pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλεξάνδρα Τσαλικιάν: Η μικρή Ελληνοαρμένια που διάβασε ελληνικό παραμύθι για τα παιδιά της Αρμενίας (video)

Στο πλαίσιο του podcast πρότζεκτ «Ένα παραμύθι μαζί»

6/06/2021 - 2:00μμ
Η μικρή Αλεξάνδρα Τσαλικιάν (φωτ.: ArmenPress)

Η μικρή Αλεξάνδρα Τσαλικιάν (φωτ.: ArmenPress)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από Έλληνα πατέρα και Αρμένισσα μητέρα, η μικρή Αλεξάνδρα Τσαλικιάν γεννήθηκε και έζησε στην Ελλάδα μέχρι πριν από τρία χρόνια οπότε μετακόμισαν στο Γερεβάν με τη μαμά της και τη μικρότερη αδερφή της. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, άκουγε παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας και της Αρμενίας και ζούσε πατώντας και στους αρχαίους πολιτισμούς.

Σήμερα αν και ζει στην Αρμενία, πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο για να μην χάσει την επαφή της με τη γλώσσα μας.

Η Αλεξάνδρα είναι ένα από τα παιδιά των 11 εθνικών κοινοτήτων που ζουν στην Αρμενία, τα οποία επιλέχθηκαν για να διαβάσουν παραμύθια από τις πατρίδες τους, στην αρμενική γλώσσα.

Στο πλαίσιο του podcast πρότζεκτ «Ένα Παραμύθι Μαζί» (A Fairy Tale Together) του αρμενικού πρακτορείου ειδήσεων ArmenPress, η Ελληνοαρμένια μαθήτρια διάβασε το παραμύθι Ο παππούς και ο λαγός που της έδωσε η δασκάλα της στο ελληνικό σχολείο.

«Η Αλεξάνδρα συνεχίζει να μαθαίνει ελληνικά. Δεν ήθελα να ξεχάσει τη γλώσσα, όταν ήρθαμε στην Αρμενία. Κάθε Κυριακή παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών», είπε ημητέρα της Αρμινέ Βαρντανιάν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Σοφία Παπαδοπούλου. Η Αρμινέ Βαρντανιάν έζησε 13 χρόνια στην Ελλάδα και μιλάει κι αυτή την ελληνική γλώσσα.

(Πηγή: YouTube/ArmenPress)

«Όταν της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρότζεκτ, στην αρχή δεν πίστευε πως η ελληνική της καταγωγή θα ήταν το “όχημα” για να λάβει μέρος σε μια τέτοια πρωτοβουλία», λέει η περήφανη Αρμένισσα μαμά και θυμάται πως η αρχική συστολή της κόρης της μετατράπηκε στη συνέχεια σε ενθουσιασμό. «Στην αρχή ντρεπόταν αλλά μετά χάρηκε που θα έκανε κάτι σε σύνδεση με την ελληνική καταγωγή της», τονίζει.

Η Αλεξάνδρα, μάλιστα, συχνά σκέφτεται την Ελλάδα και ανυπομονεί να της δοθεί η δυνατότητα να απολαύσει και πάλι το φως και τη θάλασσα, που της έχουν λείψει πολύ.

Ένα πρότζεκτ για τα παιδιά και την πολυπολιτισμικότητα

«Ήταν μεγάλη η χαρά μου να συνεργαστώ με κάθε ένα απ’ αυτά τα παιδιά, τα οποία “κουβαλούσαν” μέσα τους το παραμύθι που μοιράστηκαν μαζί μας», δήλωσε ο διευθυντής του αρμενικού πρακτορείου ειδήσεων Αράμ Ανανιάν, ευχαριστώντας όλα τα παιδιά που απλόχερα, όπως είπε, σκόρπισαν χαρά και καλοσύνη μέσα από τις συνολικά 15 ιστορίες που αφηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ.

«Ο αρμένικος λαός ζει σ’ έναν κρατήρα πολιτισμών από τα αρχαία χρόνια και έχτισε σχέσεις με όλους τους λαούς. Αυτή η πρωτοβουλία είναι έκφραση αυτής ακριβώς της επικοινωνίας μεταξύ των λαών», σημείωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις εθνικές μειονότητες και τις θρησκευτικές υποθέσεις στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Αρμενίας Φαρντάν Ασκατριάν, σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Το ArmenPress και η Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας είναι πάντα ανοιχτά ως μέσα σε τέτοιου είδους θετικές πρωτοβουλίες», ανέφερε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Έντγκαρ Αμιρχανιάν, υπογραμμίζοντας την εκπαιδευτική πτυχή του πρότζεκτ.

Το πρότζεκτ «Ένα Παραμύθι Μαζί» τέθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού για τις Εθνικές Μειονότητες που υπάγεται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Αρμενίας, ο επικεφαλής του οποίου Αβάγκ Χακομπιάν επισήμανε πως τα αποτελέσματα μιας δουλειάς ενός και πλέον μήνα μαζί με τα παιδιά κατέδειξε τη σημασία των βιβλίων και της ανάγνωσης.

Τα βίντεο του πρότζεκτ έχουν αρχίσει ν’ ανεβαίνουν στη σελίδα του ArmenPress στο YouTube. Ακολουθεί το βίντεο της Αλεξάνδρας:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 9:13μμ
Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

21/12/2025 - 12:51μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ

21/12/2025 - 11:00πμ
Ο Ντμίτρι Μπίστι, ακαδημαϊκός της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και Λαϊκός Καλλιτέχνης της Ρωσίας, ήταν ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους της πρώην ΕΣΣΔ. Ο στενός φίλος και συνάδελφος του Ντούρντι Μπαϊράμοφ, τον ζωγράφισε το 1979. Το έργο έχει τίτλο «Καλλιτέχνης Ντμίτρι Μπίστι» (λάδι σε καμβά)
και βρίσκεται σε μόνιμη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα (πηγή: facebook.com/bbayramov1)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημήτρης Μπίστη: Ένας σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος της Ρωσίας άγνωστος στο ελληνικό κοινό

20/12/2025 - 7:30μμ
(Φωτ.: Facebook Ελληνική ορθόδοξη ενορία και κοινότητα Kongarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Kogarah στη Νέα Νότια Ουαλία φωτίζει τα Χριστούγεννα παιδιών και οικογενειών

17/12/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

17/12/2025 - 10:18πμ
Αν βρεθείτε στο Κάρντιφ και ακούσετε νταούλι μέσα στο πάρκο, θα ξέρετε γιατί (φωτ.: facebook/Greek dances Cardiff)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Greek Dances Cardiff: Χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην… Ουαλία – «Όταν δείχνω χορούς, νιώθω ότι μεταφέρω ιστορίες. Ρίζες»

16/12/2025 - 10:26μμ
Οι «ξεχασμένοι» Έλληνες της Αιθιοπίας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα σελίδα για τον ελληνισμό της Αφρικής – Υπεγράφη μνημόνιο για το ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα

16/12/2025 - 3:05μμ
Έτοιμη να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει το Ποντιακό Σπίτι για τα επόμενα 45 χρόνια η νέα γενιά του «Ποντοξενιτέα» (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ποντοξενιτέας»: Με χρονοκάψουλα και ποντιακά κάλαντα έκλεισαν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού

15/12/2025 - 9:41μμ
Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

15/12/2025 - 11:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακαινισμένο δωμάτιο στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Δημόσιο – ασφαλιστικές: Έρχεται το πρώτο νοσοκομείο με μοντέλο τύπου ΣΔΙΤ

11 λεπτά πριν
Παρόλου που «γεννήθηκε» μέσα στο χειμώνα, η Σάρτη αγαπά το φως του καλοκαιρινού ήλιου (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης «Η Αφησιά»)

Σάρτη Χαλκιδικής: Η προσφυγική «γέννηση» ενός χωριού, παραμονή Χριστουγέννων

35 λεπτά πριν
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα 50 αγρότες για μαζικές διαγραφές αγροτεμαχίων από το Ε9

1 ώρα πριν
Κάλαντα σε live μετάδοση, από το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου (πηγή: Glomex)

Όπου υπάρχει Ελλάδα, ακούγονται ποντιακά κάλαντα: Από το Μόναχο, παραμονή Χριστουγέννων

1 ώρα πριν
Ομιλία Ερντογάν στη διευρυμένη σύνοδο των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ (φωτ.: Χ / AK Parti)

Ερντογάν κατά της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Δεν μας δεσμεύουν συμφωνίες και μηνύματα

2 ώρες πριν
Αναπαράσταση της Γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ (φωτ.: Ανθή Αγγελοπούλου)

Στα βήματα του Ιησού: Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους, εκεί όπου γεννήθηκε η ελπίδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign