pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΠΣ: Τρισάγιο και στεφάνια για τα θύματα της Γενοκτονίας στο μνημείο της Θεσσαλονίκης

Επιστολή σε 40 αδελφοποιημένες πόλεις από το Δήμο Θεσσαλονίκης

19/05/2021 - 1:57μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού τίμησε με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, όπως επιβάλλουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με πολλούς επισήμους, η ΠΟΠΣ έστειλε για μία ακόμα χρονιά το μήνυμα της αναγκαιότητας διεθνούς αναγνώρισης.

Απόστολος Τζιτζικώστας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων, για να πάρει το λόγο αμέσως μετά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος χαρακτήρισε τη 19η Μαΐου ως ιδιαιτέρως σημαντική για ολόκληρο τον ελληνισμό.

«Υπάρχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρσι, αφού βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι εκείνη την εποχή, με αποκορύφωμα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ήρθε η ώρα για καθολική αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και για να πει μία συγνώμη η Τουρκία. Μόνο έτσι θα πορευθούμε με ειρήνη και συνεργασία, αλλά και θα αναπαυθούν οι 353.000 αθώες ψυχές που σφαγιάστηκαν. Όλοι μαζί ενωμένοι διεκδικούμε το αυτονόητο και το δίκαιο, Δίνουμε τη μάχη και είμαι σίγουρος ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι», σημείωσε.

Βούλα Πατουλίδου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, ο οποίος μέσα από τη σειρά «To κόκκινο ποτάμι» έκανε γνωστά σε όλους τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας.

«Άκουγα νέους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν έγιναν όλα αυτά. Το θεριό ήθελε να παρουσιαστεί ως θύμα», ανέφερε.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Επιστολή σε 40 αδελφοποιημένες πόλεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Επιστολή στις 40 αδελφοποιημένες με αυτόν πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Σίδνεϊ και το Σαν Φρανσίσκο, απέστειλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ζητώντας να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Αυτό τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας σταυροφορίας του δήμου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, να μην τιμούμε και να μην θυμόμαστε εκείνες τις μέρες της θηριωδίας, αλλά και τι θα σήμαινε για όλο τον ελληνισμό αν δεν είχαν συμβεί. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παλέψουμε για τη δικαίωση των θυμάτων, για να αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο η Γενοκτονία», υπογράμμισε.

Κωνσταντίνος Ζέρβας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Μία συγνώμη από την Τουρκία, αν θέλει η γειτονική χώρα να έχει μία θέση στον πολιτισμένο κόσμο, ζήτησε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, ενώ ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης πρότεινε να δημιουργηθεί μία διακομματική επιτροπή στη Βουλή που θα προωθήσει το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης.

«Ημέρα προσκυνήματος»

Για ημέρα προσκυνήματος έκανε λόγο η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, λέγοντας ότι όλοι οι Πόντιοι κουβαλούν όλο το χρόνο μέσα στην ψυχή τους τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας.

https://vimeo.com/552387959

«Μνήμη, χρέος, δικαίωση είναι χαραγμένα μέσα μας. Έτσι εμείς οι Πόντιοι μεταλαμπαδεύσαμε την ιστορία μας από γενιά σε γενιά. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί τη μόνη δικαίωση για τα θύματα, τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας, αλλά και τους απογόνους τους. Το ζήτημα δεν είναι μονάχα ιστορικό και συμβολικό. Είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει την ίδια γενοκτονική τακτική της. Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εντάξει στην ατζέντα της τη διεθνή αναγνώριση, Κλαίμε μέσα μας βουβά πια, διότι αυτό το κλάμα έχει μετατραπεί σε διεκδίκηση. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αποτελεί για εμάς πυξίδα για το φως», πρόσθεσε.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους θεσμικούς φορείς, τους βουλευτές, την πρόεδρο της ΠΟΠΣ, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και εκπροσώπους των Αρμενίων και άλλων φορέων.

Πόλυς Καρακασίδης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Πάρθεν» απήγγειλε συγκινητικά ο Πόλυς Καρακασίδης, ενώ το τραγούδι «Η Ρωμανία ‘πάρθεν» ερμήνευσε ο Μπάμπης Ιορδανίδης, υπό τους ήχους της κεμετζέ του Δαμιανού Ακριτίδη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης αποχαιρετά με θλίψη τον Θανάση Μουσόπουλο

18/01/2026 - 7:33μμ
(Φωτ.: Αργυρώ Αναστασίου/ EUROKINISSI)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Προσφορά ζωής από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

18/01/2026 - 2:34μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σε πλήρη δράση ο ποντιακός σύλλογος Πτολεμαΐδας: Εκδηλώσεις, νέες πρωτοβουλίες και βιωματική ποντιακή κουζίνα

18/01/2026 - 11:01πμ
Η Κεντρική Σχολή των Σουρμένων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1888. Το 1914 είχε συνολικά 220 μαθητές (πηγή: ozhanozturk.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια περιπέτεια στα Σούρμενα – Στο έλεος των Τούρκων η ενορία Καρακαντζή

17/01/2026 - 9:55μμ
(Φωτ.: facebook / Sofia Amperidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Ο Σύλλογος Ποντίων και Φίλων «αροθυμία» τίμησε τη Σοφία Αμπερίδου

17/01/2026 - 3:22μμ
Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

16/01/2026 - 10:37μμ
(Φωτ.: anatolinet.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας διαρκής φόρος τιμής στον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη

16/01/2026 - 3:31μμ
Τα ερείπια από το Κάστρο στη Χαψάμανα του Πόντου. Τα τείχη του έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί (πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Χαψάμανα (Γκιόλκιοϊ) του Πόντου – 200 ελληνικές οικογένειες ζούσαν στο χωριό μέχρι το 1920

16/01/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Καλαθόπον: Πράξη αγάπης με παράδοση τροφίμων στις Τράπεζες Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

16/01/2026 - 9:02πμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από τον εκτροχιασμό δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ανδαλουσία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κοζάνη: Αναβίωσε στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βελβεντού το έθιμο της λουκανικοφαγίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Με καρέ ο Γιόβιτς διέσυρε τον Παναθηναϊκό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Επιτυχής η διάσωση των ορειβατών στον Ταΰγετο – Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»)

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» δίνει ραντεβού για ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι

5 ώρες πριν
(Φωτ.: European Union)

Η Γροιλανδία στο επίκεντρο: Ευρωπαϊκή κινητοποίηση απέναντι στις απειλές Τραμπ

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign