pontosnews.gr
Τρίτη, 7/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ περιμένουν οι ΗΠΑ – Γαλλία-Βρετανία καταθέτουν ψήφισμα για καθορισμό ζώνης ασφαλείας (video)

Ολοκληρώθηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων από το Αφγανιστάν. Τι θα ακολουθήσει

29/08/2021 - 8:38πμ
Με τα όπλα που «κληρονόμησαν» από τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν θεωρούν εαυτούς απόλυτους κυρίαρχους. Εδώ έχουν στήσει... πάγκο έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ (φωτ.: EPA/STRINGER)

Με τα όπλα που «κληρονόμησαν» από τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν θεωρούν εαυτούς απόλυτους κυρίαρχους. Εδώ έχουν στήσει... πάγκο έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ (φωτ.: EPA/STRINGER)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ώρα που μπαίνει στην τελική ευθεία η αερογέφυρα για τον απεγκλωβισμό όλων όσοι θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, Γαλλία και Βρετανία αποφάσισαν να καταθέσουν ψήφισμα στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για το Αφγανιστάν, προτείνοντας τον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια προστασίας των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Κι αυτό ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ! Οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το αεροδρόμιο οπωσδήποτε έως την Τρίτη 31 Αυγούστου.

«Η πρόταση ψηφίσματός μας στοχεύει στον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD) σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους αναμένουν ότι σύντομα θα έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το αεροδρόμιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα το λειτουργήσουν μόνοι τους, αφού ο εκπρόσωπός τους υποστήριξε ότι διαθέτουν ικανό προσωπικό για να αναλάβει την ασφάλεια και το τεχνικό μέρος και δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα χρειαστούν τη βοήθεια άλλων χωρών και πιο συγκεκριμένα του Κατάρ ή της Τουρκίας.

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις των περισσότερων χωρών

Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις τους από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι.

Με τη γιγαντιαία αερογέφυρα έχουν απομακρυνθεί από τις 14 Αυγούστου μέχρι και σήμερα περίπου 112.000 αλλοδαποί και Αφγανοί. Συνολικά, από τα τέλη Ιουλίου, έχουν φύγει αεροπορικώς 117.500 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ταλιμπάν περιπολούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (φωτ.: EPA/STRINGER)

Η Γαλλία έβαλε τέλος στη δική της αερογέφυρα το βράδυ της Παρασκευής. «Σχεδόν 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.600 Αφγανοί» απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ανακοίνωσε η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί. Η αερογέφυρα διακόπηκε επειδή δεν πληρούνταν πλέον οι συνθήκες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω «της τάχιστης αποδέσμευσης των αμερικανικών δυνάμεων», εξήγησαν η Παρλί και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Είχαν προηγηθεί η Ελβετία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Η Ιταλία διαβεβαίωσε ότι απομάκρυνε περισσότερους Αφγανούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, συνολικά 4.900. Η Γερμανία έβγαλε από το Αφγανιστάν περίπου 5.300 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, η Αυστραλία 4.100, ο Καναδάς περισσότερους από 3.700, η Ισπανία περίπου 2.200, η Νορβηγία και η Ελβετία από 1.100 η καθεμία.

Φωτογραφία από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δείχνει Βρετανούς στρατιώτες σε αεροσκάφος
A400M που ετοιμάζεται να απογειωθεί από την Καμπούλ (φωτ.: EPA/JONATHAN GIFFORD / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / MOD/CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Το μεγαλύτερο βάρος ωστόσο το σηκώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συνεχίζουν και σήμερα τις επιχειρήσεις τους.

Η Βρετανία ολοκλήρωσε τη δική της αερογέφυρα το Σάββατο, αφού αναχώρησε από την Καμπούλ και η τελευταία πτήση που μεταφέρει πολίτες. Ένας μικρός αριθμός αμάχων ενδέχεται να βρει θέση σε άλλες πτήσεις με τις οποίες θα απομακρυνθεί το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό εντός των προσεχών ωρών.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Η Γαλλία ζήτησε να οργανωθούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με άλλες συμμαχικές χώρες, ώστε να μπορέσουν να φύγουν με άλλα μέσα οι χιλιάδες Αφγανοί που δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν αυτές τις ημέρες. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν –μια γαλλική αντιπροσωπεία συναντήθηκε μαζί τους την Πέμπτη– για να διασφαλίσει ότι το κίνημα αυτό δεν θα εμποδίσει την αναχώρηση όσων το επιθυμούν μετά τις 31 Αυγούστου.

Η Ιταλία δηλώνει επίσης έτοιμη, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τις όμορες χώρες του Αφγανιστάν, να εργαστεί «ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, που συνεργάστηκαν μαζί μας αυτά τα 20 χρόνια, θα έχουν τη δυνατότητα» να φύγουν, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι τώρα ξεκινά «η πιο δύσκολη φάση».

Από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο στρατηγός Νικ Κάρτερ εξήγησε ότι στο εξής μόνο εκείνοι οι υποψήφιοι των οποίων οι περιπτώσεις έχουν ήδη εξεταστεί θα μπορέσουν να φύγουν. «Η δυνατότητα του ΗΒ να διαχειριστεί άλλες περιπτώσεις είναι πλέον εξαιρετικά μειωμένη», εξήγησε. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε την Παρασκευή ότι «θα κινήσει ουρανό και γη» για να συνεχιστεί η αποχώρηση ανθρώπων και μετά τις 31 Αυγούστου.

Περίπου 5.400 άνθρωποι περίμεναν χθες το πρωί μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς που σκοπεύουν να συνεχίσουν τους απεγκλωβισμούς «μέχρι και την τελευταία στιγμή». Αντιθέτως, έχει πλέον διαλυθεί το πλήθος που περίμενε για μέρες έξω από το αεροδρόμιο, με την ελπίδα ότι θα κατάφερνε κάποια στιγμή να φτάσει στην πίστα, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Μαρίν Λεπέν κατά την προσέλευσή της στο δικαστήριο (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρίν Λεπέν: Φυλάκιση τριών ετών και 15μηνη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

7/07/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκρήξεις στη Δαμασκό, κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Εμανουέλ Μακρόν

7/07/2026 - 11:24πμ
Παλαιστινιακή σημαία υψώνεται ανάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων στη συνοικία Σεΐχ Ραντβάν της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνησή της, το Ισραήλ μιλά για «τέχνασμα»

6/07/2026 - 11:04μμ
Ο Μαρκ Ρούτε κατά τη συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Το μήνυμα Ρούτε για το ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν – «Κρίσιμοι για το μέλλον της Συμμαχίας»

6/07/2026 - 9:04μμ
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-ΝΑΤΟ: Αύριο στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ – Το Ουκρανικό θα θέσει στη Σύνοδο ο Αμερικανός πρόεδρος

6/07/2026 - 7:20μμ
(Φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Λέκκας από Βενεζουέλα για τους σεισμούς: Άθικτο το επίκεντρο – Πρωτοφανή τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν

6/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε συγκρότημα κατοικιών στο Όφενμπουργκ

6/07/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων στη Βενεζουέλα – Ξεπέρασαν τους 3.300 οι νεκροί

6/07/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία διεκδικεί την αναγνώριση του μπακλαβά από την UNESCO

6/07/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σιωπηρή τελετή στην Τεχεράνη για τον Χαμενεΐ – Η απουσία του Μοτζτάμπα, πυροδοτεί ερωτήματα διαδοχής

5/07/2026 - 8:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα μέρος (μόνο) από τα ναρκωτικά που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο
(φωτ.: Υπ. προστασίας του πολίτη /EUROKINISSI)

ΕΛΑΣ: Πάνω από 60 κιλά κάνναβης βρέθηκαν σε αυτοκίνητο, μετά από καταδίωξη στην Αγία Παρασκευή

19 λεπτά πριν
Η Μαρίν Λεπέν κατά την προσέλευσή της στο δικαστήριο (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)

Μαρίν Λεπέν: Φυλάκιση τριών ετών και 15μηνη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες – Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

1 ώρα πριν
Σκηνές καύσωνα στην Κοπεγχάγη
27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Emil Nicolai Helms)

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Η Ευρώπη πιθανόν να αντιμετωπίσει κι άλλες φονικές εβδομάδες – Νέος καύσωνας αναμένεται να πλήξει τη γηραιά ήπειρο

2 ώρες πριν
(Πηγή: mitrakasgallery.gr)

Ιωάννης Μητράκας: Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Εβρίτης ζωγράφος

2 ώρες πριν
Karaoke και αναμνηστικές φωτογραφίες από την Allwyn

Το μουσικό challenge της Allwyn με στίχους από τα Ημισκούμπρια (vid.)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign