pontosnews.gr
Κυριακή, 29/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συγκλονιστικό βίντεο από τη μεταφορά των 22 φαραώ στο Κάιρο – Λάμψη και μεγαλοπρέπεια παντού (photos)

Η πομπή κατέληξε στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού

3/04/2021 - 11:59μμ
Η Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ, στο Κάιρο της Αιγύπτου (φωτ.: EPA/KHALED ELFIQI)

Η Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ, στο Κάιρο της Αιγύπτου (φωτ.: EPA/KHALED ELFIQI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βασίλισσες και βασιλιάδες με τα 22 άρματά τους παρέλασαν, το βράδυ του Σαββάτου, στους δρόμους της Αιγύπτου, προσφέροντας ένα φαραωνικό θέαμα που όμοιό του δεν είχαν ζήσει οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι.

Οι μούμιες των Φαραώ μεταφέρθηκαν από το Μουσείο του Καΐρου, στην πλατεία Ταχρίρ, όπου αναπαύονταν περισσότερο από έναν αιώνα, με προορισμό το νέο τους σπίτι, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC).

Τα πρώτα μαύρα άρματα, που έφεραν χρυσά μοτίβα και ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν τις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας, αναχώρησαν στις 8 το βράδυ από την πλατεία Ταχρίρ και το Μουσείο του Καΐρου όπου αναπαύονταν οι Φαραώ εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Η πλατεία είχε κλείσει για την κυκλοφορία, τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών. Απαγορευόταν επίσης η κυκλοφορία κατά μήκος της διαδρομής των επτά χιλιομέτρων που διέσχισε η πομπή, μέχρι το NMEC, στο Φουστάτ, στα νότια της πρωτεύουσας.

Απίστευτες εικόνες από την μεγαλοπρεπή πομπή στο Κάιρο (φωτ.: EPA/KHALED ELFIQI)

Ενώ ακούγονταν κανονιοβολισμοί, τα άρματα έφτασαν στο ολοκαίνουριο μουσείο μισή ώρα αργότερα και τα υποδέχτηκε ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Με χρονολογική σειρά, ο φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.) ο επονομαζόμενος «ο Γενναίος», άνοιξε την παρέλαση, που έκλεισε με τον Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.). Από τις διασημότερες μούμιες που διέσχισαν απόψε το Κάιρο ήταν εκείνες της Χατσεψούτ και του Ραμσή Β΄.

Λουσμένη σε ένα γαλάζιο φως, η πομπή των 18 βασιλιάδων και των τεσσάρων βασιλισσών, κυρίως του Νέου Βασιλείου, συνοδευόταν από ένα εντυπωσιακό θέαμα: προπορεύονταν άρματα που τα έσερναν άλογα και γυναίκες, ντυμένες με κοστούμια της αρχαίας Αιγύπτου ενώ δεξιά και αριστερά στον δρόμο άνδρες χτυπούσαν ταμπούρλα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση αυτή, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Μοχάμεντ Μουνίρ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, πολλοί Αιγύπτιοι ηθοποιοί, όπως οι Άχμεντ Ζάκι και Μόνα Ζάκι και η Τυνήσια Χεντ Σάμπρι απήγγειλαν κείμενα για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Σίσι πήγε στο NMEC, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μοστάφα Μαντμπούλι και τη γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ, για να επιθεωρήσουν ένα μέρος της συλλογής.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια, υποδέχομαι τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες της Αιγύπτου μετά το ταξίδι τους», έγραψε στο Twitter.

Γενική άποψη της Χρυσής Παρέλασης των Φαραώ, στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο της Αιγύπτου (φωτ.: EPA/KHALED ELFIQI)

Το NMEC, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό στις 4 Απριλίου. Όμως οι μούμιες θα εκτεθούν μετά τις 18 Απριλίου.

Η Οντρεϊ Αζουλέ τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι η «μετακόμιση» των αρχαίων βασιλιάδων στο NMEC είναι «η κατάληξη μιας μακράς εργασίας για να τους διατηρήσουμε και να τους εκθέσουμε καλύτερα». Στο έργο αυτό συμμετείχε και η UNESCO.

Οι 22 μούμιες ανακαλύφθηκαν κοντά στο Λούξορ μετά το 1881 και οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν φύγει από την πλατεία Ταχρίρ από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τη δεκαετία του 1950 ήταν εκτεθειμένες σε μια μικρή αίθουσα, όμως στο NMEC θα διατηρούνται σε σύγχρονες προθήκες ώστε να ελέγχεται καλύτερα η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου, εξήγησε η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας Σαλίμα Ικράμ.

Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Pierbattista Pizzaballa (φωτ.: EPA / Ammar Awad)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Για λόγους ασφαλείας η απαγόρευση πρόσβασης στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων – Αντίδραση από την Τζόρτζια Μελόνι

29/03/2026 - 8:22μμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουρκία, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία συζήτησαν στο Πακιστάν με θέμα το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

29/03/2026 - 7:26μμ
Ο Ιταλός καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στο Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA/ ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανές «μπλόκο» στον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων– Του απαγορεύτηκε η είσοδος στον Πανάγιο Τάφο

29/03/2026 - 5:08μμ
Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ (φωτ. αρχείου: EPA/ WAEL HAMZEH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν χερσαία επίθεση ενώ δημόσια στέλνουν μηνύματα διαλόγου

29/03/2026 - 1:36μμ
Ιρανή δημοσιογράφος σε κατεστραμμένο οίκημα στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απειλές για τα αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή – Εξαντλούνται τα αποθέματα του Ισραήλ

29/03/2026 - 10:56πμ
Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο (δεύτερος από δεξιά) κρατά πανό στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Νέας Υόρκης (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 3.000 διαδηλώσεις σε μία ημέρα κατά του Τραμπ – Ντε Νίρο και Σπρίνγκστιν μπροστάρηδες στις πορείες

29/03/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πύραυλοι, στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και κοινωνικές αντιδράσεις εν μέσω πολέμου Ισραήλ–Ιράν

28/03/2026 - 11:53μμ
Στρατιώτης των Χούθι πίσω από το πολυβόλο του κατά τη διάρκεια περιπολίας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: 
EPA/ YAHYA ARHAB)
ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρώτη επίθεση των Χούθι κατά του Ισραήλ

28/03/2026 - 1:13μμ
Η οροφή κτηρίου κατοικιών στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, που δέχθηκε πυραυλικό χτύπημα από το Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Στον δεύτερο μήνα η σύρραξη – Στο «κόκκινο» η παγκόσμια οικονομία

28/03/2026 - 9:04πμ
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

27/03/2026 - 10:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο επετειακός λογότυπος του σωματείου

Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης»: Συμπληρώνει μισό αιώνα δράσης και το γιορτάζει με διήμερες εκδηλώσεις

16 λεπτά πριν
Από συναυλία της με τον Κώστα Χατζή, το 2013 (φωτ.: EUROKINISSI)

Μαρινέλλα: Την Τρίτη στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία της – Σε λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωί

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

«Ο Γιάννης ο φονιάς»: Το έγκλημα που έγινε τραγούδι, με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά

1 ώρα πριν
Ο εθνικός ευεργέτης, Ηπειρώτης επιχειρηματίας και πολιτικός Ζώης Καπλάνης (πηγή: Εθνικόν Ημερολόγιον του Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού)

Ζώης Καπλάνης: Από τα Γιάννενα στη Μόσχα – Η ιστορία του πρώτου εθνικού ευεργέτη

2 ώρες πριν
Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Pierbattista Pizzaballa (φωτ.: EPA / Ammar Awad)

Νετανιάχου: Για λόγους ασφαλείας η απαγόρευση πρόσβασης στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων – Αντίδραση από την Τζόρτζια Μελόνι

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη συναυλία που καθήλωσε τους ομογενείς (πηγή: youtube.com)

Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στη Νέα Υόρκη: Η συναυλία «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» που συγκίνησε την ομογένεια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign