pontosnews.gr
Κυριακή, 31/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο Γιώργος Τσαρτιλίδης – Ο «Τσάρτιλος» με τη λύρα και τη φωνή του κρατούσε ζωντανή την ποντιακή μουσική παράδοση (video)

Μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του ποντιακού χώρου

21/08/2021 - 5:05μμ
Ο «Τσάρτιλος», το 2013 (πηγή: YouTube)

Ο «Τσάρτιλος», το 2013 (πηγή: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θρύλος στο χώρο της ποντιακής μουσικής παράδοσης, ο Γιώργος Τσαρτιλίδης έφυγε, σήμερα το πρωί, από τη ζωή στα 82 του, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και όλους όσοι τον αγάπησαν από τις τοξαριές και ποντιακά τραγούδια του.

Ο «Τσάρτιλος», ένα ταλαντούχο πλάσμα που αγάπησε την ποντιακή λύρα του όπως τελικά τον αγάπησε κι αυτή, πέθανε στον τόπο που γεννήθηκε, στους Γεωργιανούς Βέροιας. 

Κρωμναίος και Καρσλής στην καταγωγή, ο Γιώργος Τσαρτιλίδης πέρασε και άφησε έντονα το στίγμα του σε όλα όσα κατάφερε να φτιάξει σε τούτο τον κόσμο. Στον ποντιακό χώρο μιλούσαν όλοι για το συναίσθημα που ερμήνευε τα τραγούδια, για το παίξιμο της λύρας με την οποία πρωτοσυναντήθηκε στα έξι του, αλλά και για έναν ακέραιο χαρακτήρα.

Τιμήθηκε πολλάκις από φορείς και ποντιακούς συλλόγους αλλά το μεγαλύτερο παράσημο για εκείνον ήταν η βαθιά αγάπη του κόσμου.

Το καφενείο του, στο χωριό, αποτέλεσε τόπο συνάντησης Ποντίων καλλιτεχνών που επί χρόνια σκάρωσαν αξέχαστα μουχαπέτια.

Από εκεί δεν υπάρχει κάποιος ταλαντούχος Πόντιος καλλιτέχνης που δεν είχε περάσει και δεν είχε παίξει μαζί του!

Ο «Τσάρτιλος» τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Το «αντίο» από φίλους

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα αγάπης προς εκείνον και την οικογένειά του. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να τον αποχαιρετούν με μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γιάννης Τσανασίδης, λυράρης, μουσικός με τον οποίο είχαν συναντηθεί μουσικά πριν από ένα χρόνο, έγραψε: «Καλό παράδεισο Τσάρτιλε, ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Η ποντιακή μουσική θα σου χρωστάει τα μέγιστα. Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ!!!».

Μαζί του έπαιξε και ο λυράρης-τραγουδιστής Χρήστος Καλιοντζίδης που τον αποχαιρέτισε ως εξής:«Ήταν τιμή μου που καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι… Καλό ταξίδι «Τσάρτιλε», σε ευχαριστούμε!».

Ο φίλος του Παναγιώτης Σιδηρόπουλος έγραψε πως: «Οι παλαιοί σιγά σιγά φεύνε.., είμαι ευγνώμων και τυχερός που γνώρισα και έκατσα έστω και μια φορά σε ένα μουχαμπετι στο καφενείο του εκεί στην Βέροια στο χωριό Γεωργιανή και τον άκουσα να τραγουδάει λαφρυν να εν το χώμα που θα σε σκεπάζει κ. Γιώργο (τσάρτιλος) θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του…!!! Η ποντιακή μουσική ακόμα πιο φτωχή…!!!».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 17:00. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γεωργιανών Βέροιας. Η σορός του θα βρίσκεται στο ναό από τις 16:30, για όποιον θα ήθελε να τον αποχαιρετίσει και να συλλυπηθεί την οικογένειά του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Φάρος» Αγίας Βαρβάρας: Η 19η Μαΐου δεν είναι μία μόνο ημέρα – Είναι χρέος, ευθύνη και αγώνας καθημερινός

31/05/2026 - 3:52μμ
Τμήμα του ντοκουμέντου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (πηγή: facebook.com/genikaarxeiakratous)
ΠΟΝΤΟΣ

Ντοκουμέντο του 1920 για τον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού – Η έκθεση του Αριστοτέλη Γ. Νεοφύτου

31/05/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook.com/ Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου από τον Οκτώβριο

31/05/2026 - 9:40πμ
Το πιο θερμό χειροκρότημα για τη Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (πηγή: Ο Ντελάλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης συγκίνησαν το Φεστιβάλ της ΠΟΕ – Το πιο δυνατό χειροκρότημα της βραδιάς

30/05/2026 - 10:59μμ
Στιγμιότυπο από τη μουσική παράσταση «Η Άλωση της Πόλης – Εάλω η Πόλις υπό το πρίσμα της ποντιακής μούσας», Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Εάλω η Πόλις» μέσα από την ποντιακή μουσική παράδοση – Ξεχωριστή εκδήλωση από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης

30/05/2026 - 9:48μμ
Ημερομηνία γραμμένη στο χιόνι σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο Τσάμπασι (πηγή: bursadabugun.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Τσάμπασι φόρεσε τα λευκά του στα τέλη Μαΐου – Το παρχάρι των Ποντίων έγινε… χειμωνιάτικo!

30/05/2026 - 9:00μμ
Κόσμος παρακολουθεί εκθέματα και ιστορικά ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, στο σταθμό Μετρό Συντάγματος τον Μάιο του 2016. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

30/05/2026 - 4:55μμ
Ο Μωυσής Αραβόπουλος (δεύτερος όρθιος από δεξιά) σε φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ. Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (Καλλιθέα) απεικονίζονται μετά από εκδήλωση, περ. 1965. Στη λύρα ο Ιορδάνης. Καθιστοί από δεξιά: Ηλίας Τσιρκινίδης (με γυαλιά) αριστερά του η Ζηνοβία Λιθοξόου (μέλη της διοίκησης) και αριστερά της ο Λουκάς Αγγελίδης. Πάνω όρθιοι από δεξιά: Λευτέρης Σιδηρόπουλος (με μουστάκι) και δίπλα του αριστερά ο Μωυσής Αραβόπουλος (με άσπρο πουκάμισο και γραβάτα). Όρθιος από αριστερά (με γυαλιά) ο Ηλίας Αλβανίδης (πηγή: searchculture.gr/EPontMel)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωυσής Αραβόπουλος: Ο ΚΟΠΑ αποχαιρετά έναν από τους πρωτεργάτες του ποντιακού θεάτρου στην Ελλάδα

30/05/2026 - 4:22μμ
Τα ντοκουμέντα προέρχονται από τα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του Ιδρύματος «Ε. Βενιζέλος» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Πόντιος ναύαρχος που έγινε κατάσκοπος στον Μακεδονικό Αγώνα – Η απίστευτη ζωή του Γεώργιου Κακουλίδη

30/05/2026 - 10:36πμ
Οι Στάθης Ταξίδης και Χρήστος Εμμανουηλίδης με τις αναμνηστικές πλακέτες (φωτ.: Facebook / Ahepa Hellas District 25)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή απόδειξη ιστορικής συνέχειας»

29/05/2026 - 8:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Valentina Camu)

Παρίσι: Χάος μετά την κατάκτηση του Champions League – Ένας νεκρός, ένας σε κρίσιμη κατάσταση, 219 τραυματίες

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

«Φάρος» Αγίας Βαρβάρας: Η 19η Μαΐου δεν είναι μία μόνο ημέρα – Είναι χρέος, ευθύνη και αγώνας καθημερινός

1 ώρα πριν
Από παλαιότερη εκδήλωση του σωματείου (φωτ.: facebook)

Η Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα» ετοιμάζει δυνατό ποντιακό γλέντι με μεγάλα ονόματα

2 ώρες πριν
Πέταγμα του φαναριού στις 3/6/2012 (φωτ.: Παναγιώτη Κουτσκουδής)

Λέσβος: Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στην ορεινή Αγιάσο και το πέταγμα του «κλεφτοφάναρου»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού

2 ώρες πριν
Εικόνα από το μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: EUROKINSSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Νίκος Ταχιάος: Τέλος Ιουλίου το μετρό στην Καλαμαριά – Το 2027 το Flyover

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign