pontosnews.gr
Σάββατο, 23/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανανεώνεται η συνεργασία του ΑΠΘ με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης»

Παρατείνεται η λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΑΠΘ

25/05/2021 - 2:56μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συνέχεια θα δοθεί στην επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η παράταση της λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΑΠΘ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας, με τον πρύτανη Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου να κάνει λόγο για ιδιαίτερα θετική απόφαση.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσα από καρποφόρες συνεργασίες, ενισχύει συνεχώς τον εξωστρεφή του χαρακτήρα και προσφέρει ακόμη περισσότερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές προοπτικές στα μέλη της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας. Η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού με τις πλούσιες δράσεις της συμβάλλει στη διεύρυνση των ακαδημαϊκών, πολιτιστικών και κοινωνικών οριζόντων του Πανεπιστημίου μας», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Επώνυμη Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΑΠΘ συμπληρώνει τον Ιούνιο του 2021 τέσσερα ακαδημαϊκά έτη επιτυχημένης λειτουργίας. Οι φοιτητές/-τριες του ΑΠΘ όλα αυτά τα χρόνια αγκάλιασαν με ενθουσιασμό τις δραστηριότητες της Έδρας, που δεν ήταν μόνο διδακτικές. Ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο παρακολούθησαν τα μαθήματα της Έδρας περίπου 250 φοιτητές/-τριες κατά μέσο όρο, αριθμός που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για μια νεοσύστατη Έδρα που δέχεται φοιτητές/-τριες από όλα τα Τμήματα του ΑΠΘ.

Το αντικείμενό της δεν έχει άμεση σχέση με κάποιο συγκεκριμένο Τμήμα, αν και λειτουργικά έχει ενταχθεί στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο αυτό, η Έδρα, κατά το δεύτερο ακαδημαϊκό έτος της λειτουργίας της, με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, έστειλε φοιτητές/-τριες της στο Θερινό Σχολείο Ρωσικής Γλώσσας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ, μια πρωτοβουλία που προσωρινά δεν μπόρεσε να επαναληφθεί λόγω της πανδημίας, αλλά θα γίνει προσπάθεια να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο, η Έδρα δραστηριοποιήθηκε και στο ερευνητικό πεδίο, με τη συμμετοχή της επίκουρης καθηγήτριας της Έδρας Τατιάνας Τριανταφυλλίδου, σε συνέδρια και δραστηριότητες όχι μόνο Ελληνικών Πανεπιστημίων και άλλων φορέων αλλά και Πανεπιστημίων της αλλοδαπής. Έτσι, για παράδειγμα, η κ. Τριανταφυλλίδου συμμετείχε με εισήγησή της σε διεθνή συνέδρια του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας CHARLES DARWIN, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και σε άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική δραστηριότητα της Έδρας εντάσσεται συχνά σε ευρύτερα ερευνητικά προγράμματα της χώρας μας, όπως στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ανάλογη προσπάθεια για την ένταξη της ερευνητικής αλλά και της γενικότερης δραστηριότητας της Έδρας καταβάλλεται και σε σχέση με διακρατικές συνεργασίες Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως στο πλαίσιο του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας-Ελλάδας 2019 ή του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021.

Τέλος, η Έδρα, πέραν του αμιγώς ακαδημαϊκού πεδίου, ανέπτυξε πολύπλευρη δράση, καθώς συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις του Ρωσικού Προξενείου ή άλλων Ρωσικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων κ.λπ. Επιπλέον, αποφασιστική υπήρξε η συνδρομή της Έδρας στην έγκριση από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας των δύο εκπαιδευτικών εγχειριδίων εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, τα οποία εκδόθηκαν από το ρωσικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, για χρήση τους στα σχολεία της Β. Ελλάδας τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα αδελφοποίησης με αντίστοιχα σχολεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η συνεισφορά της Έδρας, μάλιστα, αναγνωρίστηκε και από φορείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα, το 2019 να απονεμηθεί από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας «Ρωσική Συνεργασία» («Россотрудничество») τιμητική διάκριση στην Τατιάνα Τριανταφυλλίδου, για τη συνεισφορά της στην προώθηση και τη διάδοση της ρωσικής γλώσσας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Ευρωπαία γενική εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι στο Τελωνείο Πειραιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Στελέχη του υπ. Δικαιοσύνης απαντούν στη Λάουρα Κοβέσι: Κανένας αιφνιδιασμός από την πρόσφατη τροπολογία για την επιτάχυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων

23/05/2026 - 2:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρός ποινικός ο 42χρονος που βρέθηκε με όπλα και χειροβομβίδες στο Μικρολίμανο

23/05/2026 - 12:39μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη συμπλοκή στο Μικρολίμανο: Αστυνομικοί πυροβόλησαν ύποπτο που «τράβηξε» όπλο

23/05/2026 - 8:32πμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γρηγόρης Σιαμίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πότε αναμένεται ύφεση των φαινομένων

23/05/2026 - 8:07πμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα με «μαϊμού» υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές ξάφριζε πολίτες – Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση

22/05/2026 - 9:28μμ
(Φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ανανεωμένες οικογένειες παιχνιδιών ΣΚΡΑΤΣ είναι εδώ – Νέα παιχνίδια, νέα σχέδια, αναβαθμισμένη εμπειρία

22/05/2026 - 5:45μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση 3χρονο κοριτσάκι στη ΜΕΘ – Συνελήφθη η μητέρα για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

22/05/2026 - 1:31μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξήλωσαν» το κύκλωμα στην Κρήτη: Ναρκωτικά, όπλα και παράνομες επιδοτήσεις στο μικροσκόπιο των Αρχών

22/05/2026 - 12:02μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΗΣΑΠ λόγω EuroLeague Final Four

22/05/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου η αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

22/05/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U15: Χάλκινο μετάλλιο η Μπρούσα

23 λεπτά πριν
Κατράκειο θέατρο (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στο Κατράκειο – Η μεγάλη ποντιακή μουσική συνάντηση της Αθήνας

1 ώρα πριν
H Ευρωπαία γενική εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι στο Τελωνείο Πειραιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Στελέχη του υπ. Δικαιοσύνης απαντούν στη Λάουρα Κοβέσι: Κανένας αιφνιδιασμός από την πρόσφατη τροπολογία για την επιτάχυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων

2 ώρες πριν
H Λάουρα Κοβέσι βγαίνει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιστολή-προειδοποίηση Κοβέσι στην Κομισιόν για την Ελλάδα – Στο φόντο ακόμη και «πάγωμα» κονδυλίων

2 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της έκθεσης για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου (φωτ.: facebook.com/ercan.akpolat.3)

Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αστρονομικό κόστος αποκατάστασης εμποδίζει τη διάσωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

2 ώρες πριν
Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα που απεικονίζει το κτήριο που στέγασε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας του, από το 1902 έως το 1921 (πηγή: el.wikipedia.org)

«Ταξίδι στον Πόντο της καρδιάς μας»: Μια δράση των μαθητών της Ε’ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign