pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις σχέσεις μας με την Τουρκία

Τι είπε για το Κυπριακό, τη Διάσκεψη για τη Λιβύη και τη Συμφωνία των Πρεσπών

4/07/2021 - 3:37μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο, δίχως νέες προκλήσεις» αναφέρει σε συνέντευξή του στη Real News ο Νίκος Δένδιας, διαμηνύοντας παράλληλα πως η Ελλάδα δεν τρέφει αυταπάτες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Επισημαίνει ότι τόσο η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, όσο και οι επαφές του ίδιου με τον Τούρκο ομόλογό του, επέτρεψαν «να σπάσει ο πάγος», αλλά δεν επήλθε καμία σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Οι θέσεις μας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Η διαφορά μας υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει: Η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, των σχέσεων καλής γειτονίας και να αποσύρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας» καθιστά σαφές.

Ερωτηθείς για την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Για μία ακόμα φορά η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις πάγιες μονομερείς διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους». Επιπροσθέτως, τονίζει πως θα απαντηθεί καταλλήλως, ως είθισται.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ενόψει και της επετείου της εισβολής στις 20 Ιουλίου, αναφέρει πως «πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή», και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση δεν αφορά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

«Τη θέση αυτή συμμερίζονται όλα τα κράτη του ΟΗΕ, με εξαίρεση την Τουρκία», επισημαίνει και παρατηρεί πως δυστυχώς τόσο η τουρκική στάση όσο και η στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Έπρεπε να είχαμε προσκληθεί στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει πως «τόσο λόγω γειτνίασης όσο και λόγω της παρουσίας μας στο έδαφος, μέσω της πρεσβείας και του προξενείου, καθώς και των συνεχών επαφών με τη λιβυκή πλευρά, κρίνουμε ότι έπρεπε να είχαμε προσκληθεί».

Δυστυχώς, τονίζει, «η γερμανική πλευρά είχε άλλη άποψη και για τον λόγο αυτό εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας προς το Βερολίνο».

Επίσης, γνωστοποιεί ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη δεν συμμερίζεται απαραίτητα την προσέγγιση αυτή και ότι έχει ενημερώσει ατύπως ότι η Ελλάδα πρόκειται να συμπεριληφθεί σε ομάδα εργασίας για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αναμένεται να συνέλθει εντός των επομένων εβδομάδων.

«Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα συνεχών επαφών, καθώς και της έμπρακτης συνεισφοράς της χώρας μας» σημειώνει.

Να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, διαμηνύει εκ νέου πως η ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς η σταθερότητα της περιοχής έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια μας.

Εκφράζει δε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, και σημείωσε: «Προσβλέπουμε στη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την ΕΕ».

Όμως, προσθέτει ότι θεμελιώδες κριτήριο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η τήρηση του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Το ότι υπήρχαν προβληματικά σημεία στην ίδια τη Συμφωνία είναι γνωστό, και η Νέα Δημοκρατία, ως τότε αντιπολίτευση, είχε εκφράσει εγκαίρως την αντίθεσή της επί των συγκεκριμένων άρθρων. Αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τεθεί σε ισχύ και πρέπει να εφαρμόζεται με ορθό τρόπο. Αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς», καταλήγει.

Διαμηνύει εξάλλου πως «θα πρέπει να μην γίνονται άστοχες δηλώσεις που προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις στον ελληνικό λαό» και ότι «δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων και σίγουρα δεν ενισχύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσιο χρέος, Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία στην ατζέντα Μητσοτάκη πριν από τη ΔΕΘ

24/08/2026 - 2:15μμ
(Φωτ.: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Γεροβασίλη: Αποχώρησε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής

24/08/2026 - 12:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί

23/08/2026 - 5:25μμ
Αιολικό πάρκο στα Δίδυμα Ερμιονίδας (Φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

22/08/2026 - 12:29μμ
Εικόνα από την εξόδιο ακολουθία του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Μάνος: Το τελευταίο «αντίο» στον πρώην υπουργό στην Κηφισιά

20/08/2026 - 2:53μμ
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Παρέμβαση ευρωβουλευτών στην Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης δίκης

19/08/2026 - 7:22μμ
Ματ Χάγκενγκρουμπερ, ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γεν. Προξ. ΗΠΑ, Θεσσαλονίκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ

19/08/2026 - 5:57μμ
Εξωτερική άποψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (πηγή: google.com/maps)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στην Αθήνα μετά τις απειλές του Ιράν για χτυπήματα στην Ευρώπη

19/08/2026 - 4:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου διέγραψε τη Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

18/08/2026 - 6:23μμ
(Φωτ.: MotionTeam / Φανή Τρυψάνη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

18/08/2026 - 3:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: selsingkunst.com)

Λέσβος: Πίνακας Νορβηγού ζωγράφου δημοπρατείται για την αγορά πυροσβεστικού οχήματος στο Πλωμάρι

21 λεπτά πριν
Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο (φωτ.: EPA / Kanoa Shim-Ly)

Meta: Θα πληρώσει πάνω από 16 δισ. δολάρια για τον εθισμό ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

52 λεπτά πριν
Μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές και στους μάρτυρες του Πόντου. Σε αυτό μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στις 6 Σεπτεμβρίου το ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων, στην Παναγία Σουμελά

2 ώρες πριν
(Φωτ:.: ΕΛΑΣ)

ΑΕΚ-Λέφσκι: Χειροπέδες σε 29χρονο οπαδό της Λέφσκι στον Προμαχώνα Σερρών – Τι βρέθηκε στην κατοχή του

2 ώρες πριν
Φωτογραφία της Ιουλίας Μπίμπα και ένα απόσπασμα από χειρόγραφο σημείωμα που έστειλε σε φίλη της αφότου συνελήφθη. Το κλισέ της φωτογραφίας προέρχεται από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Ιουλία Μπίμπα: Η σύντομη ζωή της αντιστασιακής «δασκαλίτσας» έγινε ταινία μικρού μήκους

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου! EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: Σκότωσε με μαχαίρι τη σύζυγό του και επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV