pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαίρη Νόρις: Η Αμερικανίδα συγγραφέας που ερωτεύτηκε τα ελληνικά

Και έγραψε βιβλίο για αυτό

12/06/2021 - 3:47μμ
(Φωτ.: Larry D. Moore, CC BY-SA 4.0, Wikimedia/Illustration: Greek Reporter)

(Φωτ.: Larry D. Moore, CC BY-SA 4.0, Wikimedia/Illustration: Greek Reporter)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Μαίρη Νόρις είναι μία Αμερικανίδα συγγραφέας που ερωτεύτηκε την ελληνική γλώσσα και στα 24 χρόνια που δούλευε για το γνωστό περιοδικό «New Yorker» κατάφερε να τη μάθει.

Μάλιστα το 2019 έβγαλε και το πρώτο της βιβλίο, όπου εξιστορεί την περιπέτεια της με την εκμάθηση των Ελληνικών. Το βιβλίο λέγεται «Greek to me – Adventures of the Comma Queen».

Ποια είναι όμως η Μαίρη Νόρις;

Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουάριο του 1952 στο Οχάιο των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς το 1974 και σύντομα απέκτησε και το μεταπτυχιακό στην Αγγλική φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Από το 1978 και για 24 χρόνια δούλευε ως επιμελήτρια ερωτήσεων στο διάσημο περιοδικό της Αμερικής «The New Yorker». Έχει γράψει για τα «The Talk of the Town» και για την ιστοσελίδα του «New Yorker», ενώ η θεματολογία που επιλέγει ποικίλει. Τα άρθρα της αφορούσαν από θέματα για το ξάδερφο της Ντένις Κούτσινιχ έως λασπομαχίες στο «Rockaway».

Η σχέση της με τα ελληνικά

Πριν δουλέψει για τον «New Yorker», η Μαίρη Νόρις δεν είχε καμία επαφή με τα Ελληνικά. Το 1982, όμως ο εργοδότης της Εντ Στρίνγκμαν την εντυπωσίασε διαβάζοντας ελληνικά τοπωνύμια γραμμένα με την ελληνικούς χαρακτήρες. Μέχρι τότε η ίδια θεωρούσε αδύνατο το να μάθει κανείς μία γλώσσα που δεν χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο.

Ο εργοδότης, όμως, της έκανε τόση εντύπωση που έπρεπε να μάθει Ελληνικά η ίδια. Μάλιστα έπεισε την εταιρία της να πληρώσει για τα μαθήματα της.

Μαθαίνοντας ελληνικά

Δεν πήρε πολύ καιρό αφότου ξεκίνησε που η ίδια κατάλαβε ότι τα Ελληνικά δεν είναι απλά μία άλλη γλώσσα. Είναι μία γλώσσα με τόσο έντονη επιρροή στη Δύση που ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε δεν θα ήταν ίδιος, χωρίς αυτή.

Από βιβλικές αναφορές και τις επικές ιστορίες ηρώων, τα ελληνικά έχουν δημιουργήσει αφηγήματα που ακόμα και σήμερα περνούν σύγχρονα μηνύματα και στον αγγλόφωνο κόσμο. Κάτι που οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντιληφθούν.

Η Μαίρη Νόρις, όμως, το κατάλαβε και κατάλαβε το πόσο διαφορετική θα ήταν και η Αγγλική γλώσσα χωρίς της επιρροές που έχει δεχτεί από τα Ελληνικά. Η ίδια κάνει εμφανή αυτή τη σύνδεση, της σύγχρονης ζωής με τον αρχαίο κόσμο των Ελλήνων στο βιβλίο της.

Στο βιβλίο η συγγραφέας εξηγεί πως το λατινικό αλφάβητο έχει τις βάσεις του στο ελληνικό, πως η Αθηνά είναι ένα σύμβολο φεμινισμού και αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους τα Ελληνικά βοήθησαν να διαμορφωθεί η Αγγλική γλώσσα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ουκρανοί κοιτούν τις ζημιές σε εννιαώροφη πολυκατοικία μετά από ρωσικό πλήγμα στη διάρκεια της νύχτας. Κίεβο, 25 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)
ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη Reuters: Ρωσικό non-paper η βάση του αμερικανικού σχεδίου για την Ουκρανία

26/11/2025 - 7:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη εν μέσω φονικών πλημμυρών

26/11/2025 - 5:34μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτό Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ρωσία-Ουκρανία: Διπλωματικά παζάρια, ρωσική κλιμάκωση και αβέβαιη εκεχειρία

26/11/2025 - 2:56μμ
Ουκρανές ανάβουν κεριά σε αυτοσχέδιο βωμό στο Κίεβο για τους  νεκρούς στρατιώτες και εθελοντές που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Μόσχα συμφώνησε σε μερικές παραχωρήσεις – Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γουίτκοφ στη Ρωσία

26/11/2025 - 10:20πμ
Το πλοίο Spiridon II  όσο ήταν αραγμένο στην Πάνορμο (φωτ.: Χ/Murat)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποβιβάστηκαν στη Λιβύη οι χιλιάδες αγελάδες από την Ουρουγουάη

26/11/2025 - 8:35πμ
Μία από τις εισόδους του Λούβρου, κλειστή για το κοινό, μετά τη ληστεία των κοσμημάτων (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Άλλες τέσσερις συλλήψεις για την κλοπή στο Λούβρο

25/11/2025 - 11:57μμ
Η άτυχη οικογένεια σε παλιότερες, ευτυχισμένες στιγμές (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τοξικό εντομοκτόνο πέθανε η τουρκογερμανική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη

25/11/2025 - 10:57μμ
Από αριστερά, ο Στιβ Γουίτκοφ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ να συναντήσει τον Πούτιν και τον Ντρίσκολ στους Ουκρανούς

25/11/2025 - 10:25μμ
Ουκρανοί διασώστες επιχειρούν σε εννιαώροφη οικοδομή στο Κίεβο όπου χτύπησε ρωσικός πύραυλος το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες (φωτ.: EPA/Maxym Marusenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Πολύ κοντά η επίτευξη συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φον ντερ Λάιεν: Θα αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία

25/11/2025 - 9:15μμ
Στιγμιότυπο από συνάντηση που είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Μ. Ρήγα τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ (φωτ.: Χ/Michael J. Rigas)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο αν. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικλ Ρήγας – Θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

25/11/2025 - 8:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας)

Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας: Αναβιώνει το καθιερωμένο μουχαμπέτι

2 λεπτά πριν
Ουκρανοί κοιτούν τις ζημιές σε εννιαώροφη πολυκατοικία μετά από ρωσικό πλήγμα στη διάρκεια της νύχτας. Κίεβο, 25 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

Αποκάλυψη Reuters: Ρωσικό non-paper η βάση του αμερικανικού σχεδίου για την Ουκρανία

26 λεπτά πριν
Πλήθος κόσμου και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας παραβρέθηκαν στην ημερίδα της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών (φωτ.: Γρ. Τύπου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ: Με μια ημερίδα με βαρύ επιστημονικό αποτύπωμα η επίσημη έναρξη λειτουργίας της

53 λεπτά πριν
Κτηνοτρόφοι στην Αθήνα, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο μαζί με τους αγρότες. Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Ενίσχυση 56 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, για ευλογιά και πανώλη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις ελλείψεις φυσικού αερίου

2 ώρες πριν
Από την πρόβα στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας - Έτος Ιδρύσεως 1950)

Με ψυχή και ρυθμό προς το 19ο Φεστιβάλ της ΠΟΕ: Η Καβάλα ύψωσε τη φωνή της στο Κοκκινόχωμα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign