pontosnews.gr
Σάββατο, 30/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καρδίτσα: Υψώνεται σήμερα η προεπαναστατική σημαία των Αγράφων στην πρώτη σκοπιά του Καραϊσκάκη – Είναι η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο (video)

Στις 7 το απόγευμα

9/05/2021 - 10:42πμ
(Φωτ.: facebook.com/dlplastira)

(Φωτ.: facebook.com/dlplastira)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, στη λίμνη Πλαστήρα, στη Καρδίτσα υψώνεται σήμερα στις 19:00, η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο!

Η έπαρση της προεπαναστατικής σημαίας των Αγράφων θα γίνει με αερόστατο, στον παραλίμνιο χώρο κάτω από το γήπεδο της Πεζούλας (λίγο πριν από την πλαζ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των αγώνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με τη «Γιορτή της Σημαίας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης που ανακοινώθηκε, προβλέπεται να ξεκινήσει πομπή με επικεφαλής την προεπαναστατική σημαία των Αγράφων, την οποία είχαν ως σύμβολο οι κλέφτες των Αγράφων από τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα, μέχρι την Επανάσταση του 1821.

Η σημαία θα υψωθεί εκεί όπου ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών. Το σημείο που έχει επιλέξει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, να τοποθετήσει την προεπαναστατική σημαία, ήταν η πρώτη σκοπιά του Καραϊσκάκη, απ’ όπου παρακολουθούσε τους Τούρκους που είχαν έδρα το Φανάρι Ιθώμης. Στο επόμενο χωριό, την Κερασιά, υπάρχει ακόμα και σήμερα η θέση «Ταμπούρια τ’ Καραϊσκάκη», απ’ όπου  ο «γιος της καλογριάς» έδωσε μάχη με τους Τούρκους. Τέλος, στο Βουνέσι Αγράφων ο Καραϊσκάκης το 1822 πήρε από μόνος του το Αρματολίκι των Αγράφων με τη στήριξη άλλων οπλαρχηγών.

Ποια χαρακτηριστικά όμως είχε προεπαναστατική σημαία των Αγράφων

Από τα συμπεράσματα-προτάσεις μελών της Επιτροπής ιστορίας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, από την παράθεση ιστορικών πηγών, αλλά και τη διαβούλευση όπως έχει γίνει μέσα από την διανομή όλων των κειμένων και τον γραπτό διάλογο των μελών της Επιτροπής Ιστορίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, τα μέλη καταλήγουν ομόφωνα σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Όπως τονίζεται, στα προεπαναστατικά χρόνια, κατά την Επανάσταση του 1821 αλλά και στα μετεπαναστατικά κινήματα των Αγράφων (1854, 1866, 1878) χρησιμοποιήθηκαν διάφορες σημαίες από Αγραφιώτες οπλαρχηγούς, για τις οποίες πρέπει να ληφθεί μέριμνα ανάδειξης και προβολής.

(Φωτ.: facebook.com/dlplastira)

Μία από αυτές που ύψωσαν οι Αγραφιώτες, είχε χρώμα λευκό με κόκκινο και είναι με τα σημερινά ιστορικά δεδομένα η αρχαιότερη και μακροβιότερη. Φαίνεται ότι ξεκινά από τα χρόνια του πρώτου κλεφταρματολού των Αγράφων, του μικρού Χορμόπουλου, (1683), όπως μας τη διασώζουν οι πηγές που κατέθεσε διεξοδικά ο Δημήτρης Αγγελής και άλλα μέλη, και φθάνει μέχρι τις ημέρες της Επανάστασης τους 1821, όπου «Οι Καλαρρυτηνοί και οι Αγραφιώται ύψωσαν λευκήν με ερυθρόν σταυρόν». Έφερε σχήμα σταυρού στη μέση, η οποία δεν χώριζε τη σημαία σε τεταρτημόρια, αλλά έδινε έμφαση στο σύμβολο του σταυρού. Ιστορικά το κόκκινο σύμβολο του σταυρού, όπως περιγράφεται, ταιριάζει απόλυτα διότι ουσιαστικά ταυτίζεται με τον Άγιο Γεώργιο της Χριστιανοσύνης, τον οποίο αναγνώριζαν και προσκυνούσαν όλοι οι ένοπλοι άντρες.

Για τη συγκεκριμένη σημαία προτείνεται ο προσδιορισμός της ταυτότητας με την εξής φράση: «Μία προεπαναστατική σημαία των Αγράφων».

Ακόμα μία σημαία, στο πλαίσιο της ίδιας παραπάνω πηγής που έχουμε στη διάθεσή μας, μετεπαναστατική, είναι του Γεωργίου Βελή, υιού του Κώστα Βελή και υψώθηκε στα Άγραφα και τα χωριά του Βάλτου, φωτογραφία της οποίας καταχωρήθηκε στην τεκμηρίωση.

Αντίθετα δεν έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα, η επαναστατική σημαία που ύψωσε ο πατέρας του Κ. Βελής στις 10/5/1821 στο Κεράσοβο της Ευρυτανίας, ο οποίος λίγους μήνες μετά βρήκε τραγικό θάνατο με απίστευτα βασανιστήρια από τους τούρκους, όταν τον συνέλαβαν ζωντανό. Μετά την 1/1/1822 με το Σύνταγμα της Α Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου υπάρχει επίσημη σημαία, γαλάζια με λευκό σταυρό.

Τέλος, η Επιτροπή Ιστορίας αποκαθιστά το λάθος της τρίχρωμης σημαίας του Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, η οποία εσφαλμένα αποδόθηκε στους Αγραφιώτες οπλαρχηγούς. Με την συμβολική αυτή ενέργεια ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα αξιοποιεί και αναδεικνύει την Τοπική Ιστορία.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος σε σχετική δήλωση αναφέρει: «Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ξεκινά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με το πιο ακριβό σύμβολο των Ελλήνων: τη σημαία. Τιμάμε τους Εθνικούς Αγώνες, τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για να έχουμε σήμερα εμείς ελεύθερη Πατρίδα, εθνική υπόσταση, ταυτότητα και αξιοπρέπεια. Διακόσια (200) χρόνια μετά την ύψωση της σημαίας της Επανάστασης στα Άγραφα από τον Κώστα Βελή, τιμάμε επώνυμους κι ανώνυμους κλεφταρματωλούς, αλλά και τους Αγραφιώτες προγόνους μας που πάλεψαν κόντρα στη λογική και έκαμαν το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος στάση ζωής».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α. Ζώης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι στη δυτική Ελλάδα

30/08/2025 - 7:03μμ
Στιγμιότυπο από την άφιξη της 45χρονης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη για κακούργημα στην 45χρονη οδηγό της Porsche – Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη

30/08/2025 - 3:38μμ
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή της 45χρονης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θέρμη Θεσσαλονίκης: Στον εισαγγελέα απολογείται η 45χρονη για το τροχαίο με την Porsche – Υποστηρίζει ότι δεν αντιλήφθηκε τη σύγκρουση και βρέθηκε αρνητική στο αλκοτέστ

30/08/2025 - 1:50μμ
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε στο σημείο του δυστυχήματος (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Συνελήφθη ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε μια 86χρονη κι ένα κοριτσάκι

30/08/2025 - 12:38μμ
Τμήμα της Ιονίας Οδού πριν από τα εγκαίνια, το 2017 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου Ιωάννινα- Κακαβιά

30/08/2025 - 11:38πμ
Το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πειθαρχικό «ποινολόγιο» για το Δημόσιο

30/08/2025 - 10:50πμ
Μια ανάσα πριν βγει ο Αύγουστος (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Με αίθριο καιρό θα κυλήσει το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου – Πιθανές βροχές στα δυτικά

30/08/2025 - 8:10πμ
Οι αστυνομικοί διακρίνονται να βγαίνουν από τα οχήματά τους, αφού έχουν περικυκλώσει τον 36χρονο επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Κινηματογραφική σύλληψη 36χρονου μέλους της συμμορίας των τσιγάρων

29/08/2025 - 9:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Γρεβενά: Φωτιά στον Άγιο Κοσμά – Μήνυμα από το 112

29/08/2025 - 7:29μμ
(Φωτ.: voria.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της Porsche που προκάλεσε το σοβαρό τροχαίο

29/08/2025 - 2:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορευτές του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Νέα Κοτύωρα» στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης (φωτ. Δήμος Ωραιοκάστρου)

Με ποντιακό γλέντι άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων στο Μεσαίο

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι στη δυτική Ελλάδα

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα U21 ILCA: Χάλκινο μετάλλιο οι Κυφίδης και Πετριανός

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (φωτ.: EPA/Jade Gao/POOL)

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την άρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν βίζα στον Μαχμούντ Αμπάς για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

2 ώρες πριν
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μονή Σινά: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός διέγραψε 11 μοναχούς-«στασιαστές»

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος)

Νέα Υόρκη: Νέες κόντρες για τα οικονομικά της παρέλασης στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign