pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Die Welt: Πώς χρηματοδοτείται μια «μίνι Τουρκία» στη Συρία

Η γερμανική εφημερίδα αναλύει το πλάνο του Ερντογάν για τη βόρεια Συρία

17/06/2021 - 12:55μμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έντονη είναι η παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt να γράφει για τις προθέσεις των Τούρκων να… μονιμοποιηθούν στην περιοχή

«Στη βόρεια Συρία ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια μικρή Τουρκία. Τουρκικές οργανώσεις συγκεντρώνουν για το σκοπό αυτό χρήματα και στη Γερμανία», γράφει η Die Welt.

«Ένα σπίτι 30 τετραγωνικών με δύο δωμάτια, μπάνιο, κουζίνα. Μόλις 700 ευρώ κοστίζει ένα τέτοιο σπίτι, γράφει η αφίσα. Στο κάτω μέρος η φωτογραφία γυναίκας με μαντίλα. Στην αγκαλιά της ένα παιδί χωρίς παπούτσια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν χρήματα, και διαδικτυακά, τα οποία διοχετεύονται στην τουρκική KT Bank», γράφει η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Γερμανικά χρήματα για τη μίνι Τουρκία του Ερντογάν».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «H εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων φέρει την υπογραφή της αμφιλεγόμενης τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης Ditib, η οποία διαθέτει στη Γερμανία περί τα 800 τζαμιά. Ο Κρίστοφ ντε Φρις, υπεύθυνος ενημέρωσης της ΚΟ των γερμανών συντηρητικών για θρησκευτικά ζητήματα, θεωρεί ότι η Ditib ‘εμφανίζεται προς τα έξω ως φιλελεύθερη οργάνωση με ρόλο στον διαθρησκευτικό διάλογο‘. Ο Γερμανός βουλευτής κατηγορεί ωστόσο την οργάνωση ότι στο εσωτερικό είναι κάθε άλλο παρά ανεκτική, ιδίως όταν πρόκειται για την ‘κοινωνική πλειοψηφία και τις μειονότητες‘.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι η εισβολή στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Με κάθε μέσο οι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν μαζικά τις εστίες τους και αναζητούν καταφύγιο στα βόρεια της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η Τουρκία βοηθά ορισμένες ομάδες ανταρτών, έχοντας στην περιοχή και δικούς της στρατιώτες.

Τα συγκεντρωμένα ποσά προορίζονται για την επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, η οποία είναι ένα από τα τελευταία προπύργια αντίστασης στο καθεστώς Ασάντ. Σήμερα βρίσκονται σταθμευμένοι εκεί μερικές χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψη της περιοχής από το στρατό της Συρίας ή τους συμμάχους της Δαμασκού Ρωσία και Ιράν..

‘Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι με τη συγκέντρωση χρημάτων και την κατασκευή σπιτιών η Τουρκία θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στη περιοχή, αφού πρώτα εισέβαλε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στη Συρία και εξεδίωξε τους κουρδικούς πληθυσμούς‘, δηλώνει ο Γερμανός βουλευτής. Ας σημειωθεί ότι και η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά

Σύμφωνα με τον Κρίστοφ ντε Φρις, η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων καθιστά σαφές για μια ακόμα φορά ότι η οργάνωση Ditib στη Γερμανία κατευθύνεται από την Τουρκία και ότι είναι παρακλάδι της τουρκικής υπηρεσίας θρησκευτικών ζητημάτων Diyanet, η οποία διορίζει και πληρώνει τους ιμάμηδες σε τζαμιά της Ditib στη Γερμανία. Πολιτικά είναι ευθυγραμμισμένη με την τουρκική κυβέρνηση. Όπως φαίνεται και από τα λογότυπα στις αφίσες, η συγκέντρωση χρημάτων γίνεται από τη Ditib σε συνεργασία με τη Diyanet.

Επικρατεί η εντύπωση ότι τόσο η υπηρεσία Diyanet όσο και μεγάλες τουρκικές οργανώσεις αρωγής έχουν προσδεθεί στο άρμα της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε πόλεις όπως το Αφρίν και το βόρειο Χαλέπι εκδιώκονται ανεπιθύμητες μειονότητες όπως Κούρδοι, Χριστιανοί και Γεζίντι. Στη θέση τους εγκαθίστανται Σύροι Άραβες, συνήθως οικογένειες ακραίων ομάδων. Η Τουρκία και οι συμμαχικές παραστρατιωτικές οργανώσεις προωθούν με τη βία τη δημογραφική αλλαγή. Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά. Και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος των τουρκικών οργανώσεων αρωγής.

Δεκαπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός της Diyanet

Το πόσο σημαντική είναι για τον πρόεδρο Ερντογάν η υπηρεσία θρησκευτικών ζητημάτων Diyanet, γίνεται εμφανές από τον προϋπολογισμό της. Τα τελευταία δέκα χρόνια δεκαπλασιάστηκε από 1,3 δισεκατομμύρια λίρες σε 13 δισ. βάσει του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Μόνο οι δαπάνες για προσωπικό αυξήθηκαν μέσα σε μια διετία κατά 2,1 δισ. λίρες. Ας σημειωθεί ότι το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται αστυνομία και χωροφυλακή, έχει στη διάθεσή του κάθε χρόνο 10,6 δισ. λίρες, το υπουργείο Εξωτερικών 5,7 δισ.. Η Diyanet δεν δραστηριοποιείται στο εξωτερικό μόνο στη Συρία, αλλά συνολικά σε 140 χώρες. Τα όρια μεταξύ οργανώσεων αρωγής και στρατού είναι ασαφή. Μέλη των οργανώσεων και στρατιωτικοί εργάζονται χέρι-χέρι».

  • Πηγή: Deutche Welle.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κινητοποίηση των γερμανικών Αρχών  στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στη Λειψία: Το drone δίπλα σε ουκρανικό αεροσκάφος είχε εκρηκτική συσκευή – Υποψίες για Ρώσους πράκτορες

5/08/2026 - 2:53μμ
Ουκρανοί πυροσβέστες επιχειρούν μετά τις επιθέσεις με drone στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (πηγή: X / Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν πιέζει τα αποθέματα των PAC-3 – Νέα έκκληση Ζελένσκι μετά τη νυχτερινή επίθεση με 17 νεκρούς

5/08/2026 - 12:55μμ
Φορτηγό αεροσκάφος της Antonov Airlines στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Λειψία: Drone κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος – Έκτακτη προσγείωση cargo της DHL

5/08/2026 - 12:31μμ
Το νέο κτήριο της πρεσβείας της Αργεντινής στην Μπραζίλια, κατά τα εγκαίνιά του στις 29 Ιουλίου 2011, παρουσία της τότε προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, της τότε προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (φωτ.: EPA/Fernando Bizerra Jr)
ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή-Βραζιλία: Στα άκρα η διπλωματική κρίση – Αποχωρούν οι πρεσβευτές

5/08/2026 - 11:45πμ
Γιγαντιαία αντιαμερικανική αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη. 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: Πού κολλάει η συμφωνία με το Ιράν – Το σχέδιο των 60 ημερών

5/08/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: x.com/AlArabiya_Eng)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ιράν: Εξαντλούνται τα αποθέματα πυραύλων των ΗΠΑ – Ανησυχία για την αμυντική ετοιμότητα

4/08/2026 - 7:50μμ
Το υπό σημαία Λιβερίας «Minoan Pioneer», ελληνικής διαχείρισης (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα σε πλοίο ελληνικής διαχείρισης – Αγνοείται ναυτικός

4/08/2026 - 2:09μμ
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ζαουτάρ αλ-Σαρκίγια, όπως φαίνεται από τη Ζαουτάρ αλ-Γκαρμπίγια, στην περιφέρεια Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος-Ισραήλ: Η ειρήνη περνά από τα όπλα της Χεζμπολάχ – Νέες συνομιλίες στη Ρώμη

4/08/2026 - 1:21μμ
Μέλη των μαροκινών βοηθητικών δυνάμεων περιπολούν κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει τη Θέουτα από το Μαρόκο. 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Reduan)
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Οι «27» αναζητούν κοινή γραμμή μετά τη μαζική είσοδο 60.000 μεταναστών

4/08/2026 - 10:56πμ
Φωτογραφία που διανεμήθηκε από τη Νομαρχιακή Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης 33 (SDIS 33), την επίσημη πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής της Ζιρόντ, απεικονίζει αεροσκάφος Canadair να πραγματοποιεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά που μαίνεται στο Στρατόπεδο Σουζ (Camp de Souge) στο Μαρτινιάς-συρ-Ζαλ, κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας (φωτ.: EPA/ SDIS33/MATTHIEU PENZ HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεκάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήρθαν στο φως μετά τη φωτιά στο Μπορντό

4/08/2026 - 8:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Ραμνούντας: Η άγνωστη καστροπολιτεία της Αττικής με δύο λιμάνια και το ιερό της Νέμεσης

21 λεπτά πριν
Κινητοποίηση των γερμανικών Αρχών  στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)

Θρίλερ στη Λειψία: Το drone δίπλα σε ουκρανικό αεροσκάφος είχε εκρηκτική συσκευή – Υποψίες για Ρώσους πράκτορες

44 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Κορωπί, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Nou Vou)

Κορωπί: Φωτιά στα Δρίγγια – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

1 ώρα πριν
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

2 ώρες πριν
Σπίτι στο Πόρτο Γερμενό, μετά το πέρασμα της φωτιάς. Τρίτη 4 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες – Έως 50 σπίτια με ζημιές στο Πόρτο Γερμενό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Γιατί τρώμε ψάρι – Χαψία τούφα στο γιορτινό τραπέζι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign