pontosnews.gr
Κυριακή, 26/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα χέρια των Ταλιμπάν η εξουσία στο Αφγανιστάν: Παγκόσμια ανησυχία, απελπισία στην Καμπούλ

Παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια, οι αντάρτες χρειάστηκαν μία εβδομάδα

16/08/2021 - 8:59πμ
Ένοπλοι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ (πηγή: Twitter / 
Al Jazeera)

Ένοπλοι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ (πηγή: Twitter / Al Jazeera)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αλλαγή σελίδας στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν επανέρχονται στο προσκήνιο. Αφού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις μεγάλες πόλεις, την Κυριακή έφτασαν έξω από την Καμπούλ, τελευταίο «σταθμό» στην κατάληψη της εξουσίας.

Η αφγανική κυβέρνηση αναγνώρισε την de facto παράδοση, ενώ ο πρόεδρος της χώρας διέφυγε με τη σύζυγό του και κυβερνητικά στελέχη.

Οι διπλωματικές αποστολές αποχωρούν η μία μετά την άλλη, την ώρα που αλλόφρονες κάτοικοι προσπαθούν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν και αυτοί την πρωτεύουσα. Αν και η εντολή είναι να μην ασκηθεί βία και η μετάβαση της εξουσίας να γίνει με ειρηνικό τρόπο, ο τρόμος έχει κυριεύσει το Αφγανιστάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη απελευθερωθεί εκατοντάδες αιχμάλωτοι από φυλακές κοντά στην Καμπούλ, ανάμεσά τους συνεργάτες των Ταλιμπάν και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

This footage shows Taliban fighters inside Afghanistan's presidential palace.

The Afghan government collapsed after insurgents entered Kabul on Sunday. https://t.co/wIxCRE23aF pic.twitter.com/xq6t55v6eM

— The New York Times (@nytimes) August 16, 2021

Παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια για να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, οι αντάρτες χρειάστηκαν μία εβδομάδα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα· και αυτό προτού καν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Επίσης, διαψεύστηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο η εκτίμηση που είχε γίνει πριν από λίγες ημέρες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι θα χρειάζονταν 30 ημέρες για την απομόνωση της Καμπούλ και τρεις μήνες για να τεθεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Last US chopper leaves Kabul embassy in Afghanistan pic.twitter.com/Pp62EkM2LA

— Jack Poso 🇺🇸 (@JackPosobiec) August 15, 2021

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα το πρωί Αμερικανοί στρατιώτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στο διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Kabul airport. #Afghanistan
Five videos that show the fear and desperation of the Afghan people. 1/5 pic.twitter.com/P2kHW67A4N

— Palki Sharma (@palkisu) August 16, 2021

#Kabul: Another video emerges from this morning outside Kabul airport. Gunfire can be heard too. https://t.co/elTB2mlpQ1

— Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021

Πάντως, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς θα ασκηθεί η εξουσία στο Αφγανιστάν. «Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε.

«Ο πόλεμος τέλειωσε», δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί εξαιρετικά ανήσυχη τις εξελίξεις, με ό,τι συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τους εν δυνάμει πρόσφυγες.

Κοινή ανακοίνωση 60 και πλέον χωρών

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνουν ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας φέρουν την ευθύνη και θα δώσουν λόγο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας».

Ακόμα, καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η χαρακτηριστική πυραμίδα του Μουσείου του Λούβρου (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Ληστεία στο Λούβρο: Δύο συλλήψεις μία εβδομάδα μετά το γαλλικό… ρεντίκολο

26/10/2025 - 12:41μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής: Ενημερώθηκε για τον «αθέατο» πύραυλο της Ρωσίας

26/10/2025 - 12:12μμ
Μαχητής του PKK παραδίδει τον οπλισμό του, 11 Ιουλίου 2025 (πηγή: X / Kurdistan 24 English)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των μαχητών από την Τουρκία

26/10/2025 - 10:57πμ
Ο Μάρκο Ρούμπιο (πρώτος από δεξιά) συνομιλεί με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων (φωτ.: Χ/Secretary Marco Rubio)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: «Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επιστροφή όλων των σορών» – 13 δεν έχουν ακόμη παραδοθεί από τη Χαμάς

25/10/2025 - 11:44μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ ετοιμάζεται να φύγει από το South Lawn στον Λευκό Οίκο για την περιοδεία του στην Ασία (φωτ.: EPA/ Francis Chung / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Περιοδεία στην Ασία κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος – Επιθυμεί να συναντήσει τον Κιμ Γιόνγκ Ουν

25/10/2025 - 10:52πμ
Από αριστερά, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόουφ στη διάρκεια συνάντησης της Συμμαχίας των Προθύμων στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Tolga Akmen/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυραύλους και καταδιωκτικά δίνει η Γαλλία, το σκέφτεται για τους Τόμαχοκ ο Τραμπ

25/10/2025 - 12:04πμ
Μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες του Αλεξάντρου Μουντεάνου (πηγή: zdg.md)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μολδαβία έχει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλεξάντρου Μουντεάνου

24/10/2025 - 3:22μμ
Oδοφράγματα γύρω από την έδρα του CHP στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Δικαιοσύνη απάλλαξε το CHP, αλλά διώκει εκ νέου τον Ιμάμογλου

24/10/2025 - 1:22μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ τερματίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά – Η διαφήμιση που τον εξόργισε

24/10/2025 - 9:44πμ
Από τις φονικές πλημμύρες του 2024 (φωτ. αρχείου: EPA/Manu)
ΚΟΣΜΟΣ

Βαλένθια: Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες, οι Αρχές βρήκαν στη λάσπη τη σορό ενός θύματος

23/10/2025 - 7:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: (EUROKINISSI)

Εν ψυχρώ δολοφονία στη γιορτή Κάστανου σε χωριό της Κισσάμου Χανίων

16 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των εγκαινίων της Έδρας Κυπριακών Σπουδών του ΑΠΘ (φωτ.: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Photopress/Γιάννης Τσουλφίδης)

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εγκαινίασε την Έδρα Κυπριακών Σπουδών στο ΑΠΘ – «Αποτελεί για όλους εμάς ένα εθνικό κεκτημένο»

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: «Καθάρισε» στο δεύτερο ο ΠΑΟΚ – Νίκη για Παναθηναϊκό, γκέλα για Άρη

1 ώρα πριν
Η Μακρέσα με τις κόρες της Χαρίκλη (καθιστή) και Κάλλη, τον εγγονό της Λάμπη (αριστερά) γιο της Κάλλης και του ήρωα της Μάχης των Ευζώνων Αλέξη Γρηγοριάδη και τον εγγονό της Πέτρο γιο του Αλέξη Ιωαννίδη προέδρου της κοινότητας Ευζώνων. Η φωτογραφία βγήκε μετά την λήξη του Β’ Π.Π. και τα δύο αγόρια ήταν ήδη ορφανά από πατέρα (φωτ. Αρχείο: Αλεξίας Ιωαννίδου)

Παρθένα Φουντουκίδου-Ιωαννίδου: Μακρέσα, η Καρσλήσα καλομάνα (Μέρος Α’)

2 ώρες πριν
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσέρχονται στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακίστηκε και ο 38χρονος φερόμενος ως υπαρχηγός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign