pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η Αγία Σοφία παραμένει να αντανακλά τη σοφία και το μήνυμα του Θεού

Για την πανδημία, την Αγία Σοφία, την οικολογία και άλλα μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

11/06/2021 - 10:24πμ
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Facebook)

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Facebook)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Η Αγία Σοφία σε κάθε εποχή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αντανακλά τη σοφία με την οποία ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, την απόλυτη αρμονία και ισορροπία του», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος όταν ρωτήθηκε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε συνέντευξή του στη σχολική εφημερίδα Εκτός Ύλης του 1ου ΕΠΑΛ Περάματος και την μαθήτρια Σταυρούλα Νταουτά, Γ’ ΟΙΚ..

Ο Παναγιότατος εξέφρασε το συναίσθημα ότι, όπως και τον 15ο αιώνα που η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί,  έτσι και τώρα δεν παύει να εκφράζει τη χριστιανοσύνη, αλλά και να «αποτελεί και το πλέον αντιπροσωπευτικό θρησκευτικό οικοδόμημα μίας ολόκληρης εποχής, ενός μοναδικού υπερχιλιόχρονου πολιτισμού, του βυζαντινού». Έτσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κρίνει ότι κάθε αλλαγή που αφήνει ανέγγιχτο το μήνυμα του μνημείου, δεν το αλλάζει στην ουσία του.

Πέραν της κατάστασης της Αγίας Σοφίας, ο ίδιος τόνισε στη συνέντευξη του, το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί ο καθένας αυτό που του κάνει να αισθάνεται πλήρης, το οποίο για αυτόν ήταν πάντα η Εκκλησία.

«Ο αγώνας και η αγωνία μου, η μέριμνα μου και η καθημερινή διακονία μου είναι να δίδει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας την μαρτυρία του στον κόσμο για την πνευματική ενίσχυση του λαού του Θεού, σε μία εποχή πολλαπλών δοκιμασιών, αλλά και για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών, λαών και πολιτισμών, με στόχο την επικράτηση της ειρήνης σε κάθε γωνιά του πλανήτη», τόνισε.

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Facebook)

Ο «Πράσινος Πατριάχης»

Ο Παναγιότατος Οικομενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος έχει τον τίτλο του «Πράσινου Πατριάρχη», αφού έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και ο ίδιο θεωρεί ότι το οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη είναι ένα από τα σημαντικότερα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα.

«Ο πλανήτης μας είναι το κοινό μας σπίτι. Για ό,τι κάνουμε σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα πληρώσουμε βαρύτατο τίμημα. Η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, το λιώσιμο των παγετώνων στους Πόλους, η αποψίλωση των δασών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που όλο και πιο συχνά βιώνουμε, δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης ασεβούς παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον, μέρος του οποίου είναι και ο Άνθρωπος», τονίζει.

Για το ζήτημα του περιβάλλοντος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μένει μόνο στα λόγια, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκίνησε πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες έναν μεγάλο αγώνα για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο κορονοϊός

Η στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη απέναντι στην πανδημία ήταν από την αρχή ξεκάθαρη και αυτή ήταν το να ακολουθούμε αυτά που μελετούσε και συμβούλευε η επιστήμη. Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

«Η θρησκεία δεν αμφισβητεί την επιστήμη, η πρόοδος και προσφορά της οποίας, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης διάνοιας, πολύτιμου δώρου του Θεού προς τον άνθρωπο. Η επιστήμη, όπως είπαμε πρόσφατα, όταν ανοίγει ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι δώρο του ουρανού», τόνισε.

Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ειπώθηκαν ιδιαιτέρα προσβλητικοί λόγοι σε βάρος της Εκκλησίας και των Μυστηρίων της, ενώ, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και θρησκευτικοί λειτουργοί και απλοί πιστοί, αρνητές της ύπαρξης του κορωνοϊού, που απαξίωσαν ή και δαιμονοποίησαν τις προσπάθειες των επιστημόνων, υιοθετώντας θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».

Ο ίδιος, τέλος , δήλωσε ότι πριν λίγες μέρες έκανε, χωρίς ενστάσεις το εμβόλιο του κορονοΪού.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε πόσο πολύ επιθυμεί να υποδεχτεί και πάλι νεαρά παιδία που θα επισκεφθούν το Φανάρι, καθώς οι επισκέψεις έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμβολιάζεται κατά του κορονοϊού (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Μαγγίνας)

Ένα μήνυμα για το κλείσιμο

«Παιδιά μου, μη φοβάστε, μη φοβηθείτε ποτέ στη ζωή σας, όσες δυσκολίες και αν εμφανιστούν. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Προβλήματα και δοκιμασίες πάντοτε υπήρξαν. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη ύπαρξης. Όσα ζούμε είναι αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων. Δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν. Στηριχθείτε στον Θεό και μην ξεχνάτε ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο», είπε κλείνοντας.

  • Η συνέντευξη δόθηκε αρχές Φεβρουαρίου 2021 και υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Β. Φιλίππου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: vimaorthodoxias.gr)
ΠΙΣΤΗ

Τραγωδία στο Άγιον Όρος: Μοναχός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μετά τη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»

14/04/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: stonisi.gr / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΠΙΣΤΗ

Λέσβος: Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

14/04/2026 - 4:30μμ
Εικόνα από την Αναστάσιμη ακολουθία στον Ιερο Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Ελευθέρι Θεσπρωτίας (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί» του π. Αρίσταρχου Γκρέκα

12/04/2026 - 8:32πμ
Άφιξη του Αγίου Φωτός στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στο ναό των Αγίων Αναργύρων στην Πλάκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΙΣΤΗ

Ανάσταση: Live η ακολουθία – Το Φως περνά από λαμπάδα σε λαμπάδα

11/04/2026 - 11:00μμ
Το Άγιο Φως στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, 11 Απριλίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΙΣΤΗ

Βηρυτός: Το Άγιο Φως έφτασε στην καρδιά της πόλης – Μήνυμα ελπίδας μέσα στον πόλεμο

11/04/2026 - 10:03μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Ιερουσαλήμ: Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης ολοκληρώθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός

11/04/2026 - 3:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΙΣΤΗ

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται η ελληνική αποστολή που θα μεταφέρει στην Ελλάδα το Άγιο Φως

11/04/2026 - 11:00πμ
Λιτανεία Επιταφίου στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, σήμερα  Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Με κατάνυξη η πρώτη περιφορά Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά στη Θεσσαλονίκη

10/04/2026 - 7:43μμ
(Πηγή: facebook.com/JerusalemPatriarchate?locale=el_GR)
ΠΙΣΤΗ

Ιεροσόλυμα: Κορύφωση του Θείου Δράματος στον Πανάγιο Τάφο

10/04/2026 - 5:30μμ
Από τη συνάντηση των Επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους, τη Μεγάλη Παρασκευή του 2025 
(φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Για τρίτη χρονιά θα συναντηθούν πέντε Επιτάφιοι στην πλατεία Αριστοτέλους

10/04/2026 - 11:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: vimaorthodoxias.gr)

Τραγωδία στο Άγιον Όρος: Μοναχός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μετά τη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: NTV/X)

Επεισόδιο στην Αγιά Σοφιά: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες καθώς ξεδίπλωσαν την ελληνική σημαία στο εσωτερικό της

6 ώρες πριν
(Φωτ.: degruyterbrill.com)

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τουρκία: Στο μικροσκόπιο ο Μανσούρ Γιαβάς – Νέα έρευνα για προεκλογική χρήση δημοτικών πόρων

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Ο Γέργον / commons.wikimedia.org)

Τα «τσιριχτά» ζωντανεύουν στο Πέραμα: Ένα ποντιακό έθιμο μνήμης και παράδοσης

8 ώρες πριν
Γυναίκα παραλαμβάνει το ψηφοδέλτιό της σε εκλογικό τμήμα στο Κιουστεντίλ, κατά τη διάρκεια βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, 27 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Βουλγαρία: Οι πολίτες στις κάλπες… ξανά – Μάχη κατά της νοθείας υπόσχεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign