pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γλυπτό για τη Γενοκτονία διά χειρός Οδυσσέα Τοσουνίδη, στην Προσοτσάνη Δράμας (photo)

Πέντε φιγούρες ύψους 3,5 μέτρων, φτιαγμένες από μάρμαρο Θάσου, στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης και καταδικάζουν κάθε μορφής βία

9/04/2021 - 12:28μμ
(Φωτ.: Οδυσσέας Τοσουνίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: Οδυσσέας Τοσουνίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ηχηρό μήνυμα κατά κάθε μορφής βίας που στόχο έχει την εξόντωση του ανθρώπου, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος, στέλνει το γλυπτό του Οδυσσέα Τοσουνίδη που εδώ και λίγες μέρες στέκεται επιβλητικό στην είσοδο της Προσοτσάνης Δράμας.

Το γλυπτό που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Προσοτσάνης και του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης, πριν από δύο χρόνια, δεν αφορά μόνο στη γενοκτονία μιας συγκεκριμένης φυλής αλλά καταδικάζει κάθε βάρβαρη ενέργεια που οδηγεί στη συστηματική εξόντωση του ανθρώπου.

Η έμπνευση του ταλαντούχου καλλιτέχνη Οδυσσέα Τοσουνίδη αποτυπώνει με τον πιο δυνατό τρόπο αυτό το μήνυμα, μέσα από το λιτό, δωρικό, συμβολικό γλυπτό έργο που δημιούργησε και που πλέον δεσπόζει στην είσοδο του οικισμού. Εκεί, στη συμβολή δυο δρόμων, κάτω από τα δέντρα, το μαρμάρινο μνημείο της γενοκτονίας των λαών αποτελεί ένα νέο σημείο συνάντησης πολιτισμών και ανθρώπων.

Η Προσοτσάνη, χαρακτηρισμένη από το 2017 ως Μαρτυρική Πόλη, (σε αναγνώριση των αγώνων και των ανθρώπινων απωλειών που υπέστησαν οι κάτοικοι της κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), φιλοξενεί πλέον ένα σύγχρονο μνημειακό έργο. Θυμίζοντας σε όλους ότι μόνο αν εφαρμοστούν πολιτικές που προλαμβάνουν τη μαζική βία και την ανθρώπινη σκληρότητα μπορούν να αποτραπούν στο μέλλον νέες γενοκτονίες σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Ο Οδυσσέας Τοσουνίδης (φωτ.: Από το προσωπικό αρχείο του γλύπτη)

Το μνημείο

Το μαρμάρινο μνημείο αποτελείται από πέντε φιγούρες ύψους 3,5 μέτρων, κατασκευασμένες σε αυστηρές γραμμές, εξ ολοκλήρου από το φημισμένο λευκό μάρμαρο Θάσου, δωρεά της εταιρείας μαρμάρων Κυριακίδη. Στη βάση του έργου υπάρχει ανάγλυφη η φράση «Μνημείο Αθώων Ανθρωπότητας».

Το μνημειακό σύνολο συμπληρώνει ένα μαρμάρινο παραλληλεπίπεδο, πάνω στον οποίο αναγράφονται οι λέξεις «Γενοκτονία» και «Δίκαιος» στις γλώσσες των λαών που έχουν υποστεί γενοκτονία: Ελληνικά, Αρμενικά, Εβραϊκά, καθώς και στις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Κινεζικά και Αραβικά.

Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ο διεθνής χαρακτήρας που έχει η γενοκτονία ως ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Στόχος η αφύπνιση των λαών

«Αυτές οι πέντε μορφές», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γλύπτης Οδυσσέας Τοσουνίδης, «είναι μια οικογένεια, συμβολίζουν την ενότητα και το δεσμό των ανθρώπων. Αναλογιστήκαμε ποτέ πόσες οικογένειες έχουν χαθεί, πόσοι άνθρωποι έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος; Ωστόσο, μέσα από το έργο μου εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας. Μια πορεία προς το φως, προς τη συναδέλφωση των λαών και των ανθρώπων. Οι μορφές αυτές δεν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γιατί δεν ήθελα να επικεντρωθώ στη γενοκτονία ενός συγκεκριμένου λαού. Ήθελα, όταν ο επισκέπτης από την Ελλάδα ή το εξωτερικό στέκεται με συγκίνηση και προβληματισμό μπροστά σε αυτό το μνημείο, να ταυτίζεται με τις μαρμάρινες μορφές. Να του θυμίζουν τον δικό του πολιτισμό που γνώρισε το μίσος, την έχθρα, τον πόνο από τους ανθρώπους κάποιου άλλου πολιτισμού».

«Επιπλέον, μέσα από το γλυπτό μου», συμπληρώνει ο γλύπτης, «δεν ήθελα να δώσω βαρύτητα στη γενοκτονία ως μια μορφή εγκλήματος. Εκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο γιατί κάποιοι άλλοι έτσι το αποφάσισαν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν αθώοι, θύματα όλοι τους μιας παράλογης βίας. Το δικό μου μήνυμα είναι ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις γενοκτονίες. Οι σχέσεις των ανθρώπων να βγουν από το σκοτάδι και να προχωρήσουν στο φως. Να προχωρήσουν προς την ελπίδα. Δεν επιδιώκω μόνο να καταδικάσω αλλά και να αφυπνίσω τους λαούς ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται και να ενεργούν διαφορετικά».

Ο τίτλος «Μνημείο Αθώων Ανθρωπότητας» οφείλεται στον Νίκο Λυγερό, ο οποίος σε ένα ποίημά του αφιερωμένο στο μνημείο, τονίζει: «δεν ξεχνάμε τους Αθώους των Γενοκτονιών αλλά ούτε και τους Δίκαιους που με το έργο τους μετατρέπουν τη φωτιά της γενοκτονίας σε φως Ανθρωπότητας».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Βασίλη Λωλίδη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τιμητική εκδήλωση για δύο σημαντικές γυναίκες του ποντιακού πολιτισμού

11/03/2026 - 9:13πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» ξεσήκωσε τους απόστρατους του Στρατού Ξηράς με χορούς και μουσικές του Πόντου

10/03/2026 - 10:28μμ
Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

10/03/2026 - 10:00μμ
«Ενθύμιο από την Τραπεζούντα – Τελωνείο και αποβάθρα». Το ταχυδρομικό δελτάριο είναι από τον Max Fruchtermann, γνωστό εκδότη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΠΟΝΤΟΣ

Η Τραπεζούντα όπως την είδε ο Καρκαβίτσας – Μια περιήγηση στην πόλη του ποντιακού ελληνισμού

10/03/2026 - 6:57μμ
Πρώτος από δεξιά ο Γιώργος Θεοδοσιάδης με άλλα μέλη του «Ξενιτέα» και τον νυν πρόεδρο Χ. Ναβροζίδη (δεύτερος από αριστερά) (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κω «Ξενιτέας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Ξενιτέας» της Κω αποχαιρετά τον Γ. Θεοδοσιάδη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του – Η τελευταία επιθυμία του

10/03/2026 - 5:14μμ
Αγόρια και κορίτσια της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Αντίποδες (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα ποντιόπουλα της Μελβούρνης πριν από τη σκηνή: Τα παρασκήνια δείχνουν το μέλλον της παράδοσης

10/03/2026 - 3:16μμ
Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Ο πάρδον» (φωτ.: e-enimerosi.com)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια ποντιακή κωμωδία έκανε το Ντίσελντορφ να γελάσει – Tι έγινε στην παράσταση «Ο πάρδον»

10/03/2026 - 2:04μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας

10/03/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ομογενείς από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

9/03/2026 - 11:35μμ
(Φωτ.: Facebook/Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας «ζωντάνεψε» την ποντιακή παράδοση στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

9/03/2026 - 10:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοντέινερ φορτώνονται σε καράβι στο λιμάνι του Φέλιξστοου στην Αγγλία, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Παγκόσμια ανησυχία στη ναυτιλία: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο «ναρκοπέδιο» του Ορμούζ

17 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από παλιότερη ελληνική παρέλαση στη Βοστόνη (φωτ.: hellenicdailynewsny.com)

Ομογένεια: Με τους Εύζωνες η «μαργαριταρένια» παρέλαση της Βοστόνης για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας

46 λεπτά πριν
Απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών περιστάσεων στους 42 καταδικασθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Τετάρτη 11 Μαρτίου (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ελαφρυντικά σε πέντε καταδικασθέντες, απορρίφθηκαν για τους υπόλοιπους 37

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Richard Wainwright)

Indian Wells: Νίκη για Σάκκαρη και Τσιτσιπά στο μικτό διπλό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: AΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Πλαφόν σε καύσιμα και προϊόντα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/  EPA/KANTONSPOLIZEI FREIBURG)

Φονική πυρκαγιά σε λεωφορείο στην Ελβετία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign