pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γλυκά Νερά: Είναι γυναικοκτονία;

Τι σημαίνει ο όρος, πως χρησιμοποιείται και ταιριάζει για την περίπτωση στα Γλυκά Νερά;

19/06/2021 - 5:49μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά την αποτρόπαια περίπτωση δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, κυκλοφορεί πολύ ,ειδικά μέσω διαδικτύου, ο όρος γυναικοκτονία. Τι σημαίνει όμως και ήταν η περίπτωση στα Γλυκά Νερά γυναικοκτονία;

Τι είναι η γυναικοκτονία;

Όπως φαίνεται και από το όνομα, η λέξη προέρχεται από το γυναίκα και το κτείνω, δηλαδή σκοτώνω, και σημαίνει δολοφονία γυναικών. Αυτό που ξεχωρίζει τη γυναικτονία από μία περίπτωση δολοφονίας, είναι το κίνητρο. Για να χαρακτηριστεί μία δολοφονία, γυναικοκτονία, πρέπει ο θύτης να έχει σκοτώσει τη γυναίκα, επειδή είναι γυναίκα.

Ο όρος ακολουθεί μία παρόμοια οδό όπως και η γενοκτονία, δηλαδή δίνεται έμφαση στο κίνητρο. Σε μία περίπτωση γενοκτονίας οι θύτες πρέπει να θέλουν να σκοτώσουν τα θύματα τους, γιατί είναι αυτά που είναι, χωρίς να συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως οικονομικοί ή ασφαλείας.

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε από τη συγγραφέα Νταϊάν Ε. Χ. Ράσελ το 1976, η οποία όριζε τη γυναικοκτονία ως « η δολοφονία γυναικών από άντρες επειδή είναι γυναίκες». Μετέπειτα εξηγήσεις συμπεριλαμβάνουν και τις δολοφονίες γυναικών από γυναίκες.

Είναι χρήσιμος ο όρος γυναικοκτονία;

Κάποιος ίσως αναρωτηθεί γιατί χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τις δολοφονίες γυναικών και να μην χρησιμοποιούμε απλά τον όρο δολοφονία.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι 3 στις 10 γυναίκες θα υπάρξουν θύματα βίας από το σύντροφο τους κάποια στιγμή στη ζωή τους και υπολογίζεται ότι 13.5% των περιπτώσεων δολοφονίας παγκοσμίως (ανδρών και γυναικών) συσχετίζονταν με το σύντροφο της γυναίκας.  Συγκεκριμένα όταν βλέπουμε μόνο τις δολοφονίες γυναικών, ο σύντροφος της γυναίκας είναι αναμεμειγμένος στο 40% των περιπτώσεων, ενώ για τους άντρες η σύντροφος είναι στο 6%.

Έτσι φαίνεται ότι αυτού του είδους η βία, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε δολοφονία επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και ότι το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο, που ένας ειδικός όρος μπορεί να δώσει έμφαση στο πρόβλημα, αλλά και να το γνωστοποιήσει περισσότερο ως πρόβλημα.

Το πρόβλημα του κινήτρου

Το δύσκολο στο να διαφοροποιήσεις μία περίπτωση δολοφονίας από μία περίπτωση γυναικοντονίας είναι στο να αποδείξεις το κίνητρο, το οποίο, ακόμα και στην περίπτωση των γενοκτονιών, που αφορούν μεγάλες μερίδες πληθυσμών και οργανωμένες σφαγές είναι πολύπλοκο να αποδειχτεί.

Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι είτε πρόκειται για γυναικοκτονία είτε όχι, είναι ένα απεχθές έγκλημα, αλλά αν δούμε ότι σε μία κοινωνία υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γυναικοκτονιών, τότε βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα συστημικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί καταλλήλως.

Είναι η περίπτωση στα Γλυκά Νερά γυναικοντονία;

Πολλές πληροφορίες έχουν έρθει στο φως πλέον που δείχνουν μία τοξική σχέση, στην οποία υπήρχε βία, τουλάχιστον μέχρι τότε και από ό,τι ξέρουμε έως τώρα, λεκτική. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι το ζευγάρι είχε συναντηθεί για πρώτη φορά όταν η Καρολάιν ήταν ανήλικη, που σημαίνει ότι αυτό έδινε στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο χώρο για να την ελέγξει, αλλά και για να την πλάσει με τον τρόπο που επιθυμούσε (το λεγόμενο grooming).

Φαίνεται ότι ήταν μία σχέση, η οποία με τον τρόπο που είχε δημιουργηθεί δεν έδινε πολλές διεξόδους στη νεαρή κοπέλα. Αυτό και αν όντως ισχύει ότι η δολοφονία έγινε χωρίς κάποιο άλλο κίνητρο μπορεί να οδηγήσει στη χρήση του όρου γυναικοκτονία.

Παρόλα αυτά όλα έχουν να κάνουν με το κίνητρο. Αν το κίνητρο ήταν τελικά οικονομικό, τότε μάλλον δεν μπορούμε να μιλάμε για γυναικοκτονία, γιατί δεν ήταν το φύλο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το πραγματικό κίνητρο το ξέρει μόνο ο πιλότος και για λόγους, όπως μειωμένη κάθειρξη, μπορεί να δώσει ψεύτικα στοιχεία.

Επίσης οι τελευταίες πληροφορίες που δείχνουν ότι το θύμα κοιμόταν λίγο πριν τη δολοφονία, δημιουργούν ερωτήματα ως προς το κίνητρο.

Ακόμα, όμως, και αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε σε αυτή την περίπτωση καθαρά για γυναικοκτονία, ένα είναι σίγουρο: οι δολοφονίες γυναικών στην Ελλάδα φαίνεται να αυξάνονται, ειδικά αυτές που γίνονται από το σύντροφο του θύματος και τείνει να γίνει ένα συστημικό πρόβλημα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδικάστηκαν 19 άτομα για απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 8:27μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

90χρονος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα της Αττικής Οδού

1/09/2026 - 7:36μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για 22 κατηγορούμενους ζητά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας για την απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Predator: Μηνυτήρια αναφορά στελέχους της ΕΥΠ για κατασκοπία

1/09/2026 - 3:04μμ
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός άνδρας σε κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα – H ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στην αιτία θανάτου

1/09/2026 - 11:46πμ
Στο διαμέρισμα αυτής της πολυκατοικίας στην Κυψέλη αποκαλύφθηκε αυτή η φριχτή ιστορία (φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Σοκ από την κατάθεση του 43χρονου για το νεκρό βρέφος – «Μας έδωσαν λάθος μωρό, ηρέμησε το σπίτι όταν πέθανε»

1/09/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πρωτομηνιά με καλοκαιρινές συνθήκες και θερμοκρασίες – Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τα πρωτοβρόχια

1/09/2026 - 8:08πμ
Η πολυκατοικία στην Κυψέλη όπου εντοπίστηκε το μακάβριο εύρημα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Πρωτοφανής υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα, λέει η ΕΛΑΣ μέσω της Κωνσταντίας Δημογλίδου

31/08/2026 - 10:20μμ
Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Συγγρού (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Drones, κάμερες και AI απέναντι στο μποτιλιάρισμα στην Αττική – Πρεμιέρα για τον ΚΟΜΒΟΣ της ΕΛΑΣ

31/08/2026 - 6:52μμ
Σε πολυκατοικία στην οδό Θάσου στην Κυψέλη, σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Πάνω από 10 τραύματα από μαχαίρι στο βρέφος – Τι εξετάζεται για τα ανήλικα

31/08/2026 - 4:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο ο Μέρλος στο ύψος

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΧΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο για την Εθνική Γυναικών στο χάντμπολ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Χάλκινος» ο Στέφανος Ξένος στο καράτε

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: «Μοιρασιά» ανάμεσα σε Βόλο και Καλαμάτα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Ομοσπονδία Άρσης Βαρών)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Ασημένια» η Πολακτσίδου στην άρση βαρών

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα/Facebook)

Στη Φυλή ένα από τα πρώτα μεγάλα ποντιακά γλέντια της νέας σεζόν

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV