pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Die Welt: Πώς χρηματοδοτείται μια «μίνι Τουρκία» στη Συρία

Η γερμανική εφημερίδα αναλύει το πλάνο του Ερντογάν για τη βόρεια Συρία

17/06/2021 - 12:55μμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έντονη είναι η παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt να γράφει για τις προθέσεις των Τούρκων να… μονιμοποιηθούν στην περιοχή

«Στη βόρεια Συρία ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια μικρή Τουρκία. Τουρκικές οργανώσεις συγκεντρώνουν για το σκοπό αυτό χρήματα και στη Γερμανία», γράφει η Die Welt.

«Ένα σπίτι 30 τετραγωνικών με δύο δωμάτια, μπάνιο, κουζίνα. Μόλις 700 ευρώ κοστίζει ένα τέτοιο σπίτι, γράφει η αφίσα. Στο κάτω μέρος η φωτογραφία γυναίκας με μαντίλα. Στην αγκαλιά της ένα παιδί χωρίς παπούτσια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν χρήματα, και διαδικτυακά, τα οποία διοχετεύονται στην τουρκική KT Bank», γράφει η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Γερμανικά χρήματα για τη μίνι Τουρκία του Ερντογάν».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «H εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων φέρει την υπογραφή της αμφιλεγόμενης τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης Ditib, η οποία διαθέτει στη Γερμανία περί τα 800 τζαμιά. Ο Κρίστοφ ντε Φρις, υπεύθυνος ενημέρωσης της ΚΟ των γερμανών συντηρητικών για θρησκευτικά ζητήματα, θεωρεί ότι η Ditib ‘εμφανίζεται προς τα έξω ως φιλελεύθερη οργάνωση με ρόλο στον διαθρησκευτικό διάλογο‘. Ο Γερμανός βουλευτής κατηγορεί ωστόσο την οργάνωση ότι στο εσωτερικό είναι κάθε άλλο παρά ανεκτική, ιδίως όταν πρόκειται για την ‘κοινωνική πλειοψηφία και τις μειονότητες‘.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι η εισβολή στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Με κάθε μέσο οι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν μαζικά τις εστίες τους και αναζητούν καταφύγιο στα βόρεια της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η Τουρκία βοηθά ορισμένες ομάδες ανταρτών, έχοντας στην περιοχή και δικούς της στρατιώτες.

Τα συγκεντρωμένα ποσά προορίζονται για την επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, η οποία είναι ένα από τα τελευταία προπύργια αντίστασης στο καθεστώς Ασάντ. Σήμερα βρίσκονται σταθμευμένοι εκεί μερικές χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψη της περιοχής από το στρατό της Συρίας ή τους συμμάχους της Δαμασκού Ρωσία και Ιράν..

‘Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι με τη συγκέντρωση χρημάτων και την κατασκευή σπιτιών η Τουρκία θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στη περιοχή, αφού πρώτα εισέβαλε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στη Συρία και εξεδίωξε τους κουρδικούς πληθυσμούς‘, δηλώνει ο Γερμανός βουλευτής. Ας σημειωθεί ότι και η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά

Σύμφωνα με τον Κρίστοφ ντε Φρις, η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων καθιστά σαφές για μια ακόμα φορά ότι η οργάνωση Ditib στη Γερμανία κατευθύνεται από την Τουρκία και ότι είναι παρακλάδι της τουρκικής υπηρεσίας θρησκευτικών ζητημάτων Diyanet, η οποία διορίζει και πληρώνει τους ιμάμηδες σε τζαμιά της Ditib στη Γερμανία. Πολιτικά είναι ευθυγραμμισμένη με την τουρκική κυβέρνηση. Όπως φαίνεται και από τα λογότυπα στις αφίσες, η συγκέντρωση χρημάτων γίνεται από τη Ditib σε συνεργασία με τη Diyanet.

Επικρατεί η εντύπωση ότι τόσο η υπηρεσία Diyanet όσο και μεγάλες τουρκικές οργανώσεις αρωγής έχουν προσδεθεί στο άρμα της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε πόλεις όπως το Αφρίν και το βόρειο Χαλέπι εκδιώκονται ανεπιθύμητες μειονότητες όπως Κούρδοι, Χριστιανοί και Γεζίντι. Στη θέση τους εγκαθίστανται Σύροι Άραβες, συνήθως οικογένειες ακραίων ομάδων. Η Τουρκία και οι συμμαχικές παραστρατιωτικές οργανώσεις προωθούν με τη βία τη δημογραφική αλλαγή. Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά. Και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος των τουρκικών οργανώσεων αρωγής.

Δεκαπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός της Diyanet

Το πόσο σημαντική είναι για τον πρόεδρο Ερντογάν η υπηρεσία θρησκευτικών ζητημάτων Diyanet, γίνεται εμφανές από τον προϋπολογισμό της. Τα τελευταία δέκα χρόνια δεκαπλασιάστηκε από 1,3 δισεκατομμύρια λίρες σε 13 δισ. βάσει του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Μόνο οι δαπάνες για προσωπικό αυξήθηκαν μέσα σε μια διετία κατά 2,1 δισ. λίρες. Ας σημειωθεί ότι το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται αστυνομία και χωροφυλακή, έχει στη διάθεσή του κάθε χρόνο 10,6 δισ. λίρες, το υπουργείο Εξωτερικών 5,7 δισ.. Η Diyanet δεν δραστηριοποιείται στο εξωτερικό μόνο στη Συρία, αλλά συνολικά σε 140 χώρες. Τα όρια μεταξύ οργανώσεων αρωγής και στρατού είναι ασαφή. Μέλη των οργανώσεων και στρατιωτικοί εργάζονται χέρι-χέρι».

  • Πηγή: Deutche Welle.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Λευκωσία, το 2013 (φωτ.: Christos Panayides / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Και τα γαλλικά ΜΜΕ αποχαιρετούν την αγαπημένη τους σπουδαία Ελληνίδα

17/02/2026 - 4:48μμ
Άσκηση με πραγματικούς πυραύλους στον Περσικό, από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Sepahnews)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση από το Ιράν: Γυμνάσια στα Στενά του Ορμούζ και απειλές Χαμενεΐ

17/02/2026 - 4:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Jonas Ekstromer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Σύζυγος κατηγορείται ότι εξανάγκασε τη γυναίκα του σε σεξουαλικές πράξεις με πάνω από 120 άντρες

17/02/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: Αρχείου EPA/SARAH WILSON)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ: Στο εδώλιο μέσω βιντεοκλήσης ο Ναβίντ Ακράμ

17/02/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ – Ένας νεκρός και δύο σε κρίσιμη κατάσταση

17/02/2026 - 9:03πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε στα 95 του ο επτά φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ρόμπερτ Ντιβάλ

16/02/2026 - 9:13μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δραματική έκκληση μιας μητέρας στον πάπα – Μεταμόσχευσαν στον δίχρονο γιο της κατεστραμμένη καρδιά

16/02/2026 - 1:25μμ
Αφίσα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακρίνεται πίσω από ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: EPA/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαψεύδει δημοσιεύματα για ναυπήγηση πλοίων μαζί με τις ΗΠΑ

16/02/2026 - 8:38πμ
Παλαιστίνιοι ερευνούν για τις σορούς 67 μελών μιας οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκε μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια πλευρά της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Χαμάς πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για άμεση αποστρατιωτικοποίηση – 5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

16/02/2026 - 12:01πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμός Τραμπ-Νετανιάχου για αυστηρότερη πίεση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου

15/02/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Υπόθεση ΟΠΕΚΑ: Με εντολή του Οργανισμού έγινε ο έλεγχος για παράτυπες εγκρίσεις επιδομάτων

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)

Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν την εικόνα του καιρού

53 λεπτά πριν

Ποντιακά Σωματεία «Ευξείνιος Κύκλος»: Ραντεβού με την Κοζανίτικη Αποκριά, «με τη δύναμη του κύκλου»

9 ώρες πριν
Από την προσαγωγή του Βούλγαρου βαρυποινίτη ενώπιον του εισαγγελέα της Λαμίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Φυλακές Δομοκού: Προθεσμία για απολογία πήρε ο Βούλγαρος βαρυποινίτης

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 15χρονη για ληστεία σε βάρος ανηλίκων

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign