pontosnews.gr
Κυριακή, 19/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γενοκτονία των Ποντίων σε βιβλίο από τους Έλληνες της Μόσχας – Όλες οι λεπτομέρειες

Ρεπορτάζ του ιστορικού Βασίλη Τσενκελίδη για το pontosnews.gr

18/05/2021 - 10:43μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Σύλλογος των Ελλήνων της Μόσχας χρόνο με το χρόνο διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων του, υποστηριζόμενος από τη Λέσχη των Ελλήνων επιχειρηματιών της ρωσικής πρωτεύουσας «ΣΥΝΕΡΓΙΑ».

Οι διαλέξεις και οι διαδικτυακές συναντήσεις των γνωστών ιστορικών με τους Μοσχοβίτες προκάλεσαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Ρωσίας και γενικά του ρωσόφωνου κοινού για τις τραγικές σελίδες της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1916-1923. 

Η κάθε συζήτηση με τους μελετητές γεννούσε νέες ιδέες, οι οποίες στην περίπτωση των Ελλήνων της Μόσχας άμεσα πήραν «σάρκα και οστά». Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα της έκδοσης όλων των επιστημονικών άρθρων των ιστορικών, νομικών και γνωστών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Σουηδία που ανέλυσαν τις πολιτικές, εθνικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που επέτρεψαν την πολιτική της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων του Πόντου.

Η συγκεκριμένη συλλογή άρθρων είναι η πρώτη συλλογική επιστημονική εργασία σχετικά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Όπως δήλωσε στο pontosnews.gr η εκτελεστική διευθύντρια του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας Ίννα Σεφφ:

«Η έκδοση της συλλογής άρθρων προγραμματίστηκε μετά τη διαδικτυακή συνδιάσκεψη διεθνούς εμβέλειας με τον τίτλο “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” που έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου 2020. Η συζήτηση στη διάρκεια της συνδιάσκεψης έπρεπε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου προς τα επίκαιρα ιστορικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα σχετικά με τη γενοκτονία.

»Η συνδιάσκεψη, που οργανώθηκε από το Σύλλογο των Ελλήνων της Μόσχας, αποτέλεσε την πρώτη επιστημονική εκδήλωση στη Ρωσία αφιερωμένη στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ευελπιστούμε πως η συγκεκριμένη συλλογή άρθρων θα προκαλέσει πολύπλευρη ανάλυση των σχετικών ζητημάτων στους επιστημονικούς κύκλους και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το βιβλίο Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με επιστημονικά άρθρα 218 σελίδων, θα εκδοθεί στα τέλη Μαΐου από τον εκδοτικό οίκο της Αγίας Πετρούπολης «Αλετέια» μετά την καμπάνια οικονομικής στήριξης που ξεκίνησε ο Σύλλογος των Ελλήνων της Μόσχας. Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν μπορούν να το κάνουν από σήμερα μέσα από την καμπάνια We Remember (δείτε εδώ).

Το περιεχόμενο του βιβλίου

Την έκδοση του βιβλίου Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου χαιρετίζουν η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αικατερίνη Νασίκα και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας Χρήστος Ταχτσίδης. Το βιβλίο προλογίζει η Ίννα Σεφφ. Ιστορικός σύμβουλος της έκδοσης είναι ο Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης. Η κριτική ανασκόπηση του βιβλίου έγινε από την επίκουρο καθηγήτρια Νεότερης ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσοφ» Τατιάνα Νικίτινα.

Στη συλλογή του υπό έκδοση βιβλίου περιλαμβάνονται οι εξής εργασίες:

  • «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και «Ο λαθρόβιος ελληνισμός του Πόντου» του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα).
  • «Η γενοκτόνος τουρκική πολιτική ενάντια στους Έλληνες του Πόντου. Σκιαγραφία του ιστορικού πλαισίου» του επίκουρου καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα).
  • «Η συλλογική μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου ως κανονιστικό ζήτημα» του επιστημονικού συνεργάτη του Νομικού Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Δημητρίου Κούρτη (Λευκωσία, Κύπρος).
  • «Διεπιστημονική προσέγγιση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» του επιστημονικού συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Θεοδόση Κυριακίδη (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα).
  • «Ο ελληνιστικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» του ερευνητή και συγγραφέα Ταμέρ Τσιλινγκίρ (Βέρνη, Ελβετία).
  • «Η σύγκρουση των δυο κόσμων: Το ποντιακό ζήτημα και η Γενοκτονία μέσα από τα μάτια των Ελλήνων και των Τούρκων» του ιστορικού Βασίλη Τσενκελίδη (Αθήνα, Ελλάδα).
  • «Το ποντιακό ζήτημα: Η βρετανική άποψη και η αντίδραση (φθινόπωρο το 1919 – άνοιξη του 1920) του δρ Ιστορίας Αρτιόμ Ουλουνιάν (Ρωσία).
  • «Εθνοκοινωνικές και μεταναστευτικές διαδικασίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα» του δρ Ιστορίας και καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Λομονόσοφ» Όλγας Πετρούνινα (Ρωσία).
  • «Το πρόβλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων στις αρχές του 20ού αιώνα» του ιστορικού Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνη (Ρωσία).
  • «Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Προβλήματα και προοπτικές» του εκτελεστικού διευθυντή του Ιδρύματος Ελληνικών Μελετών  Αγαθάγγελου Γκιουρτζίδη (Κομοτηνή, Ελλάδα).
  • «Η ομιλία στο σουηδικό Κοινοβούλιο υπέρ του νόμου περί αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» του πολιτικού Νίκου Παπαδόπουλου (Σουηδία).

Βασίλης Τσενκελίδης,
ιστορικός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξάνθη: Στην τελετή λήξης της λαμπαδηδρομίας της Φλόγας της Αγάπης ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»

19/10/2025 - 8:01μμ
Ο Νίκος Ασλανίδης μπροστά στην αφίσα του βραβευμένου (και ίσως επίμαχου) ντοκιμαντέρ του «Η μπάντα» (πηγή: voria.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΕΣΗΕΜ-Θ για την απέλαση του Νίκου Ασλανίδη: «Μαρτυρεί την ανελεύθερη αντίληψη των τουρκικών Αρχών σχετικά με τη δημοσιογραφία»

19/10/2025 - 7:24μμ
Από τη φιλανθρωπική εκδήλωση του Φούρνου Λεμονή (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Χόρεψαν για το «ψωμί» των παιδιών του Ελληνικού Παιδικού Χωριού

19/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Περιστέρι: Ψηφίζουν από το πρωί οι Πόντιοι της Ένωσης – Και μετά θα το ρίξουν στο χορό

19/10/2025 - 3:35μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σόνια-Σοφία Στεφανίδου: Η πορεία και η δράση της Πόντιας ηρωίδας με τα δικά της λόγια στο περιοδικό «Η Ελληνοπούλα»

19/10/2025 - 10:43πμ
Άποψη της Ζάβερας σήμερα (πηγή: facebook.com/zaveralii)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ζάβερα στη Ματσούκα του Πόντου που έγινε Dikkaya και οι κάτοικοί της βρήκαν καταφύγιο σε Κοζάνη και Δράμα

19/10/2025 - 12:12πμ
(Φωτ.: facebook.com/sullogospontion.alexandrosypsilandis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Μαθαίνω τη γλώσσα των προγόνων μου» στον Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

18/10/2025 - 10:00μμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/Νίκος Ασλανίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στηρίζει τον Νίκο Ασλανίδη και στηλιτεύει την πρακτική των Τούρκων

18/10/2025 - 7:29μμ
Ο Κυριάκος Λαμπρόπουλος με τη λύρα του (φωτ.: ΣΠΝ, εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΝ: Μεγάλη ποντιακή πρωτιά στις πανελλήνιες αποδήμων – Ο Κυριάκος Λαμπρόπουλος συγκέντρωσε βαθμολογία 97,6/100

18/10/2025 - 11:17πμ
Καρέ από το φιλμ «Η μπάντα», του Νίκου Ασλανίδη (πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Ασλανίδης: Ένας «ιδιαίτερα επικίνδυνος άνθρωπος» που υπηρετεί και καταγράφει την αλήθεια – Οι μάρτυρες σε Κύπρο και Πόντο αρκούν

17/10/2025 - 9:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Στο 1-1 Άρης και Παναθηναϊκός – Νίκη για Βόλο, ισοπαλία στην Τρίπολη

9 λεπτά πριν
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κύπρος: Ικανοποίηση για την νίκη Ερχιουρμάν – Σε συνάντηση «το συντομότερο δυνατόν» προσβλέπει ο Χριστοδουλίδης

41 λεπτά πριν
O Τουφάν Ερχιουρμάν με την γυναίκα ψηφίζουν στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα (φωτ.: EPA/Birol Bebek)

Κατεχόμενα: Πάει σπίτι του ο εκλεκτός του Ερντογάν – Συντριπτική νίκη του Ερχιουρμάν και εκλογή από τον Α΄ γύρο

1 ώρα πριν
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα (φωτ. αρχείου: EPA/Haitham Imad)

Το Ισραήλ ξαναχτυπά τη Γάζα και διακόπτει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)

Ξάνθη: Στην τελετή λήξης της λαμπαδηδρομίας της Φλόγας της Αγάπης ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»

2 ώρες πριν
Ο Νίκος Ασλανίδης μπροστά στην αφίσα του βραβευμένου (και ίσως επίμαχου) ντοκιμαντέρ του «Η μπάντα» (πηγή: voria.gr)

Η ΕΣΗΕΜ-Θ για την απέλαση του Νίκου Ασλανίδη: «Μαρτυρεί την ανελεύθερη αντίληψη των τουρκικών Αρχών σχετικά με τη δημοσιογραφία»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign