pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαχίτ Τουρσούν: Η ποντιακή διάλεκτος «έφτιαξε» τους καλύτερους χοτζάδες του ισλάμ

Εισήγηση στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς

13/06/2021 - 12:02μμ
(Πηγή: YouTube / FA Institute)

(Πηγή: YouTube / FA Institute)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η γλώσσα του είναι τα ρωμέικα, γι’ αυτό και έγραψε ένα λεξικό με την τουρκική σημασία των λέξεων. Ο Βαχίτ Τουρσούν, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, ελληνόφωνος μουσουλμάνος γεννημένος στον Πόντο, ήταν ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εισήγησή του ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική σχετικά με τους Έλληνες μουσουλμάνους του Πόντου και τη συνεισφορά τους στη διαλεκτική σχέση του ελληνισμού με το ισλάμ.

Αναφερόμενος στη συμβολή των ρωμέικων, ή αλλιώς της ποντιακής διαλέκτου, στην εξάπλωση του ισλάμ στην Ανατολή τόνισε ότι μέσα στο Κοράνι υπάρχουν πολλές ελληνικές λέξεις – ο ίδιος άλλωστε έχει σπουδάσει Θεολογία. Όπως εξήγησε, αρκετοί εξισλαμισμένοι που έγιναν ιεροδιδάσκαλοι (χοτζάδες) έμαθαν το Κοράνι στη μητρική τους γλώσσα, τα ποντιακά.

Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία από τις θεολογικές του σπουδές την περίοδο 1971-1972 είπε: «Διάβαζαν το Κοράνι και μετά στα ποντιακά μάς εξηγούσαν τι θα πει, γιατί αλλιώς στα τουρκικά δεν μπορούσαμε να ξέρουμε καλά τι σημαίνει η λέξη ή η φράση. […] Έτσι έζησαν και μπόρεσαν να κρατηθούν τα ρωμέικα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο χωριό του, στην Όκενα, το 1988 υπήρχαν 60 μαθητές στο θεολογικό σχολείο· αρκετοί έγιναν χοτζάδες και σκόρπισαν σε ολόκληρη την Ανατολή για να κάνουν υποχρεωτικά ιεραποστολικό έργο. «Αυτοί έμαθαν τη θρησκεία με τα ρωμέικα», ανέφερε.

Και έδωσε και μία ακόμα εξήγηση ο Βαχίτ Τουρσούν: «Όλοι αυτοί (σ.σ. οι εξισλαμισμένοι Έλληνες του Πόντου) έμαθαν το Κοράνι με την πιο σωστή προφορά, γιατί οι Τούρκοι δεν μπορούν λόγω της ιδιότητας της γλώσσας να προφέρουν τόσο καλά τα αραβικά, γιατί δεν έχουν το “δι” το “χρι”. Αλλά εμείς μπορούσαμε, λόγω της δικής μας γλώσσας».

Κάνοντας παρέμβαση, η καθηγήτρια Αραβολογίας Ελένης Κονδύλη τόνισε ότι η ίδια έχει Κοράνια δίγλωσσα, στα αραβικά και τα ελληνικά, ο σχολιασμός των οποίων έχει γίνει με λάθος προφορά, προφανώς από κάποιον αμιγώς τουρκόφωνο.

«Μπορούμε να μιλάμε για ιδιαίτερο ποντιακό τοπικό Ισλάμ; Και αν υπάρχει, μπορούμε να το διακρίνουμε από το σύγχρονο, αυτό που βλέπουμε στις μέρες μας, το τουρκικό σουνητικό ισλάμ που είναι σε μία κεντρική γραμμής;», ρώτησε τον ομιλητή ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης.

Πάνω σε αυτό ο Βαχίτ Τουρσούν σημείωσε ότι κάθε θρησκεία κατά κάποιο τρόπο έχει εμφανιστεί για να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο. Εξήγησε όμως, ότι οι μουσουλμάνοι παλαιότερα ήταν πιο ελεύθεροι απ’ ό,τι σήμερα, καθώς σιγά-σιγά επικρατεί ο συντηρητισμός.

«Εμείς παλιά το ισλάμ το διαμορφώσαμε, το έκαναν τόσο καλό που ήμασταν μία χαρά. Ορίστε μία θρησκεία πάρα πολύ καλή. Τώρα, λοιπόν, αν πάρεις αυτή τη θρησκεία και τη δώσεις σε έναν Σύρο, έναν πολύ καθυστερημένο, αδιάβαστο, αναλφάβητο… Και δεν έχει σχέση μόνο με το αλφάβητο, έχει σχέση και με τον πολιτισμό. Γιατί εμείς είχαμε πολιτισμό από πίσω μας, που μας έμεινε από τους προγόνους μας. Στη Συρία αυτός που δεν είχε ούτε από τον πατέρα του, ούτε από τον παππού του, ούτε από κανέναν από τη γειτονιά, στα δικά του χέρια το ισλάμ έχει μετατραπεί σε ISIS», υπογράμμισε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

31/03/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» συμμετείχε δυναμικά σε ημερίδα για το εθνικό τραύμα και τη μνήμη του Πόντου

30/03/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: Instagram/syrizaep)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: «Βοηθήστε με γιατί κινδυνεύει η ζωή μου…»

30/03/2026 - 11:02μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: Πλησιάζει ο καιρός για το διήμερο σεμινάριο λύρας και χορού – Μικρή παράταση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

30/03/2026 - 10:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Επετειακή Επιτροπή 120 χρόνων Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ)

Μόντρεαλ: Μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τα 120 χρόνια της ελληνικής κοινότητας

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI /Τατιάνα Μπόλαρη)

Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από σήμερα η νέα αύξηση – Παραδείγματα

30 λεπτά πριν
Πρόχειρες κατασκηνώσεις προσφύγων στην ψαραγορά της Ραιδεστού

Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού: Η Ελλάδα θυμάται το «Μαύρο Πάσχα» του 1914 και τιμά τα θύματα

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/ Zois Kostas B)

Οι Πόντιοι της Καλαμαριάς ετοιμάζουν μεγάλο γλέντι

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/ AARON SCHWARTZ / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: «Χάρτινη τίγρη» το NATO – Η αποχώρηση των ΗΠΑ «δεν επιδέχεται επανεξέταση»

2 ώρες πριν
Εικόνα από την Αθήνα, νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Κακοκαιρία «Erminio»: Στο «κόκκινο» η Αττική και άλλες πέντε περιοχές – Ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign