pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα

Η συνάντηση με τη Ρωσία, η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλα για τα οποία συζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ έως τώρα

24/06/2021 - 5:46μμ
(Φωτ.: EPA/ Aris Oikonomou)

(Φωτ.: EPA/ Aris Oikonomou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ρωσία ήταν το κεντρικό ζήτημα συζήτησης της σημερινής ημέρας στη σύνοδο κορυφής των χωρών της ΕΕ. Ακούστηκαν αρκετές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με αν πρέπει να γίνει σύνοδος κορυφής Ρωσίας- ΕΕ με πολλούς αρχηγούς κρατών να λένε ότι αν γίνει δεν θα συμμετάσχουν.

Πρόταση για αυτή τη συνάντηση έκαναν χθες η Γαλλία και η Γερμανία, με τη Ρωσία να λέει ότι ακόμα δεν γνωρίζει λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιδιώκει διάλογο ανώτατου επιπέδου με τη Ρωσία χωρίς αλλαγή πορείας από το Κρεμλίνο, που έχει προσαρτήσει την Κριμαία από το Κίεβο και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής των επικεφαλής των κοινών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (ο ίδιος) δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση.

Αντίθετοι σε αυτή τη συνάντηση είναι και οι Λιθουανοί, οι οποίοι προειδοποίησαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συμμετάσχει σε άμεσο διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο η Μόσχα δεν αλλάζει συμπεριφορά.

Η Αυστρία από την άλλη τάσσεται υπέρ αυτής της συνάντησης.

Νέοι περιορισμοί για τη Λευκορωσία

Το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας για να απαντήσει στην κλιμάκωση των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη βίαιη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων, καθώς και στην αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου 2021 και στην κράτηση του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Οι νέες στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης πώλησης, προμήθειας, μεταφοράς ή εξαγωγής εξοπλισμού σε οποιονδήποτε στη Λευκορωσία, τεχνολογίας ή λογισμικού που προορίζεται πρωτίστως για χρήση στην παρακολούθηση ή παρακολούθηση του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, καθώς και τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση και σε συγκεκριμένα άτομα, οντότητες ή φορείς στη Λευκορωσία. Το εμπόριο προϊόντων πετρελαίου, χλωριούχου καλίου («ποτάσα») και εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την παρασκευή προϊόντων καπνού είναι περιορισμένο. Επιπλέον, η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ είναι περιορισμένη και απαγορεύεται η παροχή ασφάλισης και αντασφάλισης στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας και στους δημόσιους φορείς και οργανισμούς της Λευκορωσίας. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα σταματήσει κάθε εκταμίευση ή πληρωμή βάσει τυχόν υφιστάμενων συμφωνιών σχετικά με έργα του δημόσιου τομέα και τυχόν υφιστάμενες συμβάσεις παροχής τεχνικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της συμμετοχής στη Λευκορωσία πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης στις οποίες είναι μέλη.

Ο Covid και η μετάλλαξη Δέλτα

Την ανάγκη επαγρύπνησης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, επισήμανε από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο είπε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τη μετάλλαξη Δέλτα» που έρχεται και στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τα μη εμβολιασμένα άτομα ή αυτά που έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και η ΕΕ

Οι ηγέτες 17 χωρών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, υπογραμμίζουν σήμερα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΟΗΕ την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, μετά την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Οι ηγέτες που υπογράφουν την σημερινή επιστολή είναι οι ηγέτες των ακόλουθων χωρών: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ξαναδιαβάσουν την ουγγρική νομοθεσία. «Δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία, αλλά με τον τρόπο που οι γονείς πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σχετικά με το σεξ. Παρακαλώ διαβάστε την», δήλωσε ο Βικτόρ Ορμπάν, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον αμφιλεγόμενο ουγγρικό νόμο. Ο ίδιος δηλώνει υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Από την εξαιρετικά πλούσια ατζέντα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου θα ήθελα να ξεχωρίσω τρία θέματα ειδικού ενδιαφέροντος. Πρώτον, στη συζήτηση που θα έχουμε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε συζήτηση λύσης που αφορά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών απορρίπτεται επί της αρχής διότι αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Και συμπλήρωσε: «Στο ζήτημα τώρα του Covid, αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ. Όμως η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος».

Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί «καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του περασμένου Μαρτίου».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία αρχείου του σημερινού «Abeille Marengo», τότε «Mærsk Tracer», στη Φρεντερίσια της Δανίας, στις 6 Απριλίου 2023 (φωτ.: Thomas Dahlstrøm Nielsen / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Γαλλικό πλοίο για την επανεκκίνηση των ερευνών

14/10/2026 - 11:21μμ
Ο Τζος Χακ, που αναλαμβάνει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα ως επιτετραμμένος (φωτ.: Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζος Χακ: Επισήμως επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ μετά την αποπομπή Γκίλφοϊλ

14/10/2026 - 8:48μμ
Η πόλη των Σερρών από ψηλά (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

10.000 ευρώ επιδότηση για μόνιμη εγκατάσταση στην ακριτική Ελλάδα – Άνοιξε η πλατφόρμα για 10 νέες περιοχές

14/10/2026 - 1:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η θητεία μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπήρξε η ύψιστη τιμή της ζωής μου – Τραμπ: «Δεν μου άρεσαν όσα διάβασα»

13/10/2026 - 10:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωστής Χατζηδάκης: Κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

13/10/2026 - 2:19μμ
Στιγμιότυπο από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου μετά την ολοκλήρωση επιχείρησης του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των 430 μεταναστών.  Κυριακή 6 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Η ελληνική πρόταση για αναστολή ασύλου και άμεσες επιστροφές

11/10/2026 - 12:35μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου,  Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενέργεια και άμυνα με τις ΗΠΑ – Διπλή επιδότηση πετρελαίου στους αλιείς

11/10/2026 - 11:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει θέμα απειλής – Άσκοπο να ζητήσουμε εξηγήσεις από την Γκιλφόιλ

9/10/2026 - 4:19μμ
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουσταφά Τσιφτσί, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης προς Άγκυρα: Διεθνείς αναζητήσεις για Τούρκους μέλη συμμοριών στην Ελλάδα

8/10/2026 - 6:58μμ
Ο Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, στα κυβερνητικά έδρανα. Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποθαλάσσια καλώδια: Ο Κικίλιας προανήγγειλε μεταφορά της αστυνόμευσης στο Λιμενικό

8/10/2026 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Champions League: Λύγισε από την κούραση και τα λάθη η ΑΕΚ

6 ώρες πριν
Διαδηλωτές και διαδηλώτριες πετάνε πέτρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Τίρανα. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Αλβανία: Δεύτερη ημέρα συγκρούσεων στα Τίρανα – 14 τραυματίες αστυνομικοί

6 ώρες πριν
Φωτογραφία αρχείου του σημερινού «Abeille Marengo», τότε «Mærsk Tracer», στη Φρεντερίσια της Δανίας, στις 6 Απριλίου 2023 (φωτ.: Thomas Dahlstrøm Nielsen / Wikimedia Commons)

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Γαλλικό πλοίο για την επανεκκίνηση των ερευνών

6 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παράσταση των «Αργοναυτών» στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Ακρινή: Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς έφεραν στη σκηνή την ποντιακή λαλιά

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

EuroCup: Φόρτσαρε στο φινάλε και νίκησε την Ντερτόνα ο Άρης

7 ώρες πριν
Θερμή χειραψία Τραμπ-Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Ουκρανίας)

Ζελένσκι κατά Τραμπ: «Χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο» – Δοκιμάζεται η δυτική στήριξη στην Ουκρανία

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV