pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Αρμενική Εκκλησία στις ΗΠΑ καλεί τον Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η επιστολή που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος

24/04/2021 - 8:15πμ
(Φωτ.: Flickr / Artak Davtian)

(Φωτ.: Flickr / Artak Davtian)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με την ελπίδα ότι αυτή η χρονιά θα φέρει τα πάνω-κάτω στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ζουν και αναπνέουν τις τελευταίες μέρες εκατομμύρια Αρμένιοι στη μητέρα πατρίδα αλλά και στη διασπορά.

Όλοι περιμένουν να δουν εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά: Θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις αρχές του 20ού αιώνα!

Κάτι που έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του προεκλογικά και στη συνέχεια το ξεχνούσαν απογοητεύοντας τους Αρμένιους όπου γης.

Οι δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και όλες οι ανεπίσημες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις περί αντίθετου συστάσεις και τις τουρκικές κορώνες, θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την πρώτης που έκαναν οι Οθωμανοί Τούρκοι τον προηγούμενο αιώνα.

Πλήθος οργανώσεων που δρουν στο αμερικανικό έδαφος, Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, διάσημων Αρμενίων στις ΗΠΑ έχουν ενώσει τις φωνές του για να τον καλέσουν, επιτέλους να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι ηγέτες της Αρμενικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ, που του έστειλαν επιστολή-αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Οι ιερωμένοι τού εξηγούν τους λόγους που πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση που είναι βέβαιο ότι εφόσον γίνει, θα ανοίξει το δρόμο για την αναγνώριση και των υπόλοιπων γενοκτονιών.

Ακολουθεί η επιστολή σε ελεύθερη μετάφραση του pontosnews.gr:

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε:

Εμείς, οι πνευματικοί ηγέτες της Αρμενικής Κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, χαιρετίζουμε τα αξιέπαινα επιτεύγματα σας κατά τη διάρκεια των 100 ημερών της προεδρίας σας που συμπίπτουν με την παγκόσμια υπαρξιακή κρίση. Οι προτεραιότητές σας να ξαναοικοδομήσετε μια υγιή κοινωνία και να προωθήσετε τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαν το ουράνιο άστρο που οδηγεί στην ειρήνη και την ευημερία.

Στην 106η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων απευθυνόμαστε σε εσάς με μια έντονη, υπαρξιακή αίσθηση του επείγοντος για να αναγνωρίσετε την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους και να ζητήσουμε δίκαιη αποζημίωση για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Δεν είναι σύμπτωση ότι νομικοί μελετητές έχουν χαρακτηρίσει τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας ως την πρώτη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αρμενική Γενοκτονία δεν είναι μόνο μία ιστορική τραγωδία αλλά στέκει σήμερα ως δαμόκλειος σπάθη και απειλεί με εξόντωση την Αρμενία, τη χώρα που φιλοξενεί την Κιβωτό του Νώε. Και εάν υπάρχει αμφιβολία, αρκεί να πούμε για την “παρέλαση της νίκης” στις 10 Δεκεμβρίου, στο Μπακού, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μνημόνευσε τον Ενβέρ Πασά, έναν από τους αρχιτέκτονες της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Μια γενοκτονία που αρνούνται ότι έγινε είναι μια γενοκτονία που επαναλαμβάνεται.

Πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου στην 100ή Επέτειο από τη Γενοκτονία, το 2015:

«Σήμερα βιώνουμε επίσης ένα είδος γενοκτονίας που δημιουργήθηκε από γενική και συλλογική αδιαφορία, από την περίπλοκη σιωπή του Κάιν που φωνάζει: “Έπειτα, ο Κύριος είπε στον Κάιν, «Πού είναι ο αδερφός σου Άβελ;»”. Είπε, “Δεν ξέρω. Είμαι ο φύλακας του αδερφού μου;”

»Τον περασμένο αιώνα, η ανθρωπότητα έζησε τρεις τεράστιες και πρωτοφανείς τραγωδίες. Η πρώτη που  ευρέως θεωρείται “η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα” (Ιωάννης Παύλος ΙΙ και Καρεκίν ΙΙ, Κοινή Διακήρυξη, Ετσμιατζίν, 27 Σεπτεμβρίου 2001), έπληξε τον δικό σας αρμενικό λαό,, το πρώτο χριστιανικό έθνος, καθώς επίσης τους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους Σύρους, τους Ασσύριους, τους Χαλδαίους και τους Έλληνες».

Μικροσκοπική όπως είναι, η Αρμενία είναι ένα φυλάκιο δημοκρατίας σε μια περιοχή που συχνά αμαυρώνεται από την καταστολή αυτού που βρίσκεται στον πυρήνα της: την ελευθερία. Ως το πρώτο χριστιανικό έθνος του κόσμου, η Αρμενία μοιράζεται την ηθική αναζήτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τις αξίες της και το όραμά της για ειρήνη και ευημερία.

Απευθυνόμαστε σε εσάς για να αποκαταστήσετε την ιστορική αδικία:

Παρακαλούμε ανακηρύξτε την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η μη αναγνώριση έχει ενθαρρύνει την Τουρκία να εφαρμόσει μια πολιτική γενοκτονίας στην περιοχή. Για αυτό λέμε ότι η αναγνώριση είναι υπαρξιακής σημασίας για την Αρμενία.

Σας παροτρύνουμε να αναθεωρήσετε εκ βάθρων τις στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Είναι προφανές εδώ και αρκετό καιρό ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστη με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και με το ρόλο τους στον κόσμο όπως τον οραματίστηκαν οι Ιδρυτές Πατέρες (σ.σ.: των ΗΠΑ).

Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να παραθέσουμε ένα τμήμα ομιλίας του 2020 που προσδιορίζει το επείγον της έκκλησής μας:

“Σήμερα θυμόμαστε τις φρικαλεότητες που αντιμετώπισε ο αρμενικός λαός στο Metz Yeghern –τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Από το 1915 έως το 1923, σχεδόν δύο εκατομμύρια Αρμένιοι απελάθηκαν μαζικά και 1,5 εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά θανατώθηκαν. Έλληνες, Ασσύριοι, Χαλδαίοι, Σύριοι, Αραμαίοι, Μαρωνίτες και άλλοι χριστιανοί έγιναν στόχος. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτή την τρομακτική και συστηματική εκστρατεία εξόντωσης. Και θα σεβόμαστε πάντα την επιμονή ύπαρξης του αρμενικού λαού μετά από μια τέτοια τραγωδία.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να λέμε αυτά τα λόγια και να μνημονεύουμε αυτή την ιστορία σε μια στιγμή που μας υπενθυμίζεται καθημερινά η δύναμη της αλήθειας και η από κοινού ευθύνη να αντισταθούμε στο μίσος – γιατί η σιωπή είναι συνενοχή. Εάν δεν αναγνωρίσουμε πλήρως, δεν τιμούμε και δεν διδάσκουμε τα παιδιά μας για τη γενοκτονία, οι λέξεις «ποτέ ξανά» χάνουν το νόημά τους”

Σας ευχαριστούμε για αυτά τα γενναία λόγια που είπατε πέρυσι, κ. Πρόεδρε.

Πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν την ιστορία. Είστε ένας από αυτούς και οι Αμερικανοαρμένιοι σας κοιτούν με περηφάνια και ελπίδα.

Προσευχόμαστε η θεϊκή σοφία να καθοδηγεί τα έργα σας και να στέφει την αποστολή σας με επιτυχία, να οδηγεί στην ειρήνη, στη δικαιοσύνη, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ευημερία τη Γης των Γενναίων και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Ειλικρινά

Archb. Hovnan Derderian, Primate, Western Diocese

Archb. Anoushavan Tanielian, Prelate, Eastern Prelacy

Bishop Daniel Findikian, Primate, Eastern Diocese

Bishop Torkom Donoyan, Prelate, Western Prelacy

Bishop Mikhael Mouradian, Eparch Arm. Catholic Eparchy

Rev. Berdj Jambazian, Minister, Arm. Evangelical Union

Zaven Khanjian, Executive Director AMAA».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέο μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό πίεση τα Στενά του Ορμούζ

23/07/2026 - 10:50πμ
(Φωτ.: EPA/Joel Carrett)
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις για τα F-35

22/07/2026 - 10:47μμ
Εξωτερική άποψη της φυλακής La Santé στο Παρίσι, όπου βρέθηκε νεκρός το 2022 ο Ζαν-Λικ Μπρινέλ  (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Έπστιν: Νεκρός στο σπίτι του και δεύτερος Γάλλος ατζέντης μοντέλων

22/07/2026 - 8:35μμ
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Επτά τάνκερ άλλαξαν πορεία μετά τις απειλές των Χούθι

22/07/2026 - 4:04μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παράδοση πυραύλων-drone «Peklo» («Κόλαση») στον ουκρανικό στρατό, στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί ήθελαν το «κεφάλι» του Σίρσκι και το πήραν – Τι δείχνει η επιλογή του διαδόχου του

22/07/2026 - 2:08μμ
Είσοδος στο TikTok από κινηντό (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μπλόκο στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

21/07/2026 - 11:34μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» πλήγμα στο πυρηνικό οχυρό του Ιράν – Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές

21/07/2026 - 8:41μμ
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ (φωτ. αρχείου: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: O Οζγκιούρ Οζέλ αποχωρεί από το CHP και ιδρύει νέο κόμμα

21/07/2026 - 5:00μμ
(Φωτ.: Official White House Photo/Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Καναδά: Ο Τραμπ επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα

21/07/2026 - 3:41μμ
(Φωτ.: state.gov)
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για αυξημένη επαγρύπνηση των Αμερικανών πολιτών παγκοσμίως

21/07/2026 - 12:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/ Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρού Δάσους)

Μικρόδασος Κιλκίς: Ποντιακό γλέντι την Κυριακή 2 Αυγούστου

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καστοριά: Εξαρθρώθηκε σπείρα τηλεφωνικών απατών – Τέσσερις συλλήψεις επ’ αυτοφώρω

46 λεπτά πριν
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλά για τις αποφάσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

«Ασπίδα του Αχιλλέα» και νέα εξοπλιστικά: Το ΚΥΣΕΑ άναψε το «πράσινο φως» για την «Ατζέντα 2030»

1 ώρα πριν
Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: ΥΠΠΟ)

Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2026: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε 126 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

2 ώρες πριν
(Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»/Facebook)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Μια βραδιά με τον Τάκη Βαμβακίδη που κατέληξε σε αυθεντικό ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)

Πανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής σε ΑΕΙ και δημόσιες ΣΑΕΚ – Όλα τα στοιχεία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign