pontosnews.gr
Κυριακή, 16/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Τι επιδιώκει με την παρενόχληση του ελληνικού σκάφους του Λιμενικού

Γράφει ο Κρικόρ Τσακιτζιάν

13/06/2021 - 1:59μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Παραμονή των πολυαναμενόμενων συναντήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, και η γειτονική μας χώρα συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον ακήρυχτο πόλεμο της αλιείας στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Αυτή τη φορά στην περιοχή ανοιχτά της Λέσβου περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε και προξένησε υλικές ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού, σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής κι ενώ το ελληνικό σκάφος ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Η Τουρκία προκαλεί για μια ακόμη φορά, και μάλιστα σε μια προσπάθεια να γκριζάρει όσο το περισσότερες θαλάσσιες ζώνες μπορεί, εκεί όπου διακυβεύονται οικονομικά της συμφέροντα.

Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου η Τουρκία εδώ και χρόνια διεξάγει τον ακήρυχτο πόλεμο της αλιείας. Όπως έχουν καταγγείλει κατά καιρούς στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα οι Έλληνες ιδιοκτήτες γρι γρι, οι Τούρκοι ψαράδες δεν υπακούουν στους κανονισμούς που έχουν τεθεί από την ΕΕ για την προστασία των θαλασσών και διεξάγουν παράνομη υπεραλίευση, χωρίς να τηρούν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Από την παράνομη αυτή δραστηριότητά τους, η αλίευση από τους Τούρκους ψαράδες από 10% που ήταν τη δεκαετία του 1970 έχει φτάσει στις μέρες μας στο 30%, με συνεχείς αυξητικές τάσεις. Κι ενώ οι Έλληνες αλιείς χρησιμοποιούν δίχτυα μήκους έως 800 μέτρων, οι Τούρκοι συνάδελφοί τους ψαρεύουν στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου με δίχτυα που φτάνουν τα 1.900 μέτρα και μάλιστα έχουν άνοιγμα 4 χιλιοστά, με αποτέλεσμα να μην μένει ο γόνος στο βυθό της θάλασσας.

Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αλιευμάτων στην περιοχή χρόνο με το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι στο βορειοανατολικό Αιγαίο αλιεύονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σε σαρδέλα, λαβράκι και τσιπούρα πελαγίσια.

Η Τουρκία από το 1964 μονομερώς έχει καθορίσει με νόμο την τουρκική ζώνη αλιείας στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ η Ελλάδα περιορίζεται στα χωρικά της ύδατα, που είναι στα 6 ναυτικά μίλια.

Μάλιστα πριν από τρία χρόνια, η Άγκυρα χαρακτήρισε την περιοχή του κεντρικού Αιγαίου μεταξύ Αϊ-Στράτη, Λήμνου και Λέσβου, ως «περιοχή τουρκικής κυριαρχίας», πετώντας έξω από τη ζώνη αυτή τα Ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Εδώ και χρόνια με παρόμοιες ενέργειες, τόσο σε σκάφη του Λιμενικού, όσο και σε ελληνικά αλιευτικά σκάφη, προσπαθεί με τραμπουκισμούς να δημιουργήσει το δικό της status quo.

Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και φαίνεται ότι η Τουρκία γράφει στα παλαιά της υποδήματα για μία ακόμη φορά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, παραβιάζοντάς τους με μεγάλη ευκολία κάθε φορά που θέλει να εξυπηρετήσει συμφέροντά της, όπως και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τυγχάνει να είναι σε μεγάλο μέρος τους τα ελληνικά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βασίλης Βασιλειάδης, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες κατασκευαστές κλασικής κιθάρας, κατασκευάζει μία κιθάρα στο εργαστήριό του στην Κοζάνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Στραβού)

Βασίλης Βασιλειάδης: Ο Κοζανίτης οργανοποιός που ταξιδεύει τις κιθάρες του στην Ευρώπη

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/PolitistikosSyllogosGerakariou)

Επιστρέφουν τα «13α Γερακαριώτικα» με πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα

1 ώρα πριν
Σπίτι που υπέστη ζημιές από τσουνάμι μετά από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, διακρίνεται στο Μπάι του Ναγκεκέο, στην επαρχία Ανατολική Νούσα Τενγκάρα της Ινδονησίας (φωτ.: EPA/IGNASIUS KUNDA)

Ινδονησία: Μάχη με τον χρόνο στα ερείπια – Χιλιάδες οι άστεγοι μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

2 ώρες πριν
Εικόνα από τον σταθμό μετρό της Καλαμαριάς που αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τις επόμενες εβδομάδες (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η επέκταση για Καλαμαριά

2 ώρες πριν
Πλοίο περνάει τη Διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα (φωτ. αρχείου: EPA / Mohamed Hossam)

Διώρυγα του Σουέζ: Επιστρέφουν τα πλοία παρά τους κινδύνους και τους υψηλούς ναύλους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV