pontosnews.gr
Κυριακή, 8/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δολοφονία προέδρου Αϊτής: Τέσσερις μισθοφόροι νεκροί, σε κατάσταση πολιορκίας η χώρα

Η ήδη βυθισμένη στην κρίση χώρα διολισθαίνει στο χάος, με μάχες στα υψώματα της πρωτεύουσας

8/07/2021 - 10:10πμ
(Φωτ.: EPA / Jean Marc Herve Abelard)

(Φωτ.: EPA / Jean Marc Herve Abelard)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται από χθες η Αϊτή, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ. Σύμφωνα με τον μεταβατικό πρόεδρο Κλοντ Ζοζέφ, οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο σπίτι μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ήταν ξένοι και μιλούσαν αγγλικά και ισπανικά.

Η ήδη βυθισμένη στην κρίση χώρα διολισθαίνει στο χάος, με μάχες στα υψώματα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς για τη σύλληψη των δραστών.

«Τέσσερις μισθοφόροι σκοτώθηκαν, δύο συνελήφθησαν. Τρεις αστυνομικοί που τους κρατούσαν ομήρους απελευθερώθηκαν», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας Λεόν Σαρλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί πληροφορίες ούτε για την ταυτότητα ούτε για τα κίνητρα των δραστών, μόνο ότι στόχος είναι να συλληφθούν οι υπόλοιποι, ή «να σκοτωθούν», σύμφωνα με τον Λεόν Σαρλ.

Δικαστική πηγή είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της χώρας είχε στο σώμα του τραύματα από τουλάχιστον δώδεκα σφαίρες και ότι το γραφείο και το δωμάτιο του «ήταν άνω-κάτω». Από την επίθεση τραυματίστηκε και η σύζυγός του, Μαρτέν Μοΐζ, που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος στο Μαϊάμι· η κατάστασή της είναι σταθερή.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις ΗΠΑ Μποξί Εντμόν, οι ένοπλοι ήταν «επαγγελματίες» μισθοφόροι που παρίσταναν τα μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, της DEA.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε να γίνουν κανονικά οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες τον Σεπτέμβριο.

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ, που ανήκε στον κόσμο των επιχειρήσεων, εξελέγη πρόεδρος το 2016 υποσχόμενος να αναπτύξει την οικονομία της χώρας· ανέλαβε τα καθήκοντά του την 7η Φεβρουαρίου 2017. Μολονότι ήταν πολύ ενεργός σε διάφορους τομείς –μεταξύ των οποίων οι φυτείες μπανάνας–, δεν είχε σχεδόν καμιά πολιτική εμπειρία όταν εξελέγη, ενώ ήταν μάλλον άγνωστος στους συμπατριώτες του.

Στην Αϊτή το τελευταίο διάστημα δρουν σχεδόν ατιμώρητες ένοπλες συμμορίες που διαπράττουν κυρίως απαγωγές για λύτρα. Ο Ζοβενέλ Μοΐζ επικρινόταν τόσο από τους πολίτες όσο και από την αντιπολίτευση ότι δεν έκανε τίποτα.

Εντούτοις, μολονότι κυβερνούσε με διατάγματα από τον Ιανουάριο του 2020, χωρίς κοινοβούλιο και με τη διάρκεια της θητείας του να αμφισβητείται, είχε ξεκινήσει μια θεσμική μεταρρύθμιση: Ήθελε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αρχικά προβλεπόταν να γίνει τον Απρίλιο, όμως μετατέθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας. Πλέον είναι προγραμματισμένο για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ και η σύζυγός του (φωτ.: EPA / Orlando Barria)

Φόβος στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς

Η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα όμως ήταν, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, εμφανής στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αϊτής.

Τον Ιούνιο συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες παρέλυσαν την κυκλοφορία στο νότιο μισό της χώρας και στο Πορτ-ο-Πρενς. Χιλιάδες κάτοικοι της πάμφτωχης συνοικίας Μαρτισάν, τον έλεγχο της οποίας διεκδικούσαν οι συμμορίες, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε συγγενείς ή γυμναστήρια.

Στις 30 Ιουνίου 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αλλεπάλληλες επιθέσεις στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Ντιέγκο Σαρλ και η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Αντουανέτ Ντικλέρ.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Ζοβενέλ Μοΐζ είχε διορίσει επτά πρωθυπουργούς στη διάρκεια της θητείας του. Ο τελευταίος, ο Αριέλ Ανρί, δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα.

Στη χώρα των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων η πολιτική αστάθεια είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες, με σειρά πραξικοπημάτων και ξένων επεμβάσεων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: x.com / ferozwala)
ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 7 νεκροί και 112 τραυματίες από σύγκρουση επιβατικών τρένων

8/11/2026 - 8:15μμ
Εκσκαφείς μετακινούν απορρίμματα σε χώρο ταφής στερεών αποβλήτων έξω από την Κωνσταντινούπολη. 23 Ιανουαρίου 2023 (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

COP31 στην Αττάλεια: Τι δείχνουν οι δορυφόροι για το μεθάνιο στις χωματερές της Τουρκίας

8/11/2026 - 3:45μμ
Η πολωνική σημαία κυματίζει μεσίστια στο κτήριο της Κάτω Βουλής στη Βαρσοβία, στις 8 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Pawel Supernak)
ΚΟΣΜΟΣ

Πένθος στην Πολωνία: Σκότωσε την οικογένειά του προτού ανοίξει πυρ αδιακρίτως – Άγνωστα τα κίνητρα του 24χρονου

8/11/2026 - 2:58μμ
Ο Γκάντι Άιζενκοτ πανηγυρίζει με υποστηρικτές του στο Τελ Αβίβ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Οι ψήφοι που ψάχνει ο Άιζενκοτ και οι όροι του Νετανιάχου

8/11/2026 - 2:34μμ
Ένα ακριβές αντίγραφο drone στην πλατεία της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Πέντε αναχαιτίσεις πυραύλων των Χούθι – Αντίποινα για τους νεκρούς στην Υεμένη

8/11/2026 - 10:24πμ
Το αυτοκίνητο από το οποίο ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον περαστικών, ακινητοποιημένο στην οδό Στραντόμσκα της Κρακοβίας, στις 7 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Art Service)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Κρακοβία: Έξι νεκροί στην πλατεία, τρεις στο σπίτι του ενόπλου – Ενδείξεις ακροδεξιάς επιρροής

8/11/2026 - 8:49πμ
Ο Γκάντι Άιζενκοτ πανηγυρίζει με υποστηρικτές του στο Τελ Αβίβ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στον Άιζενκοτ η πρώτη εντολή, νέο πλήγμα για τον Νετανιάχου

7/11/2026 - 10:54μμ
Το αυτοκίνητο από το οποίο ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον περαστικών, ακινητοποιημένο στην οδό Στραντόμσκα της Κρακοβίας, στις 7 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Art Service)
ΚΟΣΜΟΣ

Κρακοβία: Ενδείξεις ακροδεξιάς επιρροής στον δράστη της φονικής επίθεσης

7/11/2026 - 10:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εισαγγελική έρευνα για τις ψευδείς απειλές για βόμβες σε αεροπλάνα

7/11/2026 - 8:57μμ
Το σημείο στην οδό Στραντόμσκα της Κρακοβίας όπου συνελήφθη ο ένοπλος μετά την επίθεση στην κεντρική πλατεία, στις 7 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Art Service)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Κρακοβία: Στους 6 οι νεκροί από τους πυροβολισμούς στην κεντρική πλατεία

7/11/2026 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Greek Basketball League: Νίκησε την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός – Δύσκολα ο Ολυμπιακός το Μαρούσι

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: x.com / ferozwala)

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 7 νεκροί και 112 τραυματίες από σύγκρουση επιβατικών τρένων

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με ποντιακή επιθεώρηση σκόρπισε το γέλιο στο Πολιτιστικό Κέντρο Σ.Σ. Μουριών Κιλκίς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ δηλώνει ότι το κόμμα του Νετανιάχου είναι ευπρόσδεκτο σε κυβερνητικό συνασπισμό

1 ώρα πριν
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα για την επιχείρηση «Αχυράνθρωποι» (πηγή: ΑΑΔΕ / ΔΕΟΣ)

Εταιρείες «φαντάσματα»: Από την Τρίτη οι απολογίες – «Διαχειριστές» ακόμη και μετά θάνατον

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / toklik.gr / Δήμητρα Κούτρα)

ΚΕΔΕ: Σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων και με τρία διαφορετικά ψηφίσματα ολοκληρώθηκε το συνέδριο στην Καλαμάτα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV