pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Έλα να λελεύω σε», ένα νέο ποντιακό τραγούδι που αλλάζει τα δεδομένα

Ποιοι κρύβονται πίσω από μία δημιουργία που στοχεύει και σε μη ποντιακό κοινό

13/08/2021 - 8:43πμ
Η Μαριάννα Γεωργιάδου (πηγή: YouTube)

Η Μαριάννα Γεωργιάδου (πηγή: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Έλα να λελεύω σε», ένα νέο ποντιακό τραγούδι σε στίχους του Μιχάλη Νικολαΐδη ερμήνευσε τις ημέρες του φετινού καλοκαιριού η ανεπανάληπτη Μαριάννα Γεωργιάδου, η οποία, όπως και ο Μιχάλης Νικολαΐδης, είναι πλέον γνωστή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Η Μαριάννα πήρε μέρος στο ελληνικό Χ-Factor το 2017. Ήταν στην ομάδα του Γιώργου Μαζωνάκη και κέρδισε τις εντυπώσεις της κριτικής επιτροπής και του κοινού με την ιδιαίτερη φωνή της. Το 2018 συμμετείχε στο The Voice της Ρωσίας και μπήκε στην ομάδα του Σεργκέι Σνουρόφ με το τραγούδι «Σοπέν» της Έλενας Βάενγκα.

Γεννημένη στις 18 Δεκεμβρίου 1991 στην Τιφλίδα, μεγάλωσε με την Πόντια μητέρα της Ελεονόρα, η οποία μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Γεωργίας από το χωριό Γκουμερέτι. Το 1999 η μαμά και η κόρη ακολούθησαν τους περισσότερους συγγενείς τους και τη γιαγιά Ετέρη και έφυγαν για μόνιμη εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Η μικρή Μαριάνα πήγε στο σχολείο, ασχολήθηκε με τα μαθήματα πιάνου και έμαθε ποντιακούς χορούς στον τοπικό σύλλογο Ποντίων. Μεγαλώνοντας αναδείχτηκε και το ταλέντο της στο τραγούδι.

(Φωτ.: αρχείο Μ. Γεωργιάδου)

Είναι παντρεμένη με τον μουσικό Γιώργο Κίου και μεγαλώνει δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Αχιλλέα. Με τον σύζυγο και μερικούς φίλους συμμετέχουν στη μουσική εταιρεία Salonic Stars. Ένας από τους συνεταίρους, ο μουσικοσυνθέτης Ιωάννης Τσουγκουζίδης, έκανε στροφή προς το ποντιακό τραγούδι.

«Το ήθελε πολύ ο Ιωάννης Τσουγκουζίδης. Ήταν η ιδέα του. Εμείς ξεφύγαμε από το παραδοσιακό ποντιακό. Τολμήσαμε και βγήκε όμορφη δουλειά. Μαζί με τους λυράρηδες, τον Ανέστη Τριανταφυλλίδη και τον Κώστα Τσακλίδη, με τον Σταύρο Ιωαννίδη (ney) κάναμε κάτι διαφορετικό. Με το βίντεο και το μοντάζ ασχολήθηκε ο Βλαντίμιρ Μπονταρένκο. Οι λήψεις έγιναν στον όμορφο Μαρμαρά της Χαλκιδικής. Εμένα με εκφράζει το ποντιακό τραγούδι. Με το “Έλα να λελεύω σε” ένιωσα ακόμα περισσότερη ευχαρίστηση. Έχουμε στα σχέδια και ένα ανατολίτικο στα ρωσικά. Αυτό όμως λίγο αργότερα…», δήλωσε στο pontosnews.gr η νεαρή τραγουδίστρια.

Η Μαριάννα Γεωργιάδου είχε ήδη εμπειρία στην ερμηνεία του ποντιακού τραγουδιού σε στίχους του Θεόδωρου Αντωνιάδη και του Κώστα Τσακλίδη, με τον μουσικοσυνθέτη τον Ιωάννη Τσουγκουζίδη. Το τραγούδι «Για τ’ εμάς ο Πόντον ζει» συναρπάζει ήδη το ποντιακό κοινό.

Το νέο τραγούδι σε στίχους του Μιχάλη Νικολαΐδη έγινε αφορμή για καινούργια σχέδια. Ο Μιχάλης Νικολαΐδης είναι γνωστός στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού με τους στίχους του σε άπταιστα ποντιακά, τα οποία έχει μάθει από τους γονείς του με απώτερη καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου.

Ο Μιχάλης γεννήθηκε στην αρμενική πόλη Στεπαναβάν στις 30 Αυγούστου 1977, όμως δεν ξεχνά τις ρίζες του που έχουν σχέση με τα χωριά των Πόντιων μεταλλωρύχων του Νότιου Καυκάσου.

Το 1763 από την Αργυρούπολη (Γκιουμουσχανέ) στο Νότιο Καύκασο προσκλήθηκαν Έλληνες μεταλλωρύχοι οι οποίοι οργάνωσαν τα ορυχεία της Μονής Αχταλά. Στην περιοχή  σχηματίστηκε ο πρώτος ελληνικός οικισμός. Μερικά χρόνια αργότερα, σε απόσταση των 10 χιλιομέτρων από το σημείο αυτό και κοντά σε ένα μεγάλο χυτήριο, δημιουργήθηκε το χωριό Μαντάν. Γι’ αυτό το χωριό από τα παιδικά του χρόνια άκουγε ο Μιχάλης,  από την παλιά γενιά των συγγενών του πατέρα του, Ιάκωβου.

Ύστερα η οικογένεια Νικολαΐδη κατοίκησε σε ένα άλλο ελληνικό χωριό της περιοχής Γιαγντάν δίπλα στο Στεπαναβάν και με τον καιρό εγκαταστάθηκε στην πόλη. Οι συγγενείς της μητέρας του Μιχάλη, Μαρίας Κριαρίδη, πάλι από την Αργυρούπολη, εγκαταστάθηκαν σε διπλανή περιοχή στη Γεωργία, στο χωριό Χασχάταλα της περιοχής Ντμανίσι.

Στην οικία της οικογένειας Νικολαΐδη απαγορευόταν να μιλούν άλλη γλώσσα από τα ποντιακά, και ας ήξεραν τα ρωσικά και τα αρμενικά. Τη συνήθεια αυτή τη μετέφεραν και στην Ελλάδα. Καλυτέρευσε και η γνώση της κοινής νεοελληνικής. Ακολούθησαν οι σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

(Φωτ.: αρχείο Μιχάλη Νικολαΐδη)

Η ιδέα να γράφει τους στίχους στα ποντιακά του ήρθε την περίοδο του αγροτικού, μετά τις σπουδές. Ο νέος γιατρός αντίκριζε τις ομορφιές της Θάσου και σκεφτόταν το ένδοξο παρελθόν των προπατόρων του. Κάποια στιγμή στην Καβάλα αγόρασε μια ποντιακή λύρα και του ήρθε η επιθυμία να γράψει στίχους για ένα ποντιακό τραγούδι. Όπως εκμυστηρεύτηκε ο Μιχάλης, ο πρώτος στίχος δεν έχει γίνει τραγούδι ακόμη.

Το πρώτο τραγούδι του μελοποιήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Παπαδόπουλο από το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα» και τραγουδήθηκε από την Πέλα Νικολαΐδη· ήταν το «Ρωμαίισα καλομάνα».

Οι επιτυχίες του Μιχάλη συνεχίστηκαν. Οι δικοί του στίχοι αγαπήθηκαν από τους Πόντιους ερμηνευτές και τους φίλους του ποντιακού τραγουδιού, και όχι μόνο. Ο Μιχάλης ξεκίνησε να γράφει στίχους και για τους λαϊκούς τραγουδιστές. Ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του με τη Μελίνα Ασλανίδου, τον Γιάννη Πλούταρχο, τον Δημήτρη Καρασαββίδη, τον Αλέξη Παρχαρίδη, τον Κώστα Αγέρη και την Πέλα Νικολαΐδη.

Από το μυαλό του ποτέ δεν έφευγε η σκέψη για μια νέα επιτυχία που θα βασιζόταν στη σύγχρονη μουσική. Έγιναν δυο διασκευές με την ερμηνεύτρια Μαρία Πεΐδη, τα «Αχ γιαυρόπο μ’» (Mi gna) και «Έλα ας φιλώ σε» (Ya lili), που είχαν μεγάλη επιτυχία.

Όλα τα δεδομένα αλλάζει αυτή τη φορά η συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη Ιωάννη Τσουγκουζίδη και τη Μαριάννα Γεωργιάδου.

Το νέο τραγούδι έχει στόχο να  προσελκύσει το νεανικό κοινό και τους ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με τον Πόντο. Ο Ιωάννης Τσουγκουζίδης κουβαλούσε την ίδια ιδέα με τον Μιχάλη Νικολαΐδη, για ένα νέο μοντέρνο ποντιακό τραγούδι, και όταν του πρότεινε τη μουσική οι στίχοι γράφτηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το τραγούδι «Έλα να λελεύω σε» διαφέρει και έχει γίνει ήδη επιτυχία.

«Ήθελα να γράψω απλούς ποντιακούς στίχους προσιτούς στον κάθε γνώστη της νεοελληνικής γλώσσας οι οποίοι θα ακολουθούνται από τη σύγχρονη μουσική. Να μπορούν όλοι να ακούν τη διάλεκτό μας, να τη μαθαίνουν και να διασκεδάζουν ταυτόχρονα. Δυστυχώς τέτοιες προσπάθειες κατακρίνονται από μια μερίδα ανθρώπων του ποντιακού χώρου.  Οι αντιδράσεις αυτές σχετίζονται με το φόβο της πιθανής παραποίησης της παράδοσης.

»Στην πραγματικότητα αυτές οι απόψεις δεν ευστοχούν. Εμείς τιμούμε την παράδοση και προσπαθούμε να περάσουμε την ποντιακή μουσική και την ποντιακή λαλιά σε περισσότερο κόσμο. Η μουσική είναι πείραμα. Αυτός που δεν πειραματίζεται, θα χάσει την εξέλιξη. Ό, τι δεν εξελίσσεται είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προσδοκίες μας.

»Η ποντιακή διάλεκτος, όπως και η κάθε γλώσσα, έχει το δικαίωμα να ακούγεται και στα σύγχρονα τραγούδια που αρέσκονται να ακούνε οι νέοι. Προτιμώ η νεολαία μας να διασκεδάζει ακούγοντας την ποντιακή διάλεκτο, πάρα με τα ξενόγλωσσα τραγούδια», δήλωσε ο Μιχάλης Νικολαΐδης στη συνέντευξη του στο pontosnews.gr

Βασίλης Τσενκελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντοκράτορας Τ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα για την ομογένεια ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν «Υψηλάντης»

15/03/2026 - 5:27μμ
O Πέτρος Κηρυττόπουλος άνοιξε τον εκπαιδευτικό κύκλο του Σπουδαστηρίου Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vasilis Tsenkelidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα νέο βήμα για τη γνώση του Πόντου: Ξεκίνησε το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας στα Μελίσσια

15/03/2026 - 10:58πμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Κομνηνοί» της Εύβοιας ένωσαν Πόντιους, Καππαδόκες και Ηπειρώτες σε ένα αξέχαστο ποντιακό γλέντι

15/03/2026 - 9:44πμ
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Η αριστουργηματική παράσταση ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη μόνο για τρεις ημέρες

14/03/2026 - 3:40μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες παραλαμβάνει το βραβείο από τον Ταγίπ Ερντογάν (πηγή: © UN Photo / Emrah Özesen)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Έντονη αντίδραση για το «Βραβείο Ειρήνης “Ατατούρκ”» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

14/03/2026 - 2:42μμ
Έξω από το Δημοτικό του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας (πηγή: inveria.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθητές φτιάχνουν ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Μνήμη και ιστορία στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας

13/03/2026 - 4:59μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας έμπρακτα στο πλευρό της νεολαίας

13/03/2026 - 9:58πμ
Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης. Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μαρία Κοσμίδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Δεν με σβήνει κανένας» – Παρουσιάστηκε στο Μαρούσι το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη

12/03/2026 - 5:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ποντοκράτορας Τ.)

Μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα για την ομογένεια ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν «Υψηλάντης»

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία 20χρονου: Συμπληρωματική δίωξη για συμμορία στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

1 ώρα πριν
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

2 ώρες πριν
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

2 ώρες πριν

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού διοργανώνει τον ετήσιο χορό της και υπόσχεται γλέντι μέχρι το πρωί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign