pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νταίζη Μαυράκη: Η πρώτη Μις Υφήλιος θα μπορούσε να ήταν Ελληνίδα (photos, video)

Τα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία, οι αντίζηλες και ο... Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

28/06/2021 - 2:05μμ
(Φωτ: flash.gr)

(Φωτ: flash.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 28 Ιουνίου 1952 στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνιας διοργανώνονται τα πρώτα Μις Υφήλιος. Με μια μικρή ίντριγκα.

Τα καλλιστεία δημιουργήθηκαν μαζί με τα Μις USA από τον μεγάλο σπόνσορα Catalina όταν η νικήτρια των αντίπαλων έκτοτε Miss America αρνήθηκε να ποζάρει με μαγιό σε διαφημιστικές καταχωρίσεις. Η εταιρεία απέσυρε την τεράστια χορηγία της και δημιούργησε τους δικούς της διαγωνισμούς ομορφιάς.

My name is Daisy Mavraki and I am from Greece

Στον πρώτο διαγωνισμό έλαβαν μέρος καλλονές από 30 χώρες. Μία από αυτές ήταν και η χώρα μας που εκπροσωπήθηκε από την πρώτη Σταρ Ελλάς, τη 17χρονη Νταίζη Μαυράκη.

Όλες οι υποψήφιες μις υφήλιος του 1932 (Φωτ: flash.gr)

Τελικά νικήτρια αναδείχθηκε η 18χρονη Armi Helena Kuusela από την Φινλανδία. Πρώτη αναπληρωματική η εκπρόσωπος της Χαβάης και δεύτερη η Ελληνίδα.

«Τότε υπέγραψα τριετές συμβόλαιο με την κινηματογραφική εταιρία Universal με σκοπό να μείνω εκεί. Όμως δεν άντεχα μακριά από την πατρίδα», είχε δηλώσει πολλά χρόνια αργότερα η Νταίζη Μαυράκη.

Και κατέληγε: «Θυμάμαι μου έστελναν τηλεγραφήματα οι δικοί μου που έλεγαν: “Αν θέλεις να μείνεις, μείνε”. Και το άλλο τηλεγράφημα έλεγε: “Γύρισε αμέσως πίσω“».

Ο ανταγωνισμός και ο ξάδελφος

Αρχές της δεκαετίας του 1950. Η Ελλάδα ύστερα από Κατοχή και Εμφύλιο προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Φτώχεια, αβεβαιότητα, περίεργο πολιτικό σκηνικό.

Από την άλλη ένας νέος κόσμος ξεπρόβαλε. Ο κινηματογράφος και τα έντυπα –τηλεόραση δεν υπήρχε– προσπαθούσαν να σπείρουν αισιοδοξία. Έτσι το Έθνος πήρε τη μεγάλη απόφαση: Τη διοργάνωση καλλιστείων. Κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο το 1952, με έναν απίστευτο –για το σήμερα– πουριτανισμό. Παρ’ όλα αυτά για έναν περίπου μήνα η χώρα πορώθηκε με το διαγωνισμό. Τα 11 υποψήφια κορίτσια έγιναν οι αγαπημένες του κόσμου.

Και στις 5 Απριλίου 1952 στην «Μεγάλη Βρετάνια» έγινε ο πρώτος διαγωνισμός.

Τι και αν λίγες μέρες πριν (30 Μαρτίου) έχει εκτελεστεί ο Νίκος Μπελογιάννης. Τη βραδιά των καλλιστείων έπνεε κοσμικός αέρας. Παρουσιαστές της βραδιάς οι: Μελίνα Μερκούρη, Μίμης Φωτόπουλος, Γιώργος Παππάς.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη, ενώ το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Παπάγος, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και άλλοι πολιτικοί. Το τραγούδι της βραδιάς έγραψε ο Μίμης Τραϊφόρος.

Όσο για τις φιναλίστ; Οι επικρατέστερες ήταν δύο: Η Χανιώτισσα που όμως ζούσε στο Κολωνάκι Νταίζη Μαυράκη και η Πειραιώτισσα Βιργινία Πετιμεζάκη. Νικήτρια αναδείχθηκε η πρώτη.

(Φωτ.:tempo24)

Η ζωή του νεαρού κοριτσιού άλλαξε εκείνο το βράδυ. Όπως και του ξαδέλφου της, του νεαρού πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύπορης οικογένειας. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Το μετά

Ήταν τόσο μεγάλη η δημοφιλία, όχι μόνο των δυο κοριτσιών, αλλά και των υπόλοιπων φιναλίστ, που δεν ξεχάστηκαν μετά τη βραδιά των καλλιστείων.

Η Νταίζη Μαυράκη το 1954 συμμετείχε στη δραματική ταινία Νυχτερινή περιπέτεια. Ένα ιστορικό φιλμ, αφού είναι το μοναδικό που υπογράφει ο Άγγελος Τερζάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=U3Q1j77bJ78

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βιέννη, όπου σπούδασε σκηνοθεσία και ενδυματολογία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας.

Παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη κλωστοϋφαντουργίας «Βελλή», αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε. Ακολούθησε δεύτερος γάμος με τον γυναικολόγο Αντώνη Κομνηνό, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

(Φωτ.: imgur.com/

Η Νταίζη Μαυράκη έζησε μια ήρεμη ζωή, με πολλή αγάπη και πολλά ταξίδια. Η πρώτη Σταρ Ελλάς πέθανε τον Νοέμβριο του 2018, σε ηλικία 83 ετών.

«Έχω πολλές ωραίες αναμνήσεις. Νομίζω όμως ότι η  πιο συγκινητική ήταν όταν περνούσα τη γέφυρα της ομορφιάς: ο κόσμος δεν θυμόταν ότι είχα τον αριθμό 6 και φώναζε ρυθμικά: “Πειραιάς-Πειραιάς”», είχε δηλώσει η Βιργινία Πετιμεζάκη για τη βραδιά των καλλιστείων. Την επόμενη χρονιά επαιξε στην ταινία του  Κώστα Ανδρίτσου Πρέπει να τα παντρέψουμε.

Η Βιργινία Πετιμεζάκη (φωτ.: Facebook / Γιώργος Παπαστεφάνου)

Μετά ταξίδεψε στην Ιταλία και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο: Φρύνη, Τζοκόντα, Παρέλασις τραγουδιών, και η Ζωή του Ντονιτσέτι ήταν οι ταινίες που γύρισε εκεί.

Υστερα από 3,5 χρόνια έφυγε για το Μεξικό, όπου εμφανίστηκε  στην τηλεόραση. Η Βενεζουέλα ήταν ο επόμενος σταθμός, όπου εργάστηκε στην εμπορική τηλεόραση.

Εκεί γνώρισε το 1962 τον βιομήχανο Σιμόν Φέηγκ. Παντρεύτηκε και απόκτησε τρία παιδιά, τον Κλαούντιο, τη Σαρίτα και τον Ροβέρτο. Από τότε  εγκατέλειψε κινηματογράφο και τηλεόραση και αφοσιώθηκε στην οικογένειά της.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Τη Δευτέρα στις 13:00 η Εξόδιος Ακολουθία, στην Αγία Τριάδα της Νίκαιας

12/09/2026 - 2:57μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Κρήτη: Θανάσιμα τραυματίστηκε 87χρονη – Την παρέσυρε ο γιος της με το όχημά του

12/09/2026 - 1:06μμ
Οι δύο γιατροί στην είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, παρουσία αστυνομικών. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Το «χαμένο» δίωρο στο Κολωνάκι – Οι ψηφιακοί μάρτυρες που ξαναγράφουν το χρονικό

12/09/2026 - 10:59πμ
Η είσοδος του νοσοκομείου στις Σέρρες (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση-θρίλερ στις Σέρρες: Ένοπλοι «ΟΠΚΕ» άρπαξαν κρατούμενο από το νοσοκομείο

12/09/2026 - 9:28πμ
Λίγα λουλούδια από θαυμαστές, έξω από το σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: «Καίει» τους γιατρούς ο οδηγός ταξί – Τι ερευνά η ΑΑΔΕ

12/09/2026 - 8:29πμ
Πλησιάζει η ώρα που οι ομπρέλες θα θυμηθούν την κανονική χρήση τους (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού – Αρχικά από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι υπόλοιποι υπομονή

12/09/2026 - 8:10πμ
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γεώργιος» τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Καταστροφής της Σμύρνης

11/09/2026 - 11:39μμ
(Πηγή: ΑΑΔΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Διπλό χτύπημα στο «Ελ. Βενιζέλος» – Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων

11/09/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Η κατηγορούμενη γιατρός παρουσίαζε το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε συνέδριο

11/09/2026 - 7:48μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Το Σάββατο, το εισιτήριο της ΔΕΘ φτάνει μέχρι το Τόκιο

11/09/2026 - 7:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)

Γιώργος Μαζωνάκης: Τη Δευτέρα στις 13:00 η Εξόδιος Ακολουθία, στην Αγία Τριάδα της Νίκαιας

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Σπύρος Χαλβατζής: Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ

1 ώρα πριν
Μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε κέντρο αιμοδοσίας (φωτ.: Wikimedia Commons)

Πλασμαφαίρεση: Πότε γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Τι λέει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ

2 ώρες πριν
Συρμός της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε κοντά στην κοινότητα Κλεόν, στο διαμέρισμα Σεν-Μαριτίμ της Νορμανδίας. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Χ / 
Infos Françaises)

Γαλλία: Σενάριο δολιοφθοράς για τον εκτροχιασμό τρένου με 44 τραυματίες

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τραγωδία στην Κρήτη: Θανάσιμα τραυματίστηκε 87χρονη – Την παρέσυρε ο γιος της με το όχημά του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV