pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η Μακρόνησος λύνει τη σιωπή της και «θυμάται» την εξορία των Πόντιων και Ασσύριων προσφύγων

H έρευνα και η πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» οδήγησαν στην τοποθέτηση μνημείου στο νησί

27/05/2021 - 7:18μμ
Η τοποθεσία του λοιμοκαθαρτηρίου της Μακρονήσου σήμερα (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Η τοποθεσία του λοιμοκαθαρτηρίου της Μακρονήσου σήμερα (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πείνα, δίψα, ξαγρύπνια, εξάντληση, ψείρα, βρομιά και αρρώστια. Μα πάνω απ’ όλα, ξεριζωμός και γενοκτονία. Έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που Πόντιοι και Μικρασιάτες ξεκίνησαν τσακισμένοι ένα ταξίδι προς τη μητέρα Ελλάδα, με βασικούς προορισμούς τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης – μαζί τους και Αρμένιοι και Ασσύριοι.

Η «φιλοξενία» από την πρώτη στιγμή πήρε τη μορφή του λοιμοκαθαρτηρίου: Η Μακρόνησος, όπως προκύπτει από ντοκουμέντα και μαρτυρίες, ήταν ένας χώρος συγκέντρωσης για τους εκτοπισμένους. Κούρεμα, λουτρό και αποπαρασίτωση ήταν η συνήθης διαδικασία, που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία τους.

Για τον Θεόφιλο Καστανίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», είναι το Μακρονήσι που έλυσε τη σιωπή του, με την αναμνηστική στήλη που τοποθετήθηκε για τους περίπου 6.000 πρόσφυγες, κυρίως Έλληνες του Πόντου, αλλά και Ασσύριους, που έχασαν τη ζωή τους στο λοιμοκαθαρτήριο, αλλά και για τους εθελοντές και τις εθελόντριες που προσέφεραν ουσιαστικές υπηρεσίες την περίοδο 1922-1923.

Η Μακρόνησος εκατό χρόνια πριν (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Το νεκροταφείο στη Μακρόνησο (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Η προσπάθεια για τη δημιουργία του μνημείου ξεκίνησε προς το τέλος του 2018, όταν εκ μέρους των «Αργοναυτών-Κομνηνών» κατατέθηκε αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων.

Ζητούμενο, όμως, δεν ήταν απλώς να τιμηθεί η μνήμη, αλλά και να δημιουργηθεί ένα τοπόσημο. Ο Θεόφιλος Καστανίδης αναζητώντας και μελετώντας πηγές, φωτογραφίες και μαρτυρίες για τουλάχιστον μία δεκαετία κατέληξε στο ότι το σημείο άφιξης των ταλαιπωρημένων προσφύγων ήταν στο νότιο άκρο της Μακρονήσου, εκεί όπου λειτούργησε και το λοιμοκαθαρτήριο, ενώ κατάφερε να εντοπίσει και την ακριβή θέση του νεκροταφείου για αυτούς που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στο ξερονήσι με τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.

Από την ίδια έρευνα αναδεικνύεται και ο παραγνωρισμένος μέχρι σήμερα ρόλος των Αμερικανίδων εθελοντριών-γιατρών της οργάνωσης American Women’s Hospital, καθώς ήταν πολύτιμη η συμβολή τους στην περίθαλψη των προσφύγων.

Νοσοκομείο Αμερικανίδων Κυριών στη Μακρόνησο (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκο Μπατσάρα και τον τέως αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς και Νήσων Τάκη Χατζηπέτρου, ο Θεόφιλος Καστανίδης απευθύνθηκε στην προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Μανούδη, μιας και η Μακρόνησος έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Τόπος.

Το αίτημα που συνόδευε το φάκελο ήταν να τοποθετηθεί στη Μακρόνησο ένα μνημείο. Ακολούθησαν διεργασίες, ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία και η απαραίτητη μελέτη που έγινε από την αρχιτέκτονα Έλλη Ντρούκα, ο Δήμος Κέας έδωσε το πράσινο φως, υπήρξαν και συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Τελικά, στις 27 Φεβρουαρίου 2020 δόθηκε η έγκριση τοποθέτησης γλυπτού από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» απέναντι από το ακρωτήρι Αγκάλιστρος, στα νοτιοδυτικά των στρατιωτικών φυλακών Αθηνών, στην απόληξη του κόλπου.

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αξέχαστοι έμειναν και φέτος οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών – Αναβίωσαν το εθιμικό δρώμενο και ξεσήκωσαν την εορταστική αγορά

21/12/2025 - 10:07μμ
Ο Βασίλης Καρράς σε συναυλία που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 στο Θέατρο Πέτρας για τα 40 χρόνια του στο λαϊκό τραγούδι (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Βασίλης Καρράς – Η εξομολόγηση του αδελφού του, Δαμιανού Κεσογλίδη: «Δεν μπορώ να ακούσω τα τραγούδια του»

21/12/2025 - 6:46μμ
(Φωτ.: Ιnstagram klavdiaitiz)
ΠΟΝΤΟΣ

Κλαυδία: Θυμάται με συγκίνηση τα παιδικά της χρόνια στον Ασπρόπυργο και τις ιστορίες της γιαγιάς της από τον Πόντο

21/12/2025 - 2:19μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής: 12 μήνες, 12 περιοχές του Πόντου, 33 πρόσωπα – Οι ιδρυτές του ιστορικού σωματείου μετρούν τις μέρες του 2026

21/12/2025 - 1:50μμ
Επτά γυναίκες, επτά ιστορίες, μια ματιά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Τα πρόσωπα που εικονίζονται είναι στον πυρήνα της αφήγησης της Θεοδώρας Ιωαννίδου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λεηλατημένες ζωές και σιωπηλές μνήμες: Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τις γυναίκες

21/12/2025 - 10:03πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ένωση Ποντίων Σουρμένων γιορτάζει τα Χριστούγεννα με χορό και παραδοσιακή μουσική

20/12/2025 - 11:48μμ
(Φωτ.: facebook.com/epona.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Live το «Αντάμωμαν 2025» της ΕΠΟΝΑ στο Εκθεσιακό Κέντρο του Περιστερίου

20/12/2025 - 10:54μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Άγιος Βασίλης θα περάσει μια βόλτα από τον Σύλλογο Ποντίων στην Ξάνθη

20/12/2025 - 10:24μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

Έξι δεκαετίες δράσης και προσφοράς γιόρτασε το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

20/12/2025 - 9:28μμ
(Φωτ. αρχείου: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου για το pontosnews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέος ποντιακός σύλλογος στο Όφενμπαχ – Ετοιμάζονται να βάλουν άψιμον με τον πρώτο τους χορό

20/12/2025 - 8:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Χριστούγεννα στην κορυφή η ΑΕΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Αξέχαστοι έμειναν και φέτος οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών – Αναβίωσαν το εθιμικό δρώμενο και ξεσήκωσαν την εορταστική αγορά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Εύκολα ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

4 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/monicore-1499084/)

Παραμονή Χριστουγέννων με τη Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign