pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ποντιακό Μουσείο και Ερευνητικό Κέντρο Τώρα» – Επιστολή-Ψήφισμα από το ΚΕΠΟΜΕ και τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη

Ολοκληρωμένη πρόταση από τον ομότιμο καθηγητή για μουσείο στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη

6/04/2021 - 9:00μμ
(Φωτ.: facebook.com/konstantinos.fotiadisb)

(Φωτ.: facebook.com/konstantinos.fotiadisb)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκστρατεία για τη δημιουργία Μουσείου Ποντιακού και Παρευξείνιου Ελληνισμού και Ερευνητικού Κέντρου, σε χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη –όπως είχε προαναγγελθεί πριν λίγα χρόνια–, κάνει ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης μέσω του Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών (ΚΕΠΟΜΕ).

Η δράση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο έχει αρχίσει να αγκαλιάζεται από τον κόσμο που σπεύδει να διαβάσει και να υπογράψει την επιστολή-ψήφισμα του Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

«Ιδιαίτερα απευθύνομαι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στην Υπουργό Πολιτισμού, αλλά και σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου να δουν με σεβασμό την πρόταση που καταθέτουμε μέσω του Κέντρου Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ) και αφορά στη δημιουργία Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αυτός προτείνεται γιατί ήδη έχει παρθεί απόφαση για την ανάπλασή του, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και την ίδρυση Μουσείων εντός του. Πρόσθετοι λόγοι που συνηγορούν στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι και οι παρακάτω: Στις Δυτικές συνοικίες της πόλης μας, όπου το στρατόπεδο είναι η καρδιά του, η πλειοψηφία των προσφύγων είναι ποντιακής καταγωγής.

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

»Το στρατόπεδο Παύλου Μελά έχει συναισθηματική εξάρτηση με την τραυματική ιστορία των προσφύγων. Το 2012 σε συνεργασία με τον τότε Δήμο Σταυρούπολης πραγματοποίησα την Πολυθεματική έκθεση σε δύο χώρους του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Οι επισκέπτες ήταν χιλιάδες, αλλά η τεράστια επιτυχία ήταν ο μεγάλος αριθμός μαθητών που επισκέφθηκαν την Έκθεση. Ο χώρος αυτός επιτρέπει την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο χώρο, για να μπορούμε να πραγματοποιούμε ξεναγήσεις, αλλά και μαθήματα ιστορίας.

»Αυτό το πλούσιο υλικό που έχω συγκεντρώσει καθώς και όλη μου τη γνώση και εμπειρία με πολλή χαρά θα διαθέσω για να συνεχίσω το έργο που έχω αναλάβει τόσο σε όλη την επαγγελματική, αλλά και σε όλη την προσωπική πορεία. Αυτό θεωρούσα και θεωρώ χρέος μου απέναντι στους προγόνους μου και στην ιστορική μνήμη. Τώρα, το Χρέος το έχει η Πολιτεία, ώστε να συμβάλλει ενεργά και να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Εκατό χρόνια είναι αρκετά. Είναι καιρός  να στεγάσουμε επιτέλους μερικά από τα ανεκτίμητα προσφυγικά κειμήλια και εκθέματα που σώθηκαν. Να έχουμε ένα χώρο όπου το υλικό θα είναι προσβάσιμο σε όλες και σε όλους. Δεν είμαστε ου-τοπιστές. Πιστεύουμε στη δύναμη του τόπου και του χώρου, που μπορούν να προσφέρουν πολλά στη μελέτη της άγνωστης ιστορίας και του πολιτισμού μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Την πρόταση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Μουσείου στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» έχει κάνει η Μάρθα Τοπαλίδου.

Η αφίσα της δράσης του ΚΕΠΟΜΕ

Σκοπός του Κέντρου Μελετών & Ερευνών του Ποντιακού & Παρευξείνιου Ελληνισμού

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα ΚΕΠΟΜΕ, σκοπός του Κέντρου Μελετών & Ερευνών του Ποντιακού & Παρευξείνιου Ελληνισμού είναι:

  1. Έρευνα, καταγραφή και ανάδειξη ζητημάτων σχετικών με την ιστορία, τον πολιτισμό και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου, την προσφυγική ιστορία, την αξιοποίηση της τοπικής ιστορίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  2. Ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της ιστορικής μνήμης σε διεθνές επίπεδο μέσα από διεθνή δίκτυα μουσείων, ιδρυμάτων, θεσμών, πολιτιστικών οργανισμών κ.ά.

Στον ίδιο χώρο προτείνεται να τοποθετηθεί μόνιμη έκθεση υλικού σχετικού με την Γενοκτονία και τον ποντιακό πολιτισμό και να υπάρχει εκθεσιακός χώρος εικαστικών έργων, χώρος περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων, ερευνητικό κέντρο, αρχείο προφορικής ιστορίας, φωτογραφικό αρχείο.

Προτείνεται:

1ο. Μόνιμος εκθεσιακός χώρος προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου.
• Έκθεση πρωτότυπων αντικειμένων, βιβλίων και φωτογραφικού υλικού σχετικών με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου από την αρχαιότητα έως και σήμερα.
• Ηχοτοπία, ψηφιακά περιβάλλοντα και ψηφιακές αφηγήσεις.

Θεματικές Ενότητες
– Ο Πόντος, γεωγραφία, τοπία, ηχοτοπία και ψηφιακά περιβάλλοντα.
– Αρχαιότητα, η γένεση των πόλεων, θρησκεία, επαφές
– Ρωμαιοκρατία
– Βυζάντιο
– Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
– Οθωμανοκρατία και εξισλαμισμός
– Λαϊκός πολιτισμός και καθημερινή ζωή
– Η Εκκλησιαστική οργάνωση, Ναοί και Μονές.
– Οικονομία
– Ποντιακή Γενοκτονία και Μνήμη μέσα από τεκμήρια και καλλιτεχνικά περιβάλλοντα (installations).
– Ξεριζωμός και προσφυγιά
– Ομογένεια και Διασπορά

Τα κτήρια από ψηλά (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

2ο. Εκθεσιακός χώρος εικαστικών έργων
• 600 και πλέον έργα τέχνης, με κυριότερη θεματική την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε μια ζωγραφική αφήγηση και ερμηνευτική παρουσίαση.
• Χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων
• Πειραματική σκηνή τέχνης, installations (καλλιτεχνικά περιβάλλοντα), happenings (επεισόδια ανοικτής έκβασης), εργαστήρια.

3ο. Ερευνητικό Κέντρο, Τμήμα Προφορικής Ιστορίας, Τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
• Έρευνα, καταγραφή και ανάδειξη ζητημάτων σχετικών με την ιστορία, τον πολιτισμό και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου την προσφυγική ιστορία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
• Ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την ανάσχεση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπολέμησης ρητορικής μίσους, ρατσισμού, θεωριών φυλετικής/πολιτισμικής ανωτερότητας κ.ά.
• Αποθετήριο εγγράφων, ερευνών, άρθρων σχετικών με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.
• Συγκέντρωση απομνημονευμάτων, ημερολογίων.
• Έκδοση συγγραμμάτων, επιμέλεια ιστορικών ντοκιμαντέρ.
• Τμήμα Προφορικής Ιστορίας
• Τμήμα έρευνας και ανάδειξης του ποντιακού πολιτισμού ( μουσική, χορός, θέατρο, γλώσσα και τύπος)
• Τμήμα εκδόσεων και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού.
• Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
• Συμμετοχή και διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων που αφορούν ζητήματα της ιστορίας του ποντιακού και παρευξείνιου πολιτισμού

4ο. Βιβλιοθήκη και ιστορικό αρχείο με συλλογή ανέκδοτων αρχείων και εξειδικευμένων βιβλίων, ελληνικά και ξενόγλωσσα, για τον Ποντιακό και Παρευξείνιο ελληνισμό.
• Βιβλιοθήκη ψηφιοποιημένη και με απομακρυσμένη πρόσβαση
• Αρχείο ιστορικών βιβλίων, μικροφιλμ, εφημερίδων/περιοδικών σχετικών με τον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό. Σήμερα διαθέτουμε 35.000 βιβλία.
• Αρχείο ιστορικών φωτογραφιών, καρτ ποστάλ, γκραβούρων.
• Αρχείο ανέκδοτων εγγράφων από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ευρώπης, Αμερικής και Ανατολικών χωρών, από ερευνητικά κέντρα και προσωπικές συλλογές, που αναφέρονται στην ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και των παρευξείνιων περιοχών.
• Αξιοποίηση επιστημονικών εργασιών από ερευνητές, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές.
• Ψηφιοποίηση ξενόγλωσσων άρθρων που άπτονται του ποντιακού και παρευξείνιου πολιτισμού.

Διαβάστε και ψηφίστε εδώ την επιστολή-ψήφισμα του Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κεντητός Επιτάφιος από τη Λάλογλη του Καρς, ο οποίος μαζί με την εικόνα της Παναγίας φυλάσσονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσονήσι Φλώρινας (φωτ.: Κωνσταντίνος Παυλίδης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο: Νηστεία, Επιτάφιος και τα έθιμα που «ένωναν» ζωντανούς και νεκρούς

10/04/2026 - 8:38πμ
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

9/04/2026 - 11:46μμ
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ομιλητής σε εκδήλωση για την Κύπρο Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 (φωτ.: ΚΥΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μόναχο: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – «Homo politicus»

9/04/2026 - 9:15μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας θα είναι η δική μας Ανάσταση

9/04/2026 - 1:47μμ
Καμπαναριό ελληνικού ορθόδοξου ναού στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου που πλέον ονόμαζεται Αρπαλί (πηγή: karadeniz.gov.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Εβδομάδα στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου: Εκεί ο εξαγνισμός της ψυχής ήταν συλλογική υπόθεση – Υποχρεωτική η συμφιλίωση και ο ασπασμός της αγάπης

9/04/2026 - 12:24μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καταπέλτης» η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής κατά του Χουλουσί Ακάρ για τις δηλώσεις του περί Κύπρου

9/04/2026 - 12:21πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σταυρούπολη: Διήμερες εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου των «Ακριτών του Πόντου»

8/04/2026 - 10:29μμ
Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα που απεικονίζει το κτήριο που στέγασε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας του, από το 1902 έως το 1921 (πηγή: el.wikipedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το εμβληματικό Φροντιστήριο Τραπεζούντας, επιστροφή στο Καπίκιοϊ για τη Λαμπρή

8/04/2026 - 9:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/JerusalemPatriarchate?locale=el_GR)

Ιεροσόλυμα: Κορύφωση του Θείου Δράματος στον Πανάγιο Τάφο

21 λεπτά πριν
Άποψη του χωριού Μαλώνας στη Ρόδο όπου σημειώθηκε το ατύχημα (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Μαλώνας_Ρόδου)

Ρόδος: 15χρονος τραυματίστηκε από πυροτέχνημα στο χωριό Μαλώνας

55 λεπτά πριν
Πάσχα στη Ρούμελη, 1950 (φωτ. αρχείου Χριστίνας Κωνσταντάκη)

Πάσχα στη Ρούμελη – Έναν από τους πιο αυθεντικούς πασχαλινούς προορισμούς της χώρας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος)

12 Απριλίου 1913: Ένας επιτάφιος εν πλω, τόσο οικείος αλλά και τόσο διαφορετικός

2 ώρες πριν
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ΦΔήμητρα Κούτρα)

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων σε περισσότερους από 5.500 ελέγχους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign