pontosnews.gr
Τρίτη, 4/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες του Μπουένος Άιρες τιμούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Μια σειρά από εκδηλώσεις διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Πελοποννήσου της Αργεντινής για την Επανάσταση του 1821

6/04/2021 - 1:51μμ
(Φωτ.: Unión Helénica Peloponense)

(Φωτ.: Unión Helénica Peloponense)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έντονο είναι το ελληνικό στοιχείο στο μακρινό Μπουένος Άιρες, το επονομαζόμενο «Παρίσι του νότου». Οι Έλληνες που ζουν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής κρατούν ψηλά το λάβαρο του Ελληνισμού, θυμούνται και τιμούν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, συμμετέχοντας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από το μεγάλο ιστορικό γεγονός.

Στην Επανάσταση παραπέμπει άλλωστε και το όνομα της Ελληνικής Ένωσης Πελοποννήσου «Ο Γέρος της Μοριάς» στο Μπουένος Άιρες.

Η Ένωση διοργάνωσε μια λαμπρή γιορτή για την 25η Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και έχει σχεδιάσει και μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, με ομιλητές -Έλληνες και μη- για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, ο τρόπος διοργάνωσης των οποίων -ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία- θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Με φωτισμένο το κτήριο της Ένωσης και την ελληνική σημαία ψηλά, η εθνική επέτειος γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα στη μακρινή Αργεντινή, με τον πρόεδρο του συλλόγου Όσκαρ Μελετίου να αναφέρεται με βαθιά συγκίνηση σε όλους τους Έλληνες που πολέμησαν και χάραξαν τον δρόμο προς την ελευθερία. Αυτούς που είτε ορμώμενοι από την Πελοπόννησο, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, είτε από κάθε άλλη γωνιά της γης συνεισέφεραν με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στην Επανάσταση, που απάλλαξε τον Ελληνισμό από τον οθωμανικό ζυγό.

(Φωτ.: Unión Helénica Peloponens

Στην εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το παρών η πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ελισάβετ Φωτιάδου, ο πρόξενος Φώτης Φιλέντας, εκπρόσωποι των αρχών του Μπουένος Άιρες, η γενική διευθύντρια Κοινοτήτων του Μπουένος Άιρες Μερσέντες Μπάρμπαρα και μέλη αδελφών σωματείων, ο Όσκαρ Μελετίου επισήμανε και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συνεχιστεί η παράδοση, η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Άλλωστε, στόχος της Ελληνικής Πελοποννησιακής Ένωσης, της μοναδικής ένωσης Πελοποννησίων όχι μόνο στο Μπουένος Άιρες αλλά σε όλη την Αργεντινή, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος και μέλος της Μάριος Παναγόπουλος, είναι να καλλιεργήσει και να διατηρήσει ζωντανό τον ελληνικό πολιτισμό, μέσω της γλώσσας, των χορών, της γαστρονομίας και των εθίμων του, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους φιλέλληνες.

Η ιστορία της Ένωσης «Ο Γέρος του Μοριά»

Η Ελληνική Ένωση Πελοποννήσου «Ο Γέρος του Μοριά» ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1962 από περίπου 500 οικογένειες με κοινό χαρακτηριστικό την καταγωγή τους: ήταν Πελοποννήσιοι! Άλλωστε, το γεγονός ότι το 80% των Ελλήνων που ζούσαν τότε στην περιοχή ήταν Πελοποννήσιοι ήταν το χαρακτηριστικό εκείνο που «γέννησε» την ιδέα ενός συλλόγου εμπνευσμένου από το έργο του μεγάλου ήρωα του ’21 Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ένωσης, τη στιγμή της ίδρυσής της, η κοινότητα είχε 1800 μέλη και μέχρι το 1965, η ομάδα νεολαίας της αποτελούνταν από 170 νέες και νέους.

Μέχρι το 1965, οι συναντήσεις είχαν μάλλον… οικογενειακό χαρακτήρα, αφού γίνονταν στα σπίτια των μελών της κοινότητας ή σε διάφορους άλλους χώρους. Ωστόσο, «ο Γέρος του Μοριά» απέκτησε έδρα τη χρονιά εκείνη, αγοράζοντας το κτήριο όπου στεγάζεται έως σήμερα, εκεί που πραγματοποιήθηκε και ο επετειακός εορτασμός της 25ης Μαρτίου.

(Φωτ.: Unión Helénica Peloponense)

Από μικρό παιδί στην Αργεντινή και διαβαίνοντας ήδη την έκτη δεκαετία της ζωής του, ο Γιώργος Παναγόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2005-2017, θυμάται πως η Ένωση απέκτησε με μικρά και σταθερά βήματα σημαντική παρουσία στο Μπουένος Άιρες, διοργανώνοντας πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων στα 59 χρόνια ζωής της όχι μόνο για τον Ελληνισμό του Μπουένος Άιρες αλλά και για τους πολλούς φιλέλληνες, αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά, οι Αργεντινοί αγαπούν πολύ την Ελλάδα!

Μαθήματα γλώσσας και χορού, εκδηλώσεις με γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα, αλλά και ένα σχολείο κάθε Σάββατο για μικρά παιδιά μέχρι 12 ετών που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του δραστήριου ελληνικού συλλόγου, που ακόμη κι εν μέσω πανδημίας δεν ξεχνά να στήνει «γέφυρες» επικοινωνίας με την Ελλάδα.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

3/08/2026 - 3:04μμ
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: ResearchGate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν τα αρχεία κρατούν ζωντανή τη μνήμη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη

1/08/2026 - 11:08μμ
(Πηγή: facebook / mihail.baglaridis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μιχαήλ Μπαγλαρίδης – Ο Πόντιος ζωγράφος του παλίμψηστου

1/08/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Έλληνας που έμαθε τους Αυστραλούς να αγαπούν το παγωτό μηχανής!

1/08/2026 - 8:20μμ
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τένεδος: Ευλογήθηκε ο πρώτος τρύγος στην Αγία Παρασκευή – Το αντάμωμα των Τενεδίων

1/08/2026 - 11:45πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοκύπρια πρώην δικαστής του Εφετείου του Κουίνσλαντ τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της στη Δικαιοσύνη και την ομογένεια

1/08/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Κρήτη τιμά τους Κρήτες της διασποράς: Η πρώτη «Οδός Αποδήμων Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο

31/07/2026 - 10:50πμ
Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

30/07/2026 - 11:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

2 λεπτά πριν
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ζαουτάρ αλ-Σαρκίγια, όπως φαίνεται από τη Ζαουτάρ αλ-Γκαρμπίγια, στην περιφέρεια Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Stringer)

Λίβανος-Ισραήλ: Η ειρήνη περνά από τα όπλα της Χεζμπολάχ – Νέες συνομιλίες στη Ρώμη

27 λεπτά πριν
Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

50 λεπτά πριν
Το ένα από τα δύο Bell που κατέπεσε 
στην περιοχή της Ψάθας. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ψάθα: Συνελήφθη αδελφός αντιδημάρχου – Προσέκρουσε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου

1 ώρα πριν
Συνάδελφοι του 52χρονου έξω από τα δικαστήρια στο Ρέθυμνο, Τρίτη 4 Αυγούστου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Ρέθυμνο: Στον ανακριτή ο υπεύθυνος συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ για τη φονική φωτιά

2 ώρες πριν
Καμένη δασική έκταση την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς που έκαψε την παραθαλάσσια περιοχή του Πόρτο Γερμενό, περίπου 63 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πυρκαγιά στη Δυτική Αττική: Βελτιωμένη η εικόνα – Μάχη με τις εστίες στην Ψάθα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign