pontosnews.gr
Σάββατο, 28/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όλης της καθ’ ημάς Ανατολής

Από τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

18/05/2021 - 5:05μμ
(Φωτ. Δήμος Κορδελιού-Εόσμου)

(Φωτ. Δήμος Κορδελιού-Εόσμου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων προσφυγικής καταγωγής για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας στηρίζει με ψήφισμά του ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Καλεί, παράλληλα, την Τουρκία να αποδεχθεί το παρελθόν της και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί τη διάπραξη των ειδεχθών εγκλημάτων της, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της καθ΄ ημάς Ανατολής, να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του πολιτισμού, να προβεί εμπράκτως σε ενέργειες που προστατεύουν την ειρήνη και καλλιεργούν σχέσεις αγάπης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του δήμου για τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και τη Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα:

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όλης της καθ’ ημάς Ανατολής (Ιωνίας, Ανατολ. Θράκης) στο διάστημα 1913-1922 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς όχι μόνο παραμένει, έναν και πλέον αιώνα, ατιμώρητη, αλλά και αντιμετωπίζει την προκλητική άρνηση αναγνώρισής της από την Τουρκία.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι ένα έγκλημα του Διεθνούς Δικαίου, τεκμηριωμένο πια ιστορικά και αναγνωρισμένο με ψήφισμα από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες (International Association for Genocide Scholars, IAGS), στις 16 Δεκεμβρίου του 2007.

Είναι ένα έγκλημα που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που έθεσαν σε εφαρμογή οι Νεότουρκοι στις αρχές του 20ού αι. για μετατροπή της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε τουρκικό εθνικό κράτος, είτε με την αφομοίωση των μουσουλμανικών μη τουρκικών πληθυσμών είτε με την, με κάθε τρόπο, αποδυνάμωση και εκδίωξη από τα εδάφη τής καθ’ ημάς Ανατολής και φυσικά με τη φυσική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών (και των Αρμενίων και Ασσυρίων)· πρακτικές που αναφέρονται ακόμη και στις τουρκικές πηγές καθώς και στα κείμενα και τις αναφορές των δυτικών.

»Η διεκδικούμενη διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας θα είναι πρωτίστως μια δικαίωση των χιλιάδων αθώων θυμάτων που βίωσαν τη φρίκη ενός καλά οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης. Θα αποτελέσει όμως και μια επούλωση του διαγενεακού τραύματος, της «ανοιχτής πληγής» όλων ημών των απογόνων Ελλήνων της Ανατολής.

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου δηλώνει με το παρόν ψήφισμα τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων προσφυγικής καταγωγής για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας.

Η αναγνώριση κάθε γενοκτονίας, όπου γης, στοχεύει ασφαλώς τον θύτη στην εποχή που το διέπραξε, δεν αποσκοπεί να τιμωρήσει τους σημερινούς απογόνους του. Για τους τελευταίους, στην προκειμένη περίπτωση τον τουρκικό λαό, πρέπει να αποτελέσει μία πρό(σ)κληση αποδοχής του παρελθόντος του, ενώ για την παγκόσμια κοινότητα είναι αφενός μια ακόμη νίκη των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών και αρχών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης, και αφετέρου μία ακόμη αφύπνιση για την αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.

»Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί τη διάπραξη των ειδεχθών εγκλημάτων της, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της καθ΄ ημάς Ανατολής, να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του πολιτισμού, να προβεί εμπράκτως σε ενέργειες που προστατεύουν την ειρήνη και καλλιεργούν σχέσεις αγάπης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών.»

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

27/03/2026 - 10:18μμ
(Πηγή: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλει τη δημόσια προβολή συμβόλων του Μουσταφά Κεμάλ – «Η μνήμη της Γενοκτονίας δεν θυσιάζεται στο βωμό της φιλοξενίας»

27/03/2026 - 5:15μμ
(Πηγή: facebook.com/worldpontianfolk)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παγκόσμιος Ποντιακός Λαογραφικός Οργανισμός: Μια διεθνής πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου και της Ανατολίας

27/03/2026 - 3:09μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

11η Βραδιά Αλληλεγγύης στις Σέρρες – Οι Πόντιοι φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν κοινωφελείς σκοπούς

27/03/2026 - 9:31πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

26/03/2026 - 9:54μμ
Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα (VDNKh) (πηγή: TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Ο Πόντιος που κατέκτησε το διάστημα

26/03/2026 - 8:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια ιστορίας και παράδοσης: Το καταδιασκέδασαν οι Πόντιοι στην επετειακή βραδιά του Συλλόγου Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

26/03/2026 - 2:59μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

25/03/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

25/03/2026 - 5:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: dimokritos.org)

Παγκόσμιο «καμπανάκι» για τη μηνιγγίτιδα: Πάνω από 250.000 θάνατοι ετησίως

4 λεπτά πριν
Στρατιώτης των Χούθι πίσω από το πολυβόλο του κατά τη διάρκεια περιπολίας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: 
EPA/ YAHYA ARHAB)

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρώτη επίθεση των Χούθι κατά του Ισραήλ

42 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας

Εργαστήρι ποντιακών χορών στο Σίδνεϊ από την Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας

1 ώρα πριν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Παύλος Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 – Ο πρωθυπουργός δεν ακούει καν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/olga.maranouhartman)

Οι Κωνσταντινουπολίτες υποδέχονται το Πάσχα με την εκδήλωση «…ΠΟΥ ΕΔΥ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ»

2 ώρες πριν
Ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς είναι ο νέος αρχηγός του του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign