pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κλοπή στην Πινακοθήκη: Πώς ο 49χρονος έκανε το «κόλπο του αιώνα» και διέφυγε με το μετρό

Ερωτηματικά για τον τρίτο πίνακα

30/06/2021 - 10:47πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο «πάθος του για την τέχνη» οφείλεται, σύμφωνα με τον 49χρονο, η κλοπή των έργων από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012. Ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει την «κλοπή του αιώνα», και να παραμείνει ελεύθερος τόσα χρόνια, σήμερα θα οδηγηθεί στον ανακριτή.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι για διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτήριο.

Προανακριτικά φέρεται να έχει περιγράψει στους αστυνομικούς όλες του τις κινήσεις, πριν και μετά από την αφαίρεση των έργων τέχνης. Στην Πινακοθήκη θα επιστραφούν, ενδεχομένως και σήμερα, τα έργα του Πικάσο και του Μοντριάν που βρίσκονταν σε μία κρύπτη στην Κερατέα. Σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Το τρίτο έργο που εκλάπη, ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια, δεν βρέθηκε. Ο 49χρονος ισχυρίστηκε ότι το κατέστρεψε, ωστόσο πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι πριν από λίγα χρόνια προσπάθησε να το πουλήσει.

Όπως είπε, παρακολουθούσε την Πινακοθήκη για έξι μήνες και έτσι γνώριζε κάθε λεπτομέρεια για το χώρο και τους εργαζόμενους. Ακόμα τόνισε ότι η ιδιότητα του οικοδόμου τον βοήθησε ώστε να καταλάβει πού υπήρχε τσιμεντένιος τοίχος και πού γυψοσανίδα.

«Καθόμουν ώρες στο εσωτερικό παρατηρώντας όχι μόνο τα έργα τέχνης, αλλά και τη διαμόρφωση του χώρου, τη συμπεριφορά των φυλάκων, πού υπήρχαν παράθυρα, κάμερες. Επίσης το ίδιο έκανα και στον περιβάλλοντα χώρο. Έπαιρνα καφέ και καθόμουν για ώρες γύρω από την πινακοθήκη», φέρεται να κατέθεσε.

Ισχυρίστηκε πως δεν είχε αποφασίσει ποιον πίνακα θα έκλεβε και ότι διάλεξε τυχαία και την ημέρα της κλοπής.

«Πήγα στο Μοναστηράκι, αγόρασα μαύρες αρβύλες, υφασμάτινα γάντια, μαύρο παντελόνι, ένα μαύρο μπλουζάκι, μια μαύρη κουκούλα που άφηνε ακάλυπτα μόνο τα μάτια και έναν μαύρο σάκο. Από τα οικοδομικά μου εργαλεία χρησιμοποίησα ένα σφυρί, ένα σιδερένιο καλέμι και ένα κοπίδι», σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως μπήκε στο κτήριο από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα.

«Στάθηκα στον εσωτερικό διάδρομο και έστησα αυτί στη γυψοσανίδα. Μετά από λίγο άκουσα τον φύλακα. Έμεινε εκεί κάποια δευτερόλεπτα τον άκουσα να μουρμουρίζει κάτι. Θεώρησα ότι είχε αρχίσει να εκνευρίζεται και έβριζε μόνος του γιατί δεν μπορούσε να βρει τι συμβαίνει αφού δεν έβλεπε την μπαλκονόπορτα.

»Αποφάσισα ότι εκνευρίζοντας τον φύλακα είναι ο καλύτερος τρόπος να πραγματοποιήσω την κλοπή, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στις ζώνες του συναγερμού. Έτσι επανέλαβα την ίδια διαδικασία αρκετές φορές. Ανοιγόκλεινα την μπαλκονόπορτα χωρίς να μπαίνω μέσα. Νομίζω ότι τις τελευταίες φορές που ανοιγόκλεισα την μπαλκονόπορτα δεν άκουσα τον φύλακα να έρχεται.

»Έμεινα στο σημείο μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Εκείνη τη στιγμή άνοιξα την μπαλκονόπορτα και μπήκα μέσα αφήνοντάς την ανοιχτή».

To «Γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο στον τοίχο της Εθνικής Πινακοθήκης, πριν από την κλοπή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χριστίνα Ζαχοπούλου)

Συνεχίζοντας είπε: «Στο χώρο ήταν κάπως σκοτεινά, αλλά είχε επαρκή φωτισμό ώστε να βλέπω τι κάνω. Ακούμπησα τα χέρια μου στο έδαφος, εντόπισα το σημείο της ένωσης γυψοσανίδων ασκώντας πίεση. Άνοιξε η γυψοσανίδα και έπεσαν μικροί πίνακες που είχε πάνω της. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι ο φύλακας δεν θα έρθει.

»Μπήκα μπουσουλώντας στον κυρίως χώρο, τράβηξα τον σάκο. Το μέρος που μπήκα ήταν μια αίθουσα που σχεδόν απέναντι είχε σκάλες. Πήγα περπατώντας μέχρι τις σκάλες και άρχισα να τις ανεβαίνω μπουσουλώντας. Μπήκα μπουσουλώντας στην αίθουσα και άρχισα να κουνάω τα χέρια μου, ώστε να καταλάβω αν δουλεύουν τα ραντάρ του συναγερμού.

»Επειδή δεν άκουσα κανέναν συναγερμό, υπέθεσα πως ο φύλακας τον είχε απενεργοποιήσει. Σηκώθηκα όρθιος και βρέθηκα μπροστά στον πίνακα του Πικάσο. Τον ξεκρέμασα με την κορνίζα που ήταν βαριά, τον άφησα στην άκρη της σκάλας και πήρα άλλον έναν πίνακα του Μοντριάν, ενώ ξεκρέμασα έναν ακόμη. Χρειάστηκε 5 με 7 λεπτά για να βγάλω τις κορνίζες γιατί δεν χωρούσαν στο σάκο. Δεν θυμάμαι πώς τις έβγαλα».

Όταν τελικά πήρε τους πίνακες, άκουσε τον φύλακα να φωνάζει: «Κλέφτης, κλέφτης, σταμάτα».

Ο 49χρονος τόνισε πως δεν γύρισε ποτέ να κοιτάξει, ότι βγήκε από την τρύπα που είχε κάνει ανάμεσα στις γυψοσανίδες και ότι διέφυγε χρησιμοποιώντας το μετρό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 59χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε διαμέρισμα – Εγκληματική ενέργεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

30/03/2026 - 7:48μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παρέλαση (φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο «Φοίνικας» στο Κλίβελαντ τίμησε την 25η Μαρτίου και την κληρονομιά του Πόντου

30/03/2026 - 6:54μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γ. Παναγόπουλου: Αρνήθηκε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για το πόθεν έσχες η Εισαγγελία Εφετών

30/03/2026 - 5:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Εργατικό δυστύχημα στο Άστρος Κυνουρίας: Δύο νεκροί από ηλεκτροπληξία

30/03/2026 - 4:36μμ
Αστυνομικός της σήμανσης εισέρχεται στην οικοδομή όπου βρέθηκαν νεκρές οι δύο γυναίκες (φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φρίκη στου Ζωγράφου: Συνελήφθη για ανθρωποκτονία κατά συρροή ο 54χρονος γιος της οικογένειας – «Πέθαναν μόνες τους, δεν ήθελα να μαθευτεί, θα μου έπαιρναν το διαμέρισμα»

30/03/2026 - 2:37μμ
Από την κακοκαιρία στο Άστρος Κυνουρίας τον περασμένο Ιανουάριο, είχε χάσει τη ζωή του ένας λιμενικός υπάλληλος (φωτ.: EUROKINISSI/Astrosnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας για Τετάρτη και Πέμπτη – Θυελλώδεις άνεμοι, καταιγίδες και χαλάζι

30/03/2026 - 2:02μμ
Αστυνομικοί απομακρύνουν τις σορούς από το διαμέρισμα  (φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στου Ζωγράφου: Νεκρές και σε προχωρημένη σήψη βρέθηκαν μάνα και κόρη – Η πόρτα του δωματίου ήταν σφραγισμένη με στόκο

30/03/2026 - 12:05μμ
Ο ανεμόμυλος στο Πέραμα της Γέρας, στη Λέσβο (φωτ.: pontosnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Αρχή εβδομάδας με παροδικές νεφώσεις και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

30/03/2026 - 8:00πμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Δημήτριος: Δύο ανήλικες και μία 21χρονη εξαπατούσαν περαστικούς προσποιούμενες προβλήματα ακοής

29/03/2026 - 10:49μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγ. Παρασκευή: Συνελήφθη 19χρονος που εκβίαζε ανηλίκους – Είχε αποσπάσει πάνω από 11.000 ευρώ

29/03/2026 - 6:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: 59χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε διαμέρισμα – Εγκληματική ενέργεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

20 λεπτά πριν
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Ιρανικής Προεδρίας)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος ιρανικός πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο

47 λεπτά πριν
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παρέλαση (φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)

Ο «Φοίνικας» στο Κλίβελαντ τίμησε την 25η Μαρτίου και την κληρονομιά του Πόντου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης: freepik.com)

Εκτυπωμένα και εξατομικευμένα από 3D εκτυπωτές τα φάρμακα της επόμενης δεκαετίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπόθεση Γ. Παναγόπουλου: Αρνήθηκε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για το πόθεν έσχες η Εισαγγελία Εφετών

2 ώρες πριν
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

ΠΕΝ Κ. Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Τριπλή εκδήλωση με τη νεολαία στο επίκεντρο – Οι προκλήσεις και οι επερχόμενες δράσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign