pontosnews.gr
Τρίτη, 4/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Τι επιδιώκει με την παρενόχληση του ελληνικού σκάφους του Λιμενικού

Γράφει ο Κρικόρ Τσακιτζιάν

13/06/2021 - 1:59μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Παραμονή των πολυαναμενόμενων συναντήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, και η γειτονική μας χώρα συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον ακήρυχτο πόλεμο της αλιείας στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Αυτή τη φορά στην περιοχή ανοιχτά της Λέσβου περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε και προξένησε υλικές ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού, σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής κι ενώ το ελληνικό σκάφος ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Η Τουρκία προκαλεί για μια ακόμη φορά, και μάλιστα σε μια προσπάθεια να γκριζάρει όσο το περισσότερες θαλάσσιες ζώνες μπορεί, εκεί όπου διακυβεύονται οικονομικά της συμφέροντα.

Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου η Τουρκία εδώ και χρόνια διεξάγει τον ακήρυχτο πόλεμο της αλιείας. Όπως έχουν καταγγείλει κατά καιρούς στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα οι Έλληνες ιδιοκτήτες γρι γρι, οι Τούρκοι ψαράδες δεν υπακούουν στους κανονισμούς που έχουν τεθεί από την ΕΕ για την προστασία των θαλασσών και διεξάγουν παράνομη υπεραλίευση, χωρίς να τηρούν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Από την παράνομη αυτή δραστηριότητά τους, η αλίευση από τους Τούρκους ψαράδες από 10% που ήταν τη δεκαετία του 1970 έχει φτάσει στις μέρες μας στο 30%, με συνεχείς αυξητικές τάσεις. Κι ενώ οι Έλληνες αλιείς χρησιμοποιούν δίχτυα μήκους έως 800 μέτρων, οι Τούρκοι συνάδελφοί τους ψαρεύουν στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου με δίχτυα που φτάνουν τα 1.900 μέτρα και μάλιστα έχουν άνοιγμα 4 χιλιοστά, με αποτέλεσμα να μην μένει ο γόνος στο βυθό της θάλασσας.

Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αλιευμάτων στην περιοχή χρόνο με το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι στο βορειοανατολικό Αιγαίο αλιεύονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σε σαρδέλα, λαβράκι και τσιπούρα πελαγίσια.

Η Τουρκία από το 1964 μονομερώς έχει καθορίσει με νόμο την τουρκική ζώνη αλιείας στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ η Ελλάδα περιορίζεται στα χωρικά της ύδατα, που είναι στα 6 ναυτικά μίλια.

Μάλιστα πριν από τρία χρόνια, η Άγκυρα χαρακτήρισε την περιοχή του κεντρικού Αιγαίου μεταξύ Αϊ-Στράτη, Λήμνου και Λέσβου, ως «περιοχή τουρκικής κυριαρχίας», πετώντας έξω από τη ζώνη αυτή τα Ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Εδώ και χρόνια με παρόμοιες ενέργειες, τόσο σε σκάφη του Λιμενικού, όσο και σε ελληνικά αλιευτικά σκάφη, προσπαθεί με τραμπουκισμούς να δημιουργήσει το δικό της status quo.

Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και φαίνεται ότι η Τουρκία γράφει στα παλαιά της υποδήματα για μία ακόμη φορά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, παραβιάζοντάς τους με μεγάλη ευκολία κάθε φορά που θέλει να εξυπηρετήσει συμφέροντά της, όπως και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τυγχάνει να είναι σε μεγάλο μέρος τους τα ελληνικά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο στο Χατζή Μπεϊλίκ, τον Ιούλιο του 1913. Διακρίνονται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, λίγα χρόνια πριν από τη ρήξη του Εθνικού Διχασμού (πηγή: Wikimedia Commons / λιθογραφία του Δημήτριου Παπαδημητρίου)

Μεταξάς και Μικρασιατική Εκστρατεία: Η προειδοποίηση στον Βενιζέλο και ο δρόμος προς την 4η Αυγούστου

12 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.   Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μητσοτάκης στο Politico: Προσωρινή αναστολή αιτήσεων ασύλου σε συνθήκες ακραίας πίεσης

35 λεπτά πριν
Άποψη του πύργου της πύλης του Κάστρου των Μογλενών (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Πέλλα: Το Κάστρο των Μογλενών ανοίγει ξανά τις πύλες του

58 λεπτά πριν
Φωτογραφία που διανεμήθηκε από τη Νομαρχιακή Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης 33 (SDIS 33), την επίσημη πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής της Ζιρόντ, απεικονίζει αεροσκάφος Canadair να πραγματοποιεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά που μαίνεται στο Στρατόπεδο Σουζ (Camp de Souge) στο Μαρτινιάς-συρ-Ζαλ, κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας (φωτ.: EPA/ SDIS33/MATTHIEU PENZ HANDOUT)

Γαλλία: Δεκάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήρθαν στο φως μετά τη φωτιά στο Μπορντό

1 ώρα πριν
Kite surf σε παραλία της Λάρισας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα με ανέμους έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

2 ώρες πριν
Για 5η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε στην Αττική. Τρίτη 4 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στη Δυτική Αττική: Μάχη σε τρία σημεία – Πάνω από 130.000 στρέμματα η πληγείσα έκταση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign