pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφγανιστάν: Η εικόνα των γυναικών ξεθωριάζει στους δρόμους της Καμπούλ

Η πρωτεύουσα άλλαξε ήδη πρόσωπο, τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

19/08/2021 - 2:12μμ
Καλυμμένες βιτρίνες και αφίσες με γυναικεία πρόσωπα σε κέντρο αισθητικής στον πρωτεύουσα του Αφγανιστάν (φωτ.: EPA / STRINGER)

Καλυμμένες βιτρίνες και αφίσες με γυναικεία πρόσωπα σε κέντρο αισθητικής στον πρωτεύουσα του Αφγανιστάν (φωτ.: EPA / STRINGER)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Καμπούλ άλλαξε ήδη πρόσωπο: Τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι αφίσες και οι φωτογραφίες γυναικών που κοσμούσαν τις βιτρίνες καλύφθηκαν ή βανδαλίστηκαν.

Τα 20 τελευταία χρόνια τα ινστιτούτα ομορφιάς άνθισαν κατά εκατοντάδες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προτείνοντας ραντεβού για μακιγιάζ ή μανικιούρ σε αυτές που μεγάλωσαν με μπούρκα.

Ωστόσο, όταν οι Ταλιμπάν βρέθηκαν προ των πυλών, οι καταστηματάρχες της Καμπούλ άρχισαν να αλλάζουν τις βιτρίνες για να κρύψουν διαφημίσεις στις οποίες γυναίκες με γαμήλιες φορεσιές χαμογελούσαν πλατιά.

Την Τρίτη, οι βιτρίνες κέντρων αισθητικής είχαν ήδη καλυφθεί με μαύρη μπογιά για να κρυφτούν τα πρόσωπα από τις κούκλες τους, ενώ συχνά ένας μαχητής των Ταλιμπάν περιπολούσε εκεί μπροστά, με το τουφέκι στον ώμο.

Owners of a number of beauty salons in Kabul are removing pictures of women from their shop windows.#Afghanistan pic.twitter.com/xmaYbT2iTV

— Pajhwok Afghan News (@pajhwok) August 18, 2021

Τα πέντε χρόνια που κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει την δική τους εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Για τις γυναίκες ήταν απαγορευμένο να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα. Επίσης τους απαγορευόταν να εργαστούν και στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Όσες κατηγορούνταν για εγκλήματα όπως η μοιχεία μαστιγώνονταν και λιθοβολούνταν.

Θέλοντας να δείξουν ένα καθησυχαστικό πρόσωπο και να πείσουν ότι έχουν αλλάξει, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν την Τρίτη «να αφήσουν τις γυναίκες να εργαστούν», προτού προσθέσουν ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

(Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Ο εκπρόσωπός τους Σουχάι Σαχίν δήλωσε ότι η μπούρκα αυτή τη φορά δεν θα είναι υποχρεωτική. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Τα σχολεία θηλέων θα παραμείνουν επίσης ανοιχτά.

Ωστόσο, πολλοί Αφγανοί και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις δεσμεύσεις αυτές.

Κατά την προέλαση των Ταλιμπάν τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις για ανύπαντρες γυναίκες ή χήρες που αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από εκπρόσωπό τους, ο οποίος τις χαρακτήρισε «προπαγάνδα».

Χθες, σε κοινή δήλωσή τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν και κάλεσαν τους Ταλιμπάν «να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και κατάχρησης» και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους.

First protest of women in Kabul.#Afghanistan
Video of @HameedMohdShah pic.twitter.com/p2guH2kSj6

— Pajhwok Afghan News (@pajhwok) August 17, 2021

Τον Ιούλιο, η 27χρονη διευθύντρια ενός κέντρου αισθητικής στην Καμπούλ είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο για το ενδεχόμενο επιστροφής των Ταλιμπάν:  «Αν επιστρέψουν, δεν θα έχουμε ποτέ την ελευθερία που έχουμε σήμερα. Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: noradsanta.org/en/map)
ΚΟΣΜΟΣ

Άγιος Βασίλης, τάρανδοι και έλκηθρο πιστοί στο ραντεβού τους με τα παιδιά και αυτά τα Χριστούγεννα

25/12/2025 - 9:00πμ
Στελέχη της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών στο σημείο της συντριβής του Falcon 50 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Falcon 50 στην Άγκυρα: Τα 21 δραματικά λεπτά πριν χαθεί από τα ραντάρ

24/12/2025 - 9:29μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστεί το πλήθος μετά την ομιλία του στην εκδήλωση «Salute to America», στο Des Moines της Αϊόβα. 3 Ιουλίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απομακρύνει δεκάδες διπλωμάτες καριέρας: Κενό σε πάνω από 100 αμερικανικές πρεσβείες

24/12/2025 - 9:03μμ
Ομιλία Ερντογάν στη διευρυμένη σύνοδο των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ (φωτ.: Χ / AK Parti)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κατά της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Δεν μας δεσμεύουν συμφωνίες και μηνύματα

24/12/2025 - 5:21μμ
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διακρίνεται μπροστά από τη Σελήνη (φωτ. αρχείου: EPA/Peter Komka)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σχέδια για πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη εντός δεκαετίας – Η ανακοίνωση της Roscosmos

24/12/2025 - 3:55μμ
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στο σημείο του δυστυχήματος ενώ συνεχίζονται οι έρευνγες στα συντρίμια του Falcon-50 (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» και ο καταγραφέας ήχου του Falcon 50

24/12/2025 - 1:23μμ
O Μοχάμεντ Αλί Άχμεντ αλ Χαντάντ σε στιγμιότυπο από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο αρχηγός του Στρατού της Λιβύης – Συντριβή Falcon έξω από την Άγκυρα

23/12/2025 - 10:58μμ
Καπνοί από το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «REK Bitola», τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία (φωτ.: EPA / Georgia Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: «Κατάσταση κρίσης» στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω έλλειψης μαζούτ από την Ελλάδα

23/12/2025 - 10:12μμ
To Falcon 50 (φωτ.: αρχείο EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χάθηκε η επικοινωνία με τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του Στρατού της Λιβύης

23/12/2025 - 9:38μμ
(Φωτ.: x.com/anadoluagency)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμάχων

22/12/2025 - 6:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: noradsanta.org/en/map)

Άγιος Βασίλης, τάρανδοι και έλκηθρο πιστοί στο ραντεβού τους με τα παιδιά και αυτά τα Χριστούγεννα

30 λεπτά πριν
Βροχή στη στολισμένη Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Χριστούγεννα με βροχές και καταιγίδες: Ο καιρός δεν κάνει… δώρα φέτος

58 λεπτά πριν
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (πηγή: ΕΡΤ)

Χριστούγεννα στο Φανάρι: Δείτε live τη Θεία Λειτουργία

2 ώρες πριν
Θερμές ευχές από την ομάδα του Pontosnews

Το φως των Χριστουγέννων να γίνει παρηγοριά και ελπίδα

10 ώρες πριν
Κτηριακό σημείο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που σχεδόν εφάπτεται με το ναό της Παναγίας Μουχλίου (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Τουρκία: Σε νέο κτήριο για τρία χρόνια η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

10 ώρες πριν
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign