pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα χέρια των Ταλιμπάν η εξουσία στο Αφγανιστάν: Παγκόσμια ανησυχία, απελπισία στην Καμπούλ

Παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια, οι αντάρτες χρειάστηκαν μία εβδομάδα

16/08/2021 - 8:59πμ
Ένοπλοι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ (πηγή: Twitter / 
Al Jazeera)

Ένοπλοι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ (πηγή: Twitter / Al Jazeera)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αλλαγή σελίδας στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν επανέρχονται στο προσκήνιο. Αφού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις μεγάλες πόλεις, την Κυριακή έφτασαν έξω από την Καμπούλ, τελευταίο «σταθμό» στην κατάληψη της εξουσίας.

Η αφγανική κυβέρνηση αναγνώρισε την de facto παράδοση, ενώ ο πρόεδρος της χώρας διέφυγε με τη σύζυγό του και κυβερνητικά στελέχη.

Οι διπλωματικές αποστολές αποχωρούν η μία μετά την άλλη, την ώρα που αλλόφρονες κάτοικοι προσπαθούν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν και αυτοί την πρωτεύουσα. Αν και η εντολή είναι να μην ασκηθεί βία και η μετάβαση της εξουσίας να γίνει με ειρηνικό τρόπο, ο τρόμος έχει κυριεύσει το Αφγανιστάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη απελευθερωθεί εκατοντάδες αιχμάλωτοι από φυλακές κοντά στην Καμπούλ, ανάμεσά τους συνεργάτες των Ταλιμπάν και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

This footage shows Taliban fighters inside Afghanistan's presidential palace.

The Afghan government collapsed after insurgents entered Kabul on Sunday. https://t.co/wIxCRE23aF pic.twitter.com/xq6t55v6eM

— The New York Times (@nytimes) August 16, 2021

Παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια για να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, οι αντάρτες χρειάστηκαν μία εβδομάδα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα· και αυτό προτού καν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Επίσης, διαψεύστηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο η εκτίμηση που είχε γίνει πριν από λίγες ημέρες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι θα χρειάζονταν 30 ημέρες για την απομόνωση της Καμπούλ και τρεις μήνες για να τεθεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Last US chopper leaves Kabul embassy in Afghanistan pic.twitter.com/Pp62EkM2LA

— Jack Poso 🇺🇸 (@JackPosobiec) August 15, 2021

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα το πρωί Αμερικανοί στρατιώτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στο διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Kabul airport. #Afghanistan
Five videos that show the fear and desperation of the Afghan people. 1/5 pic.twitter.com/P2kHW67A4N

— Palki Sharma (@palkisu) August 16, 2021

#Kabul: Another video emerges from this morning outside Kabul airport. Gunfire can be heard too. https://t.co/elTB2mlpQ1

— Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021

Πάντως, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς θα ασκηθεί η εξουσία στο Αφγανιστάν. «Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε.

«Ο πόλεμος τέλειωσε», δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί εξαιρετικά ανήσυχη τις εξελίξεις, με ό,τι συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τους εν δυνάμει πρόσφυγες.

Κοινή ανακοίνωση 60 και πλέον χωρών

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνουν ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας φέρουν την ευθύνη και θα δώσουν λόγο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας».

Ακόμα, καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλάνο από τη live κάλυψη που κάνει το Fox News (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε συναγωγή στο Μίσιγκαν: Φορτηγό έπεσε στο κτήριο Temple Israel – Αναφορές για ένοπλο

12/03/2026 - 8:05μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, στις 30 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ιράν δεν επιτίθεται στην Τουρκία – Τα σχέδια για την «επόμενη ημέρα»

12/03/2026 - 7:40μμ
Κατεστραμμένα αυτοκίνητα μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε πολυκατοικία στη συνοικία Αΐσα Μπακάρ της Βηρυτού, στον Λίβανο.11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ ισραηλινών πληγμάτων στη Βηρυτό μετά τη μεγαλύτερη επίθεση της Χεζμπολάχ από την αρχή του πολέμου

12/03/2026 - 6:25μμ
Ιρανή κρατά πλακάτ με φωτογραφία του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρό μήνυμα από τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν: Στοχοποιεί τις αμερικανικές βάσεις, απειλεί με το Στενό του Ορμούζ

12/03/2026 - 4:25μμ
O πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, 7 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία και Αλβανία προτείνουν «σταδιακή ένταξη» στην ΕΕ – Σχέδιο για επιτάχυνση της διεύρυνσης

12/03/2026 - 4:01μμ
Το «Mayuree Naree», με σημαία Ταϊλάνδης, φλέγεται στο Στενό του Ορμούζ έπειτα από πλήγμα ιρανικών πυραύλων, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Royal Thai Navy / EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Περσικός μετατρέπεται σε «ναρκοπέδιο» για τη ναυσιπλοΐα – Φόβοι για παγκόσμιο ενεργειακό σοκ

12/03/2026 - 3:13μμ
Το ελληνόκτητο «Zephyros» στις φλόγες, Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Τάνκερ στις φλόγες μετά από επίθεση στον Περσικό – Συγκλονιστικό βίντεο από το ελληνόκτητο «Zephyros»

12/03/2026 - 1:36μμ
Από αριστερά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Παρίσι, τον περασμένο Ιανουάριο (φωτ.: EPA/Yoan Valat / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μακρόν-Ζελένσκι την Παρασκευή στο Παρίσι – Υπό εξέταση μέσα για την ενίσχυση της πίεσης στη Ρωσία

12/03/2026 - 1:12μμ
Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ αναχαιτίζει πυραύλους στο βόρειο τμήμα της χώρας (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται οι επιθέσεις του Ιράν στις χώρες του Κόλπου – Η μεγαλύτερη διατάραξη στην προσφορά της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς

12/03/2026 - 12:00μμ
Φωτογραφία του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης δείχνει το πλοίο Mayuree Naree να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, στα Στενά του Ορμούζ (φωτ.: EPA/Βασιλικό Ναυτικό της Ταΐλάνδης)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέα χτυπήματα σε δεξαμενόπλοια, το ένα ελληνικών συμφερόντων – Ξεπέρασε ξανά τα 100 δολ./βαρέλι το πετρέλαιο

12/03/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Instagram / europeanathletics)

Κορυφαίος αθλητής του Φεβρουαρίου στην Ευρώπη ο Καραλής

14 λεπτά πριν
Πλάνο από τη live κάλυψη που κάνει το Fox News (πηγή: Χ)

Συναγερμός σε συναγωγή στο Μίσιγκαν: Φορτηγό έπεσε στο κτήριο Temple Israel – Αναφορές για ένοπλο

41 λεπτά πριν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, στις 30 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Γιατί το Ιράν δεν επιτίθεται στην Τουρκία – Τα σχέδια για την «επόμενη ημέρα»

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Άρειος Πάγος: Η σύνταξη δεν είναι λόγος απόλυσης – Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

1 ώρα πριν
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

2 ώρες πριν
Κατεστραμμένα αυτοκίνητα μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε πολυκατοικία στη συνοικία Αΐσα Μπακάρ της Βηρυτού, στον Λίβανο.11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Μπαράζ ισραηλινών πληγμάτων στη Βηρυτό μετά τη μεγαλύτερη επίθεση της Χεζμπολάχ από την αρχή του πολέμου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign