pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφγανιστάν: Η εικόνα των γυναικών ξεθωριάζει στους δρόμους της Καμπούλ

Η πρωτεύουσα άλλαξε ήδη πρόσωπο, τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

19/08/2021 - 2:12μμ
Καλυμμένες βιτρίνες και αφίσες με γυναικεία πρόσωπα σε κέντρο αισθητικής στον πρωτεύουσα του Αφγανιστάν (φωτ.: EPA / STRINGER)

Καλυμμένες βιτρίνες και αφίσες με γυναικεία πρόσωπα σε κέντρο αισθητικής στον πρωτεύουσα του Αφγανιστάν (φωτ.: EPA / STRINGER)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Καμπούλ άλλαξε ήδη πρόσωπο: Τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι αφίσες και οι φωτογραφίες γυναικών που κοσμούσαν τις βιτρίνες καλύφθηκαν ή βανδαλίστηκαν.

Τα 20 τελευταία χρόνια τα ινστιτούτα ομορφιάς άνθισαν κατά εκατοντάδες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προτείνοντας ραντεβού για μακιγιάζ ή μανικιούρ σε αυτές που μεγάλωσαν με μπούρκα.

Ωστόσο, όταν οι Ταλιμπάν βρέθηκαν προ των πυλών, οι καταστηματάρχες της Καμπούλ άρχισαν να αλλάζουν τις βιτρίνες για να κρύψουν διαφημίσεις στις οποίες γυναίκες με γαμήλιες φορεσιές χαμογελούσαν πλατιά.

Την Τρίτη, οι βιτρίνες κέντρων αισθητικής είχαν ήδη καλυφθεί με μαύρη μπογιά για να κρυφτούν τα πρόσωπα από τις κούκλες τους, ενώ συχνά ένας μαχητής των Ταλιμπάν περιπολούσε εκεί μπροστά, με το τουφέκι στον ώμο.

Owners of a number of beauty salons in Kabul are removing pictures of women from their shop windows.#Afghanistan pic.twitter.com/xmaYbT2iTV

— Pajhwok Afghan News (@pajhwok) August 18, 2021

Τα πέντε χρόνια που κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει την δική τους εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Για τις γυναίκες ήταν απαγορευμένο να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα. Επίσης τους απαγορευόταν να εργαστούν και στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Όσες κατηγορούνταν για εγκλήματα όπως η μοιχεία μαστιγώνονταν και λιθοβολούνταν.

Θέλοντας να δείξουν ένα καθησυχαστικό πρόσωπο και να πείσουν ότι έχουν αλλάξει, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν την Τρίτη «να αφήσουν τις γυναίκες να εργαστούν», προτού προσθέσουν ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

(Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Ο εκπρόσωπός τους Σουχάι Σαχίν δήλωσε ότι η μπούρκα αυτή τη φορά δεν θα είναι υποχρεωτική. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Τα σχολεία θηλέων θα παραμείνουν επίσης ανοιχτά.

Ωστόσο, πολλοί Αφγανοί και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις δεσμεύσεις αυτές.

Κατά την προέλαση των Ταλιμπάν τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις για ανύπαντρες γυναίκες ή χήρες που αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από εκπρόσωπό τους, ο οποίος τις χαρακτήρισε «προπαγάνδα».

Χθες, σε κοινή δήλωσή τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν και κάλεσαν τους Ταλιμπάν «να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και κατάχρησης» και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους.

First protest of women in Kabul.#Afghanistan
Video of @HameedMohdShah pic.twitter.com/p2guH2kSj6

— Pajhwok Afghan News (@pajhwok) August 17, 2021

Τον Ιούλιο, η 27χρονη διευθύντρια ενός κέντρου αισθητικής στην Καμπούλ είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο για το ενδεχόμενο επιστροφής των Ταλιμπάν:  «Αν επιστρέψουν, δεν θα έχουμε ποτέ την ελευθερία που έχουμε σήμερα. Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιρανοί πολίτες τρέχουν να προστατευτούν καθώς βομβαρδίζεται κεντρική περιοχή της Τεχεράνης, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Πύραυλοι, drones και σιγουριά Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

6/03/2026 - 5:04μμ
Εικόνα από την ΕΡΤ τη στιγμή της αναχαίτισης ιρανικών πυραυλών που στόχο είχαν το Τελ Αβίβ
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ – Εκρήξεις μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

6/03/2026 - 11:23πμ
Εικόνα από τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού κατά της Τεχεράνης, σήμερα τα ξημερώματα (φωτ.: 
EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικά ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη και «νέα φάση» του πολέμου

6/03/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

5/03/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη, ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και ένταση στο Κογκρέσο για τον ρόλο του Τραμπ

5/03/2026 - 8:52μμ
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ με ψηφοδέλτια στα χέρια, σε εκλογικό κέντρο στα Σκόπια, 22 Μαρτίου 2009 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκοπιανά ΜΜΕ επικαλούνται τη CIA: Ελληνική προσφορά 100 εκατ. για αλλαγή ονόματος

5/03/2026 - 7:27μμ
Ο Κιρ Στάρμερ λίγο προτού ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ενισχύει την Κύπρο εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

5/03/2026 - 6:01μμ
Η περιοχή της λεγόμενης Μέσης Ανατολής (φωτ.: Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί μετά το Ιράν απειλείται πόλεμος ανάμεσα στο Ιράκ και το Κουβέιτ

5/03/2026 - 4:48μμ
Καπνός από αναχαιτισμένους πυραύλους στον ουρανό της Ντόχα, στο Κατάρ. 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή – Επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου και συναγερμός στην Ανατολική Μεσόγειο

5/03/2026 - 3:36μμ
Επιβάτες πτήσης από το Ντουμπάι φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία (φωτ.:  EPA/GEORGE CHAN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

«Έξοδος» των κροίσων από το Ντουμπάι: Ιδιωτικά τζετ, πτήσεις 200.000 δολαρίων και οδική διαφυγή μέσω της ερήμου υπό τον φόβο των ιρανικών πυραύλων

5/03/2026 - 2:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα αντικείμενα, αριστερά στη φωτογραφία, ανήκαν στον Χάρυ Κλυνν και δόθηκαν ως δώρο στον κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα (πηγή: facebook.com/tsouvelas.ii?locale=el_GR)

Χάρρυ Κλυνν: Προσωπικά αντικείμενα του Πόντιου καλλιτέχνη δωρίστηκαν στον κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα

6 λεπτά πριν
Φωτογραφία από την καλλιέργεια ρεβιθιού (πηγή: University of Texas / Institute for Geophysics)

Ρεβίθια στη Σελήνη; Το πείραμα που μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα για τους αστροναύτες

30 λεπτά πριν
Ιρανοί πολίτες τρέχουν να προστατευτούν καθώς βομβαρδίζεται κεντρική περιοχή της Τεχεράνης, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Πύραυλοι, drones και σιγουριά Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

54 λεπτά πριν

Οι Μανιάτες… κοντράρονται ποδοσφαιρικά με τους Πόντιους!

1 ώρα πριν
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υπάρχουν ύποπτοι για σχέσεις με το Ιράν στην Ελλάδα – Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign