pontosnews.gr
Κυριακή, 25/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα πολλά πρόσωπα του Χρήστου Τσαγανέα (photos, video)

Γεννήθηκε και έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα, σαν σήμερα. Του Σπύρου Δευτεραίου

2/07/2021 - 12:59μμ
(Φωτ.: Facebook / ChristosTsaganeas)

(Φωτ.: Facebook / ChristosTsaganeas)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι κάποιες συμπτώσεις που δεν μπορείς να τις προσπεράσεις. Για παράδειγμα, ο Χρήστος Τσαγανέας. Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1906 και έφυγε στις 2 Ιουλίου 1976. Ακριβώς 70 χρόνια ζωής. Και τι ζωής, μυθιστορηματικής.

Γόνος από σπίτι

Και μπορεί ο κόσμος να τον έμαθε στα 40+, αλλά ο αριστοκρατικός αέρας, το παράστημα και η καλή οικογένεια φαίνονταν από μακριά.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βραΐλα της Ρουμανίας. Τότε, στις αρχές του 20ού αιώνα, εκεί έμειναν Έλληνες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου – τέτοιος ήταν και ο πατέρας του. Εκεί τελείωσε το ελληνικό γυμνάσιο. Το 1923 η οικογένεια τον έστειλε στην Ελλάδα για ανώτερες σπουδές, βλέπε Νομική.

https://www.youtube.com/watch?v=-piqRJm2rpE

Γράφτηκε όντως στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά ο μεγάλος του έρωτας ήταν το θέατρο. Και εδώ έρχεται η πρώτη ρήξη με την οικογένεια, γιατί έναν αιώνα πριν ακόμα και οι γόνοι καλών οικογενειών δεν μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν επαγγελματικά. Πόσο μάλλον να γίνουν θεατρίνοι.

Για πολύ καιρό ο Χρήστος Τσαγανέας αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και γι’ αυτό έμενε σ’ ένα μικρό πλοιάριο στο λιμάνι του Πειραιά. Για τον επιούσιο βρέθηκε να παίζει διάφορους ρόλους σε θιάσους-μπουλούκια.

Μόνο που όταν έχεις ταλέντο και αγαπάς αυτό που κάνεις, γίνεσαι ηθοποιός και από τα μπουλούκια.

Ο μεγάλος έρωτας

Σας λέει τίποτα το όνομα Ελένη Λάσκαρη; Το Νίτσα Βιτσώρη; Αν όχι, τότε σίγουρα θα σας λέει το Νίτσα Τσαγανέα. Λάσκαρη ήταν το πατρικό της, Βιτσώρη του συζύγου. Τσαγανέα το επίθετο του Χρήστου, με τον οποίο ερωτεύτηκαν παράφορα.

Αν και εκείνη ήταν παντρεμένη και εκείνον τον αποκλήρωσε η οικογένειά του εξαιτίας της, ο έρωτάς τους ήταν αμοιβαίος και κεραυνοβόλος. Έτσι, προκειμένου να ζήσουν μαζί ανέτρεψαν τις έως τότε ζωές τους.

Το «Βιτσώρης» του πρώτου συζύγου της την εποχή εκείνη ήταν συνώνυμο με τους τροτσκιστές και τους αρχειομαρξιστές· εκείνος διώχθηκε άγρια από το μεταξικό καθεστώς.

Η Νίτσα Τσαγανέα ήταν ενεργό μέλος της εθνικής αντίστασης μέσω του ΕΑΜ, όπως και ο Χρήστος Τσαγανέας.

Σε βιογραφίες τους αναφέρεται πως μετά τη δολοφονία του Τρότσκι όταν το αρχείο του πέρασε από την Ελλάδα, το ζεύγος Τσαγανέα το έκρυψε κάτω από άκρα μυστικότητα. (Το μυθιστορηματικό, που λέγαμε πιο πάνω.)

Ελένη Παπαδάκη

Το 1944, κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, το όνομα του Χρήστου Τσαγανέα σχετίστηκε με το γεγονός της εκτέλεσης της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη από την Εθνική Πολιτοφυλακή.

Η Παπαδάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Κατά την περίοδο της Κατοχής διατηρούσε ερωτική σχέση με τον δωσίλογο πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη και στοχοποιήθηκε από σύσσωμο τον αντιστασιακό Τύπο, μεταξύ άλλων για σχέσεις με στελέχη του ναζιστικού κατοχικού στρατού.

Επικρίθηκε ακόμη για την πολυτελή ζωή της όταν η πλειοψηφία πεινούσε, για την αρνητική στάση της σε απεργία των συναδέλφων της και για τη δράση της προκειμένου να μην λάβουν μισθολογικές αυξήσεις οι άλλοι ηθοποιοί, καθώς η ίδια δεν επιθυμούσε να μειωθεί η απόσταση που τη χώριζε από αυτούς, ως πρωταγωνίστρια. Ο Χρήστος Τσαγανέας ήταν ένας από αυτούς που υπέγραψαν εναντίον της.

Μετά την απελευθέρωση διαγράφηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, χωρίς τελικά να γίνει εφαρμογή της ποινής.

Δολοφονήθηκε από μέλη του ΕΑΜ («Εθνική Πολιτοφυλακή»). Ο θάνατός της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της κοινής γνώμης εναντίον του ΕΑΜ, και κατόπιν καταδικάστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη.

Οι λόγοι της δολοφονίας παραμένουν ανεξιχνίαστοι. Κάποιοι ιστορικοί την αποδίδουν στην αντεκδίκηση των ΕΑΜικών μαζών μέσα στα Δεκεμβριανά, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι πέρα από την αποδιδόμενη ερωτική σχέση της με τον δωσίλογο πρωθυπουργό, κύριο ρόλο έπαιξαν οι επαγγελματικές αντιζηλίες.

Η μνήμη της προκαλεί μέχρι και σήμερα δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Ηθοποιός με Η κεφαλαίο

Ο Χρήστος Τσαγανέας στον κινηματογράφο διακρίθηκε σε δεύτερους ρόλους και έμεινε στην ιστορία για τις ατάκες του: «Άνθρωποι, ανθρωποι… Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;» (Οι Γερμανοί ξανάρχονται, 1948) και «Βεβαίως-βεβαίως» (Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, 1959).

Στο θέατρο ξεκίνησε το 1929 με το αποδιδόμενο στον Βιτσέντζο Κορνάρο θρησκευτικό δράμα Η Θυσία του Αβραάμ, όπου ξεδίπλωσε το υποκριτικό του ταλέντο κι έγινε γνωστός στη θεατρική πιάτσα.

Για 30 χρόνια συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους αθηναϊκούς θιάσους, παίζοντας κυρίως σε κλασικά έργα, ενώ τη δεκαετία του 1960 στράφηκε στην κωμωδία, συνεργαζόμενος με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Ρηγόπουλος, Τσαγανέας, Κυρία Κατερίνα, Αναλυτή, Ξανθόπουλος (φωτ.: Facebook / Θέατρα που έκλεισαν)

Για αρκετά χρόνια υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου, σε σημαντικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

H ανάπαυλα του πολεμιστή

Μία πενταετία πριν από το θάνατό του άφησε το θέατρο και αφοσιώθηκε στην οικογένειά του.

Ήρεμος και μειλίχιος, ο άνθρωπος που έκανε αυτό που ήθελε και που δεν μπήκε κάτω από «πρέπει» έζησε τη γλυκιά γαλήνη λίγο πριν από το φινάλε. Εκεί με την σύζυγό του, την κόρη της, Λιάνα Βιτσώρη, τον σύζυγό της Γιώργο Οικονομίδη και τα παιδιά τους.

Για την ιστορία, η γυναίκα της ζωής του έφυγε 26 χρόνια μετά από το χαμό του, πάντα πιστή στην μνήμη του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(φωτ.: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΙΩΣΗΠΟΣ»: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος

23/01/2026 - 6:31μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: 30 χρόνια προσφοράς – Ένας ψηφιακός ορίζοντας για τον πολιτισμό

23/01/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
Αττικό μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο του β' μισού 4ου αι π.Χ. (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αττικό ανάγλυφο και πέντε χάλκινα ειδώλια επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο

22/01/2026 - 3:11μμ
«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

21/01/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: antonismiriagos.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

21/01/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αναζητά καλλιτέχνες και δημιουργούς να ξαναδώσουν ζωή στις προσφυγικές κατοικίες

21/01/2026 - 9:12πμ
Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

20/01/2026 - 12:14μμ
(Φωτ.: EPA / Γρ. Τύπου Regione Marche)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκή βασιλική του Βιτρούβιου

19/01/2026 - 10:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)

Στον Μαυρόβατο έκοψαν βασιλόπιτα και γύρισαν το πιο αστείο διαφημιστικό βίντεο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Μ.Γ.Σ.Κ. «Ο Απόλλων»)

Ένας αιώνας ιστορίας, μνήμης και «ευ αγωνίζεσθαι» για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης EUROKINISSI)

Μακάβριο εύρημα στη Σουβάλα της Αίγινας: Εντοπίστηκε σορός σε αποσύνθεση σε βραχώδη ακτή

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Πρώτη με Γιόβιτς η ΑΕΚ – Νίκες για Ολυμπιακό, ΑΕΛ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών στο Αμπού Ντάμπι και ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Ζελένσκι-Πούτιν

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Greek Basketball League: Σπουδαία «διπλά» για ΠΑΟΚ, Άρη – Νίκες για Περιστέρι, Μύκονο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign