pontosnews.gr
Κυριακή, 31/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τις μισές πρωτεύουσες επαρχιών

Η αντίσταση που δείχνει η κυβέρνηση πολλές φορές είναι ανύπαρκτη

13/08/2021 - 11:48πμ
(Φωτ.: EPA/ Jalil Rezayee)

(Φωτ.: EPA/ Jalil Rezayee)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συνεχίζεται η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων. Σήμερα κατέλαβαν τη Λασκάρ Γκα.

Πρόκειται για την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν. Η κατάληψη έγινε, αφού πρώτα επέτρεψαν οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Η κατάληψη της Λασκάρ Γκα έγινε γνωστή λίγες μόλις ώρες μόλις μερικές ώρες αφού έκαναν γνωστό πως πήραν την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επίσης, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, σήμερα το πρωί τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαλμάι Καρίμι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Χθες Πέμπτη, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Χεράτ (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ενώ πλησιάζουν την Καμπούλ: έχουν φθάσει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, αφού κατέλαβαν τη Γάζνι, νοτιοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει κάπου τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εξαιτίας της «επιτάχυνσης» των εξελίξεων στα πεδία των μαχών, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 3.000 στρατιωτικούς της στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για τον ίδιο σκοπό.

Με δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν ότι, αν αναλάβουν την εξουσία του Αφγανιστάν με τη βία, θα αντιμετωπίσουν την απομόνωση και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ενώ παράλληλα τους καλεί να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χάρτες από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δείχνουν πού εισήλθε ο μετεωρίτης στη γήινη ατμόσφαιρα (πηγή: NOAA)
ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Ισχυρή έκρηξη μετεωρίτη πάνω από τις ΗΠΑ με εκκωφαντικούς θορύβους

31/05/2026 - 8:35πμ
Κάτοικοι επιθεωρούν τις ζημιές που προκάλεσε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην παραλιακή πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος απειλεί την αρχαία Τύρο: Στο στόχαστρο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Λιβάνου

30/05/2026 - 10:12μμ
Πινακίδα που ενημερώνει την απαγόρευση πτήσεων drones στο χώρο του αεροδρομίου του Μονάχου (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ύποπτο drone – Διακόπηκαν για 1 ώρα οι πτήσεις

30/05/2026 - 9:24μμ
Πασινιάν και Πούτιν στο Κρεμλίνο, 1/4/26 (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Αρμενία: Η Μόσχα ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για διαβουλεύσεις

30/05/2026 - 1:47μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαύρος καπνός από τη σύσκεψη του Τραμπ με το επιτελείο του για συμφωνία με το Ιράν

30/05/2026 - 8:57πμ
Καναδός στρατιωτικός της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Αϊζκράουκλε της Λετονίας, στις 4 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΚΟΣΜΟΣ

Drone σε πολυκατοικία στη Ρουμανία: Ποιες επιλογές έχει το ΝΑΤΟ

29/05/2026 - 9:05μμ
Αστυνομικά μέτρα στο ανατολικό Λονδίνο (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπεία και Ιράν: Έλληνας κατηγορείται για επιχείρηση κατά δημοσιογράφου στο Λονδίνο

29/05/2026 - 6:33μμ
O πρόεδρος της Ρουμανίας Νικουσόρ Νταν (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαία κλιμάκωση μετά το drone στη Ρουμανία: Κλείνει το ρωσικό προξενείο στην Κωνστάντζα

29/05/2026 - 5:21μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, 1η Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / AP Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

«Στο θλιβερό μονοπάτι» της Ουκρανίας – Πιέσεις και απειλές από τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή πορεία της Αρμενίας

29/05/2026 - 2:29μμ
Φωτιά μετά το χτύπημα στην πολυκατοικία στο Γκαλάτσι (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Στο τραπέζι το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά το πλήγμα ρωσικού drone σε πολυκατοικία

29/05/2026 - 12:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν οι γονείς παιδιού 4,5 ετών που βρέθηκε να περιφέρεται σε πεζοδρόμιο

2 λεπτά πριν
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών, τον Σεπτέμβριο του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/mamashaw-5136746/)

Νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» για κλειστά σπίτια – Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 95% για να φτιάξετε παλιά ακίνητα

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

«Μπλε Σελήνη» στον ουρανό την Κυριακή – Το σπάνιο φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα

1 ώρα πριν
Εικόνα από τη μεταγωγή των συλληφθέντων για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακίστηκε λογιστής για την απάτη-μαμούθ με τις επιδοτήσεις στην Κρήτη

2 ώρες πριν
Τμήμα του ντοκουμέντου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (πηγή: facebook.com/genikaarxeiakratous)

Ντοκουμέντο του 1920 για τον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού – Η έκθεση του Αριστοτέλη Γ. Νεοφύτου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign