμβουλος Καμίγ Μορφουάς ντε Μπρουκέρ, μετά από τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 (φωτ.: EPA/ LUDOVIC MARIN/ POOL MAXPPP OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Αποδέσμευση έως 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για να «φρεναριστούν» οι τιμές

2/10/2026 - 7:36μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση Flydubai: «Δεν μπορούσα να αφήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν» – Η πρώτη μαρτυρία του τραυματισμένου κυβερνήτη μετά την επίθεση

2/10/2026 - 4:27μμ
Επιβάτες της πτήσης FZ 1073 στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, μετά την περιπέτεια που έζησαν στον αέρα. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ακυρώθηκαν οι πτήσεις για την επιστροφή των αποκλεισμένων επιβατών από το Ντουμπάι

2/10/2026 - 12:09μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Flydubai – Ο Τραμπ προειδοποιεί σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν: «Θα δεχτούν πολύ σκληρό πλήγμα»

2/10/2026 - 12:22πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίστα Πάικ: Σε νοσοκομείο μετά την αποτυχημένη εκτέλεσή της – Τι αποφάσισε ο κυβερνήτης του Τενεσί

1/10/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου για την πτήση του τρόμου της flydubai: «Ο συγκυβερνήτης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί ισλαμιστικά και επιχείρησε να ρίξει το αεροσκάφος»

1/10/2026 - 7:08μμ
Φωτογραφία του Σμιτ Ματσάρ που ανάρτησε στο x.com το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών
ΚΟΣΜΟΣ

FlyDubai: Ποιος είναι ο Σμιτ Ματσάρ, ο πιλότος που απέτρεψε τη «νέα 11η Σεπτεμβρίου» και έσωσε 170 ζωές

1/10/2026 - 4:45μμ
Η Κρίστα Πάικ σε αστυνομική φωτογραφία
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίστα Πάικ: Η θανατοποινίτισσα που επέζησε μετά από δύο θανατηφόρες ενέσεις

1/10/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: EPA / Pawel Supernak)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο αντιπολιτευόμενος Κασπάροφ προειδοποιήθηκε ότι κινδυνεύει η ζωή του

1/10/2026 - 10:27πμ
Περαστικοί έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, στις 29 Απριλίου 2025 (φωτ. αρχείου: EPA / Afolabi Sotunde)
ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Η ανύπαρκτη υπηρεσία που απέκτησε διευθυντή, γραφεία και… προϋπολογισμό

30/09/2026 - 10:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

23 λεπτά πριν
Από την εκκένωση της Γκράβας, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκράβα: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Δημογραφικό: 56.223 λιγότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2025 – Μειώθηκαν γεννήσεις και θάνατοι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

ΟΕΝΓΕ: Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

2 ώρες πριν
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή, σήμερα, του 32χρονου Ρουμάνου στον εισαγγελέα (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)

Λαύριο: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 32χρονο Ρουμάνο για την επίθεση στην πρώην σύντροφό του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV