pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο Μικρασιάτης ζωγράφος Γιώργος Δρίζος

Είχε ρίζες και στη Χίο

26/05/2021 - 6:33μμ
Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Γιώργος Δρίζος

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Γιώργος Δρίζος

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πλήρης ημερών και εμπειριών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο γνωστός ζωγράφος Γιώργος Δρίζος. 

Γεννημένος το 1930, στην Αθήνα, ο Γιώργος Δρίζος ήταν ο πρωτότοκος φτωχής οικογένειας, με ρίζες στη Χίο και τη Μικρά Ασία, που στέριωσε στην Καισαριανή, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Με καθηγητή τον Σπύρο Βικάτο, έκανε ελεύθερες σπουδές για να καταξιωθεί στη συνέχεια, μέσα από πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Θεματική αφετηρία του ήταν η φύση και το ελληνικό τοπίο, αλλά κυρίως τα νησιά. Η τέχνη του χαρακτηρίζονταν αρχικά από τη χρησιμοποίηση τύπων της ζωγραφικής της υπαίθρου και το ιμπρεσιονιστικό ιδίωμα, σε συνδυασμό με μια εξπρεσιονιστική διάσταση. Όταν ζωγράφιζε με χρωματική στερεότητα πρόβαλε τους αισθητικούς ερεθισμούς που προκαλούν τα τοπία, στοιχεία τα οποία εξύμνησε και ο αείμνηστος Παναγιώτης Τέτσης στην Ακαδημίας Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, είχε λάβει μέρος σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις του Ζαππείου, αλλά και στην έκθεση «Σύγχρονοι Έλληνες Ζωγράφοι και Χαράκτες», που οργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας στην Κύπρο, το 1978, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Έκθεση Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Καλλιτεχνών I.A.G.,1975, κ.ά.

Το 1975, τύπωσε σε λιθογραφίες σειρά από δέκα σχέδιά του με θέμα την Κατοχή, οι οποίες φιλοξενούνται και στο Μουσείο «Lohamei», στο Ισραήλ.

Έλαβε μέρος στην εικονογράφηση ημερολογίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (1978 έως 1982), όπως και πολλά βιβλία και ποιητικές συλλογές, ενώ το 1993 η Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος τύπωσε έργο του, που ανήκει στη συλλογή της, σε 220 αριθμημένες μεταξοτυπίες.

Το 1980, ύστερα από επιλογή του Οργανισμού Τουρισμού της Γερμανίας, και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, του ανατέθηκε να φιλοτεχνήσει τρεις ακουαρέλες που διατέθηκαν ως αφίσες στις χώρες της Ευρώπης, με σκοπό την προβολή τριών Ελληνικών νησιών (Ύδρα, Σκόπελος, Κρήτη-Χανιά).

Επί σειρά ετών (1977-1989) διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σχεδίασε, ακόμη, το «Μνημείο των Αποδήμων Κυθηρίων», στο χωρίο Φράτσια Κυθήρων. Τα Κύθηρα, άλλωστε, ήταν για τον ίδιο το δεύτερο σπίτι του, τόπος αστείρευτης έμπνευσης, όπου κατοικούσαν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες τους καλοκαιρινούς μήνες, με την πολυαγαπημένη του σύζυγο, Φρύνη, λαϊκός ζωγράφος και η ίδια.

Έργα του Γιώργου Δρίζου κοσμούν –μεταξύ άλλων– την Εθνική Πινακοθήκη, το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ίωνα Βορρέ, το Υπουργείο Παιδείας, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Πινακοθήκη Καλαμάτας, η Κτηματική Τράπεζα Ελλάδος, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Υπουργείο Γεωργίας το Υπουργείο Πολιτισμού, η Πινακοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, το Μουσείο «Lohamei» στο Ισραήλ, δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία ΗΠΑ, Ελβετία, Ισραήλ, Αγγλία, η τράπεζα EUROBANK κ.ά.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Έργο του Γιώργου Δρίζου

Με αφορμή το «Έτος Κ.Π. Καβάφη», που ανακήρυξε το 2013 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ), τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού μας ποιητή, ο Γιώργος Δρίζος προσέφερε το πορτρέτο του, που φιλοτέχνησε το 1964, στο Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια.

Το 2015 από τις ελβετικές εκδόσεις Verlag an der Friedensgasse κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο του Γιώργου Δρίζου, που απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Πρόκειται για μια πολυτελής έκδοση με 17 κολάζ-δουλειές του, πάνω σε αντίστοιχο αριθμό ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη, τα πιο αντιπροσωπευτικά, όπως τα: «Ιθάκη», «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Τείχη», «Θερμοπύλες», «Η Πόλις», «Κεριά», αλλά και ποιήματα, που είναι προσωπικές επιλογές του Γιώργου Δρίζου, όπου υποθέτουμε ότι τον ενέπνευσαν περισσότερο, όπως τα: «Μάρτιαι Ειδοί» και «Άγε, ω Βασιλεύ Λακεδαιμονίων».

Για τα 90χρονά του, η Γκαλερί «Αργώ» στο Κολωνάκι διοργάνωσε το Δεκέμβριο του 2019 την τελευταία μεγάλη αναδρομική του έκθεση, γεγονός που τον είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο το πρωί στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο όψεις της ξύλινης σφραγίδας με τους άγιους Αντώνιο και Νικόλαο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: «Ένα έκθεμα – Μια ιστορία» από το Βυζαντινό Μουσείο με πρώτη τη σφραγίδα της «Μονής Αγίου Αντώνιου»

17/01/2026 - 12:57μμ
Το καστ της «Μεγάλης Χίμαιρας» της ΕΡΤ και αριστερά ο Μ. Καραγάτσης το 1955, ένα τεκμήριο από τη Συλλογή του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τηλεοπτικός Μ. Καραγάτσης: Οι σειρές που βασίστηκαν σε έργα του μεγάλου συγγραφέα

16/01/2026 - 5:24μμ
Με τον Κώστα Μπάρκουλη, σε σκηνή από ταινία του αθάνατου ελληνικού κινηματογράφου (πηγή: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέλπω Ζαρόκωστα: Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών – Στο Σίδνεϊ είχε κάνει τα πρώτα της βήματα

16/01/2026 - 3:03μμ
(Πηγή: facebook.com/GiannisXylouris.Psarogiannis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του λαούτου Γιάννης Ξυλούρης, αδερφός του Νίκου

15/01/2026 - 3:02μμ
Ο Τύμβος του Καραάγατς στην Αδριανούπολη δεσπόζει σε φυσικό ύψωμα (πηγή: Μουσείο Bilecik)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη σκιά του Μίδα: Τάφος στη Φρυγία ίσως ανήκει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας

15/01/2026 - 9:05πμ
Η «Οικία Κοκοβίκου» σήμερα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικία Κοκοβίκου: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο στην Πλάκα

14/01/2026 - 4:51μμ
(Πηγή: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ - trailer)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ελληνικό σινεμά όχι μόνο είναι εδώ αλλά γεμίζει και τις αίθουσες

13/01/2026 - 6:47μμ
Στο δημαρχείο της Βιέννης έγινε η κλήρωση για τις συμμετοχές στους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2026 (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/Thomas Ledl)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό θα διαγωνιστεί η Ελλάδα στις 12 Μαΐου

12/01/2026 - 10:20μμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Ελληνικό Θαύμα στην Τασκένδη» (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το Ελληνικό Θαύμα στην Τασκένδη» – Τιμάται η ιστορία των πολιτικών προσφύγων

12/01/2026 - 4:44μμ
Ο Χρ. Πολίτης, Ορέστης στην παράσταση του Εθνικού «Ορέστεια: Χοηφόροι-Ευμενίδες», 1971 (φωτ.: Α. Διαμαντόπουλος, πηγή: n-t.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίνα Μενδώνη για την απώλεια του Χρίστου Πολίτη: Διέγραψε μια γόνιμη πορεία δεκαετιών στην Τέχνη

9/01/2026 - 12:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κοζάνη: Αναβίωσε στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βελβεντού το έθιμο της λουκανικοφαγίας

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Με καρέ ο Γιόβιτς διέσυρε τον Παναθηναϊκό

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Επιτυχής η διάσωση των ορειβατών στον Ταΰγετο – Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»)

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» δίνει ραντεβού για ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: European Union)

Η Γροιλανδία στο επίκεντρο: Ευρωπαϊκή κινητοποίηση απέναντι στις απειλές Τραμπ

2 ώρες πριν
Εικόνα από το βιβλίο «Ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής», του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (σκίτσο: Χρήστος Δημάρχου)

«Κρίμαν, κρίμαν…» – Αλλιώς, το μαρτύριο και η …εκδίκηση της νύφης σε ένα ποντιακό ανέκδοτο από τη Χαλδία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign