pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέες ενέργειες στην Αυστραλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σχετικό αίτημα κατέθεσαν δύο γυναίκες βουλευτές στην κυβέρνηση της νότιας Αυστραλίας

3/06/2021 - 11:56πμ
(Φωτ.: Νέος Κόσμος)

(Φωτ.: Νέος Κόσμος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μεγαλύτερη στήριξη λαμβάνει συνεχώς στην Αυστραλία η πρόταση αναγνώρισης της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δύο βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση της νότιας Αυστραλίας να αναγνωρίσει επίσημα την ημερομηνία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων στη Μικρά Ασία.

Η Ειρήνη Πνευματικού και η Κόνι Μπονάρος κατέθεσαν το σχετικό αίτημα.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των ενεργειών του Στάθη Γεωργανά και του Τομ Κουτσαντώνη στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Στην ομιλία της η Ειρήνη Πνευματικού επισήμανε πως καταδικάζει τη Γενοκτονία ως την απόλυτη πράξη της ρατσιστικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μισαλλοδοξίας και κάλεσε την Τουρκία να αποδεχτεί τις ευθύνες της και να απολογηθεί για τις πράξεις της.

«Παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση επίσημα αρνείται ότι έχει διαπράξει Γενοκτονία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από το 1915 έως το 1923, στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης, εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην εφημερίδα Νέος Κόσμος, η Ειρήνη Πνευματικού τόνισε πως αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως Γενοκτονία, πολλές χώρες και αρκετοί ηγέτες έχουν αναγνωρίζει αυτά τα γεγονότα ως τις πιο χαρακτηριστικές τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας.

«Τελευταία το έκαναν οι ΗΠΑ, ενώ είχαν προηγηθεί οι Αργεντινή, Βραζιλία, Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ουρουγουάη και εννέα ακόμη χώρες, που επίσημα αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία. Μόνο όταν αναγνωρίσουμε αυτά που έγιναν στο παρελθόν, μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας πάνω στην κατανόηση και αποτρέψουμε μελλοντικές αποτυχίες», συμπλήρωσε.

Η Κόνι Μπονάρος στην ομιλία της στο κοινοβούλιο, εξέφρασε τη στήριξή της στο αίτημα της Ειρήνης Πνευματικού, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η συστηματική εξόντωση των Χριστιανών και των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου συχνά αναφέρεται ως η πρώτη μοντέρνα Γενοκτονία. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι 353.000 Πόντιοι εξοντώθηκαν από το 1914 έως το 1923.

Η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κερδίζει έδαφος, εμπνευσμένη από την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Εγώ, μαζί με άλλα μέλη της κοινότητάς μας, εδώ στη νότια Αυστραλία και στον κόσμο, αναμένουμε την επίσημη αναγνώριση από πολλά περισσότερα κράτη, έτσι ώστε τέτοιες φρικαλεότητες που υπέστησαν όχι μόνο οι Πόντιοι, αλλά οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Κύπριοι, να μην συμβούν ποτέ ξανά».

Και οι δύο γυναίκες ξεκαθάρισαν ότι αυτή η συζήτηση δεν γίνεται για να διχάσει τους Έλληνες με τους Τούρκους, αλλά θεωρούν πως η αναγνώριση αυτών των γεγονότων θα βοηθήσει όλους να προχωρήσουν μπροστά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη της Σίβηρης στην Χαλκιδική, την Πέμπτη 13 Αυγούστου, λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς (φωτ.: Δήμητρα Μερζιεμεκίδου/ EUROKINISSI)

Σίβηρη Χαλκιδικής: Η ιστορία του οικισμού που δοκιμάζεται – Η σχέση με Πόντιους και Μικρασιάτες

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Καταστροφική βραδιά στις Βρυξέλλες και συνέχεια στο Conference για τον ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
(Πηγή: tiktok.com/@seak_o_youtuberr/video)

Λίμνη Πλαστήρα: Προσαγωγή οδηγού βυτιοφόρου για επικίνδυνη οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα

2 ώρες πριν
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

2 ώρες πριν
Μεγάλες καταστροφές από τη φωτιά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Φωτιά στη Χαλκιδική: Βελτιωμένη η εικόνα στη Σίβηρη – Σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οι απεγκλωβισθέντες

3 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV