pontosnews.gr
Κυριακή, 14/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαχίτ Τουρσούν: Η ποντιακή διάλεκτος «έφτιαξε» τους καλύτερους χοτζάδες του ισλάμ

Εισήγηση στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς

13/06/2021 - 12:02μμ
(Πηγή: YouTube / FA Institute)

(Πηγή: YouTube / FA Institute)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η γλώσσα του είναι τα ρωμέικα, γι’ αυτό και έγραψε ένα λεξικό με την τουρκική σημασία των λέξεων. Ο Βαχίτ Τουρσούν, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, ελληνόφωνος μουσουλμάνος γεννημένος στον Πόντο, ήταν ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εισήγησή του ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική σχετικά με τους Έλληνες μουσουλμάνους του Πόντου και τη συνεισφορά τους στη διαλεκτική σχέση του ελληνισμού με το ισλάμ.

Αναφερόμενος στη συμβολή των ρωμέικων, ή αλλιώς της ποντιακής διαλέκτου, στην εξάπλωση του ισλάμ στην Ανατολή τόνισε ότι μέσα στο Κοράνι υπάρχουν πολλές ελληνικές λέξεις – ο ίδιος άλλωστε έχει σπουδάσει Θεολογία. Όπως εξήγησε, αρκετοί εξισλαμισμένοι που έγιναν ιεροδιδάσκαλοι (χοτζάδες) έμαθαν το Κοράνι στη μητρική τους γλώσσα, τα ποντιακά.

Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία από τις θεολογικές του σπουδές την περίοδο 1971-1972 είπε: «Διάβαζαν το Κοράνι και μετά στα ποντιακά μάς εξηγούσαν τι θα πει, γιατί αλλιώς στα τουρκικά δεν μπορούσαμε να ξέρουμε καλά τι σημαίνει η λέξη ή η φράση. […] Έτσι έζησαν και μπόρεσαν να κρατηθούν τα ρωμέικα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο χωριό του, στην Όκενα, το 1988 υπήρχαν 60 μαθητές στο θεολογικό σχολείο· αρκετοί έγιναν χοτζάδες και σκόρπισαν σε ολόκληρη την Ανατολή για να κάνουν υποχρεωτικά ιεραποστολικό έργο. «Αυτοί έμαθαν τη θρησκεία με τα ρωμέικα», ανέφερε.

Και έδωσε και μία ακόμα εξήγηση ο Βαχίτ Τουρσούν: «Όλοι αυτοί (σ.σ. οι εξισλαμισμένοι Έλληνες του Πόντου) έμαθαν το Κοράνι με την πιο σωστή προφορά, γιατί οι Τούρκοι δεν μπορούν λόγω της ιδιότητας της γλώσσας να προφέρουν τόσο καλά τα αραβικά, γιατί δεν έχουν το “δι” το “χρι”. Αλλά εμείς μπορούσαμε, λόγω της δικής μας γλώσσας».

Κάνοντας παρέμβαση, η καθηγήτρια Αραβολογίας Ελένης Κονδύλη τόνισε ότι η ίδια έχει Κοράνια δίγλωσσα, στα αραβικά και τα ελληνικά, ο σχολιασμός των οποίων έχει γίνει με λάθος προφορά, προφανώς από κάποιον αμιγώς τουρκόφωνο.

«Μπορούμε να μιλάμε για ιδιαίτερο ποντιακό τοπικό Ισλάμ; Και αν υπάρχει, μπορούμε να το διακρίνουμε από το σύγχρονο, αυτό που βλέπουμε στις μέρες μας, το τουρκικό σουνητικό ισλάμ που είναι σε μία κεντρική γραμμής;», ρώτησε τον ομιλητή ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης.

Πάνω σε αυτό ο Βαχίτ Τουρσούν σημείωσε ότι κάθε θρησκεία κατά κάποιο τρόπο έχει εμφανιστεί για να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο. Εξήγησε όμως, ότι οι μουσουλμάνοι παλαιότερα ήταν πιο ελεύθεροι απ’ ό,τι σήμερα, καθώς σιγά-σιγά επικρατεί ο συντηρητισμός.

«Εμείς παλιά το ισλάμ το διαμορφώσαμε, το έκαναν τόσο καλό που ήμασταν μία χαρά. Ορίστε μία θρησκεία πάρα πολύ καλή. Τώρα, λοιπόν, αν πάρεις αυτή τη θρησκεία και τη δώσεις σε έναν Σύρο, έναν πολύ καθυστερημένο, αδιάβαστο, αναλφάβητο… Και δεν έχει σχέση μόνο με το αλφάβητο, έχει σχέση και με τον πολιτισμό. Γιατί εμείς είχαμε πολιτισμό από πίσω μας, που μας έμεινε από τους προγόνους μας. Στη Συρία αυτός που δεν είχε ούτε από τον πατέρα του, ούτε από τον παππού του, ούτε από κανέναν από τη γειτονιά, στα δικά του χέρια το ισλάμ έχει μετατραπεί σε ISIS», υπογράμμισε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης με τη διοίκηση του «Φάρου» (φωτ.: Facebook / Φωκίων Ζαΐμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την Πάτρα στη διεθνή σκηνή: Βράβευση για το «Φάρο» Ποντίων Πατρών

14/06/2026 - 7:26μμ
Το ανοιχτό μάθημα έγινε μια μικρή γιορτή στην Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 (πηγή: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την πρόβα στο γλέντι: Ο Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού γέμισε μουσικές την Πλατεία Ελευθερίας

14/06/2026 - 4:39μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Facebook / İlhan Uzunismail)
ΠΟΝΤΟΣ

«Οι Έλληνες ενοχλήθηκαν» γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη Σουμελά – Οι αντιδράσεις όμως δεν ήρθαν μόνο από την Ελλάδα

14/06/2026 - 1:52μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Αρτακηνών-Κυζικηνών: Πρωτοπορεί με τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παιδιών και Εφήβων – Τρεις μέρες γεμάτες παιδικά δρώμενα

14/06/2026 - 11:24πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14 Ιουνίου 1921: Ο Τοπάλ Οσμάν μπαίνει στην Έρπαα – Η περιγραφή του οπλαρχηγού Σάββα Κ. Ασλανίδη συγκλονίζει

14/06/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στον Εσπερινό για τους Αγίους Βαρθολομαίο, Βαρνάβα και Λουκά τον Ιατρό

13/06/2026 - 10:48μμ
Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

13/06/2026 - 8:26μμ
(Πηγή: pontianlyrics.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εγάπανα τα έμορφα»: Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης στα ίχνη του πατέρα του

13/06/2026 - 5:10μμ
(Φωτ.: Youtube.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εμπάτε σον χορόν»: Το νέο τραγούδι του Κώστα Πουτακίδη

13/06/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: Facebook/Παρασκευή Συμεωνίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Πόντου Ωδή»: Μια μουσική κατάθεση μνήμης και πολιτισμού στο Ελευθέριο-Κορδελιό

13/06/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο με φωτιές και γλέντι

22 λεπτά πριν
Ακίνητα στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Ανακαίνιση Κατοικίας»: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα – Επιδότηση έως 36.000 ευρώ για 25.000 σπίτια

46 λεπτά πριν
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης με τη διοίκηση του «Φάρου» (φωτ.: Facebook / Φωκίων Ζαΐμης)

Από την Πάτρα στη διεθνή σκηνή: Βράβευση για το «Φάρο» Ποντίων Πατρών

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου)

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΔΕΘ 2026: Κατάργηση τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες, μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις

2 ώρες πριν
Παραγωγή ελαιόλαδου σε ελαιοτριβείο στη Βουλιαγμένη Ηλείας (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Καθηγητής του Yale: Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign