pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμια ναυτιλία: Αυξήθηκε μέχρι και 525% το κόστος μεταφοράς ξηρού φορτίου

Οι αυξήσεις αυτές θα φτάσουν άμεσα και στο τραπέζι μας

17/06/2021 - 11:29πμ
Η παρουσία της Κίνας στα Βαλκάνια και ο ρόλος της Ελλάδας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ανατιμήσεις φωτιά αναμένεται να δούμε ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης το επόμενο διάστημα, ειδικά σε προϊόντα που εισάγουμε από το εξωτερικό. Ο λόγος είναι η ιλιγγιώδης αύξηση των μεταφορικών, λόγω αύξησης του ναύλου των πλοίων που έχει φτάσει το τελευταίο διάστημα έως και 525%.

Οι αυξήσεις αυτές στους ναύλους, οφείλονται κυρίως στην έλλειψη χώρων μεταφοράς στα πλοία, αφού η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη σε μεταφορές προϊόντων με πλοία από την ώρα που ανοίγουν οι χώρες τις αγορές τους και προσπαθούν να καλύψουν άμεσα τις ελλείψεις τους σε προϊόντα, όπως αυτές προέκυψαν όλο αυτό το διάστημα του lockdown.

Μάλιστα προβλέπεται να παρουσιαστεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όσο θα ανοίγουν κι άλλο οι αγορές και θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη η έλλειψη χώρων μεταφοράς στα πλοία, λόγω αύξησης της ζήτησης.

Ένα ακόμη πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο χώρος της ναυτιλίας και θα οδηγήσει όπως λένε οι ειδικοί σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, είναι αυτό του εγκλωβισμού των ναυτικών στα καράβια που εργάζονται για καιρό. Οι χώρες που διαθέτουν μεγάλους εμπορικούς στόλους, ζητούν να αρθούν τα μέτρα για τη μετακίνηση των ναυτικών από χώρα σε χώρα. Να χαρακτηριστούν οι ναυτικοί εργαζόμενοι πρώτης γραμμής και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς, ειδάλλως θα βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα σοβαρά προβλήματα με τις θαλάσσιες μεταφορές. Ο λόγος είναι ότι 200.000 ναυτικοί έχουν παραμείνει στα καράβια εγκλωβισμένοι, για διάστημα μεγαλύτερο των 11 μηνών που είναι το ανώτατο όριο μπάρκου.

Η παραπάνω κατάσταση προκαλεί την καταπόνηση των εργαζομένων στα πλοία, γεγονός που επιφέρει σε άλλους ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα και τίθενται εκτός εργασίας και σε άλλους ακόμα και τραυματισμούς, με αποτέλεσμα πολλά πλοία, λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού, να μη μπορούν να αποπλεύσουν από τα λιμάνια, γιατί δεν μπορούν, λόγω απαγορεύσεων, να αντικαταστήσουν τα πληρώματα που υπολείπονται.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο ο συνολικός χώρος μεταφοράς φορτίων και έτσι να αυξάνονται κι άλλο οι τιμές των ναύλων και κατ’ επέκταση των προϊόντων εισαγωγής και εξαγωγής.

Ήδη έντεκα χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν συμφωνία να ανοίξουν τα σύνορά τους και να αυξήσουν τον αριθμό πτήσεων για να μπορεί να αλλάξει το προσωπικό στα πλοία. Αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, Δανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Φιλιππίνες, Σαουδική Αραβία, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η ομαλοποίηση της κατάστασης στις θαλάσσιες μεταφορές, δεν αναμένεται να γίνει μέσα στο 2021, γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σημαντικές αυξήσεις σε αγαθά, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. Τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν μέσα στο 2022, αν δεν υπάρξει κι άλλο κύμα πανδημίας και κλείσιμο εκ νέου των αγορών παγκοσμίων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα 50 αγρότες για μαζικές διαγραφές αγροτεμαχίων από το Ε9

24/12/2025 - 6:10μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/publicdomainpictures-14/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσός: Για πρώτη φορά η τιμή του έσπασε το φράγμα των 4.500 δολαρίων ανά ουγγιά

24/12/2025 - 4:33μμ
(Φωτ.: Ulrike Görgl / pixabey.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 124 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 1,17 εκ. δικαιούχους

23/12/2025 - 1:47μμ
(Φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Λαζαρίδης: Πέθανε μια από τις κορυφαίες μορφές της ελληνικής οινοποιίας

21/12/2025 - 7:47μμ
Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Σωτηρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι από ΥΠΕΝ: «Τρέξτε τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς» – Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων

20/12/2025 - 12:43μμ
Λογαριασμός από την ΕΥΔΑΠ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης

19/12/2025 - 10:35πμ
(Φωτ.: naftemporiki.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Diamonds of the Greek Economy: Κυριάκος Πιερρακάκης, «Η αναγνώριση είναι ένα βήμα για να προχωράς μπροστά»

18/12/2025 - 8:27μμ
Κατάστημα των ΕΛΤΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν θα κλείσουν, θα μετασχηματιστούν – Παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών σε καταστήματα της γειτονιάς.

18/12/2025 - 12:00μμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Allwyn και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν τροποποίηση των όρων της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους

16/12/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Κορυφώνεται η πενθήμερη «μάχη» στη Βουλή – Δείτε live τη συζήτηση

16/12/2025 - 7:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μωμόγεροι στα Αλωνάκια Κοζάνης, το 1954

Μωμόγεροι – Μια ζωντανή μαρτυρία της ποντιακής ψυχής

27 λεπτά πριν
(Πηγή: visit-thesprotia.gr)

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Θεσπρωτία: Τα αγνά χρόνια του μόχθου που αν και τους έλειπε η λάμψη ήταν γαλήνια

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Πέντε συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram georgemofficial)

Τζορτζ Μάικλ: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο καλλιτέχνης που τραγούδησε όσο κανένας τα Χριστούγεννα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας (φωτ.: Facebook / Θεόδωρος Γαβράς)

«Σπόροι» της παράδοσης και της ποντιακής διαλέκτου στη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας

3 ώρες πριν
Εικόνα από το σημείο της έκρηξης σε κατάστημα τράπεζας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης / EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Χριστούγεννα με ισχυρή έκρηξη στον Εύοσμο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign