pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλεξάνδρα Τσαλικιάν: Η μικρή Ελληνοαρμένια που διάβασε ελληνικό παραμύθι για τα παιδιά της Αρμενίας (video)

Στο πλαίσιο του podcast πρότζεκτ «Ένα παραμύθι μαζί»

6/06/2021 - 2:00μμ
Η μικρή Αλεξάνδρα Τσαλικιάν (φωτ.: ArmenPress)

Η μικρή Αλεξάνδρα Τσαλικιάν (φωτ.: ArmenPress)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από Έλληνα πατέρα και Αρμένισσα μητέρα, η μικρή Αλεξάνδρα Τσαλικιάν γεννήθηκε και έζησε στην Ελλάδα μέχρι πριν από τρία χρόνια οπότε μετακόμισαν στο Γερεβάν με τη μαμά της και τη μικρότερη αδερφή της. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, άκουγε παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας και της Αρμενίας και ζούσε πατώντας και στους αρχαίους πολιτισμούς.

Σήμερα αν και ζει στην Αρμενία, πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο για να μην χάσει την επαφή της με τη γλώσσα μας.

Η Αλεξάνδρα είναι ένα από τα παιδιά των 11 εθνικών κοινοτήτων που ζουν στην Αρμενία, τα οποία επιλέχθηκαν για να διαβάσουν παραμύθια από τις πατρίδες τους, στην αρμενική γλώσσα.

Στο πλαίσιο του podcast πρότζεκτ «Ένα Παραμύθι Μαζί» (A Fairy Tale Together) του αρμενικού πρακτορείου ειδήσεων ArmenPress, η Ελληνοαρμένια μαθήτρια διάβασε το παραμύθι Ο παππούς και ο λαγός που της έδωσε η δασκάλα της στο ελληνικό σχολείο.

«Η Αλεξάνδρα συνεχίζει να μαθαίνει ελληνικά. Δεν ήθελα να ξεχάσει τη γλώσσα, όταν ήρθαμε στην Αρμενία. Κάθε Κυριακή παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών», είπε ημητέρα της Αρμινέ Βαρντανιάν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Σοφία Παπαδοπούλου. Η Αρμινέ Βαρντανιάν έζησε 13 χρόνια στην Ελλάδα και μιλάει κι αυτή την ελληνική γλώσσα.

(Πηγή: YouTube/ArmenPress)

«Όταν της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρότζεκτ, στην αρχή δεν πίστευε πως η ελληνική της καταγωγή θα ήταν το “όχημα” για να λάβει μέρος σε μια τέτοια πρωτοβουλία», λέει η περήφανη Αρμένισσα μαμά και θυμάται πως η αρχική συστολή της κόρης της μετατράπηκε στη συνέχεια σε ενθουσιασμό. «Στην αρχή ντρεπόταν αλλά μετά χάρηκε που θα έκανε κάτι σε σύνδεση με την ελληνική καταγωγή της», τονίζει.

Η Αλεξάνδρα, μάλιστα, συχνά σκέφτεται την Ελλάδα και ανυπομονεί να της δοθεί η δυνατότητα να απολαύσει και πάλι το φως και τη θάλασσα, που της έχουν λείψει πολύ.

Ένα πρότζεκτ για τα παιδιά και την πολυπολιτισμικότητα

«Ήταν μεγάλη η χαρά μου να συνεργαστώ με κάθε ένα απ’ αυτά τα παιδιά, τα οποία “κουβαλούσαν” μέσα τους το παραμύθι που μοιράστηκαν μαζί μας», δήλωσε ο διευθυντής του αρμενικού πρακτορείου ειδήσεων Αράμ Ανανιάν, ευχαριστώντας όλα τα παιδιά που απλόχερα, όπως είπε, σκόρπισαν χαρά και καλοσύνη μέσα από τις συνολικά 15 ιστορίες που αφηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ.

«Ο αρμένικος λαός ζει σ’ έναν κρατήρα πολιτισμών από τα αρχαία χρόνια και έχτισε σχέσεις με όλους τους λαούς. Αυτή η πρωτοβουλία είναι έκφραση αυτής ακριβώς της επικοινωνίας μεταξύ των λαών», σημείωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις εθνικές μειονότητες και τις θρησκευτικές υποθέσεις στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Αρμενίας Φαρντάν Ασκατριάν, σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Το ArmenPress και η Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας είναι πάντα ανοιχτά ως μέσα σε τέτοιου είδους θετικές πρωτοβουλίες», ανέφερε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Έντγκαρ Αμιρχανιάν, υπογραμμίζοντας την εκπαιδευτική πτυχή του πρότζεκτ.

Το πρότζεκτ «Ένα Παραμύθι Μαζί» τέθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού για τις Εθνικές Μειονότητες που υπάγεται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Αρμενίας, ο επικεφαλής του οποίου Αβάγκ Χακομπιάν επισήμανε πως τα αποτελέσματα μιας δουλειάς ενός και πλέον μήνα μαζί με τα παιδιά κατέδειξε τη σημασία των βιβλίων και της ανάγνωσης.

Τα βίντεο του πρότζεκτ έχουν αρχίσει ν’ ανεβαίνουν στη σελίδα του ArmenPress στο YouTube. Ακολουθεί το βίντεο της Αλεξάνδρας:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα εποχή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη νότια Αυστραλία – Το νέο όραμα που ενώνει γενιές εκπαιδευτικών

24/07/2026 - 3:40μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ελληνισμός της διασποράς ενωμένος στη Βουλή των Ελλήνων: 30 χρόνια αγώνα για την ελληνική ταυτότητα σε όλο τον κόσμο

24/07/2026 - 10:50πμ
Ελληνίδες νύφες κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ το 1921 (φωτ.: Courtesy of the Statue of Liberty National Monument and Ellis Island, National Park Service, photo STLI 24332. Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν οι Ελληνίδες έφταναν στην Αμερική για να παντρευτούν – Τον σύζυγο τον είχαν δει μόνο σε φωτογραφία

23/07/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Greektown Detroit/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, γεύσεις και πολιτισμό στην ελληνική συνοικία του Ντιτρόιτ

23/07/2026 - 11:06πμ
(Φωτ.: youtube/anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Υπόσχεση για μνημείο στη Νέα Υόρκη, αφιερωμένο στα θύματα και τους ήρωες της Κύπρου από υποψήφιο κυβερνήτη

23/07/2026 - 12:09πμ
Μετά το τέλος της ανοιχτής συζήτησης «Οι παραδόσεις των Ελλήνων της Ουκρανίας: Μια κληρονομιά που ενώνει». 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Έλληνες της Ουκρανίας κρατούν ζωντανή την ταυτότητά τους μέσα στον πόλεμο

22/07/2026 - 4:50μμ
Ο ομογενής ογκολόγος Ιβάν Στυλίδης, διευθυντής του Εθνικού Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Ογκολογίας «Νικολάι Μπλόχιν» στη Μόσχα (φωτ.: Ογκολογικό Κέντρο «Νικολάι Μπλόχιν»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιβάν Στυλίδης: Από βοηθός χειρουργείου στα 17, στην κορυφή της ρωσικής ογκολογίας

22/07/2026 - 11:45πμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης των φοιτητών Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου «Ταράς Σεβτσένκο» του Κιέβου. Τρίτη 14 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικά μέσα στον πόλεμο: Απόφοιτοι στο Κίεβο μετέφρασαν Παπαδιαμάντη

21/07/2026 - 11:58μμ
(Πηγή: facebook.com/fcaousa.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

52 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία: Η Νέα Ιερσέη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής το 1974

20/07/2026 - 8:53μμ
Από το 2025 και την εκδήλωση μνήμης στο Τζιβνούφ για τους Έλληνες τραυματίες και πολιτικούς πρόσφυγες που νοσηλεύτηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 250 μετά τον Εμφύλιο (φωτ.: kamienskie.info)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τζιβνούφ: Η μυστική αποστολή που ένωσε Ελλάδα και Πολωνία – 77 χρόνια μετά

20/07/2026 - 3:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Hellenic Train: Διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και της ηλεκτροδότησης στο τμήμα Λάρισα-Ραψάνη λόγω πυρκαγιάς

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINISSI)

Πληρωμές σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,3 εκατ. δικαιούχους – Ο «χάρτης» των καταβολών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)

Μια νέα εστία μνήμης για τον Πόντο παίρνει μορφή στη Λευκόπετρα Ξάνθης

1 ώρα πριν
Από εξώφυλλο άλμπουμ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Συναγερμός για την κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Εύβοια, Λάρισα, Μαγνησία και Σποράδες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Νέα εποχή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη νότια Αυστραλία – Το νέο όραμα που ενώνει γενιές εκπαιδευτικών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign