pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ζοζέπ Μπορέλ: «Έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τα «μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις» Ερντογάν-Τατάρ για τα Βαρώσια

Στις 20 Ιουλίου

27/07/2021 - 5:20μμ
Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (φωτ.: en.wikipedia.org)

Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (φωτ.: en.wikipedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την «έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τα «μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις» του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιουλίου εκφράζει με ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα αξιολογήσουν την κατάσταση, τονίζοντας ότι στις 25 Μαρτίου οι ηγέτες των κρατών-μελών είχαν εκφράσει την αποφασιστικότητά της ΕΕ «σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ αναφέρει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η ΕΕ χαιρετίζει τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου 2021, και ιδίως την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έκφραση βαθιάς λύπης για τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ΕΕ ζητεί εξίσου την άμεση αντιστροφή αυτών των ενεργειών και την αντιστροφή όλων των βημάτων που έγιναν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

»Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, ιδίως το ψήφισμα 550 (1984) και το ψήφισμα 789 (1992), τα οποία θεωρούν απαράδεκτες τις προσπάθειες να κατοικηθεί οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων της, και που απαιτούν τη μεταφορά τής περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις. Ο πλήρης σεβασμός και η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν επίσης άμεσο τερματισμό των περιορισμών που επιβάλλονται στην ελεύθερη κυκλοφορία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια».

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ανανεωμένων προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για μια διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές με βάση τις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ. Επαναλαμβάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης.

«Οι υπουργοί θα εξετάσουν τις ενέργειες στην επόμενη συνεδρίασή τους, σε περίπτωση μη αντιστροφής των ενεργειών της Τουρκίας, αντίθετες με τις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συνέχεια της δήλωσης των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021, η οποία επιβεβαίωσε αποφασιστικότητα της ΕΕ, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ειρήνη Ζαρκαδούλα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

7/05/2026 - 11:00μμ
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του συνασπισμού «Προοδευτική Βουλγαρία» (φωτ.: EPA/BORISLAV TROSHEV)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ

7/05/2026 - 8:01μμ
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την πρόβα της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης, ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης στο κέντρο της Μόσχας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου

7/05/2026 - 6:07μμ
Εικαστική εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις πολυάριθμες γυναικοκτονίες (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες σε τέσσερις μήνες – Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους

7/05/2026 - 3:33μμ
Πινακίδα έξω από εκλογικό τμήμα στο Λονδίνο, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία σε «υπερεκλογικό» κλοιό: Σοβαρή δοκιμασία για τον Στάρμερ με φόντο τη φθορά και την πολιτική ρευστότητα

7/05/2026 - 11:48πμ
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

6/05/2026 - 8:56μμ
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

6/05/2026 - 6:58μμ
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

6/05/2026 - 4:58μμ
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου (πηγή: haberturk.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από πυροβολισμό

6/05/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

6/05/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Peter Powell)

Europa League: Άστον Βίλα και Φράιμπουργκ για την κούπα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Monammed Badra)

Conference League: Στον τελικό οι Κρίσταλ Πάλας και Ράγιο Βαγιεκάνο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στον τελικό του Basketball Champions League η ΑΕΚ, βύθισε τη Μάλαγα!

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

5 ώρες πριν
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign