pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η λύρα μαγεύει απ’ όπου κι αν προέρχεται – Ποιος είναι ο Alexandros Lyra

Όταν ο Μπετόβεν συνάντησε τον Lyra και τη λύρα!

17/04/2021 - 9:19πμ
(Πηγή: YouTube)

(Πηγή: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι 27 ετών και πρόσφατα τον ακούσαμε να παίζει με κρητική λύρα τμήμα της 5ης Συμφωνίας του Μπετόβεν. Ο Alexandros Lyra (Αλέξανδρος Λύρα) που γεννήθηκε στο Βερολίνο, κατάγεται από τη Νάξο και ζει μέσα από την κρητική λύρα του δεν είναι άγνωστος στο φιλόμουσο κοινό, ωστόσο κάθε φορά βρίσκει τρόπους να εκπλήσσει με τις επιλογές των έργων που αποδίδει με το αγαπημένο μουσικό όργανο.

Όπως εξήγησε, με αφορμή τη συναυλία που έκανε και προβλήθηκε πριν λίγα 24ωρα, από το διαδικτυακό κανάλι του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου, αυτό το παραδοσιακό όργανο «γαληνεύει την ψυχή του».

Στόχος της ζωής του είναι να την κάνει γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Αλέξανδρος Λύρα επιχειρεί, τα τελευταία χρόνια, να βάλει τη λύρα στην κλασική, αλλά και σε άλλα είδη μουσικής που ο ίδιος αγαπάει. Είναι μία ακόμη ένδειξη της αγάπης που έχει στο παραδοσιακό όργανο, με το οποίο δεν τον συνδέει καμία καταγωγή από την Κρήτη. Μόνο η επιθυμία του από μικρό παιδί, να τη βάλει στη ζωή του και να την αφήνει να τον οδηγεί σε υπέροχα μουσικά μονοπάτια.

Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γνώρισε το παραδοσιακό όργανο όταν ήταν 7 ετών και βρισκόταν στη Νάξο. Μέχρι την ηλικία των 12 με δυο ξύλα στα χέρια του και ήχους που ο ίδιος παρίστανε ότι έβγαιναν από το ιδιότυπο μουσικό του όργανο, έδινε παραστάσεις. Αυτό τον βοήθησε να κρατήσει μέσα του τον ήχο της λύρας, τον οποίο άρχισε πια να αναπαράγει όταν απέκτησε τη πρώτη του μαθητική λύρα.

«Θυμάμαι ότι από την πρώτη στιγμή που είδα τη λύρα και άκουσα τον ήχο της, είπα ότι εγώ αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου, να παίζω λύρα» είπε ο Αλέξανδρος Λύρα ο οποίος μέχρι σήμερα έχει συνθέσει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες παρά το διαφορετικό ύφος τους, ως σταθερά έχουν το παραδοσιακό όργανο της Κρήτης.

«Σε κάποιους αυτή η συνύπαρξη της λύρας με διαφορετικά είδη μουσικής αρέσει, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που τους φαίνεται περίεργο. Για μένα η προσπάθεια συνεχίζεται και κάθε μέρα επιχειρώ να βελτιώνω τη δουλειά μου. Δεν θα πω ότι δημιούργησα κάτι καλό και αυτό ήταν. Οι δρόμοι που σου ανοίγει η μουσική είναι πολλοί και με αυτό το όργανο που είναι ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της ζωής μου, ήταν γραφτό να συμπορευτούμε. Αυτό δεν αλλάζει και νομίζω δεν θα αλλάξει» εξηγεί ο Αλέξανδρος Λύρα ο οποίος μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς.

«Από τις πρώτες μου συνεργασίες ήταν με το Σταμάτη Σπανουδάκη στο Δρόμοι που δεν περπάτησες. Θυμάμαι τη συγκίνηση που ένιωσα, όταν αυτός ο μεγάλος συνθέτης μου είπε ότι ο ήχος της λύρας τον μάγεψε. Μία ακόμη συνεργασία που ξεχωρίζω, είναι με τον Αλεξάντερ Λίμπερμαν ένα σπουδαίο συνθέτη και καθηγητή στο Μουσικό Κολλέγιο Julliars της Νέας Υόρκης. Έφτιαξε μάλιστα για μένα μια σύνθεση το “The festivities in Minos” που νομίζω ότι αποτελεί μια σπουδαία στιγμή, καθώς σε αυτό το ιστορικό Μουσικό Κολλέγιο είναι η πρώτη φορά που μπαίνει η λύρα».

Αυτή την περίοδο ο Αλέξανδρος Λύρα βρίσκεται στην Κρήτη και αυτό δεν είναι τυχαίο.

«Ο τόπος αυτός είναι ταυτισμένος με τη λύρα και κάθε φορά που έρχομαι νιώθω ότι ανοίγω περισσότερο τους μουσικούς μου ορίζοντες» συμπληρώνει, γνωρίζοντας όπως λέει καλά, ότι ίσως είναι από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που με ανάποδο σχήμα, αγάπησαν την ίδια την Κρήτη, μέσα από τη λύρα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ουρανία Μωραΐτη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την φετινή παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (Φωτ.:n-t.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Βυσσινόκηπος»: Το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχοφ και το διπλό ανέβασμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

30/04/2026 - 5:54μμ
(Φωτ.: youtube.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας εγωισμός γέννησε το «Μυστικέ μου έρωτα» – Η άγνωστη ιστορία της μεγάλης επιτυχίας της Στανίση και η Ρίτα Σακελλαρίου

29/04/2026 - 8:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ίδρυμα Ωνάση/Stelios Tzetzias)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Καβάφης βρήκε τη θέση του στην καρδιά της Αθήνας με το νέο γλυπτό-παγκάκι

29/04/2026 - 4:36μμ
(Φωτ.: Εύη Φυλακτού/Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Νένα Βενετσάνου στο Χάρβαρντ: Μουσική, Γυναίκες και Πολιτιστική Πολιτική σε διεθνή διαδικτυακή ομιλία

28/04/2026 - 11:52μμ
(Φωτ.: Facebook / Θέατρο Διάνα (Επίσημη Σελίδα) - Ελένη Ράντου / Γιάννης Μαργετουσάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελένη Ράντου: Η κυρία «sold out» ζει το «πάρτι της ζωής της»

27/04/2026 - 7:25μμ
Άποψη της περιοχής της Ηετιώνειας Πύλης (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επέκταση της Ηετιώνειας Πύλης στον Πειραιά – Νέα παρέμβαση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής

27/04/2026 - 5:06μμ
Η Χριστίνα Αλεξανιάν αφηγείται επί σκηνής την ιστορία της Ανζέλ Κουρτιάν, σε μια παράσταση φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Αρμενίων, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλή: Συγκίνηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

24/04/2026 - 8:42μμ
(Πηγή: x.com/celal1964)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολική ανακάλυψη: Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς Αθηνάς ύψους δύο μέτρων στη Λαοδικεία

23/04/2026 - 7:59μμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αίγινα: Πολύτιμα ευρήματα ήρθαν στο φως, στο λόφο της Κολόνας

23/04/2026 - 1:57μμ
O πιανίστας Hayk Melikian, η σοπράνο Σιρανούς Τσαλικιάν  Melikian και ο Γάλλος μαέστρος Philippe Forget (πηγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Συναυλία μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Μέγαρο Μουσικής

22/04/2026 - 5:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Παγκράτι: Ένταλμα σύλληψης για τον 59χρονο που ξυλοκόπησε 23χρονη για μια θέση πάρκινγκ

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Διέλυσε τη Μονακό ο Ολυμπιακός και έκανε το 2-0

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com / iAmMrRob)

Γαλλία: Ανήλικος χάκερ φέρεται ότι έκλεψε τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΓΕΑ / EUROKINISSI)

Πολεμική Αεροπορία: Συνεκπαίδευση Ελλάδας-Ιταλίας στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας

2 ώρες πριν
Η θεατρική ομάδα «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά που ανέβασε την κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι», στο φινάλε του έργου εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού (φωτ.: Μάνος Βλαστός)

Δημήτρης Ψαθάς: Μια βραδιά σαν επιστροφή στο «σπίτι» – Όταν το θέατρο έγινε μνήμη και Πόντος μαζί

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

ΕΛΑΣ: Επιχείρηση για την καταπολέμηση τουρκικών συμμοριών που δρουν στην Ελλάδα –Τρεις συλλήψεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign