pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τις μισές πρωτεύουσες επαρχιών

Η αντίσταση που δείχνει η κυβέρνηση πολλές φορές είναι ανύπαρκτη

13/08/2021 - 11:48πμ
(Φωτ.: EPA/ Jalil Rezayee)

(Φωτ.: EPA/ Jalil Rezayee)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συνεχίζεται η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων. Σήμερα κατέλαβαν τη Λασκάρ Γκα.

Πρόκειται για την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν. Η κατάληψη έγινε, αφού πρώτα επέτρεψαν οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Η κατάληψη της Λασκάρ Γκα έγινε γνωστή λίγες μόλις ώρες μόλις μερικές ώρες αφού έκαναν γνωστό πως πήραν την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επίσης, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, σήμερα το πρωί τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαλμάι Καρίμι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Χθες Πέμπτη, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Χεράτ (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ενώ πλησιάζουν την Καμπούλ: έχουν φθάσει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, αφού κατέλαβαν τη Γάζνι, νοτιοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει κάπου τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εξαιτίας της «επιτάχυνσης» των εξελίξεων στα πεδία των μαχών, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 3.000 στρατιωτικούς της στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για τον ίδιο σκοπό.

Με δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν ότι, αν αναλάβουν την εξουσία του Αφγανιστάν με τη βία, θα αντιμετωπίσουν την απομόνωση και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ενώ παράλληλα τους καλεί να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενημέρωσε τον Ερντογάν για όσα έγιναν στη σύνοδο για το ουκρανικό ο Ρούτε – Ανακοίνωσε και ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει στην Τουρκία

19/08/2025 - 11:28μμ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία μελετούν οι Ευρωπαίοι

19/08/2025 - 7:45μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη  χθεσινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Ο Πούτιν ίσως να μη θέλει να κάνει συμφωνία ειρήνευσης

19/08/2025 - 4:54μμ
Μικρός Παλαιστίνιος κάθεται πάνω σε ερείπια κτηρίου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Σε αναμονή της ισραηλινής απάντησης στη νέα πρόταση για εκεχειρία 60 ημερών

19/08/2025 - 3:05μμ
Από αριστερά ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γεν Νακατάνι και ο Τούρκος ομόλογός του Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΟΣΜΟΣ

Στα σκαριά αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Ιαπωνίας – Η πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα υπουργού Άμυνας στη χώρα

19/08/2025 - 1:16μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της συνόδου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εμ. Μακρόν: Η συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν πρέπει να γίνει στη Γενεύη – «Ο Πούτιν είναι ένα αρπακτικό»

19/08/2025 - 12:41μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Ουκρανό πρόεδρο, πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες (φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Πούτιν θα συναντήσει τον Ζελένσκι – Τι συζήτησαν Τραμπ και Ευρωπαίοι ηγέτες

19/08/2025 - 10:00πμ
Η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στον Λευκό Οίκο. Από αριστερά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κιρ Στάρμερ, ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τζόρτζια Μελόνι, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Μαρκ Ρούτε (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Σε μια-δυο εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

18/08/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δεύτερος από δεξιά) στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα παρέχουν ασφάλεια στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Οι εδαφικές παραχωρήσεις να συζητηθούν κατ΄ιδίαν με τον Πούτιν

18/08/2025 - 10:23μμ
Δημοσιογράφοι έξω από τον Λευκό Οίκο περιμένουν την έναρξη των συνομιλιών για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία (φωτ.: EPA/Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι εδώ για να σταματήσω τον πόλεμο, έχω επιλύσει 6 πολέμους σε 6 μήνες»

18/08/2025 - 7:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πύργος του ΟΤΕ δεσπόζει στη ΔΕΘ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

5 ώρες πριν
Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας)

Ενημέρωσε τον Ερντογάν για όσα έγιναν στη σύνοδο για το ουκρανικό ο Ρούτε – Ανακοίνωσε και ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει στην Τουρκία

6 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/alexisparharidis)

Έκιτι νεότητα!!!: Ο Αλέξης Παρχαρίδης σχολιάζει βίντεο στο οποίο τραγουδά πριν από 20 χρόνια

6 ώρες πριν
Η ταφόπλακα με τη μορφή του ιππότη και ο σκελετός, όπως βρέθηκαν στον τάφο (φωτ.: ArcheoScan – Archaeological and Conservation Laboratory / Sylwia Kurzyńska)

Πολωνία: Ανακαλύφθηκε τάφος ιππότη κάτω από παγωτατζίδικο – Ο «Λάνσελοτ του Γκντανσκ» με την εντυπωσιακή ταφόπλακα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Κύπρος απαντά στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

7 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ3)

Diamond League: Πρώτη νίκη για τον Καραλή στη Λοζάνη με νέα πτήση στα 6,02μ.

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign