pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δολοφονία προέδρου Αϊτής: Τέσσερις μισθοφόροι νεκροί, σε κατάσταση πολιορκίας η χώρα

Η ήδη βυθισμένη στην κρίση χώρα διολισθαίνει στο χάος, με μάχες στα υψώματα της πρωτεύουσας

8/07/2021 - 10:10πμ
(Φωτ.: EPA / Jean Marc Herve Abelard)

(Φωτ.: EPA / Jean Marc Herve Abelard)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται από χθες η Αϊτή, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ. Σύμφωνα με τον μεταβατικό πρόεδρο Κλοντ Ζοζέφ, οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο σπίτι μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ήταν ξένοι και μιλούσαν αγγλικά και ισπανικά.

Η ήδη βυθισμένη στην κρίση χώρα διολισθαίνει στο χάος, με μάχες στα υψώματα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς για τη σύλληψη των δραστών.

«Τέσσερις μισθοφόροι σκοτώθηκαν, δύο συνελήφθησαν. Τρεις αστυνομικοί που τους κρατούσαν ομήρους απελευθερώθηκαν», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας Λεόν Σαρλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί πληροφορίες ούτε για την ταυτότητα ούτε για τα κίνητρα των δραστών, μόνο ότι στόχος είναι να συλληφθούν οι υπόλοιποι, ή «να σκοτωθούν», σύμφωνα με τον Λεόν Σαρλ.

Δικαστική πηγή είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της χώρας είχε στο σώμα του τραύματα από τουλάχιστον δώδεκα σφαίρες και ότι το γραφείο και το δωμάτιο του «ήταν άνω-κάτω». Από την επίθεση τραυματίστηκε και η σύζυγός του, Μαρτέν Μοΐζ, που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος στο Μαϊάμι· η κατάστασή της είναι σταθερή.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις ΗΠΑ Μποξί Εντμόν, οι ένοπλοι ήταν «επαγγελματίες» μισθοφόροι που παρίσταναν τα μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, της DEA.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε να γίνουν κανονικά οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες τον Σεπτέμβριο.

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ, που ανήκε στον κόσμο των επιχειρήσεων, εξελέγη πρόεδρος το 2016 υποσχόμενος να αναπτύξει την οικονομία της χώρας· ανέλαβε τα καθήκοντά του την 7η Φεβρουαρίου 2017. Μολονότι ήταν πολύ ενεργός σε διάφορους τομείς –μεταξύ των οποίων οι φυτείες μπανάνας–, δεν είχε σχεδόν καμιά πολιτική εμπειρία όταν εξελέγη, ενώ ήταν μάλλον άγνωστος στους συμπατριώτες του.

Στην Αϊτή το τελευταίο διάστημα δρουν σχεδόν ατιμώρητες ένοπλες συμμορίες που διαπράττουν κυρίως απαγωγές για λύτρα. Ο Ζοβενέλ Μοΐζ επικρινόταν τόσο από τους πολίτες όσο και από την αντιπολίτευση ότι δεν έκανε τίποτα.

Εντούτοις, μολονότι κυβερνούσε με διατάγματα από τον Ιανουάριο του 2020, χωρίς κοινοβούλιο και με τη διάρκεια της θητείας του να αμφισβητείται, είχε ξεκινήσει μια θεσμική μεταρρύθμιση: Ήθελε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αρχικά προβλεπόταν να γίνει τον Απρίλιο, όμως μετατέθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας. Πλέον είναι προγραμματισμένο για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ και η σύζυγός του (φωτ.: EPA / Orlando Barria)

Φόβος στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς

Η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα όμως ήταν, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, εμφανής στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αϊτής.

Τον Ιούνιο συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες παρέλυσαν την κυκλοφορία στο νότιο μισό της χώρας και στο Πορτ-ο-Πρενς. Χιλιάδες κάτοικοι της πάμφτωχης συνοικίας Μαρτισάν, τον έλεγχο της οποίας διεκδικούσαν οι συμμορίες, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε συγγενείς ή γυμναστήρια.

Στις 30 Ιουνίου 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αλλεπάλληλες επιθέσεις στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Ντιέγκο Σαρλ και η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Αντουανέτ Ντικλέρ.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Ζοβενέλ Μοΐζ είχε διορίσει επτά πρωθυπουργούς στη διάρκεια της θητείας του. Ο τελευταίος, ο Αριέλ Ανρί, δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα.

Στη χώρα των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων η πολιτική αστάθεια είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες, με σειρά πραξικοπημάτων και ξένων επεμβάσεων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Κρος Χολ του Λευκού Οίκου ενώ μιλάει για το Ιράν (φωτ.: EPA/ALEX BRANDON / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τραμπ στην Τεχεράνη μέσω Truth Social – Διπλό πλήγμα στη γέφυρα Καράτζ με θύματα διασώστες

3/04/2026 - 12:55πμ
Η απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι (φωτ. αρχείου: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποπομπή της Παμ Μπόντι από τον Τραμπ και «εκκαθαρίσεις» στο Πεντάγωνο από τον Χέγκσεθ

2/04/2026 - 11:59μμ
(Φωτ.: facebook.com/MickoskiHristijan)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό απέναντι στη Βουλγαρία

2/04/2026 - 10:26μμ
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ (2η από δεξιά) προβαίνει στις εναρκτήριες δηλώσεις της, πριν από την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που συνυπογράφουν για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/TOLGA AKMEN / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: «Πολεμικό» κλίμα στον ΟΗΕ και αίτημα για χρήση βίας – Κίνα, Ρωσία και Γαλλία αντίθετες στο ψήφισμα του Μπαχρέιν

2/04/2026 - 8:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν προειδοποιεί για «συντριπτικά» πλήγματα μετά τις απειλές Τραμπ

2/04/2026 - 10:28πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ως τριών εβδομάδων»

2/04/2026 - 8:36πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας μετά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί ο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τα σενάρια και τα νομικά εμπόδια

1/04/2026 - 11:06μμ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, ενημέρωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Βρετανίας (φωτ.: EPA/BETTY LAURA ZAPATA / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Κιρ Στάρμερ: Βρετανικό «όχι» στον πόλεμο και διπλωματική αντεπίθεση για τα Στενά του Ορμούζ

1/04/2026 - 5:20μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/ AARON SCHWARTZ / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Χάρτινη τίγρη» το NATO – Η αποχώρηση των ΗΠΑ «δεν επιδέχεται επανεξέταση»

1/04/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Αντικρουόμενα μηνύματα Τραμπ για αποχώρηση, κλιμάκωση επιθέσεων και απειλές κατά ενεργειακών και τεχνολογικών στόχων

1/04/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Κρος Χολ του Λευκού Οίκου ενώ μιλάει για το Ιράν (φωτ.: EPA/ALEX BRANDON / POOL)

Τελεσίγραφο Τραμπ στην Τεχεράνη μέσω Truth Social – Διπλό πλήγμα στη γέφυρα Καράτζ με θύματα διασώστες

7 ώρες πριν
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στη 2η Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αλέξης Τσίπρας: Ιδρύει νέο κόμμα – «Ραντεβού με την Ιστορία τον Σεπτέμβριο»

7 ώρες πριν
Η απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι (φωτ. αρχείου: EPA/JIM LO SCALZO)

ΗΠΑ: Αποπομπή της Παμ Μπόντι από τον Τραμπ και «εκκαθαρίσεις» στο Πεντάγωνο από τον Χέγκσεθ

7 ώρες πριν
Φωτεινοί πίνακες και οθόνες με τις μετοχές στην είσοδο του κτηρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πλέον θα μετονομαστεί (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετονομάζεται σε Euronext Athens

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/aetoitoupontou)

Ποντιακό σεμινάριο 2026 από τους «Αετούς του Πόντου» στο Έσσεν της Γερμανίας

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Προσοχή: Άσκηση ετοιμότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του μετρό την Παρασκευή

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign